Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

În Etiopia, civilii voluntari sunt pregătiți să apere Addis Abeba

Mii de voluntari aplaudă și se bucură, în timp ce mai mulți militari proaspăt recrutați mărșăluiesc pe terenul de joacă al unei școli din Addis Abeba, scandând numele premierului etiopian Abiy Ahmed. Recruții civili au trecut prin două zile de pregătire militară cu scopul de a se echipa pentru a apăra capitala etiopiană împotriva avansării Tigraienilor. Ce veți observa în videoclipul atașat, este doar unul dintre cele 11 evenimente similare care au avut loc în tot orașul.

„Etiopia va învinge. Ei sunt foarte puțini la număr, noi avem prea mulți oameni pentru ei. Suntem una, suntem uniți și ducem Etiopia înainte împreună!”, a declarat Buzena Abdulkadir, purtătorul de cuvânt al consiliului municipal din Addis Abeba. Războiul din Etiopia, între armata țării și luptătorii din regiunea Tigray din nord, se apropie de oraș. Până în prezent, mii de oameni au fost uciși în conflictul care durează de mai mult de un an. Un grup care se autointitulează „ofițeri cetățeni” sunt în căutarea unor potențiali membri ai TPLF. Mesfin Zerfu este un organizator comunitar și ofițer cetățenesc și a declarat pentru Sky News că a găsit simpatizanți și membri ai TPLF ascunși într-o casă, care au fost ulterior arestați. Reporter: „Ați găsit membri ai TPLF?”. „Da, am găsit simpatizanți și membri ai TPLF, i-am găsit ascunși împreună într-o casă. Toți au fost luați în custodie.” Organizația Națiunilor Unite este totuși îngrijorată și spune că majoritatea celor care au fost închiși sunt etnici tigrei. Membrii ONU au raportat că mai mult de 1.000 de etnici tigrei au fost reținuți în ultimele două săptămâni. Un tigrean, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a subliniat că numărul este, de fapt, cu mult mai mare. „Nu poți să folosești limba ta afară. Dacă o folosești, vei fi reținut, vei fi luat. Toți sunt considerați ca fiind TPLF, indiferent dacă ai alte idei sau opinii politice, vei fi considerat TPLF”, încheie vorbitorul anonim. Forțele Tigray, care au dominat mult timp guvernul național înainte de preluarea mandatului de către premier, în anul 2018, s-au apropiat de Addis Abeba în ultimele săptămâni și s-au alăturat unui alt grup armat, Armata de Eliberare Oromo, cu scopul de a face presiuni asupra lui Abiy pentru a se retrage. Luptătorii din Tigray posedă probabil o varietate de arme capabile de luptă antiaeriană, inclusiv grenade propulsate de rachete, arme antitanc, artilerie antiaeriană de calibru redus și sisteme portabile de apărare aeriană sau MANPADS, care ar putea ajunge până la 25.000 de picioare deasupra solului, se arată în avizul FAA. Forțele din Tigray spun, de asemenea, că fac presiuni asupra guvernului etiopian pentru a ridica blocada de luni de zile asupra regiunii Tigray, care include o restricție a guvernului etiopian privind zborurile deasupra Tigray.

Închei materialul cu o scurtă prezentare a elementelor implicate în conflict. Războiul din Tigray este un război civil în curs de desfășurare care a început la data de 3 noiembrie 2020 în regiunea Tigray din Etiopia. Forțele de apărare locale din Tigray (TDF) se luptă cu Forța Națională de Apărare Etiopiană (ENDF), cu Poliția Federală Etiopiană, cu poliția regională și cu forțele de jandarmerie din regiunile vecine Amhara și Afar, cu implicarea Forțelor de Apărare Eritreeană (EDF). Toate părțile, în special ENDF, EDF și TDF, au comis crime de război în timpul conflictului. Din cauza declanșării războiului, s-a dezvoltat o criză umanitară profundă.

Un articol de folos, din luna iulie: https://www.cristoiublog.ro/persecutia-arhitectilor-etiopiei-moderne/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *