Este 23 februarie 2020, aproximativ 10 luni înainte de Sfârșitul Lumii, este Conferință de presă la palatul Cotroceni, pe bulevardul Geniului: azi sunt două puncte în țară unde este important ce asculți (sediul SRI și conferința de la Președinție), iar jurnaliștii stau aliniați cuminte, vin la microfon, își recită întrebarea, spun „Mulțumesc”, zăbovesc puțin față-profil în fața camerelor să îi vadă mamele în direct și se pierd apoi pe culoarele microfoanelor pierdute ale palatului.
… una de tip „pierdere de timp”, din care nici jurnaliștii, nici președintele și nici poporul nu vor afla nimic. Iohannis are un vocabular mediu de cca 50 de cuvinte, litere și cifre („demersuri”, „concret”, „ferm”, „50%”, „guvern”, PNL, PSD, „intolerabil”, „măsuri” ș.a.), suficient ca să facă față unor reporterițe sosite cu întrebarea vârâtă de șefi între rujurile din poșete, și care se interesează de anticipate, de decizii ale Curții Constituționale (CCR) sau (în vreo două cazuri, B1 TV și Radio România) de viruși Corona, cu aerul că ar întreba în Piața Chibrit de prețul cartofilor de toamnă.
… demn: stă drept, mișcă buzele monosilabic, clipește doar când mai sosește careva la microfon să-și declame întrebarea despre anticipate sau liberali. În medie, Iohannis alocă cca 25 de cuvinte pentru fiecare răspuns, iar jurnaliștii se retrag întotdeauna cu pași moi, cu aerul că au înțeles totul. Vine reporterița Realitatea Plus, Iohannis o întrerupe și îi cere să vorbească mai tare, nu se aude: un reporter Realitatea Plus înlocuiește de obicei o mulțime de lucruri – recorder, video, ceas, calculator, chiar GPS pe drumul spre Cotroceni, dar azi îi lipsește volumul de sunet. Reportera Realitatea repetă întrebarea, e cu ceva despre alegerile anticipate, iar Iohannis mișcă din buze: e semn că a emis primul răspuns. Lumea notează conștiincios: Iohannis tocmai a spus că va pregăti „demersuri foarte concrete”.
… de la TVR, Ramona Avramescu, cu o întrebare de tipul propa-Ghandi, unde Ghandi a fost un pacifist din India: Iohannis clipește din ochi și îi zice plat că nu va desemna ca premier un candidat PSD, nici măcar pe „candidatul independent” sugerat de Avramescu, rectorul Remus Pricopie (SNSPA). „Independentul” Pricopie invocat de Avramescu este un apropiat al lui Iohannis, care are medalie de la Cotroceni și care vrea proiect cu Soros ca să lupte „împotriva naționalismului” din România: Avramescu combate bine, piept în piepți cu o problematică din care poporul, pe bani bugetari, nu va înțelege, azi și mâine, nimic.
… pe Surse care vorbește de „discreditarea” unor jurnaliști și procurori filmați recent la bere pe o terasă din București. Altfel spus, pe lângă legalizarea echipelor mixte procurori DNA – ofițeri SRI, care din 2015 s-au relaxat împreună la bere dezbătând dosarele corupților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în fața lui Iohannis este adusă problematica dezlegării la bere și la dezbateri pe corupție a echipelor mixte procurori Parchetul General – reporteri „activiști” TVR1 – PRO TV: azi, libertatea de expresie și berea (două concepte esențiale pentru lupta anti-corupție din România), au ajuns surori și par a fi iremediabil amenințate. Există și vești ciudate aici, la care nici reporterul Pușcașu, nici Iohannis nu fac vreo referire: cum vor fi tratați reporterii „activiști” TVR1 – PRO TV dacă vor ajunge vreodată în cercetarea unor procurori care le sunt parteneri de bere, respectiv cum vor fi descriși procurorii Parchetului General sau Parchetul General în reportajele „activiștilor” de la TVR 1 – PRO TV, chiar atunci când ar izbucni vreun scandal de epurare politică, gen „stat paralel”.
… Pușcașu insistă că „domnul jurnalist Tapalagă” (?? – n.n.) i-a cerut președintelui țării „să se delimiteze” de berea filmată în secret la București și sfârșește apoteotic cu „să ne găsim altceva de făcut”, respectiv cu „poate aveți treabă și noi vă reținem”. Iohannis zâmbește într-un rânjet cald (nu îl „reține” nimeni acolo, el este la Cotroceni doar ca să petreacă în chip plăcut cu mass-media) și readuce reporterul-pe-surse cu picioarele în Palat: „Unii jurnaliști chiar se exprimă liber în România”, remarcă Iohannis, adăugând că „intimidarea persoanelor din Justiție este inacceptabilă”: altfel spus, Iohannis zice că presa mai are de lucru ca să-și ia independența, dar Procuratura trebuie apărată. Lângă el, Ramona Avramescu de la TVR, notează la răspunsul președintelui.
… care întreabă dacă nu ar fi nevoie de un „guvern plin” în contextul extinderii epidemiei de Coronavirus, dar președintele tace, a uitat să și clipească: e evident că există o dilemă aici, antenista întreabă practic dacă nu ar fi nevoie de un tip „greu”, ca Popescu Piedone, care să umple guvernul „gol” și provizoriu al lui Ludovic Orban. Imediat după aceea, compania DIGI 24 TV a Diviziei vine la microfon și îl întreabă („în contextul pe plan național” și „în contextul pe plan european”, după cum croșetează frazele reportera) cum vede România în decembrie 2020 (Iohannis nu răspunde aici, fiindcă pentru asta va trebui să sune la Berlin, la cancelarul german Angela Merkel), iar reportera Antena 3 (pe o întrebare vizibil sugerată de doctorul în „aer respirabil”, haștagistul rezist la costum Radu Tudor) este interesată dacă Iohannis va încerca să „coaguleze” PNL cu USR-ul. „A zis dl Barna (Dan – n.n., liderul USR) că praful de pe umerii dvs e risipit”, adaugă misterios jurnalista. Pe margini lumea stă încremenită, așteaptă o revelație. Klaus Iohannis ridică, însă, din umeri: „Poate mă lămurește el (Dan Barna – n.n.) care e treaba cu prafurile”, pronunță el egal un răspuns de până în 20 de cuvinte. Unii dezbat în șoaptă: într-adevăr, se știe că pentru unii „activiști” USR, „prafurile” nu sunt pentru umerii hainelor, ci pentru nas.
… un haștagist veritabil, reprezentantul ziarului „Adevărul”, care completează grupa mare de școlari mass-media cu o întrebare care îl clatină chiar și pe Iohannis. Reporterul „Adevărul” (un ziar care arată specializat pe atribuțiile președintelui în coordonarea PNL – atribuții care, potrivit Constituției, nu există) insistă acum să afle „unde a greșit” PNL atunci când nu a reușit să impună și alegerea primarilor în două tururi. Iohannis mormăie ceva monosilabic („Pe-Ne-Le nu a gre-șit și nu greșește”), iar încercarea reporterului să mai vină cu o întrebare (un plictis general despre un posibil Guvern de Uniune Națională), este reprimată brusc: „Doar o întrebare era vorba”, zice președintele: dragostea lui Iohannis cu presa Diviziei a fost oarbă, dar măritișul cu presa Diviziei i-a deschis ochii. Așa că acum, președintele clipește des și se reculege fiindcă la microfon vine altcineva: reporterul de la DC News.
… dacă nu cumva consideră că „se pune o presiune pe judecătorii CCR, acuzați de partinazi… parti… partinazitat”. Pierdut, jurnalistul DC News tace brusc și așteaptă un sprijin de la președinte, crispat ca un soldat american în pragul leșinului. Iohannis tace și el, apoi spune impasibil că „nu am ast-fel de in-for-mații care tre-bu-e făcu-te pu-blice dacă ele ex-xis-tă”. Conferința a ajuns la final, lumea prinde viață, șușotește: urmează despărțirea, plecarea spre redacții, eventual fără îmbrățișări – virusul Corona e la graniță, nu știe nimeni cu certitudine dacă nu hălăduiește pe- afară, pe bulevardul geniilor, lângă Palatul Cotroceni. A fost o altă zi grea de muncă în România, unde Administrația prezidențială nu a spus nimic, iar presa, cu vreo două-trei excepții, nu a întrebat nimic. Mâine, poporul nu va afla nimic de la președinte și mass-media, iar luna următoare, în Martie, va afla eventual ce trebuia să știe din ianuarie- februarie 2020: faptul că o pandemie- o armată nevăzută de mici viruși- atacă letal Europa, că sunt mulți români care vor reveni în țară, că România a dat banii pe pensii speciale, pe bugete de servicii secrete și pe Procuraturi, în loc să își consolideze bugetul de Sănătate.
… l-a întrebat pe președintele SUA Donald Trump, în timpul Summit-ului G20, dacă va cere Rusiei să nu se amestece în alegerile electorale din SUA. „Desigur că o voi face”, i-a confirmat sarcastic Trump după care s-a întors spre președintele rus Vladimir Putin, aflat alături, și i-a spus: „Nu te amesteca în alegeri”. Ridiculizarea unei jurnaliste – plină de îndemnuri isteroide, dar incapabilă să producă întrebări care să „încuie” un om politic – era ridiculizarea unei întregi garnituri de roboței utili ai neo-liberalismului din mass-media occidentală, cea care prin ignoranță, aroganță, standarde incerte și auto-cenzură a și consolidat succesul politic al lui Trump în SUA și în lume. Cum rămânea, însă, cu propagandiștii și cu jurnaliștii de pe Dâmbovița, care împrumută „modelul”, dar care ar trebui doar să transmită informațiile esențiale și reale dinspre autorități către românul din stradă.
… din februarie 2020 a arătat două lucruri: din motive care țin de „bucătăria” redacțiilor, presa a rămas cu puțini oameni care să pună întrebări, respectiv Statul, începând de la vârful său, nu are oameni care să răspundă competent la întrebări. Ca un nefericit exemplu, Televiziunea Publică (TVR) și Administrația Prezidențială de azi ar avea aceeași problemă dacă însuși Moise le-ar solicita în scris, ca informație de interes public, textul celor 10 Porunci: posibil, Birourile de presă ar refuza, invocând prevederile Legii 544/2001, respectiv faptul că solicitarea lui Moise ar fi cam naționalistă. Ori, la TVR, pe banii poporului, a devenit „trendy” globalismul, cel puțin până la sosirea lui Coronavirus, cel care a închis granițele.
Un articol splendid dle Traian Horia.Demult nu am mai…citi un ar..ticol atit de sim…patic.Un zimbet pe timpul acestei incercari. 😛
Va doresc sanatate