Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

În instanțele din Bulgaria, persoana acuzată nu este umilită. Ea stă alături de procuror și avocat

Haideți să vă povestesc ceva…
1. Știți că mult timp s-a pus problema așezării procurorului în sala de judecată și am solicitat alături de colegii mei ca acesta să se afle în același plan cu avocatul.
Ieri, într-o sală din impunătoare clădire care găzduiește atât Curtea Supremă din Sofia, cât și Curtea de Apel, am rămas plăcut surprinsă de modul de așezare în sală.
De-a stânga și de-a dreapta sălii erau câte o masă cu bancă, una pentru procuror, una pentru avocat.
În fața judecătorilor aveai trei pupitre („bară”), cel din stânga pentru procuror, cel din dreapta pentru avocat, iar cel din mijloc pentru cel acuzat.
Astfel, aveai imaginea perfectă atât a prezumției de nevinovăție a persoanei care se putea afla în detenție (deoarece nu era plasată într-un „țarc”, îndepărtată din rândul celorlalți membri ai societății care doresc să îl tragă la răspundere), cât și a poziției celor doi reprezentanți ai acuzării și ai apărării (egali în fața judecătorilor, de-a stânga și de-a dreapta celui acuzat, întruchipând talerele unei balanțe a dreptății).
Câte săli de judecată din România sunt organizate în acest fel?
2. Ieri m-am întâlnit cu mai mulți avocați din Bulgaria. Unul dintre ei, fostul Președinte al Uniunii Barourilor din Bulgaria, chiar m-a invitat în biroul lui pentru a-mi arăta că a primit o medalie cu titlul de „Membru de Onoare” din partea Baroului București și o Diplomă din partea UNBR. De altfel, toți avocații au spus că au relații de colaborare foarte bună cu avocații din România, lucru care m-a bucurat.
Pentru că studiasem Constituția Bulgariei și am observat că are prevederi asemănătoare cu ale noastre în privința supremației Constituției și locul tratatelor în ordinea juridică internă, i-am întrebat și pe ei cum văd așezarea locului tratatelor cu UE.
Răspunsul: Constituția este supremă, iar locul tuturor tratatelor este sub Constituție și deasupra legilor, tocmai pentru că legea fundamentală (Constituția) este sursa tuturor celorlalte. Logică juridică elementară.

(Sursa: Facebook Silvia Uscov-avocat)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „În instanțele din Bulgaria, persoana acuzată nu este umilită. Ea stă alături de procuror și avocat”

  • Bulgaria: British Manager Quits Football Team Because Fans are Racist
    -o fi „rasa bulgareasca”????????

  • „În instanțele din Bulgaria,”
    -in viteza citisem „Brazilia”…..
    (in penal asezarea in lateral are avantaje-poti sa-i scuipi pe toti…..)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *