Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

În Irak, problemele de securitate alimentează comerțul ilegal cu antichități

Doriți să cumpărați o tăbliță sumeriană, veche de peste 3.000 de ani, listată ca fiind proprietatea unui domn din Sussex, Anglia, și transmisă ca moștenire de familie? Pe site-ul de licitații liveauctioneers.com, ,,lupta”, pentru ,,tăblița sumeriană de lut” începe de la 550 de lire sterline (750 de dolari). Obiectul cântărește doar 70 de grame (2,5 uncii), dar poartă urme de scriere cuneiformă, cea mai veche înregistrată în lume, și este listată drept proprietate a unui domn din West Sussex, Marea Britanie. Acest exemplar este însoțit de scrisori de proveniență întocmite de experți. Însă, istoricul de proprietate al unor astfel de obiecte poate fi mai greu de dovedit. Este posibil ca acestea să nu fi fost transmise prin moștenire, ci prin intermediul contrabandiștilor și al intermediarilor.

Explozia obiectelor antice jefuite este o problemă reală în Irak, unde corupția este răspândită, iar siturile arheologice sunt slab protejate. În cazul unor obiecte, poate fi greu de dovedit că nu au fost, de fapt, furate din ținuturile pe care se afla imperiul sumerian în mileniul IV î.Hr. Chris Wren, de la firma britanică. TimeLine Auctions, compania mamă a site-ului liveauctioneers.com, spune că sunt conștienți de posibilitatea ca materialele jefuite, comercializate pe piața neagră, sau alte materiale furate să ajungă pe piață. Sumerienii, asirienii și babilonienii au călcat cu toții pe pământul antic, care este acum denumit Irak, iar acest lucru îl face un teren preferat de contrabandiști. Regiunea abundă în situri arheologice unde traficanții se angajează în ,,exhumări” și excavări aleatorii, a subliniat Laith Majid Hussein, director al Consiliului de Stat Irakian pentru Antichități și Patrimoniu. ,,Nu avem statistici privind numărul de antichități care ajung să fie de contrabandă”, a declarat Majid. Corupția și prevalența grupurilor armate au încurajat creșterea acestei afaceri profitabile.

Într-un sit din sudul Irakului, unde au înflorit civilizațiile sumeriană și babiloniană, un agent de securitate a descris provocările cu care se confruntă. ,,Într-o zi, am văzut sosind un camion cu trei bărbați înarmați. Au început să sape, iar când am intervenit au început să tragă în aer și să strige la mine: Crezi că locul ăsta e al tău?”, a declarat paznicul, care a cerut să nu i se dea numele pentru a se proteja atât pe el, cât și locația sitului. Lipsa de resurse pentru protejarea siturilor antice din Irak este cumplită. Într-o țară în care se estimează că aproximativ 27% din cei 40 de milioane de cetățeni trăiesc sub pragul sărăciei, autoritățile spun că au alte priorități. Siturile antice din Irak sunt concentrate în sud în jurul zonelor Kut, Samawa și Nasiriyah. De acolo, contrabandiștii își transportă prada către mlaștinile din sud și către Amara, un oraș nu departe de Iran, care a devenit un centru pentru traficul de antichități, potrivit unui arheolog care a cerut să rămână anonim. Antichitățile furate sunt apoi duse în Iran pentru a traversa marea în bărci de pescuit spre țările din Golf. Alternativ, acestea pot fi introduse ilegal pe uscat prin deșertul irakian din vest, care se învecinează cu Iordania, Siria și Turcia.

O sursă guvernamentală irakiană a declarat că banii obținuți din trafic alimentează rețelele criminale, într-o țară în care grupurile armate, unele apropiate de Iran, s-au înmulțit și au tot mai multă putere. Corupția joacă, de asemenea, un rol într-un stat în care oficialii guvernamentali sunt prost plătiți. Transparency International, organizația de supraveghere a corupției, plasează Irakul pe locul 160 din 180 de țări, ca amploare a fenomenului de corupție. Când gruparea Statul Islamic (ISIS) a ocupat mari porțiuni din teritoriul irakian, între anii 2014 și 2017, jihadiștii au folosit buldozere, târnăcoape și explozibili pentru a jefui zeci de situri preislamice și comorile lor. Nimrud, o bijuterie a imperiului asirian, fondat în secolul al XIII-lea î.Hr. și situat în afara orașului Mosul, în nordul țării, a fost una dintre aceste ținte. Jihadiștii s-au angajat, de asemenea, în contrabandă, a declarat un expert european în domeniul securității, vorbind sub rezerva anonimatului: ,,Asta le-a adus bani, dar a afectat mai mult Siria”. Gruparea s-a descurcat bine din comerțul cu antichități ilegale, potrivit unui raport din 2020 publicat de Inițiativa globală împotriva crimei organizate transnaționale, o organizație cu sediul la Geneva. Acesta a precizat că, în 2015, ,,din veniturile anuale ale SI, considerate a fi cuprinse între 2,35 și 2,68 miliarde de dolari americani, traficul de antichități și impozitarea (în stat) au reprezentat 20 de milioane de dolari americani”.

La începutul acestei luni, Statele Unite au returnat Irakului aproximativ 17.000 de comori arheologice datând de peste 4.000 de ani, care fuseseră jefuite în ultimele decenii. În ciuda faptului că salută astfel de măsuri, sursa guvernamentală irakiană a declarat că, în opinia sa, problema se află în statele vecine care sunt complice la contrabandă. Statul irakian este slab, artefactele arheologice nu sunt o prioritate.
Tăblițele cuneiforme dintr-un oraș pierdut, Irisagrig, au fost returnate în Irak după ce au fost confiscate de la Hobby Lobby. Foto: Win McNamee


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *