Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

În Lumea înaltă din Rusia țaristă era o mîndrie să vorbești rusește!

1. Romanul Fum al lui Turgheniev, dedicat emigrației și prin asta critic la adresa rușilor cu care scriitorul se întîlnea la Baden Baden, asurzește prin hărmălaia discuțiilor cu iz metafizic despre Rusia și viitorul ei. Un cinic precum Potughin pune degetul pe rană în privința raporturilor cu Apusul ale bravilor pravoslavnici ruși:

„Ce mai parabolă şi Apusul acesta! Ne bate în toate celea dar ce putred e! Şi măcar dacă l-am disprețui cu adevărat, continuă Potughin, dar nu sînt decît vorbe goale. De criticat îl criticăm, totuşi numai părerea lui o prețuim, adică în fond părerea secăturilor din Paris.”

Și vorbitorul își exemplifică teoria cu un caz, povestit la modul sarcastic:

„Am un cunoscut un om – pare-se foarte de treabă, tată de familie, trecut de prima tinerețe; ei bine, a fost amărît cîteva zile, fiindcă într-un restaurant din Paris a cerut «une portion de biftek aux pommes de terre» (o porție de biftec cu cartofi – n.n.) în timp ce un francez get-beget a strigat: «Garçon, biftek pommes!» (Chelner, biftec cartofi – n.n.) Prietenul meu era aproape să moară de ruşine! Apoi strigat şi el pretutindeni biftek pommes şi învăța și pe ceilalți să spună tot aşa. Pînă şi curtezanele se miră de emoția plină de venerație cu care tinerii noştri locuitori ai stepelor intră în salonul lor infam…”

Rusul cu pricina se exprimase într-o franceză corectă, dar de manual. Franțuzul se exprimase în limbaj popular. Potrivit lui Turgheniev, rusul se rușinase că nu vorbise ca un francez get-beget.
Teza lui Potughin e confirmată chiar de opera lui Turgheniev, în care mai toate personajele din lumea înaltă vorbesc franțuzește mai bine decît rusește. La noi, a ști să vorbești franțuzește sau englezește e un semn de apartenență la Lumea înaltă. Mulți se mîndresc cu asta. La ruși, în lumea lor înaltă, e un motiv de mîndrie dacă știi să vorbești rusește. Iat-o, de exemplu, pe Daria Mihailovna din Rudin, mîndră că vorbește rusește bine:

„Daria Mihailovna vorbea ruseşte şi se fălea cu cunoaşterea adîncă a limbii materne, deși o împestrița cu tot felul de cuvinte franțuzești. Îi plăcea să folosească zicători şi vorbe din popor, dar nu le nimerea întotdeauna. Pe Rudin nu-l supăra ciudata împestrițare a limbajului Dariei Mihailovna, dar nici nu cred că asculta cu prea multă atenție.”

2. Din nou despre cartea Le drame des états satellites de l’axe, de 1939 à 1945. Reddition sans conditions de Maxime Muorin, apărută la Berger-Levrault, în 1956.
Cu excepţia Finlandei, statele satelite acţionează şi se iluzionează identic. Bat prosteşte la uşa anglo-americanilo, refuzînd să negocieze cu rușii.

Şi România, şi Bulgaria, şi Ungaria se dau în spectacol contactînd ambasadori fără nici un mandat, înzestraţi însă cu fudulia de a reprezenta guvernul american sau englez, trimit în capitalele de ţări neutre tot felul de epave şi tot felul de impostori pentru a tatona şi stabili contacte. Culmea e că şi în România, şi-n Ungaria intră în scenă binecunoscutele comandouri englezeşti paraşutate, prinse imediat şi, în loc să fie trimise la puşcărie sau în lagăr, adăpostite, hrănite bine şi curtate de oficialităţi.
Cum ar fi de exemplu comandoul condus de Ivor Porter în cadrul Operațiunii Autonomus.

Pentru mine, imaginea unor neica-nimeni precum cei din operaţiunea Autonomus, pricopsiţi de ai noștri cu ipostaze la care ei nici nu visaseră, linguşiţi chiar de şeful Jandarmeriei în timp ce escadrilele american spulberă case, trenuri şi tramvaie în Bucureşti rămîne o nouă dovadă a străbunei slugărnicii moldo-valahe.

Cel mai tare mă amuză situaţia Bulgariei, tipică pentru cefele groase ale cultivatorilor de castraveţi. Bulgarii sînt cu Germania dar nu rup relaţiile diplomatice cu URSS. Nu intră în război cu nimeni, dar înhaţă hălci din Grecia şi Iugoslavia. Sînt obligaţi să capituleze fără condiţii deşi, ei, sărmanii, n-au fost în război cu nici un stat european.
Şi o altă notă comună a statelor satelite. Toţi şefii de stat fac pelerinaj pe la Hitler. Fiecăruia Fuhrerul îi promite avantaje în defavoarea adversarului de moarte, care tocmai ieşise pe uşă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „În Lumea înaltă din Rusia țaristă era o mîndrie să vorbești rusește!”

 • Ne întrebăm de ce rușii țin foarte mult atât la limba cât și la țara lor și de ce sunt atât de prețioase amândouă pentru ei ? Pentru că au trecut prin foarte multe greutăți de la Ivan Cel Groaznic încoace ,dar și pentru că au avut ca scut credința creștin-ortodoxă și pentru că au crezut mult în forța sj identitatea lor națională și nu au dat dragostea pentru patria lor” Mama Rusia „-„pentru nimic în lume – nimănui ! În aceste condiții nu știu care conducător este mai popular și mai democrat ,Putin sau Zelensky, care cere în continuu arme Occidentului și nu dezminte sau nu își recunoaște atacul terorist de la Podul Crimeei ?!

 • Astazi lumea este impinsa de SUA catre un conflict nuclear global.

  Astazi SUA furnizeaza la greu arme Ukrainei pentru a impinge Rusia la gesturi necugetate.

  Si noi ca idiotii nu vedem ca suntem captivati de un razboi al „libertatii” unei tari, cand de fapt e vorba despre un conflict intre SUA si Rusia, dus pe teritoriul Ukrainei.

  Astazi obiectivul SUA in acest razboi pare sa fie declansaarea unui razboi nuclear. Nu exista alta explicatie pentru livrarile absurde de armament catre Ukraina.

  Astazi SUA declanseaza un razboi nuclear, folosind Ukraina drept pretext. Vinovatul principal in acest razboi este SUA.

 • Domnule Cristoiu,

  Poate ar trebui sa atrageti atentia asupra urmatorului lucru, legat de razboiul din Ukraina.

  1. Se razboiesc rusii cu rusii. Adica ukrainienii impotriva rusilor si a belorusilor.

  2. Este un razboi intern unei etnii vechi, extrem de razboinice, care a lasat prapad in urma in istorie.

  3. Nu ar trebui sa ne bagam in acest razboi, deoarece suntem trasi in acest conflict intern al unei etnii.

  4. Putin are 2 obiective in Ukraina – Crimeea, si slabirea Ukrainei, prin preluarea de teritorii si curatarea tarii.

  5. Daca nu suntem atenti, vom fi atrasi intr-un razboi nuclear, mondial, un razboi care se va escala.

  6. In fata noastra avem o etnie, care se lupta intern, si noi ca boii nu intelegem asta. Poate ar trebui dumneavoastra, care sunteti o figura publica, sa atrageti atentia, ca se lupta rusii cu rusii, ca se lupta rusii intre ei.

  7. Daca rusii se lupta atat de rau intre ei, noi, din afara, nu vom avea decat de suferit.

  8. Eu propun o solutie economica, un plan absolut de necooperare economica fata de Rusia, pe 50 de ani, in care din Rusia sa nu poata iesi absolut nimic. In 2 ani de zile un astfel de plan ar recupera orice. Rusia nu poate rezista in afara unei societati globale. Nu va rezista intern.

  Daca rusii se lupta cu rusii, si noi ne bagam la mijloc ca niste idioti, atunci noi vom suferi, nu ei.

  Rog atrageti atentia asupra acestor puncte!

 • Parlamentarii sunt duși cu capu! Țara arde iar baba de Gorghiu se „piaptănă” cu criteriile de integritate împreună cu botox Turcana!
  Dar la criterii de prostie și schizofrenie nu s-a gândit nimeni? Că sunt mult mai periculoase!
  Bre, Gorghiu nu i-ați pus voi pe liste? Și tu ce draq mai cauți în parlament că ai îmbătrânit lustruind băncile pe acolo?
  Cam ce ai făcut tu în atâțea ani ca parlamentar? Doar intrigi și vacanțe luxoase!

 • Puctul doi din text m-a întristat rău Maestre deoarece este valabil și astăzi.
  De exemplu vizita olandezului așteptat astăzi după ce ieri s-a semnat contractul cu DAMEN.
  Mark Rutte va beneficia de covorul roșu și va cere și alte contracte pentru a vota intrarea României în Schengen.
  *

  Consider că Iohannis și cu clasa politică au trădat poporul român. Ei trebuiau să asigure pacea, prosperitatea și siguranța vieții.
  Acesta e contractul pe care l-au semnat cu cetățenii și pe nu-l respectă. Au jurat toți strâmb la investire.
  Politicienii ne fac viața mizerabilă, inflația e la cer, nu sunt în stare să gestioneze criza energetică, ne împovărează zilnic cu taxe.
  Guvernul s-a prins că în România 99% sunt propietari de case. Foarte convenabil ca guvern să jupoie populația prin mărirea taxelor pe locuințe.
  Iohannis s-a vârât în conflict de partea industriei militare americane.
  Foarte rău! Iohannis trebuia să învețe să-și țină gura nu să se alăture cruciadei războinice împotriva Rusiei.
  Ne-a pus în pericol. Eu nu vreau să văd cum zboară bombe desupra României!
  Acum a convocat CSAT și mai mult ca sigur va cere alți bani pentru înarmare, nici un gând pentru asigurarea păcii și securității.
  Tot nu înțelege că este Piticot nu Goliat în jocurile puterilor globale.
  PSD s-a discreditat total când s-a aliat cu PNL. Au uitat că sunt un partid de protecție socială. Le e scârbă de săraci și pensionari.
  *

  Privesc zilnic cu îngrijorare către America. Nebunia cu „schimbările climaterice” și green dealul continuă.
  Joe Biden alocă 370 mld. dolari investiţii în tranziţia energetică – eoliene, panouri solare şi vehicule electrice.
  România nu poate nici în o mie de ani să supotre aceste costuri. Nici clima României nu perimite înlocuirea totală a combustibililor fosili. Dar, nu, nu se înțelege, politicienii noștri nu înțeleg gravitatea situației.

  • @
   daca esti departat de un capat al drumului, inseamna ca esti mai apropiat de celalalt capat al drumului,
   daca nu te poti tine dupa mersul lumii, tine te barim dupa mersul Naturii, ca intre Natura si Civilizatie exista compatibilitate, chiar daca exclusv in modul.
   mai e pina va veni vremea in care se va cere vectorizare, deci se va da in vileag faza cu Civilizatia VS Natura.

 • Maestre,
  In anul 1960 la editura Cartea Rusa era pusa in circulatie fabuloasa lucrare intitulata Taylerand, unde printre altele este devaoalata publicului larg pragmatismul si serizotatea de care dau dovada rusii in relatia cu marile puteri ale lunii – Franta in cazul fata, dar undeva intr-o nota de subsol este amintit si despre acest scriitor Turgheniev, unde pe langa activitatea literara era era si la originea unor rapoarte informative puse la dispozitia Serviciului Diplomatic al Imperiului Tarist, in care erau caracterizati cu bune si rele decidentii din Paris.
  Dar pe cine sa mai intereseza in ziua de azi sa mai citeasca !?

 • Cel mai bine a spus-o poetul : ” Limba romana e patria mea”. Oricate limbi straine ai vorbi, tot o „fandoseala „este. Intre primul cuvant rostit de prunc si ultimul, cel al muribundului, este trairea noastra .”Doamne, ajuta-ma ” , inainte de moarte il soptesti tot in limba in care te-ai nascut.

 • Este nobil sa promiți este o prostie sa te ții de cuvint

  Locul in către trăiesc are o mică comunitate românească care 80% este alcătuită din “frății de peste Prut”
  Toti fără excepție licențiați majoritatea medici vorbitori și de engleză sau franceza
  Ii invidiez însă pentru ca in suferința nașterii și viețuiri in fosta URSS ei sunt vorbitori aproape nativi de limba rusa
  Sa poți sa citești și sa înțelegi limba in care cineva scrie este ceva de neprețuit
  Literatura rusa in opinia mea este neprețuita in Panteonul cultural universal tocmai prin felul in care poziționează personajele in raport cu imperialitatea Rusiei ce transpare particular la fiecare autor
  Oricit de buna este o traducere trăirea autorului sau a personajului este clar contaminata de personalitatea traducătorului
  Citiți Luceafărul in engleză franceza sau germana
  Faceți un exercitiu și incercati sa vedeți un text de Ion Cristoiu in engleză tradus nu scris de autor
  Măreția unei limbi este data de poporul care o vorbește

 • mai mult decit sa vorbesti pe limba meamului tau e sa traiesti pe limba lui.
  vorbitul e un efect, cauza e traitul

  cee ce ne deosebeste de alte natii e traitul pe romaneste.

  • @Online
   Nu vreau sa fiu rau dar romanii se mananca intre ei si in strainatate si stiu asta de la oameni care sunt sau au fost acolo.
   Adica ce vrei sa-ti spun,ca doua verisoare primare din Romania locuiesc in italia in aceiasi casa/vila,apartamente separate si nu isi vorbesc intre ele…
   In alta ordine de idei moldovenii nu se considera romani chiar daca vorbesc aceiasi limba,nu exista nici o intentie de unire a lor cu Romania samd,din nou,stiu asta de la moldoveni nu ce „scrie in presa”…
   Acum romanii si-au tradat vandut ucis conducatorii liderii oamenii inteligenti,multi au plecat din Romania,e suficient sa vezi dupa al doilea razboi mondial sau dupa 1989.
   Cei ramasi aici,vreo 13 milioane traiesc o viata pe care nu si-o permit,pe datorie,fiind finantati prin imprumuturi sau ce trimit cei de afara.
   Romania e o tara muribunda conectata la aparate si perfuzii.
   In ziua in care cei de afara se vor plictisi de aceasta mascarada de aici,s-a terminat cu Romania.
   Chiar ieri citeam ce spunea Prof Mircea Cosea,deficitul comecial a explodat,repet,aici in Romania si in special in Bucuresti oamenii traiesc o viata care nu si-o permit,cunosc foarte bine Bucurestiul inainte si dupa 1989,existau fabrici,uzine se producea,se construia,acum e doar „paradisul bugetarilor” iar Romania nu e Brazilia SUA sau Australia sa-si permita o capitala doar „administrativa”.
   Inca niste cifre seci,in 1989 existau 23 milioane locuitori,8 milioane salariati in afara de cei din agricultura si 800.000 bugetari.
   Acum aici mai sunt vreo 13-14 milioane locuitori,maxim 5 milioane salariati si 1.250.000 bugetari.
   Asta Oficial.
   La Iarna „se sparge buba”.
   Dimineata Frumoasa Online!!!
   vali
   🙂

   • in tara asta nu exista tradare, deci nu exista nici tradatori.

    problema cu tradatorii,
    pe unde or exista, nu pe meleagurile astea, ca paici nu exista asa ceva,
    e ca nu le sint ridicate statui.

    cine n aduna cu mine, risipeste.
    deci barim atat sa scrijelesti in piatra soclului statuii: s-a ridicat spre nemuritoare pomenire, din generatie in alta generatie, amin.

    cum sa nu le ridici, domne, barim statui, risipitorilor de neam?!

    • @Online
     Asta e asa…”oldies but goldies”…”finetzuri”…
     Astia de aici,politicienii,politrucii de fapt…sunt toti „in direct”…din 2008 din ce stiu…de fapt…izvoare istorice…deja…
     Cum zic „securistii” „sa se stie ca se stie”…sunt toti ascultati…Eu…Stiu…pe unde…in ce fel…
     Repet…Surse Publice…Izvoare Scrise…
     „De altfel, în cei trei ani pe care i-a petrecut în România în calitate de ambasador american, între 1974 și 1977, Harry Barnes a fost considerat o amenințare la adresa regimului comunist. Securitatea era atât de preocupată de acțiunile diplomatului, încât a mers până la „plantarea” unui microfon în călcâiul unui pantof pe care americanul îl trimisese la reparat. Ambasada a aflat repede că șeful misiunii americane în România era monitorizat. Un membru al ambasadei i-a întins într-o zi lui Barnes un bilet, în care îl informa că era „în direct”, amintește Washington Post.” 25/08/2012
     https: //www. gandul. ro/international/a-murit-harry-g-barnes-fostul-ambasador-american-la-bucuresti-ascultat-de-securitate-printr-un-microfon-ascuns-in-pantof-9979870
     „Dar Guvernul PNL nu se împiedică de lucruri atât de mărunte precum drepturile și libertățile cetățeanului. Totul le este permis dacă le asigură rămânerea la putere. Este însă de neînțeles obediența operatorilor de telecomunicații. Îmi amintesc cu plăcere de directorul general al celei mai mari companii de telecomunicații din România care în anul 2008 intra hotărît în biroul meu de Prim-Ministru să protesteze față de intențiile serviciilor de informații de a-și băga degetele în serverele lor. Din datorie și respect pentru clienții pe care îi avea. S-au schimbat echipele, s-au schimbat și obiceiurile.”
     https: //www .gandul. ro/stiri/controverse-calin-popescu-tariceanu-teorie-socanta-romanii-au-fost-monitorizati-in-timpul-pandemiei-cu-ajutorul-telefoanelor-19444570
     Seara Frumoasa Online!!!
     vali
     🙂

   • @@
    ‘Sa poți sa citești și sa înțelegi limba in care cineva scrie este ceva de neprețuit’

    nu prea cred.
    scrisul cititul si vorbitul in limba Artificialului are un pret clar-cristal definit si este, astazi, cea mai studiata limba de pe planeta.

    • la inceput a fost Cuvantul. mai apoi el s a despartit in superpozitii.
     una e traitul pe limba Naturii si cu totul alta treaba e traitul pe limba Artificialului
     cum e traitul asa e si ‘cuvantul’ asa e si limba,
     care, pina la urma e o proiectie a unei ecuatii de miscare,
     spre ex a unui Neam.
     dar tot spre ex poate fi a ecuatiei de miscare a Artificialului.

     • izvorul vorbitului pe romaneste este traitul datinilor, traditiilor si obiceiurilor.
      sa vorbesti romaneste nu face doua parale. sa traiesti pe romaneste face fix atatea parale cite fac datinile, traditiile si obiceiurile.

      in lipsa manifestarii datinilor, traditiilor si obiceiurilor rinduite din batrani, traitul pe romaneste se modifica adoptind alte datini traditii si obiceiuri, care se vor asterne la temelia ‘traitului pe…noua limba ce o vorbesti’

      cei mai capabili intelepti gradinaresc cel mai departat viitor. si invers.

      cele mai capabile datini, traditii si obiceiuri vor fi cele rinduite de catre cei mai capabili intelepti si se vor dovedi asa pentru ca sint…cele mai armonizate cu Natura.

      limba unui neam e izvorata din traitul pe limba aia, al neamului si el, si face ceva parale daca si numai daca cuvintul limbii asteia e armonizat cu cuvantul Naturii.

      la scoala se invata mai degraba…Mecanica Limbii Romane.
      primul cuvant predat in Cuantica Limbii Romane e mangaierea mamei care te a nascut, si ea intotdeauna va fi o mangaiere pe limba neamului ei, pentru ca adesea poarta in spate imaginea unor feti-frumosi si a atitor ilene-cosanzene…:)

      si daca ati da foc tuturoror cartilor din biblioteci…ce?!,
      Scanteia rinduita din Batrani in temelia Manastirii e Focul din care poate renaste un neam, …spune legenda. or Manastirea e un taram cuantic, nu unul mecanic…

     • cei care rinduiesc lumea, azi, habar n au pe ce lume traiesc.
      insa asta s-a mai zis, atunci cind s-a zis…iarta i, Doamne, ca nu stiu ce fac.
      nu stiau, dar tocmai ce rinduiau lumea.

     • cel mai departat viitor poate ca il gradinaresc chiar mamele in ale caror visuri copii le sint Feti-frumosii si Ilenele-Cosanzene 🙂

      cindva, poate peste veacuri, se vor naste in neam un Fat-Frumos si o Ileana Cosanzeaza,
      …e imposibil sa opresti nasterea asta, cita vreme a fost o dorinta a inimii 🙂

     • cei mai capabili intelepti gradinaresc cel mai departat viitor. si invers.

      cei mai capabili gradinari ai prezentului sint cei insamantati si gradinariti de Intelepti, in Viitor…
      deci gradinarii de astazi, daca exista, nu sint…musai…intelepti, ci…ce a rezultat din gradinarirea Viitorului, sint fructele…gradinarite, poate chiar peste generatii, de Batrani, de Intelepti.

     • @Online
      ” mamele in ale caror visuri copii le sint Feti-frumosii si Ilenele-Cosanzene”
      Aici e o problema de Educatie.
      De cei 7 ani de acasa,cum se spune.
      Nici macar nu tine de scoala.
      In acceptiunea femeilor „Fat Frumos” are „casa masina si bani” sau „lucreaza la stat sau in cadrul armatei” si alte asemenea,nimic de trasaturi morale,fizice sau altele…
      In mintea barbatilor „Ileana Cosanzeana”….e „botoxata siliconata sau mascara parca se spune”…sau „e fata de colonel”…chiar nu mai vreau sa dau exemple…
      Repet,e o problema de Educatie,care provine din Familie si se trage de la femei,mamele sau bunicile cresc copii(merge si cu 2 si cu 3 de i)
      Toate Bune Online!!!
      vali
      🙂

     • pai Educatia incepe cu datinile, traditiile si obiceiurile.
      deci cu asta incepe si sistemul de invatamant. daca cineva iti zice altfel, asculta l, dar nu prea mult, ca asa poti face rost de ceva timp sa te uiti pe pereti, ca e mai cu folos… :))

     • am copilarit si pe linga un batran, ultraspecial, il chema Ion,
      ..hai sati spun cit de special era…dindu ti un singur exemplu
      ma intreba daca vreau sa mancam oua impreuna. io…cum sa zic nu!:))
      dupa care…mergeam intr o magazie cu lemne, ca sa ne cioplim lingurite de lemn:))), dupa care faceam focul, dupa care puneam ceaunul cu apa la fiert, dupa care fierbeam ouale, si abia dupaia…ne apucam sa mancam, cu linguritele de mai sus,…cele mai gustoase oua din Univers!:))))

    • iarna ma astepta cu cartofi cu usturoi facuti in cuptorul sobei 🙂
     nevasta lui, ca ea ii gatea asa buni, zambea cu gura pina la urechi cind ma privea mancand, pentru ca…daca mi e mi placeau foarte foarte mult cartofii cu usturoi, …daia!:))) ce vina aveam io ca erau asa buni!:)))

   • @Constantinescu Valentin-Ionuț, scrierea corectă a cuvintelor ”aceiași”/”aceeași” vă este atât de imposibilă? N-aș fi crezut după felul coerent în care vă exprimați gândurile! (Că tot e vorba de limba română, știu că se pronunță la fel, dar nu e târziu să înțelegeți diferența: ”aceeași limbă”, ”aceiași oameni”) Cu multă stimă!

  • vali, de vreo citeva luni tot spui ca…in citeva luni ne ia naiba. poate ca la un moment dat o sa ti iasa!:)),
   insa…ar trebui sa storcesti Viitorul pe care Batranii Neamului l-au Gradinarit, si care se suprapune fix peste Vremurile astea :), or…ce te vei face, draga vali, daca aia l au Gradinarit din Inima?! :))
   oricum, Succes! 🙂

   • ‘Fiecăruia Fuhrerul îi promite avantaje în defavoarea adversarului de moarte, care tocmai ieşise pe uşă.’ nu stiam ca tipu avea si momente de intelepciune… :)))

    • @Online
     „vali, de vreo citeva luni tot spui ca…in citeva luni ne ia naiba. poate ca la un moment dat o sa ti iasa!:))”
     Online…probabil ca te gandesti ca sunt un pesimist convins…ca am o mentalitate „apocaliptica”…doar ma uit la niste lucruri si e evident ce se va intampla…uite ce spune…Prof. dr. Mircea Coșea: „Vom intra în incapacitate de plată într-o jumătate de an cel târziu, pentru că industria nu performează și nimic nu merge. Suntem dependenți de tot ce este din afară”…presupun ca mai curand…uite ce spune un proverb chinezesc…Dacă vrei fericire pentru o oră, trage un pui de somn. Dacă vrei fericire o zi, du-te la pescuit. Dacă vrei fericire pentru o lună, căsătoreşte-te. Dacă vrei fericire pentru un an, moşteneşte o avere. Dacă vrei fericire toată viaţa, ajută-i pe alţii.
     Asadar asta cu „ne ia naiba”…Bulgaria 1996-1997…despre asta e vorba…sau Grecia 2010-2011…
     Sa iti spun cum am simtit Eu anii astia…nu-mi aduc aminte sa fi fost „bine” in Romania…din anii ’80…de vreo 35-40 ani…traiti de Mine…aici…
     Toate Bune Online!!!
     vali
     🙂

     • il citesc pe domnul Cosea de citiva ani.
      ma mir si…ma tot mir,
      si creca asa va ramane, o mirare,
      faptul ca inca mai sintem vii!

     • pe pesimismul tău dau tot atatea parale cite dau pe optimismul tău. pai…nu e mai simplu tău si atat?:)))

   • inteleptii gradinaresc Viitorul, deci pe cei care se vor naste ‘pe masura Vremurilor’.
    insa doar manifestarea maiestriei in Intelepciune poate gradinari un Viitor in care sa se manifeste un Intelept, asta fiind ‘pe masura Anotimpurilor’.

    • @Online
     Uite
     Dincolo de Optimism si Pesimism.
     S-a votat reintroducerea protocoalelor si actelor secrete în justiție ortodoxinfo
     PSD și PNL vor să vândă Hidroelectrica, Salrom și RomGaz ortodoxinfo
     Românilor li se vor lua proprietăţile, de către bănci şi distribuitori, căci nu vor mai avea bani pentru plata ratelor şi facturilor ortodoxinfo
     Plata tributului: România dă 44 de milioane de euro Olandei, cu o zi înainte de vizita premierului Rutte la București. r3media asta e cu asta….Generalii Damen: De la Coldea, Doi și un Sfert și Fantome 60m
     România importă 70% din țiței. 4media
     Toate ratele bancare s-au scumpit în urma creșterii ROBOR și IRCC: S-au dublat în ultimul an 60m
     Dezmăț bugetar: PSD și PNL fac derogări pentru a-și angaja neamurile, amantele și activul de partid la stat 60m
     Inflația a ajuns la 25-30%, nu la 15% cât spune Ciucă și Ciolacu 60m

 • „era o mîndrie să vorbești rusește!”
  -au o gramatica complicata,
  se poate introduce echivocul……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *