Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

În parlament și la televizor, confruntări de idei ca la noi, la mitoc

Cu câteva zile în urmă, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, făcut următoarea declarație: ,,Aici nu suntem la piață și nu operăm cu oferta nici măcar la mall’’. ,,Aici’’ însemnând la masa negocierilor cu reprezentații cadrelor didactice și nedidactice din învățământul preuniversitar aflate de luni în grevă. Declarație care a șocat în mod foarte neplăcut și care, pe bună dreptate, ne-a făcut să ne întrebăm dacă exprimă punctul de vedere strict personal al emitentului sau pe cel al executivului țării. Și iată că nu am așteptat multă vreme până să avem și răspunsul. ,,Nu tratăm Educația ca la piață- a spus Marius Budăi, ministrul muncii-, mai pune tu, mai las eu și vedem unde ajungem’’. Afirmație din care trebuie să înțelegem că este vorba despre negocieri în înțelesul strict al termenului (alternativă de dezamorsare a stărilor conflictuale) și nu despre o tocmeală curat ca la piață, în termenii și în uzanțele capitalismului de cumetrie ale cărui rezultate le resimțim din plin.

După cum spuneam, au trecut câteva zile de când purtătorul de cuvânt al guvernului a făcut acea neinspirată declarație care, în logica axiomei lui Andre Gide, ne-a interesat azi mai puțin decât ieri. Cu toate acestea, neplăcuta impresie rămâne, cu atât mai mult cu cât, din păcate, nu este o excepție în domeniu. De pildă, într-un dialog televizat, deputatul PSD Radu Cristescu i s-a adresat senatorului AUR Claudiu Târziu în acești termeni de o elevată ținută protocolară: ,,Băi securistule’’. Răspunsul căpătat fiind în exact același registru: ,,Mă-ta e securistă, da? Mă-ta e securistă!’’

Aceasta fiind numai o secvență dintr-o polemică extinsă purtată, în văzut lumii, în cuvinte ,,incapabile a vi le reproduce’’, vorba eternului și mereu actualului Nenea Iancu.

Confruntare- de idei și de argumente, nu-i așa?!- care, din păcate, în nici-un caz nu este o excepție de la regulă. Să ne amintim, de pildă, o altă amiabilă polemică pe care au avut-o, de data asta în plenul Parlamentului, deputatul PSD, Adrian Solomon și senatoarea Diana Șoșoacă.

Citez:-Luați dulapul ăsta de aici!(Adrian Solomon)
– Dulap e mă-ta!(Diana Șoșoacă)

Și acestea nu sunt decât două secvențe din respectivele dialoguri politice purtate de proeminenții aleși ai neamului în forul puterii legislative a statului de drept în termeni pe care buna tradiție a culturii și civilizației românești îi califică prin termenul mitocănie. Termen care se traduce: bădărănie, vulgaritate agresivă, lipsă de respect, a cărui etimologie este dată de limbajul și de comportamentul târgoveților care își aveau tarabele lângă mitocuri, modeste lăcașuri de cult din zone mărginașe ale localităților. De aici, echivalentul modern al cuvântului ,,mitocănie’’: comportament și limbaj suburban.

În plus, dacă ținem seama de faptul că mitocurile și mitocanii sunt precursorii, germenii capitalismului nostru de cumetrie, să nu ne mai fie de mare mirare dacă vedem că limbajul, mentalitatea și comportamentul lor se regăsesc la unii dintre cei exponenții și promotorii acestui atât de original model economic și social. Model în care, place sau nu, se regăsește o semnificativă parte a electoratului țării. Că nu toți suntem de aceeași părere cu ceea ce au exprimat, în mod public, respectivii parlamentari, asta nu înseamnă, însă, că trebuie de acum să ne așteptăm ca, de la nivelul conducerii partidelor pe lista cărora au fost trimiși în parlament, să primim mesaje de delimitare față de erupțiile lor orale. Mă refer, bineînțeles, la AUR, partid a cărui bază de masă este asigurată tocmai de asemenea atitudini și declarații.

Ca să nu mai insist asupra ideii că, din partea PSD, era de așteptat o cu totul altă reacție decât întorsul capului în altă parte și lipsa de reacție în cazul acestor neplăcute incidente până când le va expira termenul de valabilitate și vor intra în arhive. Așteptare motivată, în primul rând, de faptul că doi dintre protagoniști sunt marcanți parlamentari ai partidului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „În parlament și la televizor, confruntări de idei ca la noi, la mitoc”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *