Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

În plină Pandemie, Klaus Iohannis a vorbit națiunii despre cum vom cheltui banii de la UE despre care nu se știe cînd vor veni

Miercuri, 28 octombrie 2020, a avut loc tradiționala conferință de presă de miercuri, a lui Klaus Iohannis.
Mai mult ca la reuniunea anterioară, s-a văzut la această conferință divorțul tot mai mare dintre președinte și jurnaliștii acreditați la Cotroceni. Un divorț care exprimă divorțul dintre preocupările românilor și preocupările președintelui. Cu excepția previzibilă a fătucei de la Realitatea Plus, fără nici o vină, sărmana, pentru că vine cu întrebarea agățată de poșetă de patronul penal Maricel Păcuraru, care a transformat un post tv într-o afacere de familie, toți cei prezenți la întîlnire au pus întrebări corecte, unele chiar incomode. Dacă trimisa Penalului i-a ridicat mingea la plasă președintelui înlesnindu-i un orgasm electoral anti-PSD, alți jurnaliști s-au interesat de ce nu ia măsuri România în genul celor luate de Franța, de Germania, de Polonia, de ce sporește numărul infectărilor și mai ales cine e răspunzător pentru scăparea Pandemiei de sub control. A fost limpede că președintele nu s-a mai simțit ca altădată, relaxat de întrebări masaj, acum absente, drept pentru care a dat-o de multe ori cotită sau i-a trimis pe jurnaliști să întrebe pe alții, gest cam lipsit de bun simț, deoarece el convocase conferința de presă. Mult mai important pentru divorțul dintre preocupările electorale ale președintelui și preocupările dramatice de viață ale românilor l-a întruchipat faptul că nici un jurnalist nu s-a referit la conținutul Declarației de presă, al Statementului.

De ce a convocat președintele conferința de presă?
Ne răspunde, ca de obicei, radiografia Declarației de presă, a textului cu care vine la întîlnire președintele, socotit de el a exprima preocupările opiniei publice.
Klaus Iohannis și-a consacrat întreaga declarație (întreaga!!!) felului admirabil în care România va cheltui cele 80 de miliarde de euro care vor veni de la Uniunea Europeană.

Potrivit președintelui, acești bani nu vor veni mai devreme de vara anului viitor. Nu de alta, dar în declarație președintele a vorbit de un Plan de cheltuire a banilor care va trebui aprobat de Comisia Europeană „cel mai tîrziu pînă în luna aprilie a anului viitor”.

Pînă în aprilie anul viitor mai sînt pe puțin șase luni.
Așadar, în octombrie 2020, avînd înainte șase luni de Pandemie, de iarnă, de Criză Sanitară dublată de Criză Economică, președintele a convocat o conferință de presă pentru a vorbi națiunii de cum va arăta România după ce vor fi cheltuiți veni banii de la UE care n-au venit încă. Între timp așa cum chiar președintele a arătat marți seara, România se pregătește de creșterea spectaculoasă nu numai a numărului de infectări, dar și a numărului de bolnavi de Coronavirus care vor avea nevoie de Terapie intensivă. Oricît de miluită ar fi de regimul Iohannis, presa se află sub presiunea directă a opiniei publice. Doar în cazuri de instituții de presă ținute în viață prin fonduri penale cineva și-ar putea permite să nu întrebe la o conferință de presă cu președintele despre Criza sanitară. Această presiune explică faptul că nici o întrebare nu s-a referit la Mărețul tablou al României ivite din cheltuirea banilor europeni care n-au venit încă și despre care nu se știe precis dacă vor veni vreodată.

În socialismul real se vorbea despre comunism ca viitorul de aur al omenirii, ca o etapă care avea să urmeze etapei socialismului. Dacă la începuturile construcției socialiste se mai făcea caz de teza că adevăratul comunism n-a venit încă, pe măsura înaintării în timp și, teoretic, spre comunism, sloganul viitorului de aur a fost abandonat. Potrivit teoriei marxist-leniniste, în comunism avea să funcționeze regula De la fiecare după posibilități la fiecare după nevoi. Ei bine, imaginați-vă că în ultimii ani ai domniei lui Nicolae Ceaușescu, în plină criză social economică traversată de țară, într-un context de mari lipsuri, de cozi la alimente și de frig în case, fostul secretar general al partidului convoca un congres extraordinar pentru a dezbate măsurile luate de pe acum pentru aplicarea în viață a principiului din comunism de la fiecare după posibilități la fiecare după nevoi. Cam așa poate fi comparată inițiativa președintelui de a ține o conferință de presă dedicată Mărețelor realizări social-economice înfăptuite cu banii despre care nu se știe sigur că vor veni vreodată.

Declarația de presă dă seamă de întîlnirea lui Klaus Iohannis de miercuri, 28 octombrie 2020, cu premierul și membri ai Guvernului „pentru a analiza stadiul pregătirii Planului Național de Redresare și Reziliență”.

Despre ce-i vorba? Ne răspunde Klaus Iohannis tot în conferința de presă:

„După cum știți, în urma unor negocieri foarte dificile, am obținut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 de miliarde de euro fonduri europene destinate României pentru următorii nouă ani. O parte importantă dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică în perioada post-pandemie în baza Planului Național de Relansare și Reziliență. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai tîrziu pînă luna aprilie a anului viitor și vor exista, bineînțeles, anumite condiționalități în utilizarea acestor fonduri.”

Pentru a obține banii cu pricina Guvernul trebuie să prezinte UE un plan de cheltuire cu folos a sumelor alocate. Miercuri, 22 iulie 2020, după reuniunea Consiliului în care s-a aprobat în principiu suma de bani pe care nu se știe dacă o vom primi, Klaus Iohannis anunța într-o conferință de presă că a convocat imediat după ce s-a întors în țară o echipă guvernamentală care s-a angajat că va lucra la Planul de cheltuire a banilor.

Reuniunea de la Bruxelles a avut loc pe 21 iulie 2020. Despre Planul de cheltuire a banilor de la UE Klaus Iohannis a discutat cu premierul și alți miniștri chiar din 3 iunie 2020. Planul de cheltuire a banilor e abordat pe larg în cuvîntarea din 1 iulie 2020, din cadrul sindrofiei de la Clubul Diplomatic. Sub conducerea înțeleaptă a lui Klaus Iohannis Guvernul a început să lucreze la Plan încă din 3 iunie 2020. Pe 29 iulie 2020, Klaus Iohannis declara într-o conferință de presă:

„Am avut astăzi o nouă întîlnire cu Prim-ministrul şi cu mai mulţi miniştri cu atribuţii în domeniul gestionării fondurilor europene.
Am discutat despre modalitățile prin care România să poată accesa și valorifica cele 80 de miliarde de euro, bani pe care i-am obținut prin negocierile de la Bruxelles.”

Au trecut de atunci trei luni. Și dacă ar fi lucrat dormind, Guvernul tot ar fi terminat Planul de cheltuire a banilor. Miercuri, 28 octombrie 2020, președintele ne anunță c-a avut o nouă întîlnire cu cei care lucrează la Plan. Nu rezultă din Declarația președintelui că Planul e gata. Se mai lucrează la el. Cît timp? Pînă la alegeri, pentru a-i da posibilitate lui Klaus Iohannis să mai țină încă multe alte conferințe de presă în care să ne spună cum va arăta România după ce banii vor fi cheltuiți conform Planului întocmit de Guvern. Bani care nu se știe dacă vor veni vreodată. Ca și comunismul, visul de aur al omenirii!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „În plină Pandemie, Klaus Iohannis a vorbit națiunii despre cum vom cheltui banii de la UE despre care nu se știe cînd vor veni”

  • Stimate domnule Cristoiu, cred ca in aceasta perioada de confuzie, criza si indolenta a autoritatilor romane ar fi interesant de vazut si aflat ce mai e nou in China. Da, China cea atat de mult blamata si aratata cu degetul de Europa cea neunita si SUA dar care pare ca tine lucrurile sub control si in ceea ce priveste virusul dar si economia. Ce s-a intamplat la noi stim si vedem zilnic, ceea ce e in Europa si SUA aflam in fiecare zi. Ce a mai facut China in ultimele luni? Care este situatia sistemului de sanatate din China? Ce politici de preventie aplica? Politica economica si financiara a Chinei da roade sau nu in contextul unei anuntate crize cvasi globale? Care mai sunt relatiile dintre China si Europa, China si America, China si Rusia etc..? Ar fi interesant de aflat toate acestea si de aceea va rog, in masura posibilitatilor ( timp, disponibilitate…), sa mai realizati un interviu cu domnul Dan Tomozei de la Radio China International. E doar o sugestie si cred ca nu e doar a mea ci a mai multora care va urmaresc. Multumesc!

  • …nu cand, ci daca…vor veni. Altfel, goarna si hartia suporta orice.

  • candva

  • vremurile actuale sint…’fara definitie’
    definitiile, alea de ieri, au expirat, iar cele noi…inca n au fost definite!:))
    deci…traim vremuri lipsite de definitii!

    ce investitii…clar definite!, sa faci pe astfel de vremuri…lipsite de definitii?!

    singurele investitii care au, logic vorbind, o motivatie, o temelie, sint cele care stau pe…Viitor!, adica pe ‘vremurile ce stau sa vina’

    mai simplu spus, poti investi fara probleme, pe vremurile astea, insa daca si numai daca, mai inainte de a te apuca de acest demers…ai identificat taramul pe care se vor manifesta…noile definitii!

    altfel, energia investita va fi directionata catre…un cos de gunoi.
    sau, altfel, investesti!, dar se prea poate sa investesti in produse expirate!

    • un exemplu e Globalizarea.
      a expirat!
      …si dusa a fost!:)))

      prin urmare toate ecuatiile de miscare care se bazau pe Globalizare…au expirat!

      Nou Globalizare e…unificarea dinamicilor la nivel micro!

      prin urmare fundamentala devine, spre ex, ecuatia de miscare a unei metropole. tendinta acestor ecuatii de miscare fiind…sa intre in armonie!

      prin urmare…cu toate ca nu prea pare a fi asa, …ce sa mai faci, nenica, cu autostrazile, pe vremea in care ecuatiile de miscare tind sa fie definite la nivel micro, Metropola devenind Esenta Civilizatiei?
      viitorul e al imprimantelor 3d.

      prin urmare…cam iata spre ce fel de dinamici ne indreptam, unele care sa fie plenar definite la nivel local.
      Metropola tinde sa devina…Noul Stat. iar Statul tinde sa devina…o Metropola Plenara.
      lumea mare s-a tot bazat pe ‘sinteza’, insa dinamica Universului defineste ‘sinteza’ cam asa: neant!
      tendinta e…ori Natura ori AntiNatura, deci pa ‘sinteza’ !

      • acu mi a trecut prin minte…
        Neantul e fata unei Monede.
        o Fata e Neantul, ailalta e Iubirea:)))
        deci p-o parte a Monedei se manifesta ‘sinteza’, care e definitia pacii cu p mic, iar pe partea ailalta se manifesta Pacea, cu p mare, deci:))
        astfel, Iubirea e…sinteza care ocupa Totul,
        pe cind ‘sinteza’, pacea cu p mic, defineste o satre extrem de unica, ea fiind singura care poate perpetua miscarea, in lipsa acestei paci cu p mic…totul ducindu-se pe apa sambetei:)))

        prin urmare…se stie!, povestea lui Hegel, cu teza-antiteza-sinteza e chiar Povestea Neantului!:)))

        cu toate ca…darea la pace! pare a fi ceva care echilibreaza, nenica!,
        uite ca darea la pace! e fix starea de echilibru…instabil…insa care e in stare sa te duca pina in pozitia in care…chiar tinzi sa atingi Neantul!:)))

        • dar…asta a mai zis-o si Iisus, cind a spus ca…ori intr o barca, ori in ailalta!:))
          io…doar repet, deci nimic nou pe lumea asta,…de cind Hristos s-a Inaltat!:)))

    • momentan se manifesta…inertia.
      insa aceatsa e una cu totul speciala, pentru ca se manifesta pe spatiul si timpul in care o civilizatie, asta,…isi schimba pielea, insa intr un stil in care noua piele defineste si un…nou sarpe!
      prin urmare inertiile care se manifesta pot fi anihilate exclusiv prin manifestarea unei stari pe masura, in omenire. una care sa permita manifestarea…reflexelor pure, prin urmare se prea poate ca lumea mare sa para ca tinde sa treaca prin momente in care oamenii…nu mai gindesc!, reactioneaza in stil pur natural!, abia asa reusind sa infringa inertiile care sint, e clara treaba, grandioase, pentru ca si civilizata a ajuns la un nivel de dezvoltare…asisderea!
      prin urmare, daca par a se manifesta situatii limita!, acestea trebuie folosite exclusiv pentru a i face loc…noii pieli!, ca lumea mare doar asa se va echilibra, echilibrul fiind, cum spuneam, o simpla pace cu p mic, insa…alta de unde?!, in cazul Civilizatiei?!:)), ca ea nu e cu…Iubire, e cu Neant!, adica cu ‘sinteze’…

      • fundamental e acest…’pare’…

        • …intre timp a venit de la INS o socoteala:
          anul asta, pina in august, au murit mai putini oameni decit anul trecut.

          daia acest…’pare’ e fundamental.

          una pare ca e, alta e in realitate…

          Daca ar fi fost cu Actiuni, vremurile, am fi asistat la un razboi mondial, nu la revolutia mondiala pe care o privim chiar acusica…

      • ce bine imi pare domnule online, ca ai pus mina pe toata discutia despre ceva> Asa ca nu conteeaza celelalte comentarii, doar tusa fii in frunte.

  • „Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societăți comuniste ideale este: „De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi”.[1] [2], sintagmă preluată (aproape literal) din Noul Testament.”

    vremurile pe care aceasta civilizatie le petrece sint…Vremurile Desavarsirilor.
    ce vremuri…!

    prin urmare si…sistemul politic va tinde spre desavarsire.
    singurul sistem politic…pur este Comunismul Pur. …despre care a povestit Platon, Apostolii,…ba chiar si Iisus, …citesc ca si Ioan Gura de Aur propovaduia Comunismul Pur.
    acu’ daca asta e sistemul politic care tinde sa fie pur…aia e!

    la finalul actualei Revolutii Mondiale se vor manifesta…noi sistem sociale, zic eu ca vor fi, in plus, si parte a unui Unic sistem social, care le cuprinde pe toate.

    pentru ca intr atit de complexa si adinca e actuala Revolutie Mondiala, incat la finalul ei se va putea spune ca…se manifesta O Noua Civilizatie!, iataca stim si cum va arata viitorul sistem politic, ca asta dacu…a expirat, e doar bun de aruncat la cos.

    cum va arata?
    pai…fiind Vremea Desavarsirilor, si sistemul politic va arata fix pe masura asta!
    iata viitorul sistem politic: Comunismul Pur.
    :))) se pare ca…fix de ala de care te feresti…nu scapi!:))))))

    insa…daca detaliez, traba se asterne astfel:
    Natura poate fi asimilata Comunismului Pur, prin urmare dinamicile naturale care se vor…mai… manifesta vor fi de acest tip.
    iar pentru ca Civilizatia tinde catre o manifetare AntiNatura, ea va tinde si catre un sistem politic care se opune in stil Anti, Naturii

    prin urmare la finalul Revolutiei Mondiale…Civilizatia o sa si traga Nou Sistem Social:)) iar el este….el esteeee, el esteeeee:))) :
    Anti(Comunismul Pur)! :)))))))

    prin urmare cei care se preocupa cu proiectarea viitoarelor sisteme sociale s-ar parea ca stiu cu extrem de mare precizie spre ce sistem politic se indreapta,
    el fiind Anti(Comunismul Pur),
    singura problema care e pe capul lor mai fiind doar asta: cum se ajunge de la starea actuala a Civilizatiei la un Sistem Social Unic…care sa aiba ca Esenta fix…esenta asta: AtiEsenta Comunismului Pur!
    :))

    sa ne ntelegem!, Noua Lume va fi imbratisata cu drag!, chiar daca acu nu pare va fi asa!:)), prin urmare…Minune!:))),
    Lumea Mare va imbratisa cu drag mare…AntiComunismul Pur! ( adica e un comunism care se misca fix pe dos decit o face Comunismul Pur )

    atunci cind Comunismul a fost scos in afara legii…cei care l-au scos…creca nici nu si au inchipuit ce fac!:))))))))
    ( cum spunea maestrul, paici, in Ro nu s-a manifestat Comunismul, ci un socialism!, Comunismul, asa cum l-au descris cei pe care i-am insirat mai sus, adica Platon, Apostolii, Iisus, ioan Gura de Aur,..si sigur mai sint o gramada!, presupunea o manifestare… pura!:)), or e clar ca socialistii de pe vremea lui Ceausescu nu erau chiar foarte puri!, …macar pentru faptul ca nu au reusit sa atinga Comunismul:)), imbratisind, pina la urma, liberalismul!:))))
    ca ideal,..prefer Natura, adica…fix Comunismul Pur!, prin urmare, Maestre, si moa sint comunist, nu numai tu!:))), deci sintem…barim! doi comunisti care tindem sa fim si puri, paici:))) )

    atunci cind Comunismul a fost scos in afara legii…io creca nu l-au interzis pe Platon, pe Iisus, pe Apostoli, sau pe Ioan Gura de Aur!:))

  • e clara treaba! ziaristii de la conferinta de ieri…au intrat la liceu!:)))
    Bravoooo!:)
    asa Da!

    domne, e lucru mare…o presa sanatoasa, pe vremurile astea, asa ca se cade ca ei sa fie felicitati!
    insa tot plapinzi au ramas!, deci e clar ca inca au ceva sechele psihice!:)))

    niciun ungher al tarii asteia nu trebuie sa reziste in fata ziaristilor, asa ca…hai cu intrebarile esentiale!:))

    totul e permis, insa daca si numai daca bunul-simt se manifesta!
    asa ca…Succes!:))

  • Nu se știe dacă banii promisi chiar vor fi si atribuiti. Ar trebui să existe un proiect de țară viabil, iar proiectele subsecvente ar trebui să fie și elegibile.
    Cât despre conferința de presă, ca de obicei, onorabilul a ocolit iar raspunsurile clare și la obiect. La prima întrebare a folosit numai de 10 ori ….PeeeSeeDee.
    Am văzut și răspunsuri din categoria cei 4 aposoli erau 3, Luca și Matei.

  • E o mare diferenta dintre aia de acum 30 de ani si hahalerele de acum!!!
    Comunismul o fi fost o utopie, dar capitalismul asta neaos e o blestematie!
    Boborul e usor de prostit!!Carta
    Fara de carte e dus de nas precum Joiana cu o druga falfaita prin fata botului!

    O singura structura o duce nemaipomenit! Securitatea!!!Dar boborul e prea prost sa isi dea seama!

    Traiasca Partidul Securitatii Nationale in frunte cu conducatorul ei pea iubit!!!

    • Iohannis face ce stie mai bine,vinde pielea ursului din paduri,de ce face asta? Simplu,pentru ca e presedinte in singura tara in care se poate vinde asa ceva,si el stie cui se adreseaza,unor tampiti,daca tampitii cumpara piei de urs din padure,fara urs,de ce nu? In alte tari oamenii cer sa vada mai intai ursul impuscat ,pentru romani garantia data de Iohannis ca va impusca,canva ursul si ca va aduce pieile este suficienta pentru boboru asta de cretini.

  • Planul/Banii nu sint aprobati de Parlamentul European..pt nimeni, d-apai pt Romania…..banii nu vor veni, pentru ca nu exista… Bonduri dectrezorerie nu mai cumpara nimeni, pt ca nu mai au dobinda, avind in vedere ca bancile centrale au interes negativ…cam astea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *