Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În PNL s-a declanșat războiul civil între Nordiști și Sudiști

După cum am scris într-o ediție anterioară a Gîndurilor lui Cristoiu, vineri, 15 ianuarie 2021, am înregistrat un interviu cu prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, interviu difuzat duminică, 17 ianuarie 2021, pe Aleph News între orele 20 și 21.

Ca în toate interviurile semnate de mine de-a lungul vremii (am făcut interviuri încă de pe vremea cînd eram simplu colaborator al Vieții studențești, la Cluj; Mihai Cistelican, un tînăr gazetar de talent, interesat de cariera mea de ziarist, mi-a trimis într-una din zile, descoperit de el în paginile Vieții studențești, un dialog cu profesorul universitar și criticul literar Mircea Zaciu), și în cel luat lui Rareș Bogdan am împins în plan secund comentatorul politic Ion Cristoiu pentru a lăsa loc de desfășurare ziaristului Ion Cristoiu.

Acum însă, cînd interviul a fost difuzat și politicienii și analiștii au luat cunoștință de conținut, găsesc de cuviință să mă pronunț asupra lui în postura de editorialist.

Am parcurs știrile apărute în presă după difuzarea interviului.
Toate textele consacrate interviului scot în evidență violența atacului lansat de Rareș Bogdan împotriva lui Ludovic Orban. Pe parcursul interviului, a fost vorba de o rafală de atacuri, care de care mai puternic. Rețin, cum au făcut-o și alte publicații, pe acesta:

„Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul s-au stricat la cap. Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămînă omul care a fost, la rîndul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e cîinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate.”

Violența atacului e o premieră postdecembristă dacă iau în considerare că Rareș Bogdan e ditamai prim-vicepreședintele PNL și una dintre vedetele partidului. E drept, Rareș Bogdan n-a fost pînă acum un fan al lui Ludovic Orban. Cu toate acestea, de cînd e PNL (din 2019), el n-a avut o ieșire atît de violentă la adresa lui Ludovic Orban. L-a mai criticat pe Ludovic Orban ici – colo, dar păstrîndu-se într-o prudență suficient de clară pentru a se putea apăra ulterior prin invocarea criticilor colegiale sau chiar amicale. Prevalîndu-se de aceasta, Ludovic Orban, care a optat pentru minimalizarea unei posibile rupturi, fie că nu a luat în seamă criticile, fie că le-a trecut pus sub semnul discuțiilor aprinse, inevitabile într-un partid viu, cum e PNL. Peste atacul de duminică seara, Ludovic Orban nu poate însă trece, așa cum nu poate trece nici un membru PNL. Pentru că:

  1. Atacul a fost de o rară violență pamfletară.
  2. Atacul a vizat ansamblul prestației lui Ludovic Orban ca președinte de partid.
  3. Atacul a avut drept concluzie cererea ca Ludovic Orban să plece din fruntea partidului
  4. Atacul l-a plasat pe premierul Florin Cîțu în ipostaza de alternativă a lui Ludovic Orban.
  5. Atacul a conținut acuzații precise la care Ludovic Orban trebuie să răspundă, pentru că altfel riscă să treacă nu numai laș, dar și autor al dezastrului PNL din alegeri.

Ca Istoric al clipei am descifrat semnificațiile unei întîmplări și prin convocarea contextului mai larg în care a avut loc întîmplarea. E important, foarte important de știut că atacul lui Rareș Bogdan nu e rodul unei ieșiri de moment pe parcursul unui interviu al unui politician și cu atît mai puțin rezultatul abilității mele de a-l face pe Rareș Bogdan să spună ceea ce nu voia să spună. În numeroase rînduri, am avertizat că un politician autentic nu va spune într-un interviu decît ceea ce vrut să spună înainte de a veni în studio. Rareș Bogdan a venit la acest interviu pregătit să declanșeze atacul. Mai mult el a dorit acest interviu. Rareș Bogdan e un interlocutor dorit de toți autorii de interviuri. I-am luat un interviu în Pandemie pe cristoiuTv și am fost încîntat de prestația sa și pentru că el se numără printre puținii politicieni care spun ceea ce gîndesc și nu ceea ce i-a poruncit partidul să spună în presă. Din cîte am înțeles, interviul a fost gîndit de Rareș Bogdan ca debut al unei ofensive mediatice de proporții împotriva președintelui PNL Ludovic Orban. Al unei ofensive declanșate de Rareș Bogdan ca purtător de cuvînt al unei Grupări din PNL pe care aș putea -o numi Gruparea pentru salvarea PNL de la naufragiu.

E însă doar vîrful de ac de viespe al unui atac lansat de un elefant. Și cînd spun elefant, nu mă refer la Rareș Bogdan, ci la Gruparea antiOrban din partid (cîteva nume au fost spuse în interviu – Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc), grupare masivă, al cărei purtător de cuvînt a fost duminică seara Rareș Bogdan. Rareș Bogdan a schițat un tablou neliniștitor al situației din PNL înainte și după alegerile parlamentare. La capătul unei analize de bisturiu a uriașelor greșeli ale PNL în campania electorală, l-am întrebat, după cum era și normal, dacă a semnalat în partid aceste erori pentru ca ele să fie rapid corectate. Rareș Bogdan a trecut în revistă momentele în care nu numai el, dar și alți lideri ai PNL, au atras atenția asupra unor erori capitale. Din cîte-mi amintesc nu numai eu, dar și alți comentatori, s-au întrebat de ce nu operează Ludovic Orban nici o schimbare în Guvern. Era limpede că anumiți miniștri trăgeau partidul în jos. Partidul era tras în jos și de impresia că PNL e o Grupare mafiotă în care nimeni nu-i lăsat în urmă, în care funcționează regula Toți pentru unul și unul pentru toți. În interviu, Rareș Bogdan a dezvăluit că Gruparea reformistă a cerut primenirea Guvernului:

„În iunie am solicitat primenirea Guvernului. Am primit critici. Am spus şansa noastră e să primenim echipa guvernamentală. Am spus că avem 3-4 miniştri slabi, care dacă nu-i schimbăm, vom crea imaginea unui Guvern care va fi influenţat nu de performanţele unor miniştri ca Bode, Cîţu, ci de neperformanţele unor miniştri precum Ştefan, Anisie sau de tipul altor miniştri. Am spus atunci să schimbăm 3-4 miniştri. S-a refuzat. Au spus că asta înseamnă că nu avem încredere. S-a dovedit că schimbarea lui Costache cu Nelu Tătaru a fost de bun augur. De ce nu am avea câştig de cauză schimbându-l pe Ştefan cu Florin Roman? Sau pe Monica Anisie. Nu trebuie să se supere pe noi aceşti oameni, dar trebuie să gândim pentru viitorul partidului. Le-am atras atenţia că dacă nu vom fi atenţi un vom obţine 30%.”

— Păi dacă ați semnalat în interior lucruri pe care pînă și noi, cei din exterior, le vedeam și ne întrebam cum de nu sînt corectate, trebuie să ne explicați de ce n-au fost luate în seamă criticile dvs.? l-am întrebat pe Rareș Bogdan.

Am primit următorul răspuns:

„Partidul nu a fost condus clasic, tradițional, așa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării.”

După atîtea interviuri luate în cei peste 30 de ani de gazetărie, puține răspunsuri mă mai surprind. Acesta însă m-a surprins pînă la descumpănire. Rareș Bogdan, în numele Grupării Reformiste, îl acuză pe Ludovic Orban de instaurarea în PNL a unei dictaturi de talia celei instaurate de Liviu Dragnea în PSD. M-a surprins răspunsul, deoarece PNL, partidul pe care-l știu din 1990, s-a deosebit de alte partide, de PSD, în primul rînd, tocmai prin democrația internă. PNL n-a fost niciodată pînă acum partidul amintind de PCR-ul lui Nicolae Ceaușescu. Purtătorul de cuvînt al Grupării reformiste a susținut că Ludovic Orban trebuia să demisioneze a doua zi după anunțarea rezultatelor la alegeri. Pentru că – indiscutabil – alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un eșec lamentabil pentru PNL. Să iei doar 25%, tu, partid rezultat din fuziunea a două partide de guvernămînt – PNL și PDL –, creat în 2014 tocmai pentru ca pe partea Dreaptă să fie o forță de talia celei întruchipate de PSD pe partea Stîngă, în condițiile unui PSD erodat de cei 8 ani de guvernare, supus de Marcel Ciolacu unei Schimbări la față, e mai mult decît un eșec:
E un dezastru.

În alte părți ale Europei, un lider de partid demisiona chiar din seara lui 6 decembrie 2020. Asta deoarece în lumea civilizată, eșecul se plătește. În cazul lui Ludovic Orban demisia era cu atît mai mult necesară cu cît, așa cum spune Rareș Bogdan, toate deciziile din campanie n-au fost colective. Ele au fost ale unui singur om:
Ludovic Orban.
Și dacă urmare a acestor decizii PNL a pierdut, era o chestiune de bun simț ca Ludovic Orban să fi demisionat.

Prin Rareș Bogdan Gruparea reformistă trage un semnal de alarmă.
Dacă Ludovic Orban nu pleacă din fruntea PNL, partidul va avea soarta PNȚCD.

Argumentele Grupării trimit și la situația de după alegeri:
Ludovic Orban nu numai că n-a demisionat, dar, mai mult, s-a apucat să sacrifice partidul pentru a supraviețui ca președinte al PNL.
Rareș Bogdan a evidențiat negocierile păguboase de la formarea Guvernului duse exclusiv de Ludovic Orban.

Eu aș adăuga alte patru argumente:

  1. Demisia din postul de premier în loc de a demisiona din fruntea partidului. Guvernarea PNL a rămas de izbeliște între 7 decembrie și 23 decembrie 2020. Și asta a costat partidul.
  2. Cocoloșirea lui Costel Alexe, președintele CJ Iași, de către Ludovic Orban, deși fostul ministru e deja „penal”.
  3. Ludovic Orban are nevoie în această perioadă de cît mai mulți lideri de filiale județene. Așa se explică și greșeala de imagine care a fost tragerea la sorți a posturilor de secretari de stat de către baronii locali. Un moment care a lovit imaginea partidului de formațiune care promovează în funcții doar după criteriul competenței.
  4. Băltirea în care se complace PNL de la investirea Guvernului încoace. Spațiul public e dominat de prezența hiperactivă a miniștrilor USRPLUS care nu ezită să denunțe moștenirea dezastruoasă lăsată de miniștrii PNL. În tot acest timp, partea din Guvern care revine PNL s-a dat la fund. Ai impresia că e vorba de un Guvern format în jurul USRPLUS.

Din cîte știu, Gruparea Reformistă e alcătuită cu precădere din Nordiști, lideri ai fialelor PNL de dincolo de Carpați. Dintre Sudiști, Gruparea a reușit să atragă pe Iulian Dumitrescu de la Prahova și pe Hubert Thuma de la Ilfov. Restul Sudiștilor (liderii filialelor de dincoace de Carpați) sînt de partea lui Ludovic Orban.

Presupun că momentul de duminică seara va fi trecut sub tăcere sau minimalizat de către Ludovic Orban. Președintele PNL va evita pe cît posibil o confruntare pe față cu Gruparea reformistă, invocînd nevoia ca aceste discuții să aibă loc în interiorul partidului. Între timp, el va căuta să nu piardă nici un Sudist și eventual să rupă de la Nordiști.

Rareș Bogdan a zis în interviu că Klaus Iohannis nu se amestecă în problemele interne ale PNL.
Nu se amestecă acum, desigur, cîtă vreme nu se văd șansele Grupării Reformiste în confruntarea cu Ludovic Orban. Asta nu înseamnă că nu se va amesteca. Și evident, el va înclina balanța într-o parte și-n alta. Cu cine va fi? Cu Nordiștii sau cu Sudiștii?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „În PNL s-a declanșat războiul civil între Nordiști și Sudiști”

  • De ce nu se poate posta la rubrica de comentarii la articolul domnului Ion Cristoiu din data de astăzi, marți, 19 ianuarie 2021?

  • Asteptam comentarii la fel de „curajoase” despre d-na Adriana Vitan Balint !

  • Parca domnul Rareș Bogdan era europarlamentar PNL? A rezolvat deja problemele politicii europene și s-a apucat acum să dea lovituri pe la spate conducerii PNL (care l-a pus ca proasta primul pe liste la Europarlamentare în 2019)? Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești!

  • Maitre , am spus ca ar trebui sa primiti spor de toxicitate ! Sa ajungi sa mirosi haznaua in care se bat doi ciumeti , Rares Bogdan si Lajos Orban necesita o basculanta de Emetiral . Rau a ajuns poporul roman sa asiste la spectacolul oferit de bataia in noroi a acestor sanculoti .

  • Nu pot fi de acord cu definirea ca „reformista” a gruparii „conduse” de Rares Bogdan. Nu e decit o refulare a poftelor nesatisfacute de acces la banul public, caracteristica tuturor (PD)liberalilor …

  • cred ca merita urmarita povestea asta:

    pentru ca increderea in IA sa creasca, increderea in ‘oameni’ tre sa scada.

    pentru ca increderea in IA tinde sa fie chiar Increderea!, IA urmand sa devina Noul Zeu, inseamna ca increderea in ‘oameni’ o sa scada negresit…

    ‘increderea’ in discutie maniefstandu-se, evident, pe acelasi palier, deci s-ar parea ca exista cunoastere despre ‘oamenii’ pe care IA ii ‘vizeaza’, deci care vor fi pusi la indoiala, astfel pierzandu-si ‘increderea’,
    logica fiind una a ‘potentialelor’, nicicum altfel…

  • PNL e un partid mort…mai ramine sa fie ingropat…se ocupa Orban si Dulapu…

  • Iohannis va fi cu nordistii. A fost dinainte cu ei si asta nu pentru ca-i ardelean, ci pentru ca Rares Bogdan nu s-ar fi dedat la aceste atacuri fara acordul sau indicatiile lui.
    Foarte buna analiza, dar pun sub semnul îndoielii curajul lui Rares Bogdan. El a facut acest gest, având pe cineva foarte puternic în spate. Totul a fost calculat, inclusiv ca atacul trebuia sa aiba loc în timpul interviului pe care vi l-a dat dv., maestre, si nu altui jurnalist.

    • P.S. Apreciez schimbarea la fata a blogului, nuanta de fond este foarte buna pentru lectura de seara, mai ales.

      • Asa e,Geo cred ca Iohanita i o coace lui Orban(Sasul e razbunator ,ca Putin,diferenta e ca Putin isi trimite dusmanii pe cealalta lume,Iohanita i baga n beci sau i transforma in nulitati politice,dar modul de actiune seamana).Nu uita sasul ca Orban i a pus bete in roate lui Ciuca,nici ca a facut din USRPLUS primul partid al tarii,in dauna favoritilor sai liberali,asa ca l a scos pe Raresica la inaintare,sa l beleasca pe Orban,si sa l faca pe Raresica delfinul sau la presedintie.(incearca sasul o schema de tip Putin Medvedev ,el cu Raresica,adica Raresica viitor presedinte,Iohanita viitor prim ministru,o rocada tipic ruseasca ,cum am mai zis,de tip Putin Medvedev,asta dupa 2024).

        • Apropo de rusi,ma uitam pe articolul din „National” care apare aici pe blogul Maestrului,mai,mai sa fie ,Michael Schmit ,Renato Usatii,cumnatul lui Schmit asta,FSB si Usatii asta,Dragnea,Afacerea Trump si Dragnea,oameni de ai lui Putin si sora lui Usatii asta(nevasta lui Schmit asta),Schmit fiind si pretenarul lui Sasu,Sasu si Dragnea,Schmit si Dragnea,mai,mai sa fie,articolul din „National” ne spune negru pe alb ,ca toti astia erau legati,mai,mai sa fie ,pai toate drumurile pe planeta asta duc la Moscova(si toate biznisurile).Si mai zic unii ca l supraevaluez pe Putin,paianjenul universal al secolului 21,eu cred ca l subevalueaza lumea.Si iar am dreptate,rusii sunt peste tot acasa,cum spunea maistrul Putin odata”Rusia nu are granite”.Pai Putin asta e mai ceva ca Soros,e la nivelul lui Rotschild (megaputernica familie de superbancheri mondiali),ca si jucator,i are pe toti(daca e sa i credem pe cei de la „National”,si daca mae e si cum se spune,ca Putin l a ajutat si pe diliul Trump sa iasa presedinte la Amerloci).Tare,nu? Tare de tot.

        • Nu stiu, eu nu am imaginatia ta.

          • Problema cu imaginatia mea,e ca ea are prostul obicei de a deveni adevar.Ma gandeam,cu multiubitul Trump(al multora,nu al meu,pentru mine cabotinul asta diliu e bleahh),asta a facut o lista cu vreo 100 pe care i gratiaza maine in ultima zi de mandat,asta deoarece aia ,spun gurile rele ca ar fi „cotizat” la diliu’ planetar diverse sume pentru gratieri.Adica coruptie pe fata(mita si trafic de influenta),si Amerlocii dau lectii de anticoruptie,mai,mai,sa fie.Asta spun gurile rele.Ma gandesc ce ar putea face diliu’ Trump dupa finalizarea mandatului,daca nu l baga Biden la bulau sau la ospiciu(eu zic ca la ospiciu i sta mai bine).Ma gandesc ca fuge in Rusia la pretenarul Putin ,unde isi va relua cariera(promitatoare,de fapt singurul lucru la care spun gurile rele ca s ar pricepe),si anume aceea de actor de filme rusesti destinate adultilor.Toata chestiunea e ca trebuie sa joace bine,altfel ,daca Putin este nemultumit de prestatia diliului Planetar,s ar putea sa i dea premiul”Noviciok”,premiu care dureaza o Eternitate. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  • ziceam ca ar fi dragut daca s-ar face si un film, ca e cu…Nordisti, cu Sudisti,…cu Carpati inzapeziti,
    insa am impresia ca filmul exista deja, da’ io l-am cautat pe youtube si nu l-am gasit!:))))

  • Puteati sa faceti acest vaccin si discret. De ce atata tam tam. Practic ati fost un promotor, alaturi de kwj, catu, arafat, gheorghita, etc.

    • Maestrul e sanatos tun, nu face reactii alergice probabil, a facut si testul ala RT-PCR de cateva ori la fiecare hapciu dar cred ca e tare prapastios dupa suspendarea temporara de pe youtube.

    • Nicule, bineînteles ca Ion Cristoiu nu a facut vaccinul constrâns de cineva si daca el are convingerea ca asa este bine, de ce nu ar trebui sa faca public acest lucru? Pretentia ta este un non-sens, amice! Si-ti spun asta eu, care nu sunt un vaccinist 100%.

      • Geo-vad ca azi esti pus pe arbitraje. Hai sa ramana fiecare cu parerea lui.
        Cristoiu nu e un simplu jurnalist. Este un formator de opinie. Trebuie sa si respecte blazonul, de filosof in primul rand. Practicand critica puterii, sa nu uite ca si el poate sa fie criticat (chiar pe blogul dumnealui). Nu i prima oara cand o comite, dar de data asta e foarte grav!

        • Aha. Fiecare cu parerea lui, dar formatorii de opinie sa se abtina! Dar nu toti, probabil. Sa se exprime doar formatorii de opinie anti-vaccin. Hai, ca esti chiar distractiv.
          P.S. De unde ai scos-o ca Ion Cristoiu este filozof? Poate-mi recomanzi si mie una din cartile de filozofie publicate de dumnealui.

          • era vorba de ce i care comenteaza pe blog, in cazul de fata eu si tu. Fi atent ca scazi nivelul dezbaterii. Cristoiu e absolvent de filosofie la Cluj, la civil.

          • Aha. Eu scad nivelul dezbaterii si Ion Cristoiu este filozof pentru ca „e absolvent de filosofie la Cluj, la civil”, chiar daca nu s-a manifestat deloc în acest sens dupa terminarea facultatii.
            Nicule, aberezi, dar aberezi cu multa candoare, ai toata simpatia mea.

          • Poate-mi explici si mie ce vrei sa spui cu „Nu i prima oara cand o comite, dar de data asta e foarte grav!”.
            CE si DE CE este foarte grav?

  • Si uite asa intra Cristoiu in oastea lui Arafat,Rafila,Musta et comp.Adica se facu cioclul vaccinului.Felicitari,maestre!

  • …o urma si un film pe tema?
    fiind cu… dincolo de Carpati si cu…dincoace de Carpati, creca ar iesi un film chiar tare.
    mai si ningeee…

    • renasterea din Cenusa…e treaba complexa 🙂

      lumea mare renaste din propria Cenusa, uite… chiar si acum!,
      si o face fara sa moara, insa murind. :))
      in asta si consta esenta ‘revolutiei mondiale’ pe care o petrecem, intr o translatie de la Toamna la Primavara….fara ca Iarna sa se manifeste, insa ea nici nu poate fi negata:)

      efervescenta revolutionara care s-ar parea ca a napadit toate partidele e de folos exclusiv daca manifestarea revolutionara e o poveste a ‘revolutiei mondiale’.
      caz in care partidul moare. caz in care partidul renaste din propria Cenusa.

      atit de intensa e ‘revolutia mondiala’ incat ea arde tot!,
      …mai putin ‘dinamicile Esentiale’,
      tocmai dasta partidele vor mai fi…cite Esente sint :))
      adica doua.

      din Cenusa pot renaste doua potentiale, care sint superpozitiile Potentialului, deci ele sint ca apa si uleiul.

      pe de alta parte starea Civilizatiei, care e ‘desavarsire’, face din apa, Apa, iar din ulei, Ulei,
      pentru ca Potentialul se suprapune, in cazul ‘desavarsirii’, peste ‘Potential’, peste Matricea Sistemului Politic…al Universului:)))

      practic partidele de prin lumea mare,
      …chiar si cele de paici!:)), ca nu sint mai cu mot, se vor Hrani din doua Depozite.
      pe unul scrie Natura
      pe celalalt scrie antiNatura

      efervescenta revolutionara conteaza daca si numai daca ea e un Efect al Hranei. altfel…o vezi, dar nu exista:))

      teoretic!
      …practic…io am inpresia ca partidele nu prea s-au prins ca tre sa renasca din propria Cenusa.
      cele care conteaza sint cele care reusesc sa faca asta murind, insa ramanand vii :)))))

      • aceasta stare, cam deosebita:), in care coexista ‘datul duhului’, cu ‘viata’, e nu doar ceva unic in ‘istoria civilizatiilor’, ci laitmotivul vremurilor…
        si atunci cind privesti Civilizatia…din afara, tot asta vezi.adica o vezi dindu-si duhul!, insa o vezi si in viata!:))) 🙂

    • deci…cu hainele noi:

      Maestre, ala e un atom?…adica vrei sa zici ca saitul asta e despre… Esente? tare!,…hai ca zic si io la fel!:))
      si suprapusa roza a vanturilor e… despre cum navighezi Esente avand perspectiva plenara?:)))
      iar…ceata aia…povesteste despre cum, chiar si prin ape tulburi, cristoiublog.ro vede clar cristal?:))), adica vrei sa zici ca saitul asta e cu ‘afi SI a nu fi’?:)))

      maaama ce sait tare ai, Maestre!:)))))

      …da de ce ai pus punctisorul ala albastru acolo si nu in alta parte?!:))
      daca el e un ‘cub’…apai chiar ca e tare, povestea 🙂

      • „Partidul acesta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut și prezent”

        amanunte…

        important e altceva: despre care dorinte e vorba sa se implineasca…prin manifestarea ‘partidului’, oricare ar fi el.

        daca e vorba despre dorintele unora din ‘partid’, deci despre implinirea dorintelor care se manifesta prin partid, creca povestea e expirata.
        daca e vorba despre implinirea dorintelor manifestate prin popor, asta e altceva. are potential!
        mai exact…doar doua sint potentialele disponibile.
        unul e ‘la Brat cu natura’
        celalalt e ‘la Brat cu Civilizatia’…asta fiind o poveste a antiNaturii
        (iar asta doar pentru faptul ca ‘dorintele’ oamenilor devin…extremiste:)), mai nou manifestandu-se cealalta superpozitie a distributiei gaussiene, aia in care ‘pe mijloc’ e pustiu! )

        • Viitorul e nimic altceva decit ‘gestatia Prezentului’, iar acesta e format din ‘dorinte’ dorite dar inca neimplinite, si care, implinindu-se, redefinesc Realitatea.

          de unde rezulta ca un partid poate avea Viitor daca si numai daca ‘foloseste’ dorinte care deja se manifesta acolo si, in plus, participa la implinirea acestora. simplu.

          • faza tare de tot e ca in timp ce politicienii nu lucreaza cu ‘dinamica dorintelor’, altii o fac cu succes.
            si facand asta se dovedesc superiori politicienilor. adica politicieni si mai si!, insa nefiind politicieni!

            partidele nici macar cu ‘implinirea dorintelor’,
            …printre care se regasesc dorinte neimplnite de veacuri si milenii…,
            nu tre sa se ocupe, mai intai,
            ci cu ‘generarea dorintelor’!

            unii ziceau ca daca au pe mana moneda unei tari…au ‘totul’!
            uite, io zic si mai mult, ca zic asa:
            cel care are pe mana ‘generatorul de dorinte’ are ‘toata planeta’, pentru ca el poate sadi dorinte pe care doar el le poate implini!, iar atunci cind vine sorocul, si dorintele dorite de oameni ‘se’ cer implinite!, cel care le implineste e una cu Realitatea!, oricare altii…devenind, brusc, produse expirate.

            sa ai pe mana putinta de a genera dorinte…pe care mai apoi tot tu sa le implinesti e ceva tare de tot!
            iar asta, daca priviti cu ochii inchisi, e chiar ceea ce se intampla in lume, pentru ca sint unii care cu asta se ocupa!, cu dorintele pe care oamenii le doresc, ba chiar incepind de la varsta frageda…

            putinta de a genera dorinte defineste un anume Viitor, iar acest Viitor, atunci cind se Naste, devenind Realitate defineste Prezentul. deci iata cum pui Haturi Prezentului, dinamizand dupa bunul plac ‘dorinte’

            insa daca povestea devine si mai adanca, in calcul fiind luate si ‘dorintele’ care se manifesta in Viitor,
            si care…stau acolo…de zeci sute mii de ani, pentru ca nimeni nu s-a dovedit in stare sa le transforme din ‘dorinte dorite, dar neimplinite’, in ‘dorinte dorite si implinite’,
            atunci putinta celor care ‘insamanteaza dorinte’ se suprapune peste putinta acestora de a ‘identifica dorinte neimplinite, dar dorite deja’, prin urmare devin potenti nu doar in a implini dorinte relative, ci chiar absolute!, fiind, abia astfel, capabili sa mapeze nu doar Viitorul ci, prin urmare, …si Prezentul.
            asta e un soi de intelepciune, insa ea e soiul Anti!
            insa…Anti! sau nu, ea, in modul, e o intelepciune!
            doar Intelepciunea poate sta protapita in sine insasi, stand tot asa si in fata AntiIntelepciunii…

            astea sint Vremurile Desavarsirii
            astea sint Vremurile Maestrilor

          • @ez,
            tot ce nu e Natural se strica in mod absolut,
            insa tot ce e Artificial nu se strica!…si o face in mod absolut relativ. iar modul asta…e absolut!, dincolo de faptul ca e relativ…, deci el e o exprimare din desaga cu ‘desavarsiri’, deci…nu e chiar simplu de dus, exprimare asta… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *