Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În Zimbabwe, omul alb redevine prețios

În Zimbabwe a început redistribuirea terenurilor nefolosite care au fost date fermierilor negri în timpul reformei funciare sângeroase a președintelui Robert Mugabe de la începutul anilor 2000, a declarat miercuri ministrul zimbabwean al agriculturii, Anxious Masuka. „Cei care dețin mai mult de o fermă sau cei ale căror ferme sunt abandonate se vor confrunta cu exproprieri. Terenurile vor fi redistribuite fermierilor aspiranți, care se află pe o listă de așteptare stabilită de la ultimele reforme”, a subliniat ministrul.

Nu mai puțin de 99% dintre terenuri au fost deja alocate, iar guvernul nu va prelua fermele productive. În anul 2000, regretatul președinte Robert Mugabe a dispus exproprierea forțată a fermierilor albi din țară pentru a le da terenurile fermierilor negri. Măsura a fost menită să corecteze inegalitățile rezultate în urma colonizării britanice, dar, de fapt, cei apropiați guvernului au beneficiat foarte mult de pe urma acestei redistribuiri. Noii proprietari, slab pregătiți și prost echipați, au lăsat mari suprafețe de teren arabil nefolosite, iar țara suferă acum de penurie alimentară cronică. După căderea lui Robert Mugabe, în 2017, succesorul său, Emmerson Mnangagwa, a promis să vindece rănile reformei agrare și chiar să îi despăgubească pe fermierii albi care au fost expropriați forțat și batjocoritor. Unii fermieri albi au fost deja autorizați să recupereze terenuri prin intermediul unor parteneriate locale, a subliniat Masuka. „Nu există criterii specifice”, a precizat, pentru AFP, Vangelis Haritatos, ministrul adjunct al agriculturii, iar ceea ce își doresc ei este să „dea naștere” unui sistem care să fie echitabil pentru un număr cât mai mare de oameni. „Vrem să ajungem la autosuficiență alimentară”, a mai spus Haritatos.

Potrivit Famine Early Warning Network, aproximativ 10 milioane de zimbabweeni, adică două treimi din populație, sunt în pericol de foamete după un sezon ploios dezamăgitor. Zimbabwe este puternic dependentă de donatori pentru aprovizionarea cu alimente. Dumneavoastră puteți să citiți știrea completă și să vedeți și alte informații interesante aici: https://www.africanews.com/2022/03/30/zimbabwe-to-repossess-unused-land-from-black-farmers/.

Videoclip interesant, care nu „face jocul” unora:

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „În Zimbabwe, omul alb redevine prețios”

  • Au partenriate cu FAO-UE buget de19 milioane dolari si proiect LIPS-ZIM,finantat de UE.Bineinteles chimicale ptru animale.Dar chiar au nevoie de albi?Pana acum cum sau descurcat cu bolile la animale?Albii chiar sunt necesari?Sa intrebam popoarele altor continente

  • Nu am inteles bine.Poate populatia nu este agricola ci crescatoare de animale! Din ce traiau inainte de englezi

  • Africanii sunt baieti isteti. S-au prins repede ca corectitudinea politica nu tine de foame. Cu alte cuvinte foamea ascute simturile iar realitatea e receptata la adevarata ei valoare. Bravo lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *