Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Înalta școală a hoților de buzunare

În ultimii ani ai regimului Ceaușescu se născuse și înflorise un curent Cultural căruia i se mai spunea și Protocronism. Adepții săi se zbăteau să demonstreze că noi, românii, eram precursorii a numeroase descoperiri ştiinţifice epocale, dar mai ales a numeroase momente culturale deosebite. Dacă ar fi fost să-i credem, tot ce face viaţa omului mai frumoasă – de la mulsul vacii cu o singură mînă pînă la căderea mărului din pom – încolțise pe meleagurile noastre.

Nu ştiu dacă se poate vorbi de un protocronism românesc în materie de poezie şi de zbor intergalactic. N-am găsit de unul singur dovezile convingătoare. În materie de hoți de buzunare, ziși în Vest și pickpokeți, garantez însă că suntem protocroniști.

Ilustraţiunea română din 18 ianuarie 1939 publică reportajul Ilie Ciolac – profesorul pungaşilor de buzunare. Potrivit materialului, în Bucureştii din interbelic erau nu numai pickpokeţi, dar şi o şcoală pentru însuşirea cu măiestrie a meseriei de hoț de bunuzare.

Reportajul debutează la Cafeneaua verde, rămasă în locul fostelor hale din Piaţa 8 iunie, unde hoţii de buzunare află vestea că Ilie Ciolac, profesorul pickpokeților, a murit de tuberculoză la infirmeria închisorii Văcăreşti. Cei strînşi aici se numesc Foamelungă, Ilie cel Bun, Elena Mihăilescu-Foanfă, Aron Pincaş-Americanul, Gavrilescu Autobuz, Saraga-Cuţit.

Ilie Ciolac înfiinţase şcoala în casa lui din Vitan. Numărul elevilor: 10. Durata şcolii: 4 ani. Întreţinerea era asigurată de bandele de hoţi de buzunare. Pentru cursuri, Ilie Ciolac avea toată viaţa un procent din furturile comise de elevii săi.

Pickpokeţii – aflăm din reportaj – acţionează în trio. Pontagiul e cel care descoperă şi indică victima: cea cu portofelul. Pentru asta e nevoie de intuiţii psihologice deosebite. Să-ţi dai seama nu numai că insul are la el un portofel care merită riscul, dar şi că are notele pentru a fi operat rapid:
E căscăund, nu reacţionează pe loc, renunţă la urmărirea şterpelitorului. Huiduma abate atenţia victimei. Cel pentru un asemenea rol trebuie să nu dea de bănuit: să arate onorabil, să aibă maniere elegante. E de preferat să fie o jună drăguţă, şi curăţică.
Asul bandei, Trăgătorul, e cel care şterpeleşte portofelul şi-l dă Pontagiului. Rolul cere însuşiri ieşite din comun, dar mai ales exerciţii. Nu întîmplător, Ilie Ciolac pregătea Trăgători.

Trăgători erau puțini pe piața hoților de buzunare. Urmau o școală de patru ani!
Ca să treacă examenul final, elevul trebuie să ia portofelul ascuns într-un buzunar secret al unui manechin cu clopoţei fără să stîrnească un sunet.

Ca să verifice dacă mai ştie meserie, Profesorul Ciolac a vrut să subtilizeze portofelul unui călător în autobuz. Numai avea îndemînare. I-a tremurat mîna. A fost prins, dus la poliţie, i s-au căutat cazierele, şi s-a aflat că mai are cîteva condamnări de executat.
Dus la Văcăreşti în 1938, a murit de Trichineloză în 1939.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Înalta școală a hoților de buzunare”

  • Apud Mircea Eliade de prin anii atebelici: Romania era campioana hotiei de pe atunci adica inainte sa mancam si lebede. Deci gena natioala, etnic dacica daca e sa ne luam dupa protocronisti

  • Apud Mircea Eliade de prin anii atebelici: Romania era campioana hotiei de pe atunci inainte sa mancam si lebede. Dci gea natioala etnic dacica daca e sa ne luam dupa protocronisti 😛

  • Am vazut de curānd un articol despre o retea criminala care opereaza in America, langa frontiera cu Mexic, in Texas, Arizona, Nevada. Țigani din România trec granița prin Mexic ilegal, cu pașapoarte false, si fura din ATM-uri. Si ăștia lucreaza organizat, în grupuri. Fac asta de ani de zile. Articolul spune cum uutoritățile americane au sa prindă unul si să-l trimită la pușcărie. Ăștia lucreaza in grupuri, locuiesc împreuna în case „pentru săraci” plătite de statul american, si americanii prind Doar UNUL! Si se mai și laudă. Ce bătaie de joc.

  • Totuși,de ce a murit?De trichineloză sau de tuberculoză?

  • Aia școala,arta de a fura ,rafinament,o adevarata academie,astăzi politicienii nu au nevoie de așa ceva doar furtul din portofelele romanilor se face legiferat,electronic ,modern iar furtul din avuția țării …la ce sume și resurse si prin ce metode s-a furat au făcut din parlament și primarii adevărate academii.
    Apropo profesorul Ciolac cel interbelic e vreun stramos al lui Ciolacu de astăzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *