Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Început de revoluție în Peru, mită și relaxare în România

Protestatarii care au mărșăluit în Lima (sfidând starea de urgență ordonată de către guvern, însă tocmai de aceea se numesc protestatari și nu lăudători) au cerut demisia lui Boluarte și au solicitat alegeri generale cât mai curând posibil. Televiziunea de stat TV Peru a arătat un grup de protestatari care a rupt un cordon de securitate și a înaintat pe bulevardul Abancay, în apropierea Congresului. În înregistrarea video, protestatarii pot fi văzuți aruncând diverse obiecte către forțele de ordine și împingând agenții de securitate. Forțele de ordine au fost văzute „livrând” gaze lacrimogene asupra unor manifestanți în centrul orașului. Urmări ale protestelor (de care știm până în acest moment): un incendiu a distrus o clădire istorică din centrul orașului Lima. Zeci de morți în urma folosirii muniției letale de către forțele de ordine (inclusiv, din păcate, avorturi spontane) și sute de răniți. Ciocniri violente au izbucnit și în orașul Arequipa, în sudul țării, unde manifestanții au strigat: „asasini” către poliție și au aruncat cu pietre în apropierea aeroportului internațional din oraș, care și-a suspendat zborurile. Imagini în direct din oraș au arătat mai multe persoane care încercau să dărâme gardurile din apropierea aeroportului, iar pe câmpurile din jur pluteau nori denși de fum. Protestatarii mai doresc modificarea Constituției și eliberarea lui Castillo, care se află în prezent în arest preventiv. În „miezul lucrurilor” se află revendicările pentru condiții de viață mai bune, care nu au fost îndeplinite în cele două decenii de când a fost restaurat regimul democratic în țară. În timp ce economia peruană a cunoscut un boom în ultimul deceniu, extrem de multe persoane nu au profitat de câștigurile obținute, iar experții au remarcat deficiențe cronice în ceea ce privește securitatea, justiția, educația și alte servicii de bază din țară. Detalii: https://edition.cnn.com/2023/01/19/americas/peru-protests-thursday-intl/index.html Videoclip:

YouTube player

Președintele țării noastre îl retrimite la Viena pe ambasadorul României, într-un „gest de deschidere către Austria”. Diplomatul fusese rechemat după votul negativ dat de Austria în Consiliul JAI din luna decembrie. Gata cu „supărarea”, au trecut pe repede înainte toate. Un an nou, dar aceiași noi și ai noștri.

Altă știre interesantă de pe teritoriul nostru: procurorii confirmă că șefa Secției de Oncologie de la Spitalul Județean din Suceava a fost reținută sub acuzația că a luat mită de peste 60 de ori în decembrie, într-un interval de doar o săptămână.

Alphabet Inc. (compania mamă a Google) a anunțat că va elimina aproximativ 12.000 de locuri de muncă, mai mult de 6% din forța sa de muncă la nivel global, devenind cel mai recent gigant tehnologic care se va restrânge după ani de creștere abundentă și angajări masive. Detalii: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-20/google-cutting-12-000-jobs-in-6-slash-to-global-workforce?leadSource=uverify%20wall

Regele Charles a cerut ca o creștere a profiturilor generate de către șase noi parcuri eoliene offshore de pe proprietatea Coroanei, în valoare de 1 miliard de lire sterline, să fie folosite pentru „binele public”, mai degrabă decât pentru familia regală. Se pregătește pentru momentul în care însăși existența Coroanei va deveni total nejustificată? Mai multe detalii: https://www.bbc.com/news/uk-64319323

Departamentul american al Apărării a cerut forțelor sale staționate în Coreea de Sud să furnizeze echipamente pentru a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei, adăugând că această măsură nu are niciun impact asupra operațiunilor sale din țara asiatică (informații interesante: https://www.reuters.com/world/pentagon-asks-us-forces-south-korea-provide-equipment-ukraine-2023-01-19/). Interesantă strategie, poate că se dorește observarea comportamentului RPC în regiune, în contextul unei ieșiri din monotonia birocratică a celor care vor să securizeze regiunea.

Meciul din finala Cupei Golfului dintre Irak și Oman va avea loc joi la Basra, așa cum era programat, au declarat oficialii irakieni din fotbal, în ciuda unei debandade mortale în fața stadionului cu câteva ore mai devreme. Este pentru prima dată când Irakul găzduiește Cupa Golfului din 1979 încoace, când a avut loc în capitala Bagdad (imagini ilustrative: https://edition.cnn.com/2023/01/19/middleeast/basra-iraq-stampede-gulf-cup-intl/index.html). Unele surse afirmă faptul că, arbitrii ar fi români.

Din Spania, Emmanuel Macron a apărat „reforma echitabilă” și a sperat la manifestații „fără excese sau violență” (m-a dus cu gândul la Joseph Bonaparte, rege al Spaniei și al Neapolelui). De ce speră președintele Franței asta? Deoarece, teoretic, peste un milion de oameni au ieșit în stradă în toată Franța pentru a protesta împotriva planurilor guvernului Macron de reformare a sistemului de pensii, propunerea de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani fiind una dintre cele mai controversate. Macron insistă că măsura este necesară pentru a reforma un sistem muribund (dar unii dintre experții guvernului au declarat că sistemul de pensii este într-o stare relativ bună și că, în cele din urmă, ar reveni probabil la un buget echilibrat chiar și fără reforme). Numărul de protestatari diferă în funcție de cine-i numără. Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 1,2 milioane de persoane au protestat în toată Franța, dintre care peste 80.000 la Paris. Pe de altă parte, organizatorii sindicali au estimat numărul real al acestora la 2 milioane, 400.000 protestând la Paris. Proteste în masă au fost observate și în orașe precum: Lyon, Marsilia, Montpellier, Nantes și pe insula franceză Corsica (unde se află și cel de-al doilea regiment de parașutiști al Legiunii Străine (2REP – Camp Raffalli). Membrii mișcării anarhiste Black Bloc (mai degrabă cred că este o tactică și nu o mișcare. De obicei, extremiștii care adoptă tactica Black Bloc sunt de extremă-stânga) au aruncat cu sticle, coșuri de gunoi și bombe fumigene în poliție. Sindicatele au făcut apel la noi greve și proteste pe data de 31 ianuarie. (detalii: https://www.france24.com/en/france/20230119-live-france-hit-by-strikes-protests-as-unions-fight-macron-s-pension-overhaul).

Aproape jumătate dintre familiile spaniole plătesc cursuri private pentru copiii lor, dar în timp ce familiile mai bogate investesc în „extinderea și perfecționarea” cunoștințelor copiilor lor, cele mai sărace plătesc pentru a ajuta la „repetarea și consolidarea” a ceea ce copiii lor învață la școală, potrivit unui raport al unui thinktank. Studiul, realizat de către Esade Centre for Economic Policy și intitulat: „Shadow Education in Spain”, ne arată că 1,7 miliarde de euro au fost cheltuite pe lecții private între anii 2019 și 2020, 47% dintre gospodăriile cu copii de vârstă școlară plătind pentru acestea. Limbile străine (în special engleza) reprezintă 46% din totalul cursurilor private și rămân prioritatea numărul unu pentru familiile spaniole, care plătesc pentru lecții private. Cu cât o familie dispune de mai mulți bani, cu atât mai mult va cheltui pe cursuri private de limbi străine, indiferent de tipul de educație pe care îl alege pentru copiii săi (alte aspecte interesante: https://www.theguardian.com/world/2023/jan/18/nearly-half-spanish-families-pay-private-shadow-education).

Alte știri interesante și „proaspete”, direct din cuptorul mass-media. Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale Sector 2- au percheziționat două imobile din București și județul Prahova, pentru a aduce la audieri un bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunii de violare a vieții private. Bărbatul ar fi montat dispozitive electronice audio-video în interiorul unei clinici medicale din Sectorul 2. Bărbatul a fost condus la audieri, fiind cercetat pentru violarea vieții private, susțin surse G4Media. Din primele informații, se pare că o cameră era montată lângă o cadă care surprindea și toaleta de la distanță, iar alta era lângă vasul de toaletă și surprindea când se așeza cineva pe el. Camerele erau introduse în dispozitive odorizante. Bărbatul se pare că este soțul unei persoane din conducerea clinicii, astfel că avea acces în locație. Ia te uită, încă un spion în București (dacă i se dovedește vinovăția). Ah, da, era să uit. Ceva special pentru micuții fanatici războinici care urăsc pacea: Doar 8,5% dintre companiile occidentale care activau în Rusia au renunțat complet la această piață după invadarea Ucrainei (https://www.barrons.com/news/only-8-5-of-western-firms-have-left-russia-study-01674129008). Hopa, deci așa stă treaba, cine ar fi crezut că profitul este cel mai important pentru afaceriști. Realiștii, bineînțeles. Semne bune anul are?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *