În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Incredibila poveste a Cupei „Henri Delaunay”, trofeul EURO 2020

Duminică seara se dispută marea finală, iar câștigătoarea, Anglia, în calitate de gazdă, ori Italia, ca mare favorit al competiției, va câștiga trofeul turneului de fotbal EURO 2020, dotat cu Cupa „Henri Delaunay”.

Am citit cu gura căscată incredibila sa poveste, iar măcar o parte dintre detaliile sale mă grăbesc acum să le ofer cititorilor acestei publicații online.
Cel mai mult m-a șocat episodul cu fluierul de arbitru înghițit și cu dinții din față sparți.

Dar, iată contextul:
Trofeul ce se va decerna de UEFA după finala de duminică, 11 iulie, anul de grație 2021, este denumit Cupa „Henri Delaunay” și poartă numele celui care a avut ideea organizării competiţiei.

Născut în anul 1883, Delaunay a evoluat pentru echipa pariziană Étoile des Deux Lacs. După ce a agățat ghetele în cui, acesta a devenit arbitru.
Delaunay și-a încheiat cariera de cavaler al fluierului din cauza unui accident stupid. În timpul unui meci, acesta a fost lovit puternic cu mingea în plină figură și a înghițit fluierul. Mai mult, el s-a ales cu dinţii din faţă rupți și cu fața plină de sânge.

În 1906, Henri Delaunay a devenit administratorul clubului Étoile des Deux Lacs. Mai târziu, el a fost numit în funcţia de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o şi după transformarea acestuia, în 1919, în Federaţia Franceză de Fotbal.

Ca membru al FIFA, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal.
Mai mult, în anii ’20, din secolul trecut, francezul a propus organizarea unui turneu final pe naţiuni rezervat țărilor europene şi a unei competiţii pentru campioanele naţionale.

La 15 iunie 1954, ziua în care a fost fondată UEFA, Delaunay a fost numit secretar general al forului. El a ocupat această funcţie până la 9 noiembrie 1955, atunci când a murit. Apoi, postul a fost ocupat de Pierre Delaunay, fiul său.
De numele acestuia se leagă designul şi apariţia primului trofeu Continental.

Acum, nu știu prea bine ce preferați dumneavoastră să beți la o partidă de fotbal, pe căldura asta. Unii sunt cu limonada, alții dau cu berea rece, ori cu laptele bătut. Personal, nu mă înscriu la nicio categorie evocată aici. Dacă este posibil, cel mai bine mă simt cu sucurile de fructe.
Acum poate să vină și marea finală de duminică seara: Anglia – Italia.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *