Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

India, cea mai invadată țară din toate timpurile, dar și țara cu cei mai harnici cititori

Deși răspunsul exact este în dezbatere, există motive temeinice pentru a crede că India ar putea fi cea mai invadată țară din toate timpurile. Străinii au cotropit statul de peste 200 de ori. Primul comandant care a reușit să invadeze India a fost Alexandru cel Mare, în anul 321 î.Hr., iar ultimii cotropitori au fost britanicii, care, în cele din urmă, au cedat locul unei Indii independente. Alexandru cel Mare a reușit să captureze cu succes Regatul Paurava din provincia Punjab de Vest. El s-a declarat rege și a coborât statutul regelui de atunci la cel de guvernator al Punjabului. Alexandru s-a gândit să atace Imperiul Nanda, dar s-a retras după ce a aflat că avea o armată numeroasă.

Între 1221 și 1327, trupele Imperiului Mongol a făcut mai multe incursiuni în India, prima dată în râul Indus, în 1221, când Genghis Khan l-a urmărit pe sultanul Jalal ad-Din Mingburnu la Ghazni. Acesta și-a unit forțele cu armatele locale și a reușit, cu succes, să îi împiedice pe mongoli să câștige mai multe teritorii în India. Cu toate acestea, Genghis Khan și-a regrupat forțele și l-a învins pe sultan înainte de a invada mai multe imperii din subcontinent. În 1235, mongolii au capturat Kashmirul și au numit un guvernator administrativ în oraș. La scurt timp după aceea, mongolii au capturat Peshawar și Lahore.

Împăratul Nader Shah al Persiei a invadat Imperiul Mughal și a capturat capitala Delhi în 1739. Căderea Imperiului Mogul a însemnat că Nader avea o campanie clară împotriva Imperiului Otoman și a altor teritorii din Asia Centrală și Caucazul de Nord. Ocuparea Delhi a destabilizat economia orașului, iar prețurile bunurilor au crescut semnificativ. Persanii au încercat să revigoreze economia, prin constrângerea comercianților locali să scadă prețurile la mărfuri, însă aceștia au refuzat să facă acest lucru și au răspuns cu violență. Comercianții au ucis 3.000 de soldați persani. Împăratul a răspuns ordonând celebrul masacru „qatl-e-aam”.

Romanii au fost primii europeni care au ajuns în India, dar prăbușirea imperiului a dus la apariția altor imperii în subcontinentul indian. În 1498, Imperiul Otoman a închis ruta către Orientul Îndepărtat, forțându-i pe portughezi să caute o cale alternativă. Portughezii au navigat în jurul Africii și au debarcat în Kerala de astăzi. Ei au stabilit o rută comercială prin India până la sosirea olandezilor, care au înființat Compania Olandeză a Indiilor de Est. Ulterior, francezii și britanicii au dezvoltat baze comerciale pe continent. În 1858, britanicii au declarat în mod oficial India drept colonie a lor, înființând British Raj. Raj a fost un răspuns al britanicilor după Rebeliunea indiană din 1857. Britanicii au colonizat India până în 1947, când au împărțit colonia în actualele state India și Pakistan. În India trăiesc peste 1,3 miliarde de oameni, ceea ce face din această țară a doua cea mai populată țară din lume. De la vastele deșerturi din Rajasthan și plajele fericite din Goa până la plantațiile de ceai vibrante din Keralan și orașele metropolitane aglomerate Mumbai și Kolkata, cu o diversitate atât de mare de peisaje, religie și cultură, India are puterea de a vă face să meditați cu privire la trecut, prezent și viitor.

India se află în fruntea clasamentelor referitoare la citit și cititori, cu o medie de 10 ore și 42 de minute pe săptămână petrecute cu lectura. Atingerea poziției numărul 1 pe listă este o realizare deosebită pentru această țară, care are o rată de alfabetizare mai mică decât media globală. Cu toate acestea, această rată a crescut de peste 6 ori de când țara și-a câștigat independența, în 1947, ceea ce ar putea fi un indicator al unui interes crescut pentru lectură. Numărul cititorilor de ziare din toată țara a fost de aproximativ 500 de milioane în 2020, 407 milioane în 2017, în creștere constantă de la aproximativ 295 milioane de cititori în anul 2014.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *