Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Infracţiuni din socialism pe care tînărul cititor de azi nu le-ar înţelege

România anilor 1973-1974.
Regimul Ceauşescu a ajuns la jumătatea drumului său de 20 de ani:
De la debutul strălucit din 1965 la prăbuşirea sîngeroasă din 1989.

Regimul e departe de liberalismul anilor 1965-1971.
N-a ajuns încă la dictatura posomorîtă şi monotonă de după 1980.
În consecinţă, textele oficiale (relatări ale vizitelor de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu, documente de partid şi de stat, comunicate privind popasurile unor delegaţii străine în România) nu acoperă complet, asemenea unei calote de mediocritate, întreaga suprafaţă tipografică a unui număr al Scînteii.

Citind şi fişînd oficiosul PCR din 1973-1974 descopăr, ici-colo, asemenea unor oaze primitoare cu cititorii, rubrici în care se regăseşte şi o altă Românie decît cea a dragostei faţă de Partid şi a entuziasmului faţă de îndeplinirea sarcinilor la locul de muncă:
Fapt divers, Din instanţă în ochii opiniei publice, Ne scriu cititorii.

România anilor 1973-1974 era un stat în care funcţionau din plin Miliţia, Procuratura şi Tribunalele.
Alcătuită din oameni, România acelor ani avea, pe lîngă eroi ai muncii socialiste, fruntaşi în producţie, tovarăşi şi tovarăşe, ţesătoare conştiincioase şi sătence cu idealuri revoluţionare, şi hoţi, criminali, violatori, curve, escroci, escroace, beţivi şi delapidatori.
De această parte a românilor se ocupau Miliţia, Procuratura şi Justiţia.

Cum se ocupa presa de ei?
Într-o măsură infinit mai mică decît se ocupau de ei Miliţia, Procuratura şi Justiţia.
Tinerii de azi, născuţi în democraţie, nu-şi pot imagina un număr de ziar fără o crimă, un proces, un viol şi o televiziune de ştiri fără un accident.
Crimele, violurile, furturile, scandalurile, accidentele ajungeau în presa din anii 19673-1974 într-o proporţie urieşesc de mică, prin raportare la ponderea lor în realitate.

Faptul divers era unul dintre locurile în care cititorul de Scînteia găsea şi altceva decît o realitate arzînd la înalta temperatură a Revoluţiei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

4 comentarii pentru articolul „Infracţiuni din socialism pe care tînărul cititor de azi nu le-ar înţelege”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *