Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Înjurăturile dintre politicieni

Ca un cîine. Căutînd prin Folderul Cărți în variantă electronică dau peste zguduitorul final al romanului Procesul de Kafka:

„Cînd locul fu găsit, cel care căutase îi făcu semn colegului său, care îl aduse pe K. acolo. Locul se afla chiar la marginea carierei; la picioarele lor se mai vedea încă o piatră de curînd smulsă. Cei doi domni îl aşezară jos pe K., îl proptiră de piatră şi-i puseră capul deasupra. În ciuda silinţei pe care şi-o dădeau amîndoi şi a bunăvoinţei lui K., poziţia lui rămînea totuşi extrem de forţată şi de neverosimilă. De aceea unul dintre domni îl rugă pe celălalt să-i lase pe seama lui, pentru o clipă, grija de a-l aşeza pe K., dar lucrurile tot nu merseră mai bine. Pînă la urmă îl lăsară într-o poziţie care nu era cu nimic mai bună decît cele obţinute mai înainte. Unul dintre domni îşi descheie apoi redingota și scoase dintr-o teacă prinsă de centura pe care o purta în jurul vestei un cuţit de măcelar, lung si subţire, cu două tăişuri îl ţinu cîteva clipe în sus si-i cercetă lama la lumină. Urmară aceleaşi groaznice schimburi de politeţi ca şi mai înainte; unul dintre ei, întinzînd mîna pe deasupra lui K., îi dădu celuilalt cuţitul, iar celălalt i-l înapoie în acelaşi fel. K. ştia foarte bine că datoria lui ar fi fost să ia el însuşi cuţitul, cînd îi trecea pe deasupra, şi să şi-l înfigă în trup. Dar nu făcu asta ci, dimpotrivă, îşi întoarse gîtul încă liber şi privi în jurul lui. Dacă nu putea să-şi susţină rolul pînă la capăt, dacă nu putea să scutească autorităţile de toată munca, răspunderea pentru această ultimă vină o purta cel care îi refuzase restul forţelor necesare ca s-o facă. Privirea îi căzu pe ultimul etaj al casei de lîngă carieră. Acolo, sus, cele două jumătăţi ale unei ferestre se deschiseră pe neaşteptate, ca o lumină care ţîşneşte în întuneric; un om – atît de subţire şi de şters la distanţa şi la înălţimea aceea – se plecă brusc în afară, aruncîndu-şi braţele înainte. Cine putea să fie? Un prieten? Un suflet bun? Un om care participa la nenorocirea lui? Cineva care voia să-l ajute? Era unul singur? Erau toţi? Mai exista acolo un ajutor? Existau obiecţii care nu fuseseră încă ridicate? Fireşte că da. Logica, chiar şi cea mai de neclintit, nu rezistă în faţa unui om care vrea să trăiască. Unde era judecătorul pe care nu-l văzuse niciodată? Unde era tribunalul suprem la care nu ajunsese niciodată? K. îşi ridică mîinile şi-şi rășchiră degetele.

Dar unul dintre cei doi îl apucă tocmai atunci de gît, pe cînd celălalt îi înfipse cuţitul adînc în inimă şi i-l răsuci acolo de două ori. Cu ochii care i se stingeau, K. îi mai văzu pe cei doi domni, aplecaţi peste faţa lui, cum priveau deznodămîntul, obraz lîngă obraz.
– Ca un cîine! spuse el, şi era ca şi cum ruşinea ar fi trebuit să-i supraviețuiască.”

*

O secvență căutată. Pentru un banal text de gazetă, despre înjurăturile schimbate între politicieni, caut în Moromeţii, volumul I, ceea ce eu cred că e secvenţa în care familia lui Ilie Moromete, stînd la masă, seara, aude spurcăciunile spuse în gura mare de o familie din vecini. Nu ştiu de unde ţin minte că am întîlnit asta în Moromeţii. Şi nu ştiu cum mi-a intrat în cap că mama lui Nicolae, Catrina, le spune copiilor să intre în casă, pentru a nu fi obligaţi să audă vorbele alea.

Găsesc în Dulapul cu literatura română contemporană ediţia Moromeţii scoasă de Academie.
Cu picioarele pe birou, americăneşte, mă apuc de răsfoit. Am avantajul lecturii rapide, prin care pagina e fotografiată, ca şi cum privirile mele ar face click!

O parcurg o dată fără a descoperi secvenţa.
Scena mesei în familie îşi are locul chiar în primele pagini ale romanului.
Deşi citesc la relanti, nu dau peste secvenţa cu înjurăturile.
Cum mai iau cartea o dată la mînă, găsesc prilejul să parcurg mai multe pagini.
Ciudat, dar nu mă mai seduce ca altă dată.
Oricum, n-aş simţi nevoia s-o recitesc, cum mi se întîmplă cu Cronică de familie.

Nici a treia oară nu dau peste secvenţa cu pricina.
S-a făcut tîrziu.
Trebuie să trimit textul prin e-mail.

Renunţ la căutat, gîndindu-mă că mă voi apuca de o parcurgere mai harnică decît cea de acum şi voi folosi secvenţa într-un comentariu la alte bălăcăreli politicianiste.
Slavă Domnului, de bălăcăreli nu duce lipsă politichia moldo-valahă!

Abia după trimiterea editorialului, îmi trece prin cap că secvenţa nu e din Moromeţii, ci din Viaţa ca o pradă.
Mi-e prea lehamite să fiu harnic pentru a mă apuca să caut în Viaţa ca o pradă!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Înjurăturile dintre politicieni”

  • Ieri am vizitat niște prieteni intr-un orășel din Niedersachsen la poalele Brokenului
    La plecare ningea feeric ninsese așa probabil cite ore
    Totul era alb dispăruseră marcajele rutiere și ne-am rătăcit o buna bucata de timp la întoarcerea spre casa
    Discuția cu prietenii nostrii a fost in jurul cărții 1984 și a fratelui mai mare
    In imensitatea albă din mijlocul nimicului fratele mai mare ar fi folosit la a ne spune drumul spre casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *