Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

InJustiție. Iar banul public s-a proptit în mop!

De la 1 august, e oficial: pentru fisc, tot românul care lucrează part-time e un impostor, un hoț al statului.
O zice ordonanța 16, proaspăt adoptată de guvernanții despre care nici nu mai știi ce să mai crezi (or fi nepregătiți, or fi dezinformați sau doar rău intenționați ?) Ordonanța modifică – iar – codul fiscal: contribuția pentru asigurări sociale (CAS-ul) se plătește la valoarea întreagă a salariului minim pe economie chiar dacă angajatul are un salariu corespunzător unei norme parțiale, deci câștigă sub salariul minim pe economie. În 2022, salariul minim e de 2.550 lei.

O zice răspicat și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, care crede că, pentru a limita munca la negru, accentul trebuie pus pe lucrător”.
Doar că omul ăsta, care e clar că nu a trăit niciodată din banii pe care îi câștigă greu un român de rând, obligat să muncească pe ici pe colo, pentru a aduna de-un salariu întreg, spune că toate „acele persoane care sunt plătite cu două ore, vă asigur eu, oficial, nu trăiesc din două ore, contravaloarea unui salariu minim”.
Deci, argumentul oficial al faptului că românii care sunt plătiți pentru 2 ore trebuie să achite CAS pentru 8 ore este acela că ne asigură domnul ministru de reaua credință a celor în cauză.

Va stârpi guvernarea actuală munca la negru? Deeesigur! Operațiunea a început și, prin forța lucrurilor, dacă te gândești bine, primele care vor contribui la creșterea PIB sunt femeile de serviciu, pentru că, de regulă, ele își fac norma întreagă de 8 ore doar dacă adună câte 2 +2 +2 +2 ore. De exemplu, de la mai multe Asociații de proprietari, că nu prea sunt asociații care să își permită o femeie de serviciu doar pentru uz propriu!

În România sunt înregistrate, azi, 152.839 asociații de proprietari (potrivit http://www.asociatii.net/lista-asociatii-locatari.html). Înmulțiți cu 4 cifra (câte 2 ore pentru o femeie de serviciu) și veți obține numărul de situații (611.356) în care, deși fiecare angajat lucrează 2 ore, Statul încasează CAS pentru 8 ore!

Adică 637,5 lei per femeie de serviciu (cât înseamnă CAS-ul de 25% aferent unui salariu brut minim pe economie de 2.550) x 611.356 de situții = 389.739.450 lei. Adică statul încasează vreo 77.947.890 euro. Pe lună.

Bună socoteală, nu-i așa?
Să facem și socoteala inversă: 2.550 lei, salariul minim pe economie : 4 = 637,5 lei, atât câștigă lunar, pentru 2 ore/zi, aceeași femeie de serviciu.

Doar că ea achită statului pentru CAS, cum văzurăm în calculul anterior, tot 637,5 lei lunar pentru cele 2 ore ale ei, și 2.550 lei lunar pentru 8 ore, dacă se încumetă sau are șansa să își încropească, din bucățele de normă, o normă întreagă.
Prin urmare, o femeie de serviciu care lucrează 2 ore pe zi – și care are șansa să își raporteze veniturile la salariul minim pe economie – rămâne cu 0 (zero) lei, lunar, în mână.

Să nu uităm că CAS-ul nu e singurul impozit pe salariu femeii de serviciu. Mai sunt: 10% CASS – contribuția pentru sănătate, 10% impozitul pe venit și deducerea personală care, la salariul minim pe economie e de 330 lei. Nu știu cum se calculează astea la zero lei venit! O știi domnul ministru?
Sau poate, ca să scăpăm de munca la negru și să sporim bugetul, în realitate, femeile de serviciu vor face muncă voluntară în folosul statului român?

A, și să nu uit: CAS-ul este, de fapt, o taxa care vizează contribuția la pensie a românului. La acel fond de pensii pe care mai marii zilei l-au utilizat deja în alte scopuri. Poate de aceea, ideea de umple gaura neagră cu banii femeilor de serviciu? (https://www.bursa.ro/marius-budai-banii-pe-care-florin-citu-i-a-distribuit-catre-primarii-pnl-care-l-au-votat-la-congres-vin-de-la-pensii-60384443)

De asemenea, după ce industria HORECA a fost făcută praf și pulbere în ultimii doi ani, guvernanții noștri au hotărât să mărească TVA-ul de la 9 la 19% și să elimine și facilitățile la impozit. Ca să o omoare de tot, favorizând implicit, pentru cei care își mai permit asta, exodul turiștilor români către alte țări și zări. Sărăcind, astfel, încă o dată, România.

Crește și impozitul pe dividente, de la 5 la 8%, că e foame mare pe la guvernanții noștri, iar de la 1 ianuarie 2023, microîntrepinderile care aleg să plătească statului impozitul de 1% din venit, trebuie să raporteze cel puțin un angajat cu normă întreagă. Un angajat pentru care și care achită taxe, substanțiale. Cum nu mai există opțiunea achitării impozitului de 3%, care a fost eliminat din lege, dacă microîntreprinderea nu are nici un angajat, ea va achita statului 16% din venit!

Cum vedeți, repetate și precise lovituri sub centură date micului întreprinzător care, tocmai pentru că e mic și abia își târă zilele lui de întreprinzător, făcând slalom printre restricțiile tot mai numeroase, va sfârși, în cel mai bun caz, prin a deveni angajat: dacă are noroc, cu normă întreagă. Dacă nu, se va alătura femeilor de serviciu, în part-time … sau nu, și e treaba lui dacă moare de foame, nu a statului!

Ce zic eu? Eu zic că ordonanța 16 e o mare victorie ! Și încă un pas pentru a-i umili pe români din nou, punând înaintea lor o prezumție de vinovăție, care nu există nicăieri în drept, dar e tot mai mult folosită de cei care ne guvernează, în contra cetățenilor propriului stat.

O metodă evidentă de a-i spolia pe cei care sunt deja sărăciți, de a-i împinge spre o formă de dependență totală, materială, față de stat. Doar că statul nu a fost niciodată pe deplin capabil să se ocupe de cazurile sociale care se vor înmulți vertiginos, după această nouă “găselniță » financiară a actualei guvernări.

Cum românii nu sunt nici emigranți, nici de alt neam și aflați în căutare de țară sau adăpost, nu vor fi ajutați, de același binefăcător stat, să supraviețuiască. Mai ales că statul îi consideră deja, pe toți acești români part-time – cum ne asigură vremelnicul ministru – niște impostori.

Se vor descurca, cum pot, și femeile de serviciu, si angajatorii lor. Aceștia din urmă vor începe, o vreme, să măture singuri scara blocului, apoi vor fi nevoiți să se complacă în a înghiți tot mai multă mizerie, iar când nu vor mai ține pasul, vor fi obligați – pentru a supraviețui, împinși de la spate de clarviziunea guvernării actuale – să sporească munca la negru.

Cea despre care un ministru – vreau să cred că e doar incult din punct de vedere financiar – tocmai zicea că va fi eradicată, odată ce banul public se va înmulți, ca în poveste, cu fiecare utilizare a mopului de către noi, poporul român, angajat etern în postura femeii de serviciu.

PS: Dar dacă vreo femeie de serviciu va da în judecată guvernul, o apăr pro bono.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „InJustiție. Iar banul public s-a proptit în mop!”

  • Curþile de apelsunt instanþe cu personalitate juridicã,
    Tribunalele sunt instanþe cu personalitate juridicã,
    Judecãtoriile sunt instanþe fãrã personalitate juridicã,
    -mu-ha-ha- si tie!

  • Un rezumat clar si cinstit al spolierii celor „mici”.
    Uite aici altul:
    -ajutorul de 700 lei s-a dat pentru pensiile mai mici de 2000 de lei, dar…
    ultimul articol din Og zice ca „se cumuleaza pensia cu venitul declarat in D112”
    Deci daca femeia de serviciu cu orele lucrate + pensia depasea 2000 de lei nu a
    mai primit ajutorul, desii acesta se referea la pensii si pensionari.
    Deci daca mai lucrezi, ca pensionar, trebuie sa fi belit pe toate partile.
    Nu e bine sa ne apucam sa-i belim si noi pe ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *