Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

„Instalatorii” sunt, în limbaj CIA, cei care pun microfoane de ascultare secretă

Cum se fac documentele false ale agenților CIA 

Agentul CIA plecat în misiune trebuie să aibă o legendă de acoperire.
Asta înseamnă documente false.
OTS s-a gîndit şi la asta:
„OTS are propria sa tipografie secretă, la Sediul CIA, cu litere şi fonturi pentru cele mai multe limbi străine. Se poate produce hîrtie veche sau străină, precum şi permise de conducere şi certificate de naştere străine. «Dacă ai o tipografie, poţi face orice vrei», spune un fost ofiţer OTS, «dar există reguli privind ceea ce se poate face».”

La ce se referă ofiţerul?
La regulile privind documentele americane:
„Reglementările CIA interzic Agenţiei să producă documente false americane, cum ar fi paşapoarte, certificate de naştere, permise de conducere sau diplome universitare etc. Cu toate acestea, Agenţia poate tipări documente neoficiale mai puţin importante, cum ar fi permisele de bibliotecă sau cele de membru (într-o asociaţie). De asemenea, poate solicita un permis de conducere sau diplomă universitară în alb de la autoritatea emitentă şi, dacă se aprobă, va imprima propriile date pe acestea.
«Te duci la o înaltă autoritate şi spui, eu sînt de la CIA, povesteşte un fost ofiţer. Îi arăţi actele şi-i spui ce vrei. Poate că vorbeşti cu directorul unei firme de autovehicule, apelînd la spiritul său patriotic pentru a face rost de un permis autentic necompletat pentru a ajuta la stabilirea identităţii unui agent sau ofiţer într-o operaţiune anume. Sau te duci la o universitate, pentru o diplomă universitară». «Pot face şi eu rost de o diplomă în alb? Dacă doriţi, vă voi spune, în general, cum o vom folosi şi pentru cine este eliberată. Acesta poate nu este numele su real, dar puteţi fi sigur că este pentru o cauză bună, în slujba noastră» (…).
Armata furnizează în mod frecvent carduri de identificare pentru CIA, dar Departamentul de Stat arareori face acest lucru. Obţinerea unui paşaport SUA pe un alt nume necesită aprobări la nivel înalt şi se face foarte rar”.

Cînd documente false sînt americane, pentru agentul trimis în misiune într-o altă ţară, apare problema verificării de către contraspionajul din ţara respectivă.
CIA ţine cont de această realitate:
„Dacă sînt necesare documente pentru a stabili «o legendă uşoară», adică o poveste de acoperire superficială, nu se iau măsuri pentru a se asigura că, dacă cineva sună la colegiu sau la firma de autovehicule, numele de pe document este înregistrat. Dar dacă este vorba de o operaţiune mult mai sensibilă, CIA va încerca să obţină cooperarea autorităţii emitente ca «o plasă de protecţie». În aceste cazuri, dacă cineva sună la firma de autovehicule, aceasta va spune că un permis a fost emis pentru o persoană al cărui nume CIA l-a imprimat pe permisul de conducere necompletat. În mod similar, un rector al unui colegiu poate fi de acord să spună că persoana apare că a absolvit colegiul, de obicei, doar pentru o lună sau două, cît timp are loc operaţiunea.
«În cazul în care agentul va fi supus unui control, atunci doreşti să dai o adresă reală. Odinioară, aş fi spus orice, de ex. 32 Prince Avenue. Nu există aşa ceva. Astăzi, mai bine te asiguri că e reală. Alege o clădire mare de apartamente, dar nu pune numărul apartamentului», spune un fost ofiţer OTS.
Agenţii (în jargon CIA, assets – n.n.) sînt adesea folosiţi pentru a proteja o identitate. Un anchetator solicită agentului să verifice presupusul loc de muncă. Agentul spune: «El este aici de 12 ani şi e unul dintre cei mai buni angajaţi ai noştri». De fapt, agentul nu l-ar recunoaşte nici dacă ar intra pe uşă”.

Potrivit cărţii Inside the CIA, fabricarea documentelor false străine nu e o problemă:
„În ceea ce priveşte falsificarea de documente străine, aici orice este posibil. OTS poate produce paşapoarte false ale altor ţări, certificate de naştere străine false şi permise de conducere străine false. Din moment ce ofiţerii CIA, în general, nu doresc să fie identificaţi ca fiind americani, acestea sînt documentele cele mai frecvent utilizate”.

The Good Shepherd, pelicula regizată de Robert de Niro în 2006, tradusă la noi sub titlul Agenţia secretă, un soi de cîntare a CIA, surprinde prin secvenţa în care cei din conducerea CIA petrec Crăciunul cu familiile lor, avînd chiar şi un Moş Crăciun de-al lor.

La agenţii care sînt şi ei oameni s-a gîndit OTS:
„Nu în ultimul rînd, una dintre sarcinile OTS este fabricarea unor suveniruri sau gadget-uri pentru ofiţerii CIA care se retrag. Cînd William Baker a plecat din CIA, din funcţia de director al Biroului pentru Afaceri Publice, ca să devină director adjunct FBI al Diviziei penale, OTS a furnizat un costum Sherlock Holmes pe care William Webster i l-a oferit la petrecerea de rămas bun.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *