Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Insula Șerpilor din Brazilia, locul interzis al Planetei

Ilha da Queimada Grande, situată la aproximativ 90 de mile de coasta São Paulo, pare a fi un alt loc frumos de pe Planeta noastră, cel puțin la prima vedere. Aproape toți brazilienii știu despre insulă, dar cei mai mulți nu visează niciodată să meargă acolo, insula fiind înțesată cu 2.000 sau 4.000 de vipere cap de lance auriu, unul dintre cei mai letali șerpi din întreaga lume. Veninul acestor vipere poate ucide o persoană în mai puțin de o oră, iar numeroase legende locale povestesc despre soarta oribilă care îi aștepta pe cei care se rătăceau pe țărmurile Insulei Șerpilor. Se zvonește că un pescar nefericit a debarcat pe insulă în căutare de banane și a fost descoperit, câteva zile mai târziu, în barca sa, mort, într-o baltă de sânge, cu mușcături de șarpe pe corp. Din 1909 până în anii 1920, câțiva oameni au locuit într-adevăr pe insulă, pentru a gestiona farul acesteia. Dar, potrivit unei alte povești locale, ultimul paznic al farului, împreună cu întreaga sa familie au murit când un cadru de șerpi s-a strecurat în casa sa prin ferestre. Deși unii susțin că șerpii au fost puși pe insulă de pirați în speranța de a-și proteja aurul, în realitate, populația densă de șerpi de pe insulă a evoluat de-a lungul a mii de ani, fără intervenția omului. În urmă cu aproximativ 11.000 de ani, nivelul mării a crescut suficient de mult pentru a izola Ilha da Queimada Grande de Brazilia continentală, ceea ce a făcut ca speciile de șerpi care trăiau pe insula, despre care se crede că sunt, cel mai probabil, șerpi jararaca, să evolueze pe o cale diferită de cea a fraților lor de pe continent.

Șerpii care au ajuns să eșueze pe Ilha da Queimada Grande nu aveau prădători la nivelul solului, ceea ce le-a permis să se reproducă rapid. Singura lor provocare: nu aveau nici o pradă la nivelul solului. Pentru a găsi hrană, șerpii s-au strecurat în sus, prădând păsările migratoare care vizitează insula în mod sezonier în timpul zborurilor lungi. Adesea, șerpii își urmăresc prada, o mușcă și așteaptă ca veninul să-și facă efectul înainte de a o urmări din nou. Dar viperele cu cap de lance auriu nu pot urmări păsările pe care le mușcă, așa că, în schimb, au dezvoltat un venin incredibil de puternic și eficient, de trei până la cinci ori mai puternic decât cel al oricărui șarpe de pe continent, capabil să ucidă majoritatea prăzilor (și să topească carnea umană) aproape instantaneu. Din cauza pericolului, guvernul brazilian controlează strict vizitele în Ilha da Queimada Grande. Totuși, chiar și fără o interdicție guvernamentală, Ilha da Queimada Grande probabil că nu ar fi o destinație turistică de top: șerpii de pe insulă sunt foarte mulți, potrivit unor estimări în unele locuri există câte un șarpe la fiecare metru pătrat. Doar Marina braziliană face o oprire anuală pe insulă pentru întreținerea farului, care, din anii 1920, este automatizat. Insula este, de asemenea, un laborator important pentru biologi și cercetători, care beneficiază de o autorizație specială de a vizita insula pentru a studia viperele aurii.

Nouăzeci la sută dintre mușcăturile de șarpe din Brazilia provin de la șerpii cu cap de lance, un văr apropiat al șarpelui cu cap de lance auriu. (Amândoi sunt membri ai genului Bothrop). Biologii speră că, prin înțelegerea mai bună a șarpelui lance auriu și a evoluției sale, vor putea înțelege mai bine genul Bothrop ca întreg și vor putea trata mai eficient numeroasele accidente cauzate de șerpi care au loc în toată Brazilia. Unii oameni de știință cred, de asemenea, că veninul de șarpe ar putea fi un instrument util în domeniul farmaceutic. Din cauza cererii de pe piața neagră din partea oamenilor de știință și a colecționarilor de animale, contrabandiștii de animale sălbatice, cunoscuți sub numele de biopirați, au ajuns și pe Ilha da Queimada Grande. Aceștia capturează șerpii și îi vând prin medii ilegale, deoarece o singură viperă ajunge la prețuri cuprinse între 10.000 și 30.000 de dolari.

Degradarea habitatului (din cauza îndepărtării vegetației de către marina braziliană) și bolile au afectat, de asemenea, populația insulei, care a scăzut cu aproape 50% în ultimii 15 ani. În prezent, șerpii de pe insulă se află pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, fiind considerați în pericol critic de dispariție. În timp ce acest lucru ar putea face Insula Șerpilor puțin mai „prietenoasă” pentru oameni, nu este o mare afacere pentru șerpi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Insula Șerpilor din Brazilia, locul interzis al Planetei”

  • Mai aproape de noi exista o Insula a Serpilor furata Romaniei si la fel de interziza romanilor.Dar asta nu preocupa presa noastra purtatoare a grijii pentru altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *