În conferința de presă citită de pe prompter (să nu mai zică lumea că citește din foi) Klaus Iohannis a vorbit ca să nu tacă. Nu a anunțat măsuri noi, acțiuni ale statului sau garanții din partea statului (viabile) că românii vor fi protejați în fața acestei pandemii. Ne-a spus ceea ce se aude în toată mass-media de când a apărut acest virus în România. Dacă nu putem bloca COVID-19, de ce nu putem stopa măcar deprecierea leului? Nu poate președintele, guvernul său să ia nici în acest domeniu măsuri? Nu poate statul să vină cu măsuri pentru firmele private? Nu poate statul să anunțe măsuri pentru toate categoriile statului? Sau mai bine zis, ce poate face conducerea statului?
Ce ne demonstrează această criză? Că nu avem lideri, nu avem politicieni de calitate, nu aveam sănătate (spitale moderne, aparatură de ultimă generație), nu avem un sistem de educație optim, nu avem viziune, claritate sau o strategie de țară! Nu mai avem specialiști în principalele domenii! De ani de zile bâjbâim ca stat. Ne ocupăm de lucruri secundare, construim tragedii false, am învățat să râdem de noi, să de depreciem țara de parcă ea ar fi de vină că este coordonată de oameni fără viziune, fără un trecut care să-i recomande, fără educație. Alegem oameni falși, trimitem în funcțiile importante persoane fără să ne preocupe de unde vin sau prin ceea ce s-au remarcat sau cel puțin să ne mai întrebăm dacă aceștia merită. Oricum știm că nu! Construiește cineva România? Facem ceva în această țară? Va exista un moment în care politicienii să fie forțați să realizeze un sistem de sănătate, educație sau infrastructură modern?
Dacă nu știm ce s-a făcut cu banii împrumutați de ministrul Cîțu în cele câteva luni, avem garanția că fondurile venite de la U.E. pentru lupta cu acest virus vor fi folosite cum trebuie? Se poate verifica modul de alegere al firmelor alese fără licitație? Sau modul cum folosesc banii?
După 30 de ani de democrație suntem anchilozați în propriile noastre preocupări. Preocupări coordonate de o mass-media aservită intereselor comune cu cei care coordonează politica națională. Mult teatru ieftin, mult circ sau emisiuni în care subiecții (specimene agramate) devin preocuparea multor pasionați de statul în fața televizoarelor. Astfel se eludează subiecte primordiale de gen sănătate, educație, cultură, istorie, diplomație etc. În loc să se dezbată idei majoritatea sunt preocupați de bârfe.
Când statele importante duc politici privind sporul natalității, România își forțează subtil cetățenii să-și caute un trai în afară. Așa am ajuns ca din 2016 să avem mai mulți români născuți în afară decât în țară. Această statistică ne demonstrează că cei care produc, forța de muncă principală, s-au mutat în mare parte în diaspora. Iar cei care sunt în subiect, se fac că nu știu! Ați văzut vreun politician preocupat de natalitatea României? Sau de industria românească? Sau de sănătate? Sau de Educație?
În schimb știm mulți reprezentanți ai statului care s-au tratat în afară. Poate această tragedie să schimbe lucrurile?
Învățăm ceva din această criză? Așteptăm să treacă, ne plângem victimele și ne ascundem în spatele destinului sau privim pragmatic tot ce scoate la suprafață această criză și îndreptăm acolo unde am stricat fie din nepăsare, din interes sau pur și simplu din activități ilicite? Sau dacă numărul deceselor nu va fi îngrijorător, vom vedea politicieni care își vor aroga laurii în lupta cu acest virus?
Azi România este un stat de consum! Un stat care produce nesemnificativ, care și-a amanetat cam tot ceea ce au cerut cei interesați. Am intrat în „economia capitalistă” prin care a „trebuit” să dăm celor din Europa principalele ramuri care produc în România. Am abandonat prin politicienii proprii idea construirii autostrăzilor cât și a căilor ferate. Decalajul față de cum se circulă în Uniunea Europeană și țara noastră se mărește din păcate. La fel și decalajul în ajutoare venite de la U.E. Este de ajuns să vedem cât primesc statele occidentale în comparație cu România. Cu toate că suntem membrii deplini, avem europarlamentari cât și președinte care participă chiar la ședințele Consiliului European! Cu ce măsuri vin în fața noastră?
Iar principalele ramuri ale unui stat, practic scheletul României se află într-o situație de început de secol XX și nu cel de azi. Aceste direcții care stau la dezvoltarea a orice sunt sănătatea și educația. Din păcate noi azi avem în guvernul actual un ministru al finanțelor care a declarat că sănătatea și educația nu sunt o prioritate, iar la Educație, un ministru care are grave carențe de exprimare. Să nu mai spun de logică.
În loc de a observa o decență în comunicare din partea guvernului, am găsit un ministru de interne care citește cu greu din hârtii, care se pierde în detalii de genul articolul x sau articolul y în loc de o comunicare eficientă. Carențele de cultură generală ale ministrului Vela au ieșit în evidență atunci când ne declara senin că a dat o ordonanță militară prin care recomandă!
Poate da ministrul de interne o ordonanță militară? Se pare că da!
În vremuri de criză, comunicatorul principal este șeful statului! Este persoana cea mai reprezentativă din stat! Este, așa cum vedem în afară (Germania – Merkel, Franța – Macron, SUA – Trump) persoana care se bucură de cea mai mare încredere în rândul societății, este cea care comunică.
La noi, Klaus Iohannis care a ieșit de mai mult de două ori într-o săptămână (cred că este premieră) într-o conferință de presă citită, evită contactul cu noi. La fel și premierul Ludovic Orban care stă izolat la Vila Lac. În acest timp, cu grija eludării lui Raed Arafat, ministrul Vela ne arată că este un om fără respect față de români prin simplu fapt că ne anunță o conferință la o anumită oră și vine senin la întâlnirea cu o țară întreagă la peste două ore după ora anunțată de el.
Poate un om care nu e în stare să se țină de propriul program să ne coordoneze pe noi în lupta cu această pandemie? Are experiență ministrul de interne în acțiuni de acest tip?
Premierul României care nu a ratat nicio ocazie de a da declarații înaintea acestei pandemii tocmai acum când ar trebui să comunice zilnic, stă ascuns și-l lasă pe ministrul său să-și dea cu părerea! Nu ne aflăm într-o situație excepțională care să merite prezența premierului și a președintelui?
Ca orice lideri, și ai noștri ar trebui să gândească cu un pas înaintea evenimentelor. Dacă pot! Și să se preocupe de viitorul României, chiar dacă majoritatea știm că nu se preocupă.
Dacă în Franța statul a preluat plata utilităților la nivel național, la noi de ce nu se poate? Care sunt măsurile eficiente luate pentru cetățeni?
S-au închis granițele în principalele state din U.E. De ce nu se închid și în România? De ce politicienii caută și în aceste momente capital electoral în locul luării unor măsuri eficiente. Așteptăm să moară oameni pentru a închide granițele?
Când primești români în țară doar din simplul fapt că s-au gândit să traverseze mare parte din Europa doar că vor să vină în România nu se numește iresponsabilitate? În special cei care vin din Spania și Italia.
Fără recomandări! Cu interziceri! Cu închiderea granițelor! Cu măsuri ferme!
P.S. Site-ul PNL nu este actualizat. În afara unui clip care anunță cum să ne protejăm, nu găsim nimic despre starea de urgență, despre declarațiile și măsurile luate de guvernul lor sau despre ceea ce au de gând.
” Când primești români în țară doar din simplul fapt că s-au gândit să traverseze mare parte din Europa doar că vor să vină în România nu se numește iresponsabilitate? În special cei care vin din Spania și Italia. ” Nu , NU , NU caci si aia-s tot romani , si aia si-au adus aportul la PIB prin trimiterea d e bani in tara , bani pe care chiar nu mai intereseaza cum i-au obtinut dar care bani , au stat si stau inca la baza PIB-urilor si calculelor economice ale tuturor guvernelor si guvernarilor de vreo douazeci si ceva de ani incoace . Deci lasa-i sa intre iar de ” despaduchiere ” are cine sa aviva grije mai tarziu , caci d-aia se numesc autoritati .