Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Între ură și iubire cu gândul la schimbarea Constituției

Din 1990 și până astăzi niciun partid nu a adunat mai multă emoție negativă ca PSD. Ura (nejustificată în orice împrejurare) împotriva lui Iliescu, a lui Adrian Năstase sau a lui Dragnea au atins în preajma alegerilor tensiuni inexplicabile. De prisos să amintim că ura nu ajută la nimic, că cei ponegriți au și ei dreptul la explicații sau că a vota cu x să nu iasă y ar trebui să nu mai existe în mentalul românilor ci convingerea că un anumit partid merită încrederea în detrimentul celuilalt. Atacul la persoane în detrimentul ideilor este apanajul oamenilor fără cunoaștere.

Liviu Dragnea este deja în închisoare iar PSD a căzut în opțiunile de vot cel mai mult de la revoluție până azi. Profită opoziția? Poate profita? Știe să profite? Sau poate și din cauza Opoziției a ajuns PSD la un maxim de ură în rândul alegătorilor?
Alegerile europarlamentare plus referendumul inițiat de președinte au arătat încă o dată că românii sunt nehotărâți iar votul și-l exprimă pe baza emoției, amplificate în preajma campaniilor electorale de mass-media și servicii, după caz. Chiar și PRO TV s-a mobilizat și au transmis un mesaj prin care au îndemnat la vot, la cele mai urmărite emisiuni ale postului. Cum principala regulă într-o democrație este că alegătorul are întotdeauna dreptate, rezultatele de săptămâna trecută oferă posibilitatea opoziției să se pretindă la guvernare precum și guvernanților să le aducă aminte celor care le contestă guvernul, că sunt expresia majorității, că dețin încă majoritatea în Parlamentul României.

Cum cei de la PSD nu au citit despre Ion I.C. Brătianu, nu au luat în calcul ieșirea de la guvernare acum pentru a reveni ulterior, după ce tinerii frumoși și liberi ar prelua guvernarea după un mod total inelegant precum demersul cerut de unul dintre europarlamentarii USR/PLUS, Clotilde-Marie-Brigitte Armand:

„Totuși, dacă doamna Dăncilă vrea să ne convingă eu îi propun următoarele: desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților; demiterea lui Carmen Dan și a conducerii Jandarmeriei Române; să urgenteze Dosarul 10 august”.

Faptul că cei de la USR și PLUS nu au o minimă educație civică ne va aduce, în următorii ani prejudicii de imagine și mai multă tensiune socială. Această declarație dovedește încă o dată derapajele antidemocratice ale acestui grup politic.

Pe parcursul acestei săptămâni, s-au putut observa multe dintre strategiile partidelor pentru viitorul apropiat cât și cristalizarea unor scenarii pentru prezidențiale. Plecând de la un principiu elementar, scopul unui partid este de a ajunge și a se menține la guvernare. Astfel, PSD, aflat la guvernare a optat pentru a rămâne, bazându-se pe votul din 2016, vot dat pentru Parlamentul României, nu pentru cel european. Șocul resimțit în PSD după pierderea alegerilor și arestarea președintelui lor, au determinat-o pe Viorica Dăncilă și pe cei din jurul său să-și aducă aminte de foști lideri ai PSD, printre care Mircea Geoană și Adrian Năstase. În cazul în care va ține cont de sfaturile acestora, bazate pe experiență și cunoașterea în amănunt a ceea ce înseamnă social democrație și nu numai, PSD se va apropia din nou de nucleul ce reprezintă stânga, mulți dintre ei, ignorați în ultima perioadă.

Partidul Național Liberal a reușit cel mai bun scor din 1990. Ajutat și de referendumul inițiat de președinte, coroborat cu inerția PSD-ului plus comunicarea simplă și directă a lui Rareș Bogdan, aceștia au dobândit un capital electoral care îi determină să caute alternative pentru o moțiune de cenzură viabilă.

Dincolo de măsurile predictibile, Rareș Bogdan susține anularea pensiilor speciale. O măsură populistă, o măsură aducătoare de simpatie dar din păcate și pentru membrii PNL care știu acest lucru, imposibil de pus în practică. Cu privire la acest subiect, CSM a emis un comunicat de presă în aprilie 2019, din care extragem concluzia:

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu. Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituția României.”

În cazul adoptării (puțin probabil)  unei legi care să elimine pensiile speciale, pe baza comunicatului de mai sus, o eventuală contestare a acestei legi, are sorți de izbândă sau menține ca neîntemeiat demersul?  Răspunsul este simplu!
În mod paradoxal, strategia asmuțirii unei categorii sociale împotriva altora adoptată de PNL, știrbește treptat din rezultatul obținut săptămâna trecută. Încercarea Ralucăi Turcan de a aduna USR și PMP în jurul ideii de a o susține pentru președinția Camerei s-a întors împotriva dreptei tocmai în săptămâna lor euforică. Poate ”tăierile” de orice tip ar trebui să nu fie o preocupare constantă a PNL ci doar dezvoltarea economică pe baza doctrinei bine formulată în statutul partidului. Dacă l-or fi citit.

USR și PLUS pot fi considerați câștigătorii morali ai scrutinului încheiat. Un partid pregătit să fie contra, construit pe o ideologie ”altfel”, cu oameni vechi transformați în oameni noi, au reușit să trimită 8 europarlamentari la Bruxelles. Cu nume care nu spun nimic, în cazul în care Dacian Cioloș ar semnifica ceva, aceștia vor veghea ca Europa din care și noi facem parte să primească ceea ce merită.

În plan intern, unul dintre demersurile Opoziției este numirea lui Eckstein-Kovacs Peter la Avocatul Poporului. Acesta este un politician abil. Cu siguranță ar fi unul mai activ decât Victor Ciorbea care a avut ca primă misiune să nu facă nimic.  De reținut că acesta a declarat cu mai mult timp în urmă:

„Aș elimina sintagma de stat național din Constituție. Oficializarea regională a limbii maghiare mi se pare o doleanță legitimă. Ar fi un sentiment de confort și de modernitate dacă nu ar exista aceasta sintagmă”

Din sumedenia de avocați, juriști și toți cei care se califică, PNL, USR/PLUS și PMP și-au găsit să-l propună tocmai pe acesta!
În mass-media au început să apară din ce în ce mai multe știri despre afacerile membrilor care îi blamau pe socialiști democrați dar în paralel au colaborat cu ei în diferite afaceri. Dan Barna sau Dragoș Pîslaru sunt exponenții acestor afaceri oneroase pe banii statului și nu cu oricine ci chiar cu Liviu Dragnea.

PRO România a reușit să treacă pragul electoral. Victor Ponta se consideră din nou vectorul stângii. O stângă fără PSD, o stângă modernă și fără oameni din trecut! Sau transferați la partidul său! Declarația sa, făcând abstracție de propria sa persoană, bazându-se pe propriul trecut cu gândul la viitor, este următoarea:

 „Nu poți să construiești viitorul cu oameni care reprezintă doar trecutul!”

Chiar dacă a coabitat cu Traina Băsescu pe când era prim ministru, a plagiat, a primit lista de la Barroso, a dat un OUG să se poată renunța la titlul de doctor, a numit-o pe L.C. Kovesi ca apoi să se exprime împotriva ei, a primit cetățenie sârbă și multe altele, Victor Ponta vorbește despre onoare, demnitate și se oferă să coaguleze toți oamenii de stânga în jurul său.

ALDE a dovedit că este un partid crescut la sânul PSD. Situarea sub pragul electoral, candidând de unul singur a arătat că partidul nu are o identitate proprie și oameni energici care să capteze atenția electoratului. Surprinzător, nu am văzut niciun regret din partea președintelui (demisie?) nicio demisie a celor din jurul președintelui, semn că ALDE tinde mai mult către un partid despotic.

PMP este partidul identificat cu Traian Băsescu. Condus în acte de un parlamentar șters, Traian Băsescu a reușit să ia două locuri de europarlamentar. Am subliniat de multe ori că Traian Băsescu este cel care a promovat cel mai mult nulitățile în politică iar ceea ce avem azi i se datorează în mare parte.

Euforia alegerilor a trecut, ura a fost înlocuită cu bucuria venirii Papei, politicienii au pozat în credincioși, criticii privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului și-au schimbat cu 180 grade punctul de vedere iar strategia lui Klaus Iohannis este previzibilă: alegeri prezidențiale și organizarea unui referendum privind schimbarea Constituției în aceeași zi!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Între ură și iubire cu gândul la schimbarea Constituției”

  • Intreb si eu ca proasta: pe tabla de sah a evenimentelor, cum se aliniaza vizita Papei, numirea lui Kovacs Peter ca Avocat al Poporului, loviturile primite de PSD, intentia lui Iohannis de a schimba Constitutia si dorinta U D.M.R. de a se intampla asta. Ii este greu si presei libere sa mearga impotriva curentului. Au intrat in stare de hipnoza.

  • Cu ce drept vorbești așa despre VVPonta, vere ? După cine ai „băut” … apă, coane ???
    Vezi, că la 3.30 PM, iese sefu’ tau kiwi (salut !)
    si-ti.va prezenta PLANUL B PRIVIND CASTIGAREA PREZIDENTIALELOR, respectiv cuplarea alegerilor cu încă un REFERENDUM, respectiv cel de … introducerea ăstuia, in CONSTITUTIE !!! RUȘINE, DE TREI ORI !!!

    • Pai ce-a spus despre ponta e adevarat, si inca mai erau multe de spus despre acest cameleon jegos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *