Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Inundațiile din Germania îl înghit pe delfinul Anghelei Merkel – social democrații trec în fruntea sondajelor pentru alegerile federale

Peste exact o lună de zile au loc în Germania alegeri federale care, dincolo de rezultatul care balansează în acest moment între stânga și dreapta, marchează sfârșitul uneia dintre carierele politice cele mai durabile din Europa. Angela Merkel a „îngropat” câțiva președinți francezi. În ultima vreme, pare să se fi șters și ea din prim planul politicii europene și mondiale, ba chiar și în plan intern a devenit tot mai discretă. Semnele evidente de degradare a sănătății s-au arătat întregii lumi, nu e nevoie să mai insist. Iar în locul lăsat liber și pe fondul unui declin al liderilor occidentali, cel care se instalează este Emmanuel Macron. E adevărat, și el în pragul campaniei pentru un al doilea mandat.

Lumea pare destul de puțin preocupată de ceea ce se întâmplă la Berlin în săptămânile care urmează. Totul curgea uns, delfinul Angelei Merkel ar fi trebuit să se instaleze fără dificultate și tranziția să se facă fără măcar să observăm, echilibrul intern și mai ales cel european, unde creștin democrații domină de decenii, urmând să fie păstrat.
Iată însă că ultimul sondaj de opinie îi dă, pentru prima dată, câștigători pe social-democrați, înaintea conservatorilor. Rezultatul scrutinului, spun observatorii, a fost rareori atât de imprevizibil.

Acest reviriment al social democraților bulversează datele problemei. Conform unei anchete Forsa pentru canalele RTL și N-tv, SPD se află în frunte, cu 23 la sută din intențiile de vot, față de 22 la sută pentru alianța CDU-CSU. Social democrații au crescut spectaculos în câteva săptămâni, reușind să spargă plafonul de sticlă sub care se aflau, de 15 la sută, procent care îi plasa pe locul trei, în urmă conservatorilor și ecologiștilor.
Trebuie spus că liderul SPD, Olaf Scholz, se ridică după o cădere destul de grea. Scholz nu este altul decât vice cancelarul Germaniei și ministrul de finanțe al Angelei Merkel începând din 2018. La nivel federal, conservatorii și social democrații sunt aliați încă din 2013.

Ca șef al finanțelor, Scholz a trebuit să gestioneze două enorme scandaluri financiare – Wirecard și CumEx. Însă, ceea ce l-a salvat a fost „seriozitatea și capacitatea să de a guverna”, spun analiștii. El este cel care a supervizat enormul plan de relansare a economiei germane. „Este singurul în SPD care are anvergură federală și care a dovedit acest lucru” – rezumă Isabelle Bourgeois, cercetătoare și specialistă în Germania, fondatoare a platformei Tandem-Europe.

Pentru CDU, condus de Armin Laschet, calvarul continuă însă. Dacă urnele vor confirma, peste o lună, sondajele, va fi o prăbușire spectaculoasă a creștin democraților. Nu mai departe decât în urmă cu un an, CDU și partidul său frate bavarez, CSU, navigau între 35 și 40 la sută din intențiile de vot. Succesiunea Angelei Merkel părea asigurată. Însă, campania „delfinului” său, Armin Laschet, desemnat în această primăvară, pare un calvar. El a trebuit să facă față concurenței liderului CSU, Markus Söder, care i-a disputat învestitura pentru alegerile federale și care încă este mult mai popular decât Laschet în ochii propriului electorat.

Laschet a trebuit apoi să facă față unor acuzații de plagiat. Însă, ceea ce atârnă cel mai greu de gâtul șefului creștin democraților este gestionarea inundațiilor devastatoare din iulie din Germania. Laschet se află în fruntea uneia dintre cele două regiuni cel mai lovite, Renania de Nord-Westfalia.

O ultima lună de campanie incertă

Cu încă patru săptămâni de campanie până la alegeri, nimic nu este bătut în cuie. Intențiile de vot fluctuează rapid  și Verzii, care în primăvară urcaseră până pe locul secund, sunt și ei într-un gol de aer pe mâna liderilor lor, Annalena Baerbock, acuzată și ea de plagiat. Aceeași Isabelle Bourgeois spune că mișcările din sondaje traduc marea confuzie în care se află electoratul, mare parte nefiind încă decis pentru cine va vota. „Nimeni nu e în stare în acest moment să spună ce se va întâmplă”. Totul depinde încă de temele care s-ar putea instala în fruntea dezbaterilor până la 26 septembrie. După inundații și problemele climatice, soarta Afghanistanului și a refugiaților ar putea fi una dintre ele.

Dincolo de mizele pentru Germania însăși, rezultatul scrutinului poate fi extrem de important pentru echilibrul european. Creștin democrații domină PE și impun direcția politicii europene. Încercarea lui Emmanuel Macron de a crea o mișcare puternică pe centru a avut un succes relativ, însă înfrângerea Dreptei în Germania ar putea redistribui cărțile. Și, mai ales, după plecarea britanicilor din UE, după retragerea unei stânci care părea eternă– Angela Merkel – și așteptând ca noul șef de la Berlin să se facă măcar cunoscut, Emmanuel Macron pare, pentru moment, cel mai puternic lider european.
Rămâne de văzut ce surprize îi va rezerva și lui scrutinul din aprilie 2022.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Inundațiile din Germania îl înghit pe delfinul Anghelei Merkel – social democrații trec în fruntea sondajelor pentru alegerile federale”

  • Pandemia, prost gestionată de toți decidenții europeni, este aceea care va face ca liderii politici actuali să cadă unul după altul. Printre ei, și Macron, cu siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *