Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Invitații cristoiublog.ro – Ionuț Cojocaru

Jocul dublu al lui Victor Ponta

Un proverb sârbesc spune despre timp și timpuri că prezentul se cunoaște, viitorul este previzibil, trecutul este foarte dificil de stabilit. Acest proverb cred că i se potrivește cel mai bine lui Victor Ponta, cetățean sârb și cetățean român. Strategia sa politică pare că este despre consolidarea viitorului cu promisiunile și soluțiile oferite în prezent. Iar din trecut, pentru a demonstra că este un lider veritabil, ni se evocă anumite parți din biografia sa care compun o partitură dătătoare de speranță celor care trăiesc doar prezentul.

Discursul politic s-a schimbat radical în ultima perioadă. De mult timp nu se mai dezbat idei, programe, nu se mai ține cont de ideologii. Echipele de conducere ale partidelor nu vin cu proiecte ci promovează persoane fără o pregătire temeinică în funcții importante. Doar atacuri la persoană. De aici, și rezultatele politice. Nu există dialog nici măcar pe câteva dintre proiectele de importanță națională , ci doar tabere partizane care refuză dialogul.

Putem concluziona că de când Klaus Iohannis a devenit președintele românilor, justiția este principalul subiect politic. Continuu, într-o campanie electorală, românii vor fi așteptați să-și dea cu părerea despre Justiție ,iar partidele politice care susțin demersul vor sublinia ”importanța istorică” a referendumului. Ca într-o piesă provincială, toți cei angrenați în acest proces, politicienii sau jurnaliștii partizani vor sublinia că doar cei care sunt de acord cu salvarea penalilor nu vor merge la referendum.

Cei de la PSD arată că nu au maturitate politică de vreme ce consideră subiectul referendumului un joc de campanie electorală al președintelui, un referendum inutil. Cu toate că se exprimă împotriva referendumului, de ce sunt de acord cu el? De ce nu se opun democratic prin toate pârghiile posibile? Știm din istorie că deciziile asumate produc efecte pozitive.

Oficial, partidele politice au intrat în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Prilej de a analiza activitatea câte unui partid până la încheierea campaniei europarlamentare.
Astfel, vom începe cu Pro România.

PRO România este partidul înființat de Victor Ponta în 20 februarie 2018 cu scopul de a crea un altfel de PSD, un PSD după felul și chipul său. Cum pentru public dă bine să arați atașamentul pentru valorile de stânga, acesta nu și-a dat demisia din PSD, ci a căutat să fie exclus. Pentru a forța excluderea din PSD s-a grăbit să ocupe funcția de Secretar General al Guvernului în ultimele zile ale guvernului Grindeanu chiar cu riscul de a deveni penibil, cu scopul de a forța o cădere a guvernului PSD (al cărui membru era), ajutat de un prim ministru, fără experiență politică, venit și dispărut fără urmă.

Cum schimbarea guvernului Grindeanu a reprezentat o premieră mondială, demiterea propriului guvern de către partidul majoritar din Parlament, Victor Ponta și-a continuat planul de a lovi ori de câte ori poate în PSD, partid pe care l-a condus ,și de a strânge în jurul său și al noului partid cât mai mulți membri. Membri frustrați, oportuniști care nu mai aveau ce câștiga din zona PSD, politicieni care nu se mai bucurau de încrederea lui Liviu Dragnea.

Apărut mult mai repede decât partidul lui Cioloș, Pro România este un partid cu filiale în toată țara. Cum de la buget primește bani funcție de numărul de parlamentari, ar fi interesant de aflat pe ce filieră și de unde au strâns cotizații membrii Pro România. Apropierea de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și cel sârb Aleksandar Vučić, arată chipul ”democratic” al celui care acum promovează valorile Pro Europa, de data aceasta.

Scurt istoric:

Victor Ponta a ajuns președintele PSD în februarie 2010 și prim ministru în 2012, din partea USL. Având o majoritate lejeră, Victor Ponta s-a remarcat prin câteva decizii care arată duplicitatea sa:

 • a declarat că susține ca prim ministru proiectul Roșia Montană ,dar ca deputat că votează împotrivă,
 • numirea Laurei Codruța Kovesi la DNA și lupta împotriva abuzurilor DNA în frunte cu Laura Codruța Kovesi,
 • prins cu plagierea tezei de doctorat, a mutat prin emiterea unei hotărâri de guvern prin care orice doctor în științe poate renunța la titlul de doctor. Nici vorbă de a recunoaște plagiatul,
 • luptător pentru România în țară, a venit cu lista lui Barosso pentru implementare de la Bruxelles,
 • în calitate de purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană din 2009, a votat cu contracandidatul Crin Antonescu,
 • un mare patriot român, a devenit cetățean al statului sârb. Probabil singurul prim ministru cu dublă cetățenie.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile susținute de către președintele Pro România din care oricine poate observa caracterul și duplicitatea lui Victor Ponta.

Colegii săi din guvernul Ponta, în special Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici, lăudați în perioada cât erau colegi, sunt detestați acum de fostul lor șef. Nimic despre Eduard Hellvig, ”subalternul” său de la Transporturi. Când a avut loc lansarea partidului PRO România, Victor Ponta, cu speranța convingerii ca Ecaterina Andronescu să treacă la PRO România, nu mai contenea cu aprecieri la adresa domniei sale. Apoi, când a constatat că nu va trece, și-a schimbat, funcție de interes aprecierile:

„Doamna Pintea este un ministru bun. Din actualul Guvern, eu cred că este cel mai bun ministru. Nu trece la Pro România, dar mie mi se pare un ministru foarte bun (…) Din ceea ce este acum, doamna Pintea este de Champions League, restul sunt de liga județeană.”

Spre deosebire de foștii lideri ai PSD, Victor Ponta a optat pentru o altă construcție politică, un alt partid. Nu se bazează pe un proiect politic construit de la zero , ci se bazează pe propriul trecut iar ca strategie pe distrugerea PSD, pe ”darea din casă, pe bârfe” de genul cum era Dragnea, ce făceau anumiți colegi, ce au discutat în aumite ședințe la un moment dat, etc.

Știind că se apropie un rând serios de alegeri, Victor Ponta își curtează foștii colegi, mizând pe nemulțumirea celor care nu prind loc pe listele PSD. Iar o parte dintre cei care gravitau în jurul lui L. Dragnea, se trezesc brusc nemulțumiți de ideologia PSD și ca niște ”doctrinari adevărați”, migrează spre PRO România.

PRO România, PRO Europa:
Lista PRO România este deschisă de Victor Ponta. Strategia punerii sale pe listă ca număr 1 este încă o măsură de sfidare a alegătorilor, deoarece a promis că nu merge la Bruxelles, dar dorește să obțină voturi de la populație, cum că ar merge. Corina Crețu este câștigul de facto al partidului, experiența sa cât și imaginea acesteia fiind punctul central al campaniei pentru europarlamentare.

Un alt patriot, cunoscător fin al politicilor europene, Mihai Tudose, primul ministru care cu un an și șase luni înaintea sărbătoririi Centenarului României Mari, a desființat Departamentul Centenar din subordinea sa, se va lupta pentru români de la Bruxelles! Dacă ar fi întrebat de vreun jurnalist de ce a desființat Departamentul Centenar, ar argumenta probabil că tot Dragnea este de vină. Apoi, pe listă este Iurie Leancă, fost diplomat al URSS la București, în vremuri nu foarte îndepărtate cât și un cetățean care a declarat recent că a primit un milion de dolari de la G. Soroș. Evident, miliardarul american a fost mișcat de situația financiară a R. Moldova, și doar a donat, fără nicio așteptare din partea lui Iurie Leancă.

Sprijinit de generalul Silviu Predoiu, adunând în jurul său nemulțumiții din PSD, schimbând puțin și ideologia, de la stânga la centru – stânga, Victor Ponta se erijează într-o speranță pentru românii fără memorie și fără istoric.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Invitații cristoiublog.ro – Ionuț Cojocaru”

 • Domne, Corina Cretu este o nulitate politica, ce nu aduce voturi pe persoana fizica nici cat Mona Musca. Ponta se bazeaza pe fostii baroni locali din partidul sau care au legaturi cu primarii din judetele pe care le-au calarit, dar si asta e o socoteala proasta, dupa cum a dovedit-o Tutuianu care a ajuns la munca de jos (https://www.youtube.com/watch?v=Xip2LO3xau0). Pai astia nu au nici macar oameni sa imparta pliante prin sate, de unde sa mai aiba si filiale? Ai plecat din PSD, adio cariera politica! Ponta este un individ duplicitar, las, ranchiunos, tradator, infantil, pe care e mai bine sa-l ai de dusman decat de prieten.

 • Despre ponta numai de bine, despre politicianul ponta…este un ratat, a plecat ca presedinte PSD pe net , a fugit la turci , a predar guvernarea la prima „adiere de vint”,acum il are la „stomac”doar pe dragnea, cel ce ia rezolvat „toate problemele”.O fi dragnea cum o fi, dar acum 3 ani ponta era in pielea acestuia.Dar el nu a rezistat!

 • Caracterul reprobabil al lui Pinochio se poate vedea si în felul în care a ajuns el, un om de stânga, si în desfasurarea alegerilor care l-au propulsat în fruntea PSD:
  *
  1. Prin anul 2000 Ponta a vrut sa intre în politica de dreapta, dar pentru ca nu i s-a oferit o functie de conducere la liberali, el si-a schimbat automat convingerile si a devenit un politician de stânga, pentru
  ca Adrian Nastase i-a oferit o functie în Guvern.
  *
  2. În 2010, Pinochio a ajuns presedinte PSD, dupa ce Cristian Diaconescu a fost santajat sa se retraga din cursa pentru sefia PSD, chiar înainte de vot.
  *
  … si multe, multe altele.
  *
  PSD a avut în fruntea lui, de 30 de ani încoace, doar oameni de mare caracter, începând cu Iliescu si terminând cu Dragnea! Astia au condus si distrus România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *