Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cum a reușit PSD să revigoreze dreapta

Dacă vrei să înțelegi viața, asta să-ți fie învățătură de la început și temelia tuturor raționamentelor și dorințelor tale: nu ai drept la nimic și nimeni nu-ți este dator cu nimic, nici societatea, nici natura. Dacă le ceri fericirea, ești un prost; iar dacă te crezi nedreptățit pentru ca nu ți-o dau, ești încă și mai prost.
Hippolyte Adolphe Taine

Am pierdut alegerile din cauza strategiei adoptate de PSD! Am primit o lecție! Trebuie să facem schimbări majore! Am pierdut contactul cu alegătorii! Cam așa ar fi trebuit să înceapă președintele PSD discursul de aseară și nu cu anunțul privind prezidențialele, într-o seară neagră pentru socialiști.

Românii sunt euforici după fiecare scrutin. De fiecare dată, emoția emanată din campania electorală se transformă într-un entuziasm greu de priceput pentru un om normal. La alegerile din 2016, euforia câștigării de către PSD, era însoțită de românii care visau la salarii și beneficii greu de imaginat într-un stat. Azi, emoția populară are un raționament greu de înțeles pentru cei care cunosc istorie și anume, scăparea de ciuma roșie.
În fond, ciclic, românii se bucură la fiecare rând de alegeri și se întristează după câteva săptămâni când își dau seama că schimbarea visată nu este chiar așa cum au crezut ei.

De ce a pierdut PSD alegerile?

 1. Comunicarea! Nu au reușit să comunice societății ideile principale. Acea sută de lei în plus la salariu, motivată de Lia Olguța Vasilescu sau Codrin Ștefănescu, puși parcă cu scopul de a crea antipatie, a arătat că PSD nu are comunicatori de meserie. Spre exemplu, energia partizanului Moise Guran se pare că a fost mai eficientă decât partizanatul liniștitor al lui Bogdan Chirieac.
 2. Justiția! Românii nu au înțeles de ce trebuie schimbate legile Justiției, de ce a fost nevoie de OUG pe Justiție și de ce sunt capitale aceste legi. Chiar dacă sunt necesare unele schimbări, PSD nu a putut avea mai mult de un Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea sau Florin Iordache, toți mai degrabă mediocrii în domeniul juridic. Numirea lui Tudorel Toader ca ministru al Justiției ca ”independent” de parcă acest minister nu ar ține de guvern sau nu trebuia să țină de politica guvernului l-au determinat pe Tudorel Toader să-și facă propria agendă, diferită de cea a guvernului.
 3. Selecția reprezentanților guvernamentali. PSD a mizat pe un altfel de a face politică! Oameni necunoscuți și fără un bagaj de cunoștințe în domeniul respectiv au ajuns să conducă ministere. De aici, gafe, bâlbâieli în comunicare și minimalizarea realizărilor promise.
 4. Guvernul! A fost locomotiva dreptei. 3 schimbări de premieri într-un timp atât de scurt nu putea rămâne fără urmări. Sorin Grindeanu, Mihai Tudose sau Viorica Dăncilă nu cred că se așteptau să ajungă premieri. Schimbarea prin moțiune de cenzură a propriului guvern, selectarea și numirea unui Mihai Tudose deja anti PSD și a Vioricăi Dăncilă, catalogată în fel și chip, i-au oferit un plus de imagine lui Klaus Iohannis. Zecile de miniștri schimbați, teme anunțate doar, desființarea Departamentului Centenar au decredibilizat ”patriotismul” PSD.
 5. Diplomația! Rezultatele alegerilor europarlamentare țin într-o măsură apreciabilă și de Ministerul de Externe. Mă număr printre cei care cred că numirea lui T. Meleșcanu la MAE este una dintre cele mai mari greșeli a coaliției PSD-ALDE. Cum am mai scris pe acest blog, T. Meleșcanu este de mult depășit de ceea ce înseamnă Afacerile Externe, în caz că a fost vreodată în subiect. Prin deținerea portofoliului de ministru cât și prin ministrul de la Românii de pretutindeni, guvernul nu a fost în stare, nici de data aceasta să comunice cu Diaspora sau să facă ceva pentru ei. Mai mult, a reușit să-i enerveze.
 6. Liviu Dragnea. A fost primul președinte al PSD care nu a putut să conducă guvernul. De aici, un șir lung de decizii neinspirate. Neîncrederea în proprii oameni, eliminarea din jurul său a numeroase personalități, punerea pe liste a unor oameni fără experiență în Parlamentul european, problemele sale personale transferate la nivel național, duplicitatea unor miniștrii care nu știau clar în fața cui răspund, a președintelui PSD sau a premierului au dus partidul spre un scor de pluton.
 7. Campania pentru europarlamentare a PSD a fost anostă. Cu Rovana Plumb cap de listă mai mult plumb nici că putea pune Liviu Dragnea în lista partidului. O prestație jalnică a fost cea a lui Carmen Avram, aterizată în partid, cu postul de europarlamentar câștigat și cu impresia că totul i se cuvine, cu un Claudiu Manda, norocosul soț al Olguței Vasilescu și cu agramata Maria Grapini, PSD și-a compromis nu numai lista cât și campania electorală. Ideea de patriot, de mai mult român decât european, de organizare a unui miting electoral la Iași în aceeași zi cu organizarea Summitului european de la Sibiu, a fost una dintre greșelile substanțiale ale PSD.
 8. Referendumul. PSD nu a avut o poziție tranșantă în privința aceasta. Nu s-a pronunțat clar, dacă îl susține sau nu. Nu au explicat de ce ar fi împotriva organizării referendumului sau de ce l-ar susține! Nu au explicat de ce au fost de acord cu organizarea referendumului în aceeași sală unde s-a votat pentru europarlamentare. În lipsa unei poziții tranșante, simpatizantul PSD a rămas descumpănit.

Partidul Național Liberal a reușit cel mai mare scor electoral din 1990 și până astăzi. Ajutat de gafele guvernului, sprijinit de președintele Iohannis prin referendumul propus și trecut, românii au crezut că de azi s-a terminat cu amnistia și grațierea și au votat întocmai.
USR-PLUS este partidul care a contabilizat cel mai mult nehotărâții. Și se pare că sunt mulți în țară. Ideea lor, de oameni noi, de un altfel de a face politică, în istorie am mai găsit-o la diferitele ideologii care se bazau tocmai pe omul nou.
Alegerile au trecut, entuziasmul mai rămâne o perioadă iar lupta pentru o Justiție independentă în cazul schimbării guvernului va dispărea ca prin farmec.

Pentru a arată cât de hotărâți sunt românii, postez mai jos un paragraf despre consecvența în alegeri:
În cei 22 ani ai perioadei interbelice s-au succedat la conducerea României nu mai puțin de 33 de guverne, ceea ce înseamnă o medie de opt luni. În această perioadă doar două guverne (liberale), s-au menținut timp de patru ani fiecare, fapt care arată că frecvența schimbărilor a fost mult mai mare. Au existat opt guverne cu o durată de 1-2 luni: Coandă, Văitoianu, Take Ionescu, Vaida (1932), Tătărescu (1937), Goga, Miron Cristea (1938), Tătărescu (1940), și șase guverne de câteva zile sau săptămâni: B Stirbey, Gh. Gh. Mironescu (1930), Duca, dr. Angelescu, Argeșanu, Argetoianu. Au avut loc alegeri parlamentare în: noiembrie 1919, martie 1920, martie 1922, mai 1926, iulie 1927, decembrie 1928, iunie 1931, iunie 1932, noiembrie 1933, decembrie 1937. Pe parcursul a 19 ani de regim democratic au avut loc 10 alegeri parlamentare.
P.N.L.: 6.8% voturi în 1920, 60.3% în 1922, 7.3% în 1926, 61.7% în 1927. Partidul Poporului: 42.4% în 1920, 6.5% în 1922, 52% în 1926 și 1.9% în 1927. P.N.T.: 22.09% în 1927, 77.76% în 1928, și 15% în 1931.

În urma alegerilor din Europa, „patrioți”, „radicali”, „naționaliști”, „extremiști” au întărit rândurile Parlamentului european iar Brexitul poate deveni una dintre problemele majore.
Cu siguranță, provocările U.E. vor crește iar coeziunea, atât de dragă politicienilor europeni, va fi pusă la grea încercare.
În urma acestor alegeri, Klaus Iohannis pare că a făcut un pas mare spre al doilea mandat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Cum a reușit PSD să revigoreze dreapta”

 • Cu aceste alegeri, se pare ca Românii au reusit performanta sa isi dea M* singuri… de acum e liber la jefuirea restului avutiei nationale.
  Dupa tehnica Nastase (versiunea 2 cu Dragnea), se pare ca Dancila aspiră la titlul istoric de gropar al Romaniei.
  Pentru viitoarele alegeri, iată un slogan care presimt că va deveni șlagăr: PSD-NOUL PDL

 • Foarte bun acest articol care a aparut in ziua in care Angela Merkel, asa zis cancelar al Germaniei, averiza asupra cresterii populismului in UE. Aceasta idioata utila a lui Soros uita sa adauge un singur lucru- ea si gashca ei de spalati pe creieri, cu migratia lor ilegala si cu saracirea muncitorului UE si cu imbogatirea imensa a globalistilor, sint direct responsabili de acest lucru. 😎 Ce-o insemna ptr aceasta semisenila ca „avertizeaza” pe ceva? Nimic. Probabil ii avertizeaza pe senilii ei alegatori ceva de genu „Fetelor ce ne facem?”. UE a fost condusa cu betivi si spalati pe creieri. Sa vedem acum ce podoabe mai vin la Bruxelles.

 • Probabil ca ne apropiem de alegeri anticipate fragmentând guvernările și prelungind stagnarea economică și socială.
  Și uite așa viața romanilor va fi din nou afectată.
  După aceea o previzibila criza economica va pecetlui încă generație.

 • Suntem exact în situația din 2015, cea cu Colectiv, … alea-alea, … când Ponta și-a dat demisia, iar sasu’ și-a înscăunat guvernul „lui”, adică Cioloș zero barat !!!
  PSD, rămânând în opozitie, i-a atacat din toate pozițiile, timp de un an jumate, câștigând en fanfare alegerile parlamentare din 2016 !!!
  Ei bine, așa se va întâmpla și acum ! Dancila va demisiona „predând” guvernarea mormolocilor lui KWJ, care s-au trezit victorioși , dar nu știu ce să facă cu … VICTORIA !
  N-or să aiba nici pe cine sa dea vina, întrucât nu mai au nici „dusmanul” pe care să dea vina !
  Deci, concluzionând, este o conjunctură deosebită care i-a cam pus pe gânduri pe cei care ar putea, dar nu prea mai vor, să vină la guvernare !!!
  Încurcate sunt căile … POLITICHIEI !!!

 • Nu PSD a pierdut alegerile, ci Romania. Nu PNL si KWI au invins, ci Sistemul. Momentul asta l-am mai trait, dar stanga a revenit de fiecare data in forta dupa tampeniile dreptei. La cata foame este in PNL, jaful va fi pe masura. Cat despre USR, dezamagirea va fi si mai mare, pentru ca un partid neo-marxist nu va aduce nici pacea in societate, nici prosperitatea. Din fericire pentru Romania, UE va disparea, si odata cu ea si partidele asa-zis pro-europene, in realitate coloana V-a a Noii Uniuni Sovietice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *