Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Mesajul lui Liviu Dragnea pentru interiorul partidului și al coaliției

Anunțul mult trâmbițat de către Liviu Dragnea de săptămâna viitoare îi este adresat în principal activului propriu de partid, dar și lui Călin Popescu Tăriceanu: așa cum a fost evident faptul că timp de trei ani președintele ALDE a crescut spectaculos în sondajele de opinie, la fel de adevărat este faptul că Liviu Dragnea nu a reușit să găsească o soluție alternativă, contrapondere la cota de încredere în creștere a lui Tăriceanu. Deși Liviu Dragnea l-a atacat în valuri atât pe Președintele Iohannis, statul de drept și pe exponenții lui, Călin Popescu Tăriceanu este văzut drept principala alternativă a coaliției de guvernare pentru candidatura actualului Președinte. În aceste condiții, ceasul a început să ticăie pentru președintele PSD care vede pericolul de a fi scos din joc în curând, miza luptei politice mutându-se între Iohannis și Tăriceanu, dacă acesta din urmă va obține candidatura unică din partea coaliției PSD – ALDE.

Un astfel de scenariu are note extrem de sumbre pentru președintele PSD, echivalând, de altfel, cu moartea sa politică. Altfel spus, ce nu a reușit statul de drept, justiția sau opoziția poate să facă aliatul său fidel, Călin Popescu Tăriceanu: să îl arunce pe Liviu Dragnea în irelevanță, la periferia jocului politic. Și asta pentru că, pe de o parte adversarii politici se vor raporta la Tăriceanu și nu va mai conta ce spune Liviu Dragnea, iar pe de altă parte – și cel mai important – PSD nu este un partid care să accepte că este condus de către lideri secundari, lideri ce nu reușesc să își câștige propriile bătălii. Dacă PSD va abandona ideea unui candidat propriu în favoarea lui Tăriceanu, acest fapt va fi considerat drept o înfrângere categorică a lui Liviu Dragnea de către un candidat din partea unui partid fără istorie și fără ideologie, intrat de câțiva ani pe scena politică.

Ar fi de altfel a doua înfrângere pe care Dragnea o înregistrează în față lui Tăriceanu: prima fiind cea din planul comunicării publice, în special pe tema drepturilor și libertăților fundamentale. Deși Dragnea s-a erijat în luptătorul anti servicii, anti abuz, etc, beneficiul de imagine s-a contorizat în portofoliul lui Tăriceanu, acesta fiind perceput de largul public drept rebelul care a avut curajul să se ridice împotriva instituțiilor dominatoare, într-o formulă mai așezată și mai puțin isterică decât cea preferată de liderul PSD.

Simpatizantul PSD se află în acest moment într-o situație limită: pare că este ”la bătaie” pentru locul 1 în alegerile pentru Parlamentul European cu PNL – situație inacceptabilă în vremurile în care PSD nici nu își punea problema că ar putea să nu câștige la distanță enormă niște alegeri ce țin eminamente de rețeaua de partid și, mai grav, se vehiculează abandonul unei candidaturi proprii pentru funcția de Președinte al României – cea mai importantă bătălie pentru orice militant pesedist.

Iar Dragnea știe toate acestea. Și are nevoie de un story, de un context și de o frazare care să ridice din presiunea momentului.

Un potențial anunț al unei candidaturi nu este o declarație făcută largului public și nici măcar votanților PSD în integralitatea lor. Este mai curând o declarație cu valoare strategică pe două planuri:

 • Liviu Dragnea spune activului de partid că PSD are candidat propriu, că nu abandonează locul 1 și cea mai importantă luptă politică;
 • Liviu Dragnea îi transmite lui Tăriceanu că orice sprijin viitor – candidatura unică sau susținere în turul 2 – reprezintă obiectivul uneia dintre cele mai dure negocieri. Tăriceanu trebuie să înțeleagă că orice dorință de prea-mărire pentru sine are un preț deloc mic, pe care acesta va trebui să îl plătească.

De altfel, Dragnea este omul politic care și-a studiat foarte bine adversarii. Dar și mai bine aliații. Și astfel știe că Tăriceanu poate să piardă orice negociere fiind înfrânt de inamicul său numărul 1: propriul său orgoliu. Or, jurământul de vasalitate și puparea ghiulului de pe mâna lui Dragnea pot fi elementele care să îl facă pe Tăriceanu să renunțe la obținerea unei candidaturi unice. Iar atunci Dragnea este salvat în fața propriului partid.
Rămâne de văzut dacă se va salva și de decizia instanței.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Mesajul lui Liviu Dragnea pentru interiorul partidului și al coaliției”

 • Eu as pune-o candidata la presedintie pe Olguta Vasilescu . Ar face macel cu toti „catindatii „

 • Bine, Teo Matei!
  Ai o ciocolată de la mine.
  Spune că ești de acord, și te contactez în privat, ca să știu de care vrei și unde s-o trimit. Prin curierat rapid, desigur!
  😎

  • Să fie o „ciocolată” maro! Trompetistul are halucinații și nu înțelege că lui Dragnea, dacă este condamnat, nu îi mai folosește la nimic „acuzația” că este scos intenționat din cursa prezidențială.
   Nu înțelege nici faptul că cel mai „vajnic” apărător pentru Dragnea este Turist-navetistul, pentru că dacă dispare el, orice alt concurent la prezidențiale îl zdrobește fără probleme.

   • Ar exista o explicatie pentru faptul ca tu nu poti întelege niste lucruri cât se poate de simple. Sa ti-o spuna altii (explicatia), ca eu m-am saturat de infantilismul tau agresiv.
    Ba, Fudulule, si un copil mic si-ar da seama ca vorbeam despre orgoliul unui corupt important, care nu va recunoaste niciodata ca a furat si pe care situatia de a fi condamnat imediat dupa ce si-a anuntat intentia de a candida la prezidentiale îl ajuta sa-si sustina teoria cu dosarul politic. Momentan ar fi vorba despre orgoliul lui, ca mai târziu, cine stie? Vreo alta chichita judecatoreasca, vreun complet ilegal, vreo greseala a grefierei…
    *
    Acuma ai înteles, ba, Ful-Fudul?

    • Ce să înțeleg, tobă spartă, ai și tu halucinații ca trompetistul?
     Aiurelile că îi vor folosi, poate, mai târziu lui Dragnea, scuzele că a fost condamnat politic… punele pe note și da-le la ‘orchestra salvarii’.

  • Mosule, merci beaucoup, dar pentru mine mai bine o bere! Ciocolata da-i-o, te rog, lui Ful, ca el îi mic de tot saracu’! Da’ sa fie neagra, ca aia contine omega3 si îl ajuta la dezvoltarea functiilor creierului.

   • Tobă spartă, creierul tau, folosit ca derdeluș de copii, nu înțelege că Dragnea nu poate fi condamnat, pentru că este apărat de „ministrul turismului” de la Cotroceni?

    • Bine, ba, ai copiat ideile lui Ion Cristoiu, mai vorbim luni. Pâna atunci, mai lasa-ma naibii în pace, ca nici sa te certi nu stii !

 • Julia! Te respect într-un mod deosebit, nu numai prin prisma faptului că ești o reprezentantă a sexului frumos/slab, și ce-o mai fi acolo.
  Am pus de un buchet de trei trandafiri, în glastra de flori, pe acest site: Domi, Gabi Proca și tu.
  Wow! Fix simbolul…PSD (pt ceilalți, critică/înjurătură, mai cu ștaif, da?).
  Editorialul tău îl consider doar o IPOTEZĂ de lucru, dintre multele altele, pentru că NU ȘTIM!, literalmente, ce se discută în…Box office.
  Consider că tandemul Dragnea – Tăriceanu au învățat mult, și multe din experiența…USL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *