Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Invitații cristoiublog.ro – Julia Luca

Cui folosește securismul lui Băsescu?

„Reporter: Ați folosit numele de cod Petrov?
Traian Băsescu: Nu!”, a fost răspunsul fostului președinte al României și un reporter Antena 3.

Dialogul sintetizează dezvăluirea ce a ținut agenda mass-media, când surse din CNSAS vorbesc despre noi documente care ar duce la calitatea de colaborator al Securității a fostului președinte, deși aceeași instituție a eliberat de-a lungul timpului nu mai puțin de 4 adeverințe prin care se atestă faptul că omul politic Traian Băsescu nu a colaborat cu Securitatea.
Adevărul acestui caz balansează între două paradigme: așa cum este adevărat faptul că un personaj cu anvergura pe care o avea Traian Băsescu înainte de evenimentele din decembrie 1989 nu putea să fie străin de contactele cu Securitatea, la fel de adevărat este faptul că acesta a obținut de la instituția abilitată dovada că nu a avut calitatea de colaborator.

Se poate intui și faptul că „noile documente” nu sunt deloc noi. Că ele sunt doar folosite la timpuri noi.
Băsescu este unul dintre cele mai contondente și incomode personaje pentru clasa politică. Bun negociator hărșit în relația cu oamenii vremilor și cu instituțiile care contează acesta este o piatră tare în orice negociere. Mai ales în cele care urmează să aibă loc.
În vara anului 2017 un comunicat de presă al PMP infirma intenția unei fuziuni cu PNL. Reacția părea venită din nimic, căci subiectul nu exista pe agenda publică. Dar nu mai târziu de un an, mai precis în iulie 2018, doi liberali de frunte – Victor Paul Dobre și Marian Petrache – ridicau în cadrul unei ședințe a conducerii centrale necesitatea unificării dreptei, inclusiv a unei fuziuni cu PMP. Dar nu în orice condiții: ”PNL ar putea să facă o fuziune prin absorbție cu PMP-ului, dar fără „băsist” – adică fără Traian Băsescu – spunea Victor Paul Dobre.
Subiectul devine periferic, până la începutul anului 2019. În luna ianuarie a.c., Antena 3 dădea o informație pe surse care spunea că este în lucru un studiu, pe 27.000 de persoane, care ar testa favorabilitatea publică pentru o fuziune PNL – PMP, invocându-se discuții deja între liderii Ludovic Orban și Eugen Tomac.

Deși informația a fost negată de către unii lideri PMP, ea nu a avut parte de comentarii virulente sau de respingeri categorice din tabăra liberală. Mai mult, săptămânile trecute, surse apropiate de fostul președinte dădeau drept sigură fuziunea dintre cele două partide în perioada imediat următoare alegerilor europarlamentare și intrarea acestuia în forurile de conducere ale liberalilor.
Și asta pentru că fuziunea cu PMP este o necesitate pentru partidul lui Ludovic Orban, în procesul de curățare a segmentului de dreapta prin coagulare sub aripa liberală a tuturor formațiunilor mici. Așa s-a întâmplat cu PACT-ul lui Sebastian Burduja și acesta trebuie să fie și parcursul relației cu PMP. Pentru că doar în acest fel se asigură o platformă cât mai largă pentru Președintele Iohannis, se îndepărtează ”virușii” care pot mânca inutil procente și crește ponderea PNL în orice negociere cu USR-PLUS.
Doar că în acest scenariul pentru PMP are un singur și mare inconvenient: Traian Băsescu.
Dacă facem un exercițiu de imaginație, putem derula filmul electoral de peste câteva luni, când liberalii vor dori să alinieze toate forțele și pe toți liderii dreptei în susținerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat. Or, este de-a dreptul imposibil să imaginăm pe aceeași scenă pe cei doi președinți: candidatul Klaus Iohannis și susținătorul acestuia, Traian Băsescu. Orice consultant politic, fie el și novice, ar indica faptul că prejudiciul de imagine al unei astfel de alăturări ar fi uriaș, mult mai mare decât beneficiul adus de o fuziune cu PMP.

În concluzie, PNL are nevoie pentru campania de prezidențiale de PMP, dar nu și de Traian Băsescu.
O acțiune în justiție care vizează colaborarea cu securitatea a fostului Președinte poate fi pretextul perfect pentru ca acestuia să i se ceară retragerea din viața publică și, implicit, din negocierile ce privesc o fuziune cu PNL. Locul de vioară întâi în aceste negocieri ar fi luat de către anostul domn Tomac, PNL eliminând o posibilă cale de atac din partea adversarilor politici.
Că Traian Băsescu a fost într-o simbioză cu instituția Securității de dinainte 1989, este un adevăr de care sunt convinși, chiar și fără dovezi explicite, cei mai mulți dintre chibiții de politică. Că este fondatorul Binomului, patriarh al sistemului reprezentat de Coldea și Kovesi este un adevăr care deja nu are contestare.
Au fost vremuri în care Băsescu a servit Sistemul și a fost servit la rândul său de către acesta.
Sunt vremuri în care Băsescu nu a mai contat pentru aproape nimeni.
Vin vremuri în care Traian Băsescu poate să încurce. Și asta trebuie evitat cu orice preț.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Invitații cristoiublog.ro – Julia Luca”

 • PMP fara Base este zero..La fel ca Romania Mare fara Vadim. Votantii pmp-ului sunt nucleul dur al sustinatorilor lui Base (cca 5%). Din astia, daca vor sa-i absoarba PNL (fara Base), nu mai raman nici un sfert.
  Pe de alta parte, charisma animalului (TB) ar putea sa rupa din sustinatorii pnl-ului ramas in grija unui bou si-un sobolan (kwi si orban), sau a ussr-ului ramas fara niciun nume semnificativ.

  • Minunat! Vezi ca poti si tu sa citesti un articol si sa-ti exprimi apoi opinia?! Felicitari, continua tot asa!
   … Doar ca esti cam nehotarât. Absoarbe PNL pe PMP sau rupe PMP din PNL si din USR? Sau, sau… una din doua. Care?

   • Baietica, pe intelesul tau: PNL vrea sa asimileze PMP (fara Base), ca sa nu le rupa Base din electorat..
    Cum ar veni, sa-ti dau eu o smetie peste mestecatoare, ca sa nu mai spui tampenii.
    Nu trebuie neaparat sa fie ¨una din doua¨ ci mai degraba o relatie de cauzalitate… 🙂

    • Cauzalitate dubla, vrei sa spui, când tu vorbesti de doua situatii diferite, fiecare având cauza si efectul ei. Bai, începatorule, parca ti-ar fi scris altcineva textul.

     • Ba, esti greu de cap..ti-am simplificat, ti-am dat si exemplu, unde ma-ta vezi tu doua situatii diferite? De desenat chiar n-am cum sa-ti desenez..

 • Este posibil ca Basescu sa nu fie dorit în rândul parlamentarilor europeni de catre niste forte externe, nu interne. Tinând cont ca Basescu a pledat mereu în favoarea UE si a unitatii statelor membre, ne poate duce gândul ca cei care-si doresc destramarea UE, vor sa-l împiedice pe fostul presedinte sa ajunga europarlamentar. Acestia pot fi rusii, în primul rând, dar nu trebuie excluse si alte posibilitati…
  Ia sa vedem, cine putea pastra ascuns dosarul lui Basescu pâna acum? Cei care l-au sustinut la presedintia României. Americanii, adica. Cine pot sa faca abracadabra si dosarul sa apara? Tot americanii. De ce nu-l vor americanii pe Basescu în UE? Întrebati-i pe ei, sau imaginati-va singuri!

 • Ca să nu abuzez pe postarea flebeței mele, trec la rubrica…comentariu individual.
  Am luat-o razna, ce mai încoace și încolo.
  Pentru că nu-mi este clar statutul invitatei Maestrului, aceea de domnișoară sau doamnă, ținând cont de vârsta mea (numa’ de mine știută), mă voi adresa la modul cel mai familiar :))
  Julia!
  Băsescului i se pot reproșa multe, chiar foarte multe…adevăruri și neadevăruri, deopotrivă!
  Dar! În nici un moment al existenței sale NU A ATACAT instituția prezidențială, fie și cea din perioada de cumpănă, anii ’90, cu Iliescu la putere.
  De după încetarea mandatului de președinte, Băse a încercat prin toate mijloacele posibile să ajute instituția prezindențială, nu neapărat pe omul care ocupă în acest moment portofoliul.
  KWI este doar beneficiarul acestui ajutor.
  Ca atare, PNL și KWI trebe, musai, s-o lase mai moale cu…scenaritele astea!
  Sunt momente politice în care, cu adevărat, doar poporul…DECIDE!

  • Cred ca Julia este o tânara jurnalista care promite mult. Îmi place ca, în articolele ei, stie sa pastreze echidistanta fata de zona politica, prezentând fapte si oameni fara patos sau ranchiuna.
   Apropo de „doamna” sau „domnisoara”. M-am distrat când am aflat ca în actele administrative, francezii nu mai au voie sa foloseasca cuvântul „mademoiselle”, ci doar „madame”, pentru ca domnisoarele sa nu fie discriminate.
   P. S. Am avut doi super-bunici si amândurora le ziceam „moșule”…

 • Julia Luca, de ce sa va fie atât de greu sa va imaginati ca Basescu l-ar putea sustine la prezidentiale pe Iohannis? Doar nu va închipuiti ca fostul presedinte l-ar putea sustine pe Dragnea sau pe Tariceanu!

  Sunt de acord cu ceea ce afirmati în final, dar as adauga ceva contrar ideii principale a articolului.
  „Vin vremuri în care Traian Basescu poate sa încurce…” spuneti dv. Da, zic eu, Basescu poate sa încurce PSD-ul si candidatul acestuia la presedintie, nu pe altcineva. Scoaterea dosarului lui Traian Basescu de la naftalina a fost facuta mai degraba în favoarea pesedistilor, si nu a liberalilor.

  P.S. Sa nu va fie cu suparare, fiecare cu scenarita lui…

  • Excelent, Domi!
   Concluzionez ideea că este doar o ipoteză (dintre multele alte), mai mult decât plauzibilă, postarea Juliei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *