Invitații cristoiublog.ro – Julia Luca

Cui folosește securismul lui Băsescu?

„Reporter: Ați folosit numele de cod Petrov?
Traian Băsescu: Nu!”, a fost răspunsul fostului președinte al României și un reporter Antena 3.

Dialogul sintetizează dezvăluirea ce a ținut agenda mass-media, când surse din CNSAS vorbesc despre noi documente care ar duce la calitatea de colaborator al Securității a fostului președinte, deși aceeași instituție a eliberat de-a lungul timpului nu mai puțin de 4 adeverințe prin care se atestă faptul că omul politic Traian Băsescu nu a colaborat cu Securitatea.
Adevărul acestui caz balansează între două paradigme: așa cum este adevărat faptul că un personaj cu anvergura pe care o avea Traian Băsescu înainte de evenimentele din decembrie 1989 nu putea să fie străin de contactele cu Securitatea, la fel de adevărat este faptul că acesta a obținut de la instituția abilitată dovada că nu a avut calitatea de colaborator.

Se poate intui și faptul că „noile documente” nu sunt deloc noi. Că ele sunt doar folosite la timpuri noi.
Băsescu este unul dintre cele mai contondente și incomode personaje pentru clasa politică. Bun negociator hărșit în relația cu oamenii vremilor și cu instituțiile care contează acesta este o piatră tare în orice negociere. Mai ales în cele care urmează să aibă loc.
În vara anului 2017 un comunicat de presă al PMP infirma intenția unei fuziuni cu PNL. Reacția părea venită din nimic, căci subiectul nu exista pe agenda publică. Dar nu mai târziu de un an, mai precis în iulie 2018, doi liberali de frunte – Victor Paul Dobre și Marian Petrache – ridicau în cadrul unei ședințe a conducerii centrale necesitatea unificării dreptei, inclusiv a unei fuziuni cu PMP. Dar nu în orice condiții: ”PNL ar putea să facă o fuziune prin absorbție cu PMP-ului, dar fără „băsist” – adică fără Traian Băsescu – spunea Victor Paul Dobre.
Subiectul devine periferic, până la începutul anului 2019. În luna ianuarie a.c., Antena 3 dădea o informație pe surse care spunea că este în lucru un studiu, pe 27.000 de persoane, care ar testa favorabilitatea publică pentru o fuziune PNL – PMP, invocându-se discuții deja între liderii Ludovic Orban și Eugen Tomac.

Deși informația a fost negată de către unii lideri PMP, ea nu a avut parte de comentarii virulente sau de respingeri categorice din tabăra liberală. Mai mult, săptămânile trecute, surse apropiate de fostul președinte dădeau drept sigură fuziunea dintre cele două partide în perioada imediat următoare alegerilor europarlamentare și intrarea acestuia în forurile de conducere ale liberalilor.
Și asta pentru că fuziunea cu PMP este o necesitate pentru partidul lui Ludovic Orban, în procesul de curățare a segmentului de dreapta prin coagulare sub aripa liberală a tuturor formațiunilor mici. Așa s-a întâmplat cu PACT-ul lui Sebastian Burduja și acesta trebuie să fie și parcursul relației cu PMP. Pentru că doar în acest fel se asigură o platformă cât mai largă pentru Președintele Iohannis, se îndepărtează ”virușii” care pot mânca inutil procente și crește ponderea PNL în orice negociere cu USR-PLUS.
Doar că în acest scenariul pentru PMP are un singur și mare inconvenient: Traian Băsescu.
Dacă facem un exercițiu de imaginație, putem derula filmul electoral de peste câteva luni, când liberalii vor dori să alinieze toate forțele și pe toți liderii dreptei în susținerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat. Or, este de-a dreptul imposibil să imaginăm pe aceeași scenă pe cei doi președinți: candidatul Klaus Iohannis și susținătorul acestuia, Traian Băsescu. Orice consultant politic, fie el și novice, ar indica faptul că prejudiciul de imagine al unei astfel de alăturări ar fi uriaș, mult mai mare decât beneficiul adus de o fuziune cu PMP.

În concluzie, PNL are nevoie pentru campania de prezidențiale de PMP, dar nu și de Traian Băsescu.
O acțiune în justiție care vizează colaborarea cu securitatea a fostului Președinte poate fi pretextul perfect pentru ca acestuia să i se ceară retragerea din viața publică și, implicit, din negocierile ce privesc o fuziune cu PNL. Locul de vioară întâi în aceste negocieri ar fi luat de către anostul domn Tomac, PNL eliminând o posibilă cale de atac din partea adversarilor politici.
Că Traian Băsescu a fost într-o simbioză cu instituția Securității de dinainte 1989, este un adevăr de care sunt convinși, chiar și fără dovezi explicite, cei mai mulți dintre chibiții de politică. Că este fondatorul Binomului, patriarh al sistemului reprezentat de Coldea și Kovesi este un adevăr care deja nu are contestare.
Au fost vremuri în care Băsescu a servit Sistemul și a fost servit la rândul său de către acesta.
Sunt vremuri în care Băsescu nu a mai contat pentru aproape nimeni.
Vin vremuri în care Traian Băsescu poate să încurce. Și asta trebuie evitat cu orice preț.

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Invitații cristoiublog.ro – Julia Luca”

📹 Videoblitz 📹
Loading
Invitații cristoiublog