Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Ion Cristoiu: În acest moment, doamna Scutea este cameristă la Cotroceni

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu a spus la „Gândurile lui Cristoiu”, la Mediafax, că avem nevoie şi în România, ca în alte ţări occidentale, de o anchetă împotriva autorităţilor privind gestionarea crizei coronavirusului, dar acest lucru este imposibil în condiţiile în care trăim într-o falsă democraţie.

Ion Cristoiu spune că şi dacă românii ar dori să facă plângeri penale împotriva autorităţilor, nu are nici cine să deschidă ancheta, nici cine să judece şi să dea o sentinţă.
„În România, este practic imposibil declanşarea unei anchete. Avem un stat de drept de faţadă. Cine să deschidă anchetă, procuroarea generală, care, la un moment dat a depins de pixul preşedintelui. Acum doamna respectivă îi face temenele preşedintelui, cred că îi pupă şi papucul, că el a pus-o procuror general. A venit generosul de la Cotroceni şi a zis că nu ţine cont de avizul negativ al CSM şi a semnat numirea. În acest moment, doamna Scutea este cameristă la Cotroceni, a depins de preşedinte şi nu mai ştie cum să facă plecăciuni Cum să deschidă Scutea anchetă? DIICOT, la fel. La DNA e un cetăţean, nu ştim cine e, vă imaginaţi ce personaj mediocru. Şi dacă ar fi, să facă plângere la cine, ce judecător? Avem justiţie independentă? Sigur că ar trebui deschisă o anchetă, dar în România este imposibil”, a subliniat jurnalistul.

Jurnalistul spune că în ţările occidentale se va accentua această tendinţă de a cere socoteală autorităţilor deoarece acolo sunt instituţii independente, cetăţeni care îşi apără drepturile şi judecători cărora nu le pasă de guvernanţi atunci când dau o sentinţă.
„Trei feluri de regimuri s-au confruntat cu pandemia: autoritarist din China, care a luat orice măsură şi puţin îi pasă, democratic din vest, care, la indicaţia OMS, a fost chiar o iresponsabilitate, a aplicat aidoma măsurile din China. În aplicarea acestor măsuri, ei au încălcat grosolan tot ce e posibil în materie de pandemie şi au uitat că democraţia nu a fost totuşi omorâtă de virus, chiar dacă s-a pitit atunci în casă, acum a ieşit nevătămată. Într-un stat de drept vor fi instituţii independente politic, cetăţeni care se vor plânge, judecători cărora nu le pasă de guvern. O să zică mă doare în cot de guvern, cine e preşedintele, eu condamn. În vest anchetele vor continua pentru că acolo gestionarea crizei a fost făcută de lideri democratici într-o totală inconştienţă şi nu au fost atenţi la oamenii care au murit în spitale având alte boli. Va fi un şir lung de procese, cum a fost în Franţa”.

Ion Cristoiu adaugă că un al treilea tip de regim care s-a confruntat cu pandemia a fost cel de tip Iohannis, ca la noi, în care există o falsă democraţie, iar o anchetă ar fi posibilă numai dacă poate fi folosită ca armă politică.
„Mai avem regimul de tip Iohannis, ca la noi, unde e o falsă democraţie. Teoretic, noi ar trebui să ne înscriem în curentul din Franţa, Italia, Anglia. Românii ar trebui să dea în judecată, să facă plângeri penale şi instituţiile statului să declanşeze anchete, dar cum spuneam, cine să le facă? Se poate declanşa o anchetă dacă jupânul de la Cotroceni e de acord să-l radă pe dl. Ludovic Orban. Aşa da. S-ar putea ca şi la noi prin imitaţie să se găsească nişte tipi care cred în statul de drept sau sunt mai teribilişti să depună plângeri. Nu-i ia nimeni în seamă. Cum adică să-l tragi tu la răspundere pe Klaus Iohannis ca ai pierdut nişte bani ca proprietar de pensiune. Când ne raportăm la Occident – presă, justiţie, ONG-uri – trebuie să ne gândim că la noi nu funcţionează această maşinărie a statului de drept. E greu de presupus în aceste condiţii că cineva va reuşi în instanţă să cheme guvernul României ca să plătească nu ştiu ce despăgubiri”, a explicat jurnalistul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *