Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

J.O. Întrecerea sportivilor români pentru rezultate cât mai slabe

Într-o lume a paradoxurilor, cum este cea românească, am mai adăugat și noi unul. Cine obține un rezultat mai slab la Jocurile Olimpice de iarnă dintre sportivii români?
Dacă la edițiile Olimpiadelor de vara, România se afla printre echipele învingătoare, cu numeroase medalii de aur, argint și bronz, luptându-se, de la egal la egal, în clasamentul pe națiuni cu marile forțe ale sportului mondial, care sunt și ale economiei internaționale, la JO de iarnă, mereu noi am făcut o figură lamentabilă.
Cauzele sunt multiple și sperăm să schimbăm tonul pentru următoarele ediții ale olimpiadelor de iarnă.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, la întoarcerea din China, că nu poate fi mulţumit de rezultatele obţinute de sportivii români la Jocurile Olimpice de iarnă, fiind unele probe în care s-au înregistrat clasări dezamăgitoare.

„Nu putem fi mulţumiţi, au fost probe în care rezultatele au fost chiar dezamăgitoare. Asta în condiţiile în care la Jocurile Olimpice te pregăteşti să obţii cea mai bună performanţă a ta. Au fost rezultate mai slabe decât în calificări şi asta înseamnă că persoanele care s-au ocupat de pregătirea sportivilor nu au pregătit foarte bine această ediţie a Jocurilor Olimpice. Vorbim de sutimi de secundă, zecimi de secundă în lupta pentru medalii şi noi am venit la una, două, trei secunde. Deja sunt timpi foarte mari care pot fi recuperaţi foarte greu. E vorba de foarte multă muncă în spate, sunt lucruri extrem de importante de care trebuie să se ţină seama, vorbim apoi de selecţie, de obiective. După cum ştiţi, federaţiile şi-au asumat ca obiectiv pentru aceste jocuri olimpice o medalie şi două locuri în top 10. S-a obţinut doar o clasare pe locul 9, la sanie, pe echipe, şi asta spune multe. Trebuie să fim mai atenţi atunci când ne evaluăm şansele. Pentru a stabili nişte obiective să vedem cu cine, cu ce sportivi, cu ce antrenori, cu ce tehnicieni. Nu este posibil să vii la Jocurile Olimpice şi să spui că ai pregătit ceva şi de fapt rezultatele de aici să te surprindă în mod neplăcut”, a declarat Covaliu la Aeroportul ”Henri Coandă”.

Oficialul COSR a afirmat că Federaţia Română de Bob şi Sanie îşi stabilise ca obiectiv obţinerea unei medalii, iar cel mai bun loc a fost 9, în proba de ştafetă a concursului de sanie (Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Marian Gîtlan/Darius Şerban).

„La bob şi sanie şi-au stabilit obiectiv o medalie. Nu au reuşit nici măcar în primii 10 să intre cei de la bob. E clar că pe viitor vom analiza mult mai serios planurile de pregătire, ce strategie au, pentru că la ultimele două ediţii, cu acelaşi staff tehnic, nu am reuşit să ne apropiem de medalii”, a spus Covaliu.

Mihai Covaliu a afirmat că în viitor comitetele olimpice naţionale din România şi Norvegia, vor începe o colaborare. preşedintele COSR arătându-se dezamăgit de faptul că echipajele de bob s-au pregătit alături de sportivii germani, dar au obţinut rezultate nesatisfăcătoare.

„Deja am vorbit cu colega mea din Comitetul Executiv de la Comitetul Olimpic European, preşedinta comitetului olimpic din Norvegia, să începem o colaborare pentru că trebuie să învăţăm de la cei mai buni. Trebuie să muncim mult mai mult şi să ne evaluăm corect şansele în momentul în care stabilim obiective. Mai ales că aici e vorba de sutimi de secundă. Norvegia obţinut 37 de medalii, dintre care 16 de aur. Eu cred că putem învăţa de la biatlon până la sărituri, în multe discipline. Avem de învăţat de la nemţi, care sunt regi. Rămâne de stabilit cu federaţiile de la noi din România această colaborare. Bobul s-a pregătit în Germania şi de aia spun că nu este normal să te pregăteşti cu echipa Germaniei, să ai condiţii bune, să ai acelaşi număr de coborâri, iar la Jocurile Olimpice să vină la nişte timpi pe care nici măcar ei nu şi-i pot explica”, a mai spus Covaliu.

O altă schimbare ar putea veni şi în componenţa staff-urilor tehnice ale echipelor olimpice, a mai spus Covaliu: „Sunt sportivi tineri, care au participat acum la prima ediţie, care îşi doresc, dar important este cu cine pot face rezultate. Pentru că un rol foarte important îl joacă antrenorul şi staff-ul tehnic. Ne vom concentra mult mai mult pe acest domeniu, pe acest segment. Ştim că antrenorul este foarte important în toată această economie a unei strategii pentru calificare şi pentru a-ţi îndeplini obiectivul. Vom face schimbări şi vor fi decizii astfel încât să reuşim timpi mai buni care să ne apropiem de medalii”.

„În primul şi în primul rând bazele sportive, infrastructura pentru această ediţie a Jocurilor Olimpice a fost una de excepţie, organizarea, având în vedere că s-a desfăşurat în condiţii cu totul speciale. Au fost şi temperaturi de minus 35 de grade, deci foarte frig sus la munte. Iar acolo unde s-au ţinut competiţiile de bob şi sanie au fost minus 10 grade. Sportivii au concurat în condiţii dificile din punct de vedere atmosferic, dar aici s-a văzut şi s-a făcut practic departajarea, între cine a rezistat şi cine s-a pregătit mai bine. Vremea nu poate fi o justificare, condiţiile au fost aceleaşi pentru toată lumea. Şi tocmai aici se face departajarea, pe fiecare detaliu, cine rezistă şi cine nu rezistă”, a mai spus Mihai Covaliu.

Să vedem acum concret rezultatele românilor la Beijing:
Biatlon, 15km individual (f): Natalia Ushkina, locul 56, 7,5km sprint (f): Natalia Ushkina, locul 71, 20km individual (m): George Colțea, locul 89, 10km sprint (m): George Colțea, locul 89
Bob, monobob (f): Andreea Grecu, locul 12, 2 (m), Mihai Țentea, Nicolae Daroczi, locul 16, 2 (f): Andreea Grecu, Katharina Wick, locul 18, 4 (m): Mihai Țentea, Raul Dobre, Nicolae Daroczi, Cristian Radu, locul 13
Patinaj viteză, 500m (f): Mihaela Hogaș, locul 29, 1.000m (f): Mihaela Hogaș, locul 28
Sanie, Individual (m): Valentin Crețu, locul 29, dublu (m): Vasile Gîtlan, Darius Șerban, locul 14, ștafetă echipe: România – Raluca Strămăturaru, Valentin Crețu, Marian Gîtlan, Darius Șerban, locul 9
Sărituri cu schiurile, Trambulină normală (f): Daniela Haralambie, locul 25, Trambulină normală (m): Daniel Cacina, locul 48, Andrei Feldorean, locul 50
Schi alpin, Slalom uriaș (f): Maria Constantin, locul 45, slalom (m): Alexandru Ștefănescu, locul 35, slalom uriaș (m): Alexandru Ștefănescu, locul 32
Schi fond, Skiatlon 15km+15km (m): Paul Pepene, locul 28, 10km clasic (f): Timea Lorincz, locul 86, 15km clasic (m): Paul Pepene, locul 30, Raul Popa, locul 64

*

Ca și cum nu ar fi fost suficiente știri nefavorabile, după atâtea cazuri de dopaj, iată, a mai apărut unul la finalul Olimpiadei de iarnă Beijing 2022.
Patinatoarea spaniolă Laura Barquero, finalistă la JO 2022 de la Beijing în proba de perechi alături de Marco Zandron, a fost depistată pozitiv la un control antidoping în timpul competiţiei olimpice, a anunţat marţi Agenţia Internaţională de Testare (ITA), citată de agențiile internaționale de presă.

Barquero a fost testată pozitiv la substanţa interzisă Clostebol, după un control efectuat în ziua de 18 februarie, după programul scurt al probei de perechi, iar rezultatul probei a fost comunicat trei zile mai târziu de laboratorul din Beijing, acreditat de Agenţia Mondială Antidoping.
ITA a precizat că sportiva are dreptul de a solicita o contraexpertiză la proba B.
Când va veni și rândul știrilor bune ? Știe cineva?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *