Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Jurnal din vremuri de Coronavirus | Stare de asediu pe timpul nopții! Să nu circule virusul conspirator Covid-19?

1.Vineri, 20 martie 2020, toate televiziunile de știri, dar și generaliste, au difuzat pînă la inundație catastrofală noul Mesaj către națiune al lui Klaus Iohannis. N-aș fi aflat ce-a zis Sanitarul de la Cotroceni, cel care în 27 februarie 2020, ne sfătuia să nu ne îngrijorăm: „Coronavirus se reduce la o tuse ușoară”, dacă la televiziunile la care am intrat pentru a-mi da cu părerea nu ar fi fost pus în neștire.

Am observat mai întîi că distinsul a citit textul de pe prompter. Text scris de alții și, mai rău, trecut prin el fără să-l atingă ca fulgerul printr-un paratrăsnet. Cum să citești un text care se vrea un mesaj menit să emoționeze, să facă națiunea să tresară? După ce l-am auzit pe tot mi-am dat seama că textul nu putea fi altfel decît citit. Nimic omenesc, nimic din suflet. Un text plat ca o bucată de tablă, un text plin de clișee și acelea ieftine: Împreună vom reuși, protejați-vă pe voi și pe cei dragi, românii, popor greu încercat, bla, bla. Au urmat deja binecunoscutele sfaturi de igienă date de dimineața pînă seara de doctorii în criză de andropauză și de vedetism.

Chiar n-a înțeles Klaus Iohannis că națiunea așteaptă de la el și altceva decît cuvinte goale? Ca de exemplu, constituirea unei celule de criză pentru românii risipiți prin toată lumea, plecați din țară cu diferite treburi, uitați de consulate și ambasade. Această celulă de criză condusă de președinte ar trebui să centralizeze pe românii care cer Guvernanților să-i aducă în țară, pentru că aeroporturile sînt închise și în locurile unde sînt ei localnicilor numai de repatrierea lor nu le arde.

Ar fi trebuit ca președintele, cel care s-a dat cocoș pînă acum în fața societății civile, să facă un apel către toate ONG-urile din România să ajute bătrînii uitați prin casă, ajutîndu-i să cumpere cîte ceva, să le trimită mesaje de încurajare, să constituie centre cărora mamele care s-au trezit cu copiii pe cap să fie sfătuite pe gratis.

Carmen Iohannis e prima doamnă a țării. E și profesoară. A lansat ea vreo inițiativă în numele profesorilor români de sprijinire a elevilor care trebuie să învețe acasă? A lansat ea vreo chemare către nevestele de demnitari, de lideri politici să facă o subscripție online pentru azilele de bătrîni cele mai în primejdie azi? Ați auzit-o că-și va vinde una din numeroasele rochii de prisos ca să ajute un spital?

2.Pe parcursul conferinței de presă de la MAI de sîmbătă seara, Ionuț Crivăț mi-a trimis trimis următorul SMS: Bună seara, domnule Ion Cristoiu, Uitați-vă pe TVR 1, e revoluția în direct.

Distinsul și talentatul nostru colaborator se referea la felul în care cei trei – Marcel Vela, Bogdan Dospescu și Raed Arafat – așteptau să le vină rîndul ținînd în mînă hîrtia din care urmau să citească. Revoluția în direct din 22 decembrie 1989 s-a definit prin spectacolul personajelor mai mult sau mai puțin cunoscute devorate de așteptarea să le vină rîndul la citirea unui text. Culmea a fost atinsă în spectacolul Coronavirus în direct de Marcel Vela, șturlubatecul nostru ministru de Interne, care a simțit nevoia să încheie montajul literar-artistic de sîmbătă seara cu un Mesaj către națiune, alcătuit din cîteva rînduri:

„În închiriere aș dori să transmit un apel. Dragi români, ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize din ultimii ani, dar rezolvarea se află la noi, este în puterea noastră să găsim resursele. Acum, poate mai mult ca niciodată, să arătăm forța pe care acest popor a avut-o dintotdeauna. Absența celor dragi este dureroasă, dar pierderea lor poate fi tragică. Rămîneți în case! Limitați-vă întîlnirile și respectați regulile! Prioritatea noastră, a guvernului, a factorilor responsabili este viața românilor. Împreună am rezistat prin războaie, cutremure și dictatură, vom rezista și acum uniți ca unul. Dumnezeu să binecuvînteze România! Vă mulțumim!”

Aceste cîteva rînduri, scrise de consilieri, au fost citite (!!!) de Marcel Vela, zis și om politic. Ridicolul fără margini al momentului a fost dat de conținutul textului. Acesta s-a vrut un mesaj emoționant adresat Națiunii, de intensitatea emoțională a unei cereri în căsătorie. Patetismul mesajului impunea rostirea directă, fără lectură. Avînd în vedere că Mesajul conținea doar cîteva rînduri, nu putea Marcel Vela să-l învețe pe de rost?

Marii oameni politici se dezvăluie în vremuri de Criză. În vremuri de Criză se dezvăluie însă și piticaniile politice. Un Klaus Iohannis care e incapabil să se adreseze liber Națiunii aflate la grea încercare. Un Marcel Vela care citește de pe hîrtie Dumnezeu să binecuvînteze România!

3.Spre deosebire de mulți jurnaliști nu consider Măsurile anunțate de MAI ieșite din comun. Ele erau previzibile din două puncte de vedere:
Au urmat campaniei propagandistice de denunțare a celor care au ieșit sîmbătă la grătar, considerați de Poliție ca niște teroriști care aruncă în aer România cu fleici și nu cu grenade.

Sînt o imitare a măsurilor luate în Franța și Italia. Spre deosebire de cele din Franța și Italia, ele au o doză serioasă de absurd. Măsurile privind ieșirea din casă sînt doar recomandări pentru perioada ora 6 – ora 22 și interdicțiile pentru orele 22 – 6. De regulă interdicția de circulație pe timpul nopții se dă în stări de asediu, cînd uneltitorii, complotiștii, ilegaliștii, spionii se pot mișca dintr-o parte într-alta a țării. În cazul Coronavirus interdicția pe timpul nopții tipică stării de asediu e completamente absurdă. Ce vrea să blocheze ea? Circulația virusului conspirator? Reuniunea în grupuri de persoane tipică miezului nopții? Noaptea ies de regulă pe stradă fantomele. Să credem că interdicția tipică stării de asediu e pentru protejarea fantomelor de îmbolnăvirea cu Coronavirus?

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Jurnal din vremuri de Coronavirus | Stare de asediu pe timpul nopții! Să nu circule virusul conspirator Covid-19?”

 • Mai crede cineva ca incompetentii astia de clovni jalnici conduc ceva? Nu e clar ca sunt doar marionetele epoletilor din spate si recita ce li se da in plic?
  Ce roman zdravan la cap se mai uita in gura dezbinatorului mestecator de piulite ori a lui mandolina?
  In schimb epoletii stiu ce urmeaza. Pai in ultimele 2 saptamani s-au intors in Tara 1 milion, majoritatea pleava cum povestea vamesul de la Nadlac.
  Peste inca 2 saptamani astia-s fara bani si cu matele chioraind de foame.
  Ce-or sa faca astia; cati romani au arme acasa ca se se poate apara de toti smenarii si sabiorii „diasporei”?

 • odata cu desavarsirea la care civilizatia ajunge, deci si omul, se intimpla ceva care doar intr o astfel de stare se manifesta.
  mai exact desavarsirea Pamantului tinde catre masura Desavarsirii Cerului, asta insemnand ca deosebirea intre desavarsire si Desavarsire va tinde sa fie imposibila.

  un exemplu e ‘inteligenta artificiala’. cu toate ca i se zice asa e cea mai lipsira de inteligenta chestie din Creatie.
  ‘inteligenta artificiala’ e nimic altceva decit o tindere a Desteptaciunii catre Inteligenta,
  dar tot asa cum si Infinit tinde sa fie Zero, deci ramanind o tindere perpetua.

  cu toate ca cea mai desteapta chestie de pe lumea asta va fi ‘inteligenta artificiala’, cea mai lipsita de inteligenta chestie tot ea e.

  totusi, nu despre ‘inteligenta artificiala’ care se manifesta…in afara trupului portivit e vorba, ci despre ‘inteligenta artificiala’ care se manifesta in trupul potrivit e vorba.
  or asta inseamna ca,
  cu toate ca perceptia asupra ‘inteligentei artificiale’ , azi, este de tip cauza-efect, adica mai intai algoritmul si abia dupaia ‘miscarea’ ‘inteligentei artificale’,
  de fapt ‘inteligenta artificiala’ care incape in propria definitie e de tip efect-cauza, adica mai intai calculatorul cuantic care disponibilizeaza ‘desavarsita ecuatia de miscare’ si abia apoi ‘inteligenta artificiala’ care verifica ecuatia.
  avind la dispozitie o ecuatie de miscare care contine o desavarsire, ecuatie pe care calculatorul cuantic o disponibilizeaza, orice algoritm banal se autocizeleaza pina la desavarsire. ( care e desavarsirea cu care opereaza calculatorul cuantic e alta poveste :)) )

 • Am observat ca exista o perceptie despre ‘sfarsitul lumii’, care in general e si generatoare de frici…prin urmare si de tot ce rezulta din manifestarea fricilor.

  ce e, domne, sperietoarea asta mondiala care se numeste ‘sfarsitul lumii’?!
  …ia hai la lupta dreapta, sa vedem care e treaba cu ea, cu ‘sfarsitul lumii’

  pui o samanta in pamant. ea creste, se dezvolta, in stil Fibonacci, evident, se manifesta Dinamica Anotimpurilor, samanta se intoarce la origini, devenind samanta.
  domne, asta e ‘sfarsitul semintei’? cum sa fie, domne sfarsitul semintei, daca samanta ramane prinsa in Dinamica Anotimpurilor, dinamica in stare sa perpetueze miscarea, viata semnintei de la an la an?!
  deci in mod clar nu putem vorbi despre ‘sfarsitul semintei’ pentru ca tot ceea ce putem face este sa vorbim despre ‘sfarsitul unei seminte’, sfarsit care in mod plenar presupune o Renastere, odata cu manifestarea Primaverii.

  la fel e si cu civilizatiile.
  fiecare civilizatie a rasarit din Esenta, din Samanta anterioarei,
  perpetuind o miscare spre desavarsire, Dinamica Anotimpurilor facind asta.

  totusi, orice proces va tinde, la un moment dat, sa se desavarseasca.
  Desavarsirea dinamicii unei civilizatii presupune inglobarea in ecuatia ei de miscare a unei Desavariri,
  adica unei desavarsiri a Universului, a unei Esente a Universului.

  pai civilizatia curenta a ajuns deja aici, la o Desavarsire, la o Esenta a Universului ( asta e o alta poveste, …retinem esentialul, ca a ajuns )

  prin urmare actualei civilizatii nu-i mai e disponibil un ‘sfarsit al unei seminte’, aceasta stare tocmai ce a devenit plenar improbabila, prin urmare singura stare la indemana acestei civilizatii mai e doar ‘sfarsitul lumii’, ‘sfarsitul civilizatiei’ e sinonim cu Desavarsirea, cu intoarcerea in Oul Absolut.

  prin urmare de fiecare data cind vorbim despre ‘sfarsitul civilizatiei’ e ca si cind am zice ca un alpinist si-a sfarsit urcusul, …ajungind pe…spre ez Everest!

  ‘sfarsitul lumii’ este o Desavarsire! e cu bucurie, nenica, e o bucurie care tinde sa fie plenara!:)))))))

  el presupune o stare care ar putea fi asimilata ci starea pe care un alpinist o are atunci cind reuseste sa atinga cel mai inalt pisc de pe Pamant, respirind exclusiv…natural. ( despre natural si Natural…intr o alta poveste )

  in rezumat, schimbati ochelarii atunci cind priviti spre ‘sfarsitul lumii’ ( daca ochii nu puteti:)) ), ca e cu bucurie multa:)), cu zambete pina la urechi:))), de fapt, sa v-o zic paia dreapta, e cu Nemurire :))))
  ( despre Nemurire si Vesnicie…alta data, daca Cerul ne va permite:)) )

  • apar tot felul de tratamente minune care, zice-se, il scapa pe om de virus.
   pai…repet, de fiecare data cind avem probleme cu orientarea…ne amintim de Referinta Vremurilor: computer cuanti&inteligenta artificiala

   probabilitatea ca problemele…de orice fel pe care le va intimpina civilizatia sa-si gaseasca, brusc, rezolvarea, daca referinta e Referinta Vremurilor…e maxima.

   de unde rezulta ca toate solutiile…clasice de rezolvare a problemelor, tocmai ce au expirat.
   acestui virus nu i se va gasi o rezolvare folosind instrumente invechite, ci exclusiv instrumente noi-noute.

   prezenta Referintei Vremurilor in Viata Civilizatiei va tinde sa devina plenara, tinzind, concomitent, sa genereze stare de echilibru, adica pace.

 • A inteles cineva cum se va aplica Ordonanta Militara 2 in cazul oamenilor strazii? In Europa exista vreo 11 milioane:

  https://saccsiv.wordpress.com/2020/03/22/cum-se-va-aplica-ordonanta-militara-2-in-cazul-oamenilor-strazii-in-europa-exista-vreo-11-milioane/

 • cea care echilibreaza e Realitatea.
  problema actuala sta in incapacitatea definitiilor pe care lumea mare le foloseste de a traduce Realitatea.

  manifestarea unor noi definitii,
  azi!…incepind de azi, daca s-ar putea,
  e fundamentala.

  aducerea la zi a Definitiilor , a definitiilor fundamentale
  e ea insasi purtatoare de echilibru.
  nonactiunea se manifesta abia aici, in procesul de redefinire a Definitiilor, iar daca redefinirea traduce Realitatea in Definitii, atunci Definitiile echilibreaza prin simpla lor manifestare.

  redefinirea Definitiilor este procesul fundamental al acestor vremuri.
  trecerea de la ‘definitiile invechite’ la ‘noile definitii’ se numeste revolutie,
  iar trecerea lumii mari
  de la propriile ‘definitii invechite’
  la ‘noile definitii’
  se numeste ‘revolutie mondiala’.

  aceasta este prima revolutie mondiala care se manifesta
  ea avind menirea de a redefini lumea mare astfel incat sa i se permita manifestarea unei lumii noi,
  noi…dar care e doar o varianta imbunatatita plenar, adica in stil Fibonacci a celei de acum.

  • prima definitie care a expirat se prea poate sa fie chiar ‘razboiul mondial’.
   ‘razboiul mondial’…nu mai exista, a expirat.
   un ‘razboi mondial’ nu mai e posibil.
   Definitia lui, aia din in 1939-1945…a expirat, ar putea fi aruncata la spre ex gunoi, ca nu mai e buna de folosit.

   ‘razboiul mondial’ e si el un proces. prin urmare acestuia i se cere,
   insusi Universul i-o cere!,
   sa se dezvolte, sa se dezvolte…dar nu oricum, ci in stil Fibonacci!,
   adica plenar!,
   ca Universul asta si e, o platforma care disponibilizeaza dezvoltarea plenara. adica desavarsirea.

   noua Definitie a ‘razboiului mondial’ e ‘revolutia mondiala’

   efectele…transformatoare, revolutionare ale ultimului ‘razboi mondial’ sint preluate acum de catre ‘revolutia mondiala’.
   pentru ca dinamica dezvoltarii ‘razboiului mondial’ e de tip Fibonacci, despre actuala ‘revolutie mondiala’ exista cunoastere.
   actuala ‘revolutie mondiala’ e mai innoitoare de 1.6 ori decit ultimul ‘razboi mondial’
   si
   actuala ‘revolutie mondiala’, pentru ca e mai capabila de 1,6 ori decit ‘al doilea razboi mondial’
   va dura de 1,6 ori mai putin, adica 3 ani.

   • poate ca a doua cea mai importanta redefinire a uneia dintre Definitii este…Armata.
    iar asta doar pentru ca daca definitia adusa la zi a ‘razboiului mondial’ e revolutia mondiala’ si cea Definita ca purtatoare de razboaie, adica Armata, ar trebui redefinita,
    noua Definitie a Armatei…fiind o tema deschisa,
    dar daca deja se stie despre actuala ‘revolutie mondiala’ ca, logic vorbind va dura trei ani,
    si ca toate sistemele sociale vor fi demolate controlat pentru a li se permite exprimarea unora noi,
    procesul revolutionar plenar ocupindu-se de asta,
    dinamica Armatei ar trebui sa se focuseze pre manifestarea dinamicilor de baza in societate, pentru ca acestea sa fie asigurate.
    poate ca prima dinamica verificata ar trebui sa fie ‘hrana cetatenilor Ro pentru o perioada de trei ani’.
    se prea poate ca sa sune ciudat un ordin militar care are ca scop declansarea…’productiei nationala de…cartofi’, …cartofi doar spre ex, astfel incat Armata sa se ocupe cu insamantarea spre completare a productiei necesare, dar la o analiza mai atenta…sunetul e din povestea vremurilor.

    cel care ii lumineaza calea Binelui e Raul.
    puneti raul in fata.
    se prea poate sa fie asa cum zic, sau oricum altfel.
    puneti la indoiala tot ce zic. dupa ce veti reusi sa darimati ceea ce zic, spuneti mi si mie, va rog, cum ati reusit, ca sa ma pot corecta.
    sint batrin. am observat, in timp, ca e foarte greu de daramat ceea ce zic, prin urmare chiar ar fi o bucurie pentru mine daca ati avea succes.

 • Noaptea circulă hoții, maestre! Nu va faceți că nu pricepeți ! Ăia se îmbulzesc la frontiere!

 • S-a omis din deja celebra ORONANTA MILITARA no. 2 textul : CINE NU SE SUPUNE ACESTEI ORDINELOR MILTARE , VA FI EXECUTAT PE LOC ! Dar eu sunt CIVIL fratilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Poate ca esti civil, dar „starea de urgenta” este doar un nume mai bland pentru dictatura militara. Cine a citit decretul, stie ca (teoretic) ei pot sa-ti incalce orice drept doresc. Si de altfel Romania s-a retras din CEDO pe perioada starii de urgenta, deci chiar n-ai nici o protectie.

 • Mda, astora le place sa se joace de-a generalii si dau ordine strategice care se vad bine in lumina reflectoarelor. Un mare tsunami se apropie si astia nu stiu sa faca nici o pregatire in prealabil. Cate paturi, cate echipamente, cate persoane carantinate, unde vor fi cazati, cine se ocupa de ele. Au facut o simulare si atat, in rest nici o pregatire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog