Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Klaus Iohannis a fost la Casa Albă în calitate de candidat la prezidențiale și nu de președinte al României

Înainte de a face sex cu o femeie întîmplătoare, un bărbat prudent trebuie să-și pună prezervativ.
Înainte de a vedea ce se spune în presa noastră despre vizita lui Klaus Iohannis la Washington, omul simplu, neatins de patima caragialeană a chibițărelii politice, prudent cînd vine vorba de manipularea prin presă, trebuie să țină cont de:

 1. Sleirea de către presă, prin folosire excesivă și nepotrivită, a adjectivului istoric. Fătucele analfabete și guguștiucii semidocți se definesc printr-un vocabular sărac. În divorț definitiv cu bogăția limbii romîne, presa noastră apelează la primul adjectiv întîlnit în cale cînd e nevoie să gîdile un eveniment:
  Totul e istoric pentru presa noastră săracă din toate punctele de vedere. Și vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă ca și vizita mogulului în redacție. Dacă dă soarele după ploaie e musai să fie vorba de un eveniment istoric și dacă o starletă și-a găsit un nou ibovnic, întîmplarea e istorică.
 2. Blestematul nărav al presei babuine de a urmări o astfel de faptă de politică externă din perspectiva unei slugi, fericite că Stăpînul în loc să-i dea un picior în fund, o bate pe umăr.
  De aici supralicitarea unor momente de protocol, căutarea cu lumînarea a amănuntelor menite a dovedi cît de bine primit a fost Klaus Iohannis, larma stîrnită de gesturi aflate în vecinătatea penibilului, cum ar fi șapca oferită cadou lui Klaus Iohannis, care și-a pus-o imediat pentru a face pe placul Stăpînului.
 3. Trecerea presei de casă a PSD de partea candidatului Klaus Iohannis sub semnul sloganului: Trăiască Klaus Iohannis, Jos Dan Barna! Despre Viorica Dăncilă nu s-a primit nici o indicație. Ea oricum nu e luată în seamă de Klaus Iohannis în campania pentru Cotroceni. Un exemplu strălucit al acestei realități, oarecum surprinzătoare pentru electoratul PSD și evident pentru consumatorul televiziunilor de știri Antena 3 și România tv, consumator care-l urăște pe Klaus Iohannis, îl constituie emisiunea maraton de la România tv de marți, 20 august 2019, seara. De la TVR-ul lui Ion Iliescu de pe vremuri n-am mai întîlnit o asemenea lustruire a unui fapt de politică externă avînd drept autor președintele în exercițiu. Cînd Ion Iliescu a dat nas în nas cu unul din președinții Bush pe culoarele ONU și, neavînd încotro, și-au spus unui altuia Pardon! pe englezește, Televiziunea română a dat întîmplării proporțiile Marii Uniri. În manipularea mizeră a opiniei publice, România tv a îndeplinit și ordinul lui Sebastian Ghiță de a cînta vizita pe motiv că ea a fost aranjată de amicul fugarului de la Belgrad, George Maior. A fost însă și indicația de chibițăreală cu orice preț a candidatului Klaus Iohannis, preferabil pentru obișnuiții afacerilor cu statul lui Dan Barna, presupus radical. Alături de repetarea tembelă a cuvîntului istoric, de exagerările unei fătuce gîfînde care transmitea din fața Casei Albe gogoși de presă mai ceva ca din fața Casei lui Dincă de la Caracal, televiziunea lui Sebastian Ghiță a îndeplinit comanda de la Cotroceni invitînd în direct muștiuce de – ale lui Klaus Iohannis precum Rareș Bogdan sau unul căruia moderatoarea îi zicea Ionel Dancă.
 4. Relația tipică istoriei noastre dintre România și o Mare Putere a momentului. Această relație definită ca asimetrică, funcționînd în relația cu Germania din timpul celui de-al doilea Război, cu URSS din timpul Războiului Rece, e una în care Marea Putere încearcă să-și impună toate interesele sale fără a ține cont de interesele celuilalt partener. America a luat locul URSS în relația asimetrică dintre România și o Mare Putere a momentului. Evident, așa cum ne arată Istoria, într-o astfel de relație, variantă modernă a relației de vasalitate din Evul Mediu ( Înclină genunchiul! cum îi zicea Daenerys Targaryen lui John Snow ), Partenerul Mic nu poate pretinde poziții de egalitate cu partenerul Mare. Cu toate acestea, așa cum a arătat Istoria noastră, Cel Mic e obligat să-și apere interesele și să și-le satisfacă fără a risca relația. De regulă într-o asemenea relație se petrece o evoluție de la dependența totală de Marele Partener la minima Independență față de acesta. Așa s-a întîmplat în relația dintre România și URSS. Cu Germania, relația a fost mai complicată. Deși Mareșalul Antonescu a ținut la imaginea publică a unei poziții de egalitate cu Hitler, în momentele cruciale pentru destinul țării – trimiterea Armatei Române la Stalingrad în timp ce Hitler ceruse doar o participare, iar Ungaria se străduise să sacrifice mult mai puțin- Mareșalul a făcut exces de zel în relația asimetrică.
 5. Klaus Iohannis n-a fost la Washington în calitate de președinte al României. A fost la Washington, răspunzînd unei convocări alintate drept invitație, în calitate de candidat la prezidențiale. Dacă ar fi fost ca președinte ar fi ținut cont de interesele României. Cum a fost în calitate de candidat, a ținut cont doar de interesele sale electorale. Care erau aceste interese? America se bucură în România de o mare simpatie. În raport cu alte Mari Puteri ale Momentului românii mai cred încă în dragostea Americii față de România. Klaus Iohannis e văzut în România, mai ales de electoratul PSD, drept țuțărul Angelei Merkel. Donald Trump e într-un război deja afișat cu Germania. Pentru a obține votul PSD în turul al doilea, în confruntarea cu Dan Barna, Klaus Iohannis avea nevoie ca de aer de imaginea de politician aflat în grațiile lui Donald Trump. Avea nevoie de asta și pentru că în rîndul electoratului PSD s-a creat iluzia că Donald Trump e un dușman al Statului Paralel din România, favorizat de Marile Puteri europene. Pe această iluzie a pariat Liviu Dragnea, care, evident, a pierdut. Pentru a avea șanse în turul al doilea în fața lui Dan Barna, Klaus Iohannis avea nevoie de trece în fața electoratului PSD drept omul lui Trump, preferat lui Dragnea sau Dăncilă.

Klaus Iohannis s-a pisicit pe lîngă Donald Trump în perspectiva confruntării cu Dan Barna din al doilea tur.
Mirosindu-l, marele negustor care e Donald Trump l-a răsplătit cu o bătaie pe umăr.
Să vadă electoratul PSD că Klaus Iohannis e omul americanilor.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis a fost la Casa Albă în calitate de candidat la prezidențiale și nu de președinte al României”

 • Clown’s o fi prezentat pentru aprobare draftul viitoarelor „rezultate” de la prezidentiale, din softul tabletelor STS… doar are cu ce negocia, romanii nu se apără…
  Daca PSD era un partid si nu o gașcă, până acum am fi vazut plângere pentru înaltă trădare, în oglindă cu veorica1 și „niște evrei”-i ei, pe motiv de înțelegeri secrete. Veorica2 doar se lamenteaza cu jumate de gură, bucuroasă ca mai apucă încă o indemnizație lunară in dolce farniente-le caracteristic psd-ist.

 • @ Emil Butnaru
  Am citit linkul „Tazmanian ” . Un material excelent , cinste cui l-a conceput : cultura , inteligenta , sinteza. E ceea ce trebuia sa faca presa romaneasca de calitate daca ar fi existat asa ceva .

 • Tic-tac, tic-tac… Momentul cand viitorul presedinte va intra in scena este aproape. Fiti cu ochii pe inceputul lui septembrie pentru ca veti avea ce vedea! Barna presedinte? Bre baieti, desteptati-va macar in ceasul al unsprezecelea, ca habar nu aveti ce va doriti! Plesoianu? Cumpanasu? Iohannis? Veorica? … Doamne fereste! Plesoianu e inca un copil. Cumpanasu e dezarticulat moral. Iohannis e incompetent, lenes, capos si pidosnic. Veorica e teleghidata. Barna e prostalau, sinecurist si antihrist. Tariceanu e compromis… Pentru a reforma statul roman este nevoie de un autohton cinstit, drept, patriot, crestin practicant, vizionar, lucid si independent. Numai cineva care nu a facut si nu face parte din nicio gasca poate schimba Romania. Numai un INDEPENDENT, in egala masura, pragmatic si idealist, poate transforma o colonie intr-o tara puternica. A sosit vremea unui BATAIOS in fruntea statului roman. Si el va apare in curand!

  • Măcar dă-ne niste „elemente ajutătoare”, cum ar fi :
   – este din diaspora, sau din țară ?
   – este până, sau peste, … 40 de ani ?

 • De asta o sa votez Dan Barna,dar cu mana la nas si cu muulta lamaie,daca ajunge asta in turul 2 cu iohanita,asa de a naibii,nu ca mi place Barna si USR,da asa,in ciuda blatului.

 • Am observat ca Antena 3 a fost inregimentata intr-un program discret dar evident de sustinere a lui Iohannis – Nu stiu de cand s-a intamplat asta pt ca nu prea am timp de TV . Lansarea candidaturii lui Klaun am vazut-o intamplator pe Antena 3 – Am avut impresia ca privesc la Digi 24….:) Constat ca pana si Badea a fost nevoit sa-i acorde cateva glumite de PR vestimentar chiar inaintea plecarii in SUA…
  Probabil ca despre activitatile si functiile de trantor ale lui Klaun nici nu se puteau incropi si acoperi ceva timpi de emisie si aveam senzatia ca lipsa lui de la TV e de fapt o manipulare de tip soft -manipularea prin omiterea subiectului. Acuma, datorita factorului americanesc si „strategic ” se ajunge la o saturatie in final vomitiva..

  Alex Cumpanasu nu vrea sa candideze . Daca Liviu Plesoianu nu va aduna destule semnaturi si intra in alegeri , pentru mine VOTUL nu mai are relevanta in mascarada Klaun /Viorica/ Barna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *