România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Klaus Iohannis – Președintele tuturor românilor din PNL!

28 ianuarie 2005.
CCR adoptă Decizia nr. 53 „asupra cererilor de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Preşedintele României şi Parlament, formulate de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului.”
Nu cred că-și mai amintește vreun român de această Decizie.
Nu cred că-și amintesc de ea nici membrii de atunci ai CCR.
Și totuși ea se constituie, prin speța abordată, într-unul din momentele de cotitură ale democrației din România.

Despre ce-i vorba?
Despre un conflict juridic creat de Traian Băsescu, la vremea respectivă Președintele României.
Spune Decizia, citînd din președintele Camerei Deputaților de atunci, Adrian Năstase:

„În opinia autorului cererii, conflictul a fost creat prin afirmaţiile făcute de Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, în interviul acordat ziarului «Adevărul», publicat în nr. 4.513 din 6 ianuarie 2005, sub titlul «Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scăpa de o soluţie imorală care se numeşte PUR». Aceste afirmaţii referitoare la Parlament şi la partide parlamentare depăşesc atribuţiile constituţionale ale Preşedintelui României, sugerînd şi conduite contrare Constituţiei. Astfel, Partidul Umanist Român, partid parlamentar care participă la guvernare, a fost calificat «drept o soluţie imorală», conducerea Partidului Social-Democrat a fost caracterizată ca avînd «limite în înţelegerea viitorului României» şi ca fiind un mecanism prin care «s-a ridicat sistemul de guvernare de tip mafiot la rang de politică de stat», iar pentru alte partide parlamentare s-a sugerat necesitatea fuziunii precizându-se şi acţiuni concrete, în acest sens, la viitoarele congrese.”

Apariția interviului a stîrnit un tărăboi uriaș în presă, pe scena politică, în opinia publică.
Mai întîi prin lansarea de către Traian Băsescu a propunerii de a se organiza alegeri parlamentare anticipate.
Alegerile parlamentare la termen avuseseră loc în 28 noiembrie 2004. La o prezență de 58,5%, alegerile fuseseră cîștigate de Uniunea Națională PSD + PUR: 3.760.560 voturi (37,16%). Formațiunea lui Traian Băsescu, Alianța Dreptate și Adevăr PNL – PD, obținuse 3.209.073 (31,71%). Ca urmare a acestor rezultate, viitorul președinte al României trebuia să desemneze un premier de la PDSR, cel care avea majoritatea în Parlament.

Pe 28 noiembrie 2004 s-a desfășurat și primul tur al prezidențialelor. Acesta a avut următoarele rezultate.
Prezență: 10.794.653 (58,50%).
Adrian Năstase (Alianța PSD+PUR): 4.278.864 voturi (40,97%)
Traian Băsescu (Alianța Dreptate și Adevăr): 3.545.236 voturi (33,92%)
Diferența între candidați: 733.628 (7,05%).

Turul al doilea a avut loc pe 12 decembrie 2004.
La prezență mai mică decît la primul tur- 10.112.262 persoane (55,20%), cu 682.391 persoane (3,30%) mai puțin, Traian Băsescu a răsturnat situația, cîștigînd alegerile cu 5.126.894 voturi (51,23%). Adrian Năstase (Alianța PSD+PUR) a obținut doar 4.881.520 voturi (48,77%).
Diferență voturi dintre candidați: 245.374 voturi (2,46%)

Trei au fost cauzele răsturnării:

  • Boicotarea lui Adrian Năstase de către Baronii locali, dar și de oamenii lui Ion Iliescu (fostul președinte nu voia ca un PDSR-ist să fie președinte cum a fost el), prin ieșirea la vot a unui număr mai mic de PDSR-iști decît la primul tur. Baronii locali, primarii nu mai trăgeau pentru Adrian Năstase. Partidul cîștigase parlamentarele. Erau convinși că vor avea majoritatea în Parlamente.
  • Angajamentul făcut Liberalilor de Traian Băsescu că, ajuns președinte, îl va pune pe Călin Popescu Tăriceanu premier.
  • Diversiunea Fraudarea Alegerilor, regizată cu ajutorul președintelui Pro Democrația de atunci, Cristian Pîrvulescu, politologul căruia i se uscase gîtlejul la gîndul că are Onoarea, Marea Onoare, de a-i pune o întrebare Mărieii Sale, Klaus Iohannis, Mereu Întîiul, la așa zisa dezbatere dinaintea turului al doilea al prezidențialelor din 2019.

După răsturnarea scorului din primul tur, Traian Băsescu mai reușește o performanță:
Formează un Guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu, trimițînd PDSR, cîștigătorul Parlamentarelor, în Opoziție.
Pe 22 decembrie 2004 – Traian Băsescu îl desemnează pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcția de prim-ministru al României.
Pe 28 decembrie 2004, noul guvern primește votul de învestitură din partea Parlamentului cu voturile a 251 de parlamentari, membri ai grupurilor parlamentare ale Alianței Dreptate și Adevăr (D.A.) (formată din Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Democrat (PD)), Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Partidului Umanist din România (PUR) și Minorităților Naționale (altele).
Lovitura a fost posibilă prin ruperea PUR al lui Dan Voiculescu din Alianța electorală cu PSD și atragerea UDMR de la guvernare.
Prezența PUR la Guvernare alături de DA, în condițiile în care Trustul lui Dan Voiculescu dusese o campanie feroce împotriva DA, dezamăgește electoratul de Dreapta. Conștient de asta, dar și de faptul că majoritatea parlamentară era fragilă, Traian Băsescu lansează propunerea anticipatelor. Ele n-au avut loc, deoarece Călin Popescu Tăriceanu și a dat seama că era vorba de o manevră prin care Traian Băsescu scăpa de el. Totuși, ideea anticipatelor, lansată la nici două luni de la alegeri, prezentă în interviu a produs senzație.

A produs senzație însă și premiera înregistrată postdecembrist, prin interviul din Adevărul:
Un președinte ataca partide politice !
Pînă atunci un asemenea gest era de neconceput.
Constituția stabilea clar că Președintele trebuie să se păstreze deasupra partidelor politice.
În mandatul 1992-1996, cînd Ion Iliescu a fost trecut pe un afiș al PDSR, presă, Opoziție, s-au năpustit să-l condamne.
Păstrarea Președintelui deasupra bătăliei dintre partide – ipostază cerută de Constituție – era la vremea respectivă o axiomă de talia celei despre Rotunjimea Pămîntului.
De această condiție a ținut cont ulterior Emil Constantinescu. Asemenea lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu a îndrumat CDR. A făcut-o însă discret, evitînd încălcarea fățișă a Constituției.

Conștient că atacul lansat de Traian Băsescu încălca Legea Fundamentală, Adrian Năstase se adresează CCR. CCR, așa cum se întîmplă postdecembrist cu toate instituțiile statului de drept, simte nevoia unor temenele la adresa învingătorului. Prin urmare Decizia stabilește că Traian Băsescu n-a încălcat Constituția, deoarece președintele se bucură de libertatea de expresie ca orice cetățean.

Au trecut de atunci 14 ani.
Luni, 2 decembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a participat la ședința Biroului Politic al PNL. De aici el a proclamat că va continua războiul cu PSD. PSD e un partid politic. Ce fel de arbitru al conflictelor politice interne mai e președintele dacă el se războiește cu un partid politic, mai ales că acesta e de Opoziție?
BEx e un organism de conducere a PNL între două ședințe ale BPN. Un fel de conducere restrînsă, pentru a rezolvarea chestiunilor curente ale partidului. Klaus Iohannis, președintele Românie, n-a participat la un Congres al partidului, unde să țină un Mesaj și apoi să plece. A participat la o ședință de lucru a conducerii restrînse, conducînd practic ședința, punîndu-l între paranteze pe Ludovic Orban și în calitatea acestuia de președinte al PNL, după ce l-a pus între paranteze ca premier. Încălcarea Constituției e fățișă, provocatoare.

Cu 14 ani în urmă zicerile unui președinte împotriva unui partid au stîrnit scandal.
Azi președintele României, obligat de Constituție să fie echidistant cu partidele politice, anunță că se va război, ca președinte, cu un partid politic, și participă la o ședință de lucru al unui partid politic, preluînd practic funcția de președinte al acestuia.

Klaus Iohannis nu mai e președintele românilor, cum spune Constituția. După vorba unui tip mai inteligent decît mine și care nu mi-a permis să-l dau ca autor, Klaus Iohannis e președintele tuturor românilor din PNL.
Și nimeni în presă, în politică, în opinia publică nu tresare.

Se dovedește încă o dată că în România cine are tupeu ajunge departe.
Pentru că românii s-au obișnuit să accepte politica ilegalității împlinite.

Indiscutabil, Klaus Iohannis va comite încălcări și mai grave ale Constituției.
Fără să-l tragă cineva de mînecă.
Nu de alta, dar încălcarea Constituției de către cel chemat s-o respecte cu sfințenie a devenit în România lui Klaus Iohannis o realitate banală.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis – Președintele tuturor românilor din PNL!”

  • Nu ar fi surprinzător dacă s-ar dovedi că majoritatea românii cred că președintele chiar este „șeful” statului, al guvernului și al principalului partid politic. Ce mai trebuie observat este că deja votează generația crescută și educată sub Traian Băsescu. Puse în perspectivă, acum par să aibă și mai multă logică discursul radical-justițiar (plagiat de la C.V. Tudor de Băsescu și apoi Johannis), campaniile anticomuniste tardive (care încep să bată la ochi chiar și pentru unele persoane care au apucat anii 90), discursul autoritar și de demonizare totală a adversarilor politici, inadmisibil în Occident. „Dreapta” și-a crescut propiul electorat, „Stânga” PSDistă nu a avut priceperea să facă același lucru.

  • De la Nistru pân’ la … PISA,
    Tot românu plânsu-mi-sa,
    Că nu mai poate străbate
    Prin imbecibilitate!
    Geaba a trecut prin școală,
    Că e … „nefuncțională”,
    Scoate multi analfabeți,
    Ce se dau „descurcăreți”!
    Dar, va spune cineva:
    Las’, că merge și asa!
    Căz doar noi suntem români,
    La nevoie, dăm din mâini!

  • Tocmai asta este, că președintele NU este șeful statului. Dacă există un asemenea șef, dispare separația puterilor in stat, toți ascultă de Fuhrerul, nu de legi și de conștiință.

  • Aveti obsesia Klaus Iohannis. Sunteti depasit de timp si timpuri.65% chiar nu va spune nimic? Emisunea lui Cristache este la pamant cu audienta. Si tot din motivul de mai sus. Lumea a incetat sa mai cumpere ce vand ziaristii. Lumea s-a schimbat.

    • Dumneavoastră aveți o mai mare obsesie de a pulveriza orice opinie care nu se circumscrie ideiilor de tip #rezist aka neomarxiste. Au mai fost creaturi bizare precum dumneavoastră de-a lungul timpului, care au crezut că dețin adevărul absolut și merg pe calea progresului total. Aceia se numeau comuniști sau fasciști. Așa că timpul și timpurile sunt depășite pentru unii ca dumneavoastră. 😆

    • 7 paduchi, ai dreptate. Lumea s-a schimbat. Trei sferturi dintre voi sunteti analfabeti functional…and counting.
      Si de era 99.(9)% si o singura voce s-ar fi ridicat impotriva icoanei voastre tot ati fi dat in AVC. Nu-i vina voastra. Asa va dicteaza gena de sluga. Voi nu puteti opera decat cu unanimitati. Disidenta va creaza cosmaruri. Repet, nu-i vina voastra ca v-ati nascut asa…dar obisnuiti-va cu ideea. Boala de care suferiti n-are leac.

      • Dupa limbajul elegant pe care il folositi banuiesc ca urmati cursurile de vara de la PSD.

        • Nu m-a invitat nimeni sa particip dar tu pari sa stii destul multe despre aceste cursuri. Participi des? Daca da, cum te trimit astia…ca „ziarist” sau ca „baitu’ cu tava”?

  • Maestre Cristoiu, pun si eu o întrebare simpla. De ce, atunci când Klaus Iohannis nu respecta Constitutia, jurnalistii ca dv., pentru ca nu sunteti singurul care sesizati neregula, nu semneaza împreuna plângeri împotriva presedintelui si nu le transmit acolo unde trebuie? 🙂

    • Du-ti ideea pana la capat: unde este acest ¨acolo unde trebuie¨? 🙂
      Pentru ca cei care au scris constitutia nu au luat in calcul si posibilitatea ca fun Bou Infatuat sa o calce in picioare, nerespectand deciziile CCR. Asa ca nu au prevazut NICIO penalitate.
      Decat vrajeala cu referendumul, care s-a vazut ce tare l-a afectat pe Basescu, atunci cand au votat impotriva lui mai multi decat au votat acum sa iasa KiWI..

      • Pai, tocmai de aia am zis „acolo unde trebuie” ca nu prea stiam „unde”. 😳
        Eu ma gândesc totusi ca daca mai multi jurnalisti ar depune sesizari la CCR si daca CCR le-ar da dreptate, tot ar fi ceva în loc de nimic. Pe Ion Cristoiu nu-l citeste toata lumea, dar stirea ca CCR ar considera ca Iohannis a încalcat Constitutia, s-ar plimba pe la buletinele de stiri, si ar afla mai multi… Macar atât. 🙂

        • În instanta direct, nu se poate?

          • Nu se poate, pt ca are imunitate, aia la care zicea ca renunta in campania din 2014.
            https://www.youtube.com/watch?v=tKz-Fnd1pwU
            Iar stirea s-a plimbat, doar ca nu la televiziunile sau publicatiile care il sustin pe Plavan. Adica majoritatea..
            Ca oamenii au impresia ca sunt impartiali, dar isi iau informatiile doar din surse partizane cauzei in care cred ei.

          • Stirea cu incalcarea constitutiei si a deciziei CCR..incalcarile de fapt, ca nu a fost doar una.

  • @ada
    Fiindcă era prea lung cârnatul (vine Crăciunul, nu?) de răspunsuri, să știi că tot n-am înțeles ce-ai vrut să spui!
    O fi din cauza … testului PISA!
    Nu înțeleg ce-i cu acel G? O fi vreun … punct, sau dacă nu, in mod sigur e o greșeală, in care văd că vrei sa insiști!
    Încearcă să te „resetezi”, că tot e acest cuvânt pe buzele tuturor! Roger! ?

    • Ok, nicio problema, nici nu conteaza.

    • Haidi ba, n-o mai da dupa corcodus, ca am explicat deunazi ca se vad adresele de IP, o fi intrat si femeia si a vazut…Altfel, nu esti nici tu vreun geniu al disimularii.
      Posteaza si tu ca un om normal, ca am vazut si comentarii de bun simt la tine.

      • La câți ninja, genii ai disimulării, sunt pe blog, trebuia să fie și un ET, mai … „anormal”, nu-i asa?
        In legătură cu IP-urile, sunt convins că fiecare le știe pe ale celorlalți!
        Reciproca este valabilă! Și, de ce n-ar fi! Numai că ăsta e un fel de VAX ALBINA! ???

  • constitutia vs bunul-simt
    cui sa ne inchinam, mai intai, constitutiei sau bunului-simt? care e referinta?!
    Io creca poporul nici nu stie, in amanunte, care e treaba cu ‘presedintele’, el stie, insa, una si buna, care e treaba cu ‘seful statului’.
    este presedintele seful statului? daca asta ar fi intrebarea, pesemne ca majoritatea covirsitoare a romanilor ar spune ca e.
    nu stiu cum o fi de bun-simt pentru alte popoare, dar pentru romani am impresia ca e de bun-simt ca presedintele sa fie seful statului.
    mai intai bunul-simt si abia apoi constitutia.
    poate ca Iohannis incalca Constitutia, dar oare incalca si izvorul constitutiei, care e de bun-simt sa fie Bunul-Simt?
    ca daca se dovedeste ca pe asta nu-l incalca, atunci constitutia devine lipsita de bun-simt, prin urmare ea ar trebui corectata.
    sistemul politic actual si-a aratat masura. ceva timp a avut, 30 de ani…e ceva.
    poate ca e masura potrivita, dar pentru altii, nu pentru neamul asta, care si doreste in fruntea lui un sef al statului.
    asa i se pare poporului ca e de bun-simt, sa fie condus de un sef, cum spune dom Cristoiu, Tatuc. …si cu cit e mai Tatuc, cu atit e mai sustinut de popor!:))
    Tatucul, sef al guvernului,… creca poporul nici nu clipeste, asa de banala i se pare treaba:)))

    • Se pare ca romanii chiar isi doresc un tatuc in capu’ trebii. Iata ca de 15 ani li s-a tot indeplinit dorinta. Si o sa fie si mai si. Asta ca sa nu cumva sa-l uitam pe nea Nicu. Iata ca are discipoli care-l si intrec. Stati p-aproape!

    • li s or fi indeplinit, dar nu plenar:)
      Tatuc, tatuc,…dar nu orice fel de tatuc e pe masura dorintelor care se mai numesc si idealuri:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *