Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Klaus Iohannis s-a grăbit să minimalizeze accidentul nu atît de dragul lui Lucian Bode, cît mai ales de dragul lui Lucian Pahonțu

Duminică, 30 august 2020, în timp ce circula de la Vâlcea la Pitești mașina în care se afla ministrul Transporturilor Lucian Bode a intrat pe contrasens în mod voit, folosind semnalele acustice și luminoase de tip Dați-vă la o parte că trecem Noi! și a lovit un autoturism care circula în mod regulamentar. O pasageră din autovehiculul care circula în mod regulamentar a fost rănită. Știrii de Breaking News presa îi adaugă aceste amănunte:

„Un motociclist aflat în trafic a filmat mașina oficialului în timp ce depășea o coloană de mașini aflate în trafic, pe linie continuă și a făcut publice imaginile. El a surprins și momentul în care este depășit de mașina oficială, auzindu-se zgomot de sirenă. Autoturismul a depășit mașină după mașină, pe linie continuă, pe un pod, cel mai probabil în localitate. Mașina în care se afla Bode a mers și pe contrasens, tot pe pod și tot pe linie continuă.”

Mai toată lumea a raportat cazul la cel al lui Gigină din 2015. Ca și în cazul lui Gabriel Oprea și în cel al lui Lucian Bode ministrul se afla pe bancheta din spate. Da, dar în timp ce în cazul Gigină Gabriel Oprea s-a putut scuza că n-a știut de decizia luată de șeful alaiului de a iuți viteza, încălcînd astfel regulile de circulație, în cazul lui Lucian Bode nu există nici o scuză. Ministrul a văzut cum mașina o ia pe contrasens, încălcînd minute în șir regulile de circulație și a auzit semnalele acustice. Dacă nu i-a zis el șoferului să se grăbească atunci mai mult ca sigur nici nu i-a spus să conducă respectînd regulile și mai ales fără spectacolul mersului cu girofar.

Ca urmare a acestui incident au avut loc următoarele reacții semnificative:

1. USR a cerut explicații printr-un Comunicat de presă:

„Accidentul rutier în care a fost implicat ministrul Transporturilor Lucian Bode ridică multe semne de întrebare. USR cere ministrului liberal să explice public care era urgența de a se deplasa cu semnalizare acustică și luminoasă pe drumurile publice și dacă a respectat legea.”

De 30 de ani în România se discută despre obiceiul oricărui neica nimeni ajuns demnitar de a folosi girofarul. Numai eu am scris o camionetă de texte pamfletare despre Ciocoii cu girofar. La acest obicei ciocoiesc s-a renunțat în urma presiunilor din partea opiniei publice. Iată-l reluat cu brio de un demnitar PNL. Din acest punct de vedere nu putem decît fi de acord cu Comunicatul USR care spune:

„USR consideră că este inadmisibil dacă tocmai ministrul Transporturilor nu a respectat legea și a încercat să scape de cozile interminabile de pe drumul național Sibiu-Vâlcea-Pitești, folosind fără justificare girofarul, ca un sindrom al vechii clase politice de care România trebuie să se elibereze.”

2. Accidentul a avut loc în 30 august 2020. Demnitarii sînt obligați prin fișa postului să dea seamă în fața poporului. De duminică pînă acum au trecut cinci zile. Cinci zile în care în spațiul public s-a discutat intens despre accident. Chiar președintele Klaus Iohannis a fost întrebat la conferința de presă și nu oricum, ci în chip insistent. Principalul personaj al întîmplării n-a dat nici acum vreo explicație opiniei publice. Firește în numele lui a vorbit avocatul Klaus Iohannis, întîmplător și președintele României. Nu e însă suficient. Dacă președintele a sugerat că știe împrejurările de la Lucian Pahonțu, Raluca Turcan, colega de guvern și de partid a lui Lucian Bode nu ne-a spus de unde știe că ministrul dormea pe bancheta din spate. Distinsa l-a apărat astfel miercuri seara la TVR. Lucian Bode e ditamai bărbatul. De ce nu se explică el și apelează la Zîna bună care e Raluca Turcan? Și de unde știa Raluca Turcan ce făcea ministrul? I-a plîns ministrul pe umăr?

3. SPP era obligat să dea imediat un Comunicat. N-a făcut-o. Abia miercuri, la trei zile de la eveniment, SPP a catadicsit să se explice opiniei publice. Textul unește într-o sinteză unică prostia cu aroganța:

„Un autoturism al Serviciului de Protecție și Pază, aflat în misiune, cu semnalele acustice și luminoase pornite conform legii, a fost implicat într-un accident pe DN7, în județul Argeș. Mașina, condusă de un angajat SPP, se deplasa pe acest drum în condiții de trafic extrem de aglomerat, iar în zona localității Drăganu, a intrat în coliziune cu un alt autoturism. În urma impactului doar angajatul SPP a avut nevoie de investigații medicale, starea lui de sănătate fiind bună. Serviciul de Protecție și Pază regretă disconfortul creat participanților la trafic”

De ce și-a permis SPP o asemenea sfidare a opiniei publice?
Pentru că se știe apărat de Klaus Iohannis. La conferința de presă de miercuri, 2 septembrie 2020, președintele l-a apărat pe Lucian Bode:

„Nu cred că trebuie să își dea demisia ministrul Bode. Din informațiile mele, ministrul a stat pe banchetă, în spate. La Bode nu a fost vorba de o coloană, ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție de SPP”.

Așa cum se arată pe cristoiublog.ro în octombrie 2015, Klaus Iohannis aborda altfel astfel de incidente:

„Am avut o discuţie în cursul serii şi l-am sfătuit pe Gabriel Oprea să îşi dea demisia.”

Cu Lucian Bode n-a avut nici o discuție. Nici măcar una în care să-l întrebe de ce trebuia să alerge pe șosele apelînd la năravul ciocoiesc al folosirii girofarului. Cu toate acestea a ținut să sublinieze că Lucian Bode nu trebuie să-și dea demisia, d-apoi să mai fie demis.

Am fost convins ca mulți alții că președintele a sărit în apărarea lui Lucian Bode. Pînă am citit în presă că dosarul accidentului a fost luat de Gabriela Scutea de la Parchetul Militar București unde intrase pe mîini nu tocmai sigure pentru a fi dat Parchetului Militar Central. De ce? Pentru că dosarul vizează pe șoferul SPP. Șoferul e însă subordonatul lui Lucian Pahonțu, șeful SPP și omul bun la toate al lui Klaus Iohannis, inclusiv la spionarea demnitarilor. Președintele s-a dat peste cap să minimalizeze accidentul nu de dragul lui Lucian Bode, ci de dragul lui Lucian Pahonțu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii