Din Histoire de l’Europe de L’Est. De la seconde guerre mondiale à nos jours, scrisă şi tipărită de Jean-François Soulet, în 2006, la Armand Colin, reţin concluzia autorului din experimentul numit liberalizarea comunismului:
Primăvara de la Praga, autogestiunea iugoslavă, reforma economică discretă a lui Kadar, în Ungaria, s-au soldat cu eşecuri.
Cele două sisteme – crede Jean-François Soulet – sînt astfel concepute încît nu permit amestecarea reciprocă.
Tentativele unor lideri comunişti de a implementa în dictatura comunistă note ale societăţii capitaliste au sfîrșit lamentabil întrucît ele n-au fost duse pînă la capătul lor logic:
Prăbuşirea sistemului comunist.
Acest capăt inevitabil a fost sesizat printre primii de Nicolae Ceauşescu în 1971, cînd, tulburările de după 1968, l-au convins că Primăvara bucureşteană riscă să scape de sub control.
Cred că am mai scris despre luciditatea de comunist a lui Nicolae Ceauşescu, net superioară celei – tot de comunist – a lui Mihail Gorbaciov.
Comparate, cele două personalităţi beneficiază de tratamente diferite din partea cercetătorilor. Toţi îl consideră pe Mihail Gorbaciov superior lui Nicolae Ceauşescu prin tentativa de a democratiza comunismul. Fără Perestroika şi Glasnosti – zic iscoditorii istoriei moderne – comunismul nu s-ar fi prăbuşit.
Bravo Mihail Gorbaciov!
Aplauzele sînt valabile dinspre anticomunişti.
Comuniştii n-au cum să nu vadă că Perestroika şi Glasnosti au fost încercări nesăbuite ale unui lider comunist care s-a iluzionat că dictatura poate fi pricopsită cu măsuri ţinînd de democraţie. Din acest punct de vedere, al Comunismului, repet, doar al Comunismului, Nicolae Ceauşescu e superior lui Mihail Gorbaciov prin luciditate.
Spre deosebire de nătîngul lider sovietic, ros de ambiţia de a fi vedetă planetară în detrimentul ipostazei de lider al Rusiei, Nicolae Ceauşescu şi-a dat seama că sistemul comunist nu poate fi reformat.
Poate fi si subiect de doctorat sau de scris carti ptr marii nostri lideri politici care asa dupa cum se vede unul cate unul merg la pension si au nevoie de reducere de stagiu
Hmmm,iar mai vreti sa rescrieti Istoria…?!
Dacă ne uităm la chinezi,nu prea tine analiza francezului.