Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

La capitolul luciditate, Nicolae Ceauşescu e superior lui Mihail Gorbaciov

Din Histoire de l’Europe de L’Est. De la seconde guerre mondiale à nos jours, scrisă şi tipărită de Jean-François Soulet, în 2006, la Armand Colin, reţin concluzia autorului din experimentul numit liberalizarea comunismului:
Primăvara de la Praga, autogestiunea iugoslavă, reforma economică discretă a lui Kadar, în Ungaria, s-au soldat cu eşecuri.

Cele două sisteme – crede Jean-François Soulet – sînt astfel concepute încît nu permit amestecarea reciprocă.
Tentativele unor lideri comunişti de a implementa în dictatura comunistă note ale societăţii capitaliste au sfîrșit lamentabil întrucît ele n-au fost duse pînă la capătul lor logic:
Prăbuşirea sistemului comunist.

Acest capăt inevitabil a fost sesizat printre primii de Nicolae Ceauşescu în 1971, cînd, tulburările de după 1968, l-au convins că Primăvara bucureşteană riscă să scape de sub control.
Cred că am mai scris despre luciditatea de comunist a lui Nicolae Ceauşescu, net superioară celei – tot de comunist – a lui Mihail Gorbaciov.

Comparate, cele două personalităţi beneficiază de tratamente diferite din partea cercetătorilor. Toţi îl consideră pe Mihail Gorbaciov superior lui Nicolae Ceauşescu prin tentativa de a democratiza comunismul. Fără Perestroika şi Glasnosti – zic iscoditorii istoriei moderne – comunismul nu s-ar fi prăbuşit.

Bravo Mihail Gorbaciov!
Aplauzele sînt valabile dinspre anticomunişti.

Comuniştii n-au cum să nu vadă că Perestroika şi Glasnosti au fost încercări nesăbuite ale unui lider comunist care s-a iluzionat că dictatura poate fi pricopsită cu măsuri ţinînd de democraţie. Din acest punct de vedere, al Comunismului, repet, doar al Comunismului, Nicolae Ceauşescu e superior lui Mihail Gorbaciov prin luciditate.

Spre deosebire de nătîngul lider sovietic, ros de ambiţia de a fi vedetă planetară în detrimentul ipostazei de lider al Rusiei, Nicolae Ceauşescu şi-a dat seama că sistemul comunist nu poate fi reformat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „La capitolul luciditate, Nicolae Ceauşescu e superior lui Mihail Gorbaciov”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *