Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

La final a zis și Cîțu, candidatul la funcția de prim-ministru, trei vorbe

Declarațiile făcute de liderii partidelor care vor forma coaliția de guvernare după ce au reușit să-și împartă funcțiile și ministerele.

Ludovic Orban: Bună seara! Așa cum ne-am angajat, imediat după ce românii și-au exercitat dreptul de vot, să formăm o coaliție de centru dreapta care să permită o guvernare responsabilă și performantă, astăzi cele trei formațiuni politice, care au exprimat această voință, au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește constituirea Guvernului, structura Guvernului și, de asemenea, pozițiile care vor fi ocupate de cele trei formațiuni politice pentru cele mai importante funcții în stat. În ceea ce privește funcțiile cele mai importante în stat, Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de UDMR, USR PLUS și Partidul Național Liberal. În ceea ce privește cele două poziții de președinte de la Parlament, președintele Senatului va aparține unui candidat din partea USR PLUS, președintele Camerei Deputaților unui candidat din partea Partidului Național Liberal. În ceea ce privește Guvernul, în afară de premier, am decis portofoliile care urmează să fie ocupate de cei care vor forma Guvernul: este vorba de doi vicepremieri, de asemenea Guvernul va avea 18 ministere. Din aceste 18 ministere, nouă vor fi conduse de reprezentanți ai Partidului Național Liberal, șase vor fi conduse de reprezentanți ai USR PLUS și trei vor fi conduse de reprezentanți ai UDMR. Îl invit pe domnul președinte Dan Barna să continue.

Dan Barna: Ziua de astăzi s-a dovedit a fi un pas important spre o coaliție stabilă și spre o coaliție care să își asume guvernarea în această perioadă complicată pentru România, în această perioadă în care românii așteaptă de la guvern soluționarea, pe de-o parte, a problemei pe termen scurt legată de criza sanitară, iar pe cealaltă parte așteaptă acele măsuri care să reașeze România pe o direcție firească de dezvoltare. Au fost, de azi dimineață, de la ora 9:00, discuții. Am găsit, spunem noi, cea mai bună soluție pentru a avea o majoritate parlamentare și un guvern care să aibă și competența și echilibru și și forța de reprezentare a celor trei forțe. Portofoliile asumate de USR PLUS sunt Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. De asemenea asumăm şi…
Ludovic Orban: Ministerul antreprenorial…

Dan Barna: Ministerul Economiei, de asemenea Ministerul Economiei cu partea de antreprenoriat, IMM-uri. Acestea sunt cele şase portofolii.
Dacian Cioloş: Contrar a ceea ce probabil credeau mulți, că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după o zi intensă de discuții și după multă bunăvoință și bună-credință din toate cele trei părți, am reușit astăzi să oferim o structură de guvern cu un premier convenit, o structură de guvern suplă cu 18 ministere. Dan Barna v-a spus care sunt ministerele asumate de USR PLUS: Justiția, pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare, pe care vrem să le asumăm prin Ministerul Justiției, dincolo de a repara ceea ce a stricat PSD-ul și de a reda încredere Justiției, „Fără penali în funcții publice”, vom merge înainte, deci, cu acest minister; apoi Fondurile Europene, inclusiv Planul Național de Redresare și Reziliență, care va aduce miliarde de euro României în măsura în care vom fi pregătiţi să investim aceste fonduri; Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – am ținut să vizăm în mod foarte clar antreprenoriatul, pentru că relansarea economiei va depinde foarte mult de dinamizarea antreprenoriatului; turismul, cei din zona HoReCa, care au fost foarte afectați de această criză și pentru care vom trebui să găsim soluții și avem soluții; apoi Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea le-am pus într-un minister, pentru că asta înseamnă modernizarea economiei și administrației românești prin digitalizare, dar și conectarea cercetării românești la cercetarea europeană, unde, la fel, vor veni resurse financiare importante. Negocierile nu s-au finalizat. Am ajuns la un acord pe structura Guvernului, dar vom continua discuțiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că ce a fost mai greu a trecut.

Kelemen Hunor: Bună seara. Am avut discuții principiale în ceea ce privește o coaliție care va dura patru ani de zile, o stabilitate parlamentară și stabilitate guvernamentală după opt ani în care am avut 12 guverne. Sunt convins că în următorii ani vom reuși să asigurăm atât investițiile necesare, pentru a crește economia, vom reuşi să avem locuri de muncă în siguranță, vom reuși să investim în educație și în sănătate și, în aceste condiții, noi ne-am asumată să participăm, să fim alături de colegii noștri, să participăm la formarea majorității parlamentare și, bineînțeles, să participăm în exercitarea atribuțiilor din Executiv. Vom asuma trei ministere: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, un minister important în economia Guvernului, fiindcă avem nevoie de a dezvolta toate localitățile României în mod echilibrat, să reducem decalajele de dezvoltare și, bineînțeles, din acest punct de vedere, este o responsabilitate uriașă pe care noi ne-am asumat-o; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu, să avem grijă de ceea ce am moștenit, fiindcă trebuie să lăsăm copiilor noștri, și este un minister care va avea un cuvânt de spus în toate domeniile de investiții; Ministerul Sportului și Tineretului este un minister important, fiindcă fără tineret nu există viitor și fără sport nu se poate gândi o societate modernă şi aici, sigur, vom avea, iarăși, proiecte, programe, politici publice bine gândite atât pentru tineri, cât și pentru lumea sportului de performanță și nu numai. Vă mulțumim.

Ludovic Orban: Înainte de a-i da cuvântul domnului prim-ministru  Florin Cîțu, permiteți-mi să vă prezint portofoliile care vor fi gestionate de reprezentanți ai PNL: MApN, MAE, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Energiei – am decis să împărțim Ministerul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri și Turismului în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant al PNL. De asemenea, Ministerul Agriculturii va fi gestionat de un reprezentant al PNL,  Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, unde e vorba de muncă, nu ne dăm înapoi. Practic, în mare, acestea sunt ministerele care vor fi gestionate de reprezentanții PNL. Aş mai spune un lucru extrem de important. În cadrul discuțiilor pe care le-am convenit, evident că, deasupra împărțirii portofoliilor, care, evident, e o chestine pe care fiecare formațiune politică a ținut să gestioneze anumite portofolii, important este spiritul de echipă, solidaritatea și coeziunea în punerea în practică a programului de guvernare, care a progresat, echipa de program de guvernare a făcut progrese semnificative și suntem convinși că în zilele următoare atât echipa de negociere politică, cât și echipa pentru programul de guvernare va finaliza munca pentru a oferi României în următorii patru ani de zile dezvoltarea pe care o așteptăm cu toții. Domnul premier!

Florin Cîţu: Mulțumesc. În primul rând, aş vrea să mulțumesc coaliţiei de centru dreapta pentru încrederea pe care mi-o acordă. Sunt conștient de această responsabilitate de a conduce un guvern în acest moment. Din punctul meu de vedere, mă voi implica direct în zilele următoare pentru a finaliza programul de guvernare. Este nevoie să avem un guvern cât mai repede învestit în zilele următoare, pentru că sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm, în domeniul sănătate, dar și în domeniul economie. Mulțumesc! (Rador)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *