Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

La ruși, Istoria se face aproape exclusiv la Kremlin

Din romanul document al lui Henry Troyat, Ecaterina cea Mare, se poate pricepe, într-un fel, politica rusească de azi. Marile lucrări istorice au început totdeauna la Kremlin. Între întâmplările de aici şi imensitatea imperiului de acolo e greu de stabilit o legătură. Sub domnia Ecaterinei cea Mare totul se petrece doar la palat. Rar, rar de tot, ajung până aici semnale din realitatea ţării. E, într-un fel, drama întregii istorii universale de până la perioada modernă. Singurele mărturii pe care le avem sunt cele despre viaţa de palat. Ce se întâmplă dincolo de zidurile acestuia, dincolo de patul regelui sau al reginei, nu ştim şi nu vom şti niciodată, pentru că autorii timpului s-au preocupat aproape exclusiv de dramele şi comediile de la vârf.

În cazul Rusiei, această situaţie îşi are cauza şi în specificul vieţii politice din imperiu. Istoria se face aproape exclusiv la Kremlin. Aici se iau marile decizii. Aici se dau loviturile de stat. Aici se pun la cale comploturi, asasinate, ascensiuni fulgerătoare şi prăbuşiri zguduitoare. Efectul întâmplărilor de la Kremlin ajunge însă greu în realitatea imensei Rusii. De aici, o adevărată prăpastie între dinamica istoriei făcute la Kremlin si istoria reală, între febrilitatea vieţii de prin sufragerii şi alcovuri (pentru că aici se face, de drept şi de fapt, istoria) şi inerţia vieţii propriu-zise.

Marile decizii, indiferent că sunt occidentale sau orientale, sunt traduse în realitatea imperiului nu numai cu întârziere, dar şi anapoda. Măreaţa inerţie rusească îngroapă orice gest mai brusc, mai agitat. Până ajunge ucazul ţarului sau al preşedintelui dincolo de Cercul Polar trece mai mult de un deceniu. Timp suficient pentru ca un alt ucaz să-i ia locul. Pentru că, între timp, la Kremlin a apărut un nou ţar sau un nou preşedinte care a dat un nou ucaz, alungându-l pe primul. Felul strâmb în care se aplică de-a lungul şi de-a latul eternităţii ruseşti deciziile de palat de la Kremlin e reflectat izbitor de pătrunderea capitalismului în Rusia. Marii scriitori stau mărturie asupra harababurii provocate de apariţia relaţiei capitaliste în vastul imperiu. Gogol, Cehov, Bunin mărturisesc aceste aiureli la puterea a doua. Reformele sunt vorbe pe hârtie. Mujicul rus nu le înţelege. În mintea lui toropită pătrunde greu, infernal de greu, relaţia salariu-preţ-profit. Mica şi marea aristocraţie se complac în orgolii ridicole. Moşieriţa Ranevskaia din Livada cu vişini a lui Cehov preferă să moară de foame decât să taie, pe cât de splendida, pe atât de inutila livadă. Trenul, simbolul fiorosului capitalism, cel ce vrea să defrişeze livada pentru a lăsa loc vilelor vilegiaturiste, e privit ca un monstru.

Din această cauză, istoria Rusiei ne oferă un alt fapt semnificativ. Au învins, adică au reuşit să transforme din temelie materia inertă a sufletului slav, doar cei care au mers până în pânzele albe. Două momente sunt din acest punct de vedere ilustrative. Primul e cel leninist. 7 noiembrie 1917 e o simplă lovitură de palat. Cum se, petrecuse de atâtea ori în istoria Rusiei. Şi pe vremea lui Petru cel Mare şi pe vremea Ecaterinei. Lenin nu rămâne însă la acest nivel. Lovitura de stat bolşevică devine revoluţie. Pentru că Lenin, spre deosebire de antecesorii săi, nu se mulţumeşte să dea ucazul. El ţine să-l aplice până la capăt. Adică până dincolo de Cercul Polar. Războiul civil s-a născut din această cerbicie. Inerta masă rusească tresare brusc. Din întâlnirea dintre ambiţia lui Lenin şi rezistenţa imensei Rusii se naşte războiul civil. La capătul lui, imperiul era complet schimbat.

Stalin ajunge şi el în fruntea ţării printr-o lovitură de palat. Ca şi Ecaterina cea Mare, ca şi Lenin, ca şi Hruşciov, ca şi Elţîn, ca şi Putin. Nici el nu se mulţumeşte cu simpla emitere a ucazului. Şi în cazul lui, decizia de la Kremlin se înverşunează să devină realitate. Ca şi Lenin, pentru a-şi impune ucazurile, pentru a face din ele o realitate, nu o simplă vorbă pe hârtie, Stalin trebuie să treacă prin foc şi sabie un întreg popor. În cartea sa, Staline – vie privée (Calmonn – Lévy, 1986), Lilly Marcau crede că Stalin a fost dictator nu din nevoie interioară, ci din conştiinţa că numai astfel Rusia poate fi smulsă din amorţire. Referindu-se la primul val de represiune, cel împotriva ţărănimii, autoarea notează:

„El credea din ce în ce mai tare că represiunea fără milă, violenţa transformată în politică de stat sunt singurele mijloace pentru a transforma Rusia şi Imperiul său (…). Dădea ordine şi dicta ucazuri. Gândea că nu există «fortăreaţă care să nu poată fi cucerită de bolşevici», fiind lucid, în acelaşi timp, asupra gigantismului întreprinderii sale şi asupra costului direct în vieţi umane. Celor ce nu vedeau în Stalin decât un însetat de puterea absolută personală, această politică din 1928-1929 le demonstrează contrariul”. Rezultatul? Transformarea Rusiei din temelii:

„URSS, prin mijloace barbare, avansa totuşi: Faptele nu sunt morale, dar sunt încăpăţânate: începând cu 1930 volumul producţiei industriale atinge 180 la sută din nivelul dinainte de război. Stalin a pus cu brutalitate şi cruzime bazele unei economii planificate mai raţionale, transformând o imensă ţară agricolă într-o ţară industrială, ceea ce va permite Rusiei de a suporta greutatea invaziei germane în 1941 şi de a trage după al doilea război mondial cel mai mare profit politic din victorie. De-a lungul timpului, istoricii care s-au aplecat asupra acestei pagini de istorie au fost în acelaşi timp critici şi fascinaţi, comparând rând pe rând pe Stalin cu Tamerland, Cromwell sau Robespierre. Pentru istoria rusă, paralele cu Ivan cel Groaznic sau Petru cel Mare au fost avansate”.

E o posibilă explicaţie. Istoria nu se face, desigur, cu ce-ar fi dacă. Totuşi, potrivit altor cercetători, o Rusie democrată, care demarase deja înainte de 1917, ar fi ajuns la aceleaşi rezultate, fără a o costa atâtea nenorociri în plan uman. Pentru Rusia, cea mai bună formulă e dictatura represivă de tip Petru cel Mare, Ivan cel Groaznic, Ecaterina cea Mare, Lenin, Stalin sau democraţia şi economia de piaţă? lată o întrebare la care nu s-a răspuns încă. S-ar putea ca viitorul să fie singurul în stare să ne ajute cu ceva în rezolvarea acestei probleme.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

38 comentarii pentru articolul „La ruși, Istoria se face aproape exclusiv la Kremlin”

 • Sincer vorbind, domnule Cristoiu , nu știu cu devărat ce va fi mai bine pentru ruși, dar și

  pentru omenire în viitorul apropiat ,dar eu cred cu fermitate că tot pacea și negocierea, ajungerea la un consens,sunt mai bune ! Rușii s-au obișnuit cu viața grea din vremea țarilor ,dar și cu cea plină de cruzime și victime omenești din
  vremea lui Stalin ! Fie sistem represiv ,fie conducere democratică la Kremlin și economie de piață aplicată in țara lor,rușii tot vor rezista !

 • @Cora,

  Se pare ca cineva a gresit intrarea si-a ajuns in tribune in loc sa intre pe teren si-acum iti cere sa golesti tribunele ca sa poata juca turca de unu’ singur in peluza.
  Eu zic sa-i trimiti o invitatie cu acces pe teren ca e pacat sa se piarda bunatate de telent printe muritorii de rand… 🙂

  • Aha…deci d-ta consideri că obiecțiile mele nu sunt îndreptățite ?
   Aș fi curios să mă lămurești unde greșesc – presupunând că nu ești și d-ta vreunul de categorie cuantic -redundantă :)), aiuritor-obositoare, histrionic – acaparatoare.
   Te întreb serios, deși ți-e clară ostilitatea – deci serios să-ți fie și răspunsul.

   • @hayde,

    Te lamuresc, stimate domn, te lamuresc… Va zica intrarea la tribuna (a nu se confunda cu tribuna parlamentului) e libera si gratuita si se constituie intr-un privilegiu nu intr-un drept, prin urmare orice obiectii ar avea vreun „tribun” sunt bazate fix pe aeru’ din piept… 🙂

    • Înțeleg. Dar se pare că eu nu m-am făcut bine înțeles.
     Oricine e liber să zică ce poftește, la „tribuna” gratuită. Funcție de discurs, e însă și obligat la ceva – să-și asume aplauzele sau huiduielile.
     Eu nu obiectez că sunt și alți opinenți – deci nu mă acuza că vreau golirea „peluzei”. Pur și simplu am specificat clar, repetat, celor doi : NU doresc să discut aiureli, deci să nu monopolizeze spațiul ulterior postării mele – unde s-ar putea exprima și alții, mai cu „picioarele pe pământ”. N-au decât să se hârjonească între ei zilnic, SEPARAT, e spațiu berechet pentru toți – dar să nu-și închipuie că trebuie să se bage în seamă cu oricine / oricând, mai ales cu insinuări jignitoare (fără alt temei decât că așa li se năzare lor).
     Fost–am clar ? Eu zic că fost-am.

     • Căci iată, peste 30 de postări – total inutile,generate de stilul intruziv și obositor al persoanelor menționate. Subiectul era cu Rusia, Kremlin, particularități sociale de acolo, centre, dictaturi. Eu am comentat strict pe subiectul propus de autor – mi-ar fi plăcut o discuție cu 30 de postări pe temă, fie pro/contra, idei alternative, etc.
      În fapt, ce avem ? Ce se vede.
      Azi sunt și eu vinovat, m-am prins în polemica total inutilă. Totuși, cineva trebuia să o facă, căci ruptura e maximă între ce se discută în articole / pastile și ce comentează niște „monopoliști”, aproape 100% pe deviații..mă rog, să fiu elegant…mai abstracte.
      Dacă doar eu am problema asta, inseamnă că eu sunt problema – caz în care mă voi retrage din onorabila „peluză”.

     • privilegiul de a scrie paici mi l-a daruit Maestrul si dispune de el dupa cum doreste.
      ii multumesc ca-l am si ii voi multumi ca l am avut, atunci cind n-o sa l mai am.
      daca ceva ma inspira, comentez. daca nu, nu. spre ex ce ai scris tu, Hayde, mai sus, nu ma inspira.

 • In spatele ușilor impunătoare din Kremlin se ascund potentați cumpliți, gușați ideologici, șobolani ce se cred imperiali. S-au nimerit, s-au potrivit. Tiran e fiecare, sub altă înfățișare. Putin, cu minuțiozitatea unui KGB-ist mediocru și în cinismul lui criminal, ii are la mana. Timpul care s-a scurs și războiul asta criminal arată că triumful politicii lui Putin se sprijină exclusiv pe exploatarea slăbiciunii umane, a lașității și a criuzimii. Putin a moștenit păcate și lasă păcate de moștenire. Toată istoria muscalilor conține mituri proaste. Falsul rusesc este falsul unei propagande de stat imperialist. Rusia este Crescendo de ipocrizie, condimentata cu ura. Kremlinul a inventat un testament și o vechime milenara. Or, Rusia a apărut prin decretul lui Petru cel Enorm. Până în 1700 Rusia a fost doar un vasal al succesorului Hoardei de Aur – Hanatul Crimeei. Putin este, cred, sper, ultimul genghishid al planetei. Grav este că rusul de rând nici nu a observat anul in care totul se rasturnase la Moscova. Anul in care Kremlinul s-a transformat într-o enorma tumoră mafiota, războinică, ale cărei metastaze distrug întreaga ființă. Dar oare abrutizatilor ruși le pasa? Nu! Căci rușii, in marea lor trufie oarbă, nu vad nimic. De la sine înțeles, Rusia e sfântă doar in capul rușilor care gândesc că în veacul al XVI-lea. Rusia de astăzi seamănă cu un imens Salonul Nr. 6. ” Oriunde în altă lume, zice Cehov, oriunde în altă parte, presa și cetățenii de mult ar fi făcut praf aceasta Bastilie „. Numai ca in Rusia, care nu a trecut prin Renastere, prin revoluții, prin reforme, dictatura este un drog. Rușii sunt dependenți de acest drog. Rușii adora dictatura, războiul, focul și jaful. Oriunde se afla un colțișor de plai cu oameni liberi, dornici să-și decidă propria soartă, apar Cumpliții ruși ca să-i extermine.

 • Nea Ionele sa spui tu primul la televizor ca Rusia va ocupa Ukraina pana la Odessa si ca toti vecinii isi vor recupera teritoriile pierdute , adica Romania va recupera Bucovina si Bugeacul , Ungaria va recupera Transcarpatia , Polonia si Slovacia ce le-a apartinut, nu stiu si nu ma intereseaza de banditi. Dar oare vor recupera? Sau asteapta sa le primeasca de la rusi. Romania a avut doar de castigat cand a fost aliata cu rusii. Vezi razboiul de independenta. Primul razboi mondial. Al doilea razboi mondial. Trebuie sa fii dobitoc sa mergi inainte cu occidentul acum. Dar ei tot aduc trupe aici. Au avut si nemtii la 23 august 1944. Trebuie doar sa scoatem multinationalele din tara ca armatele le vom fugari ca pe nemtalai in pas’pa.

 • Istoria acestui tărâm funebru este un Eldorado al minciunilor. Rusia nu a trecut prin Renastere, prin reforme. Rusia se va schimba când Trump se va vopsi brunet.

 • Maestre, trăim vremuri de cumpănă.
  O mână de oameni potentați de pe glob, în costumele lor de mii de dolari au pus gând râu omenirii.
  Toți, absolut toți suntem în primejdie și nu avem nici un mijloc de a ne apăra.
  Aceștiea distrug toate lanțurile firești care asigură viața. Distrug rețelele de energie și prin distrugerea acestora cade tot lanțul: agricultura, fermele de animale, unitățile de prelucrare, distribuția de alimente.
  Politicienii în costumele lor de mii de dolari duc un război în Ucraina care seacă bunăstarea tuturor cetățenilor.
  Practic fiecare cetățean din Europa este obligat să plătească pentru armament.
  *
  Nu înțeleg cum guvernul României acceptă cu seninătate sacrificarea populației acestei țări.
  Ce deaq li s-a oferit la schimb?

 • exista un singur fel de ‘a face Istorie’. pur si simplu e doar unul.
  oricare altul va initia procedurile de corectie ale Universului.

  Istoria se poate ‘face’ daca si numai daca ea lucreaza in armonie cu Natura.
  pe oameni ii naste nu doar Natura, ci si Istoria. asta e faza tare de tot, ca si Istoria ii naste.
  ‘faci Istorie’ atunci cind lucrezi cu aceasta valenta a Istoriei, care se ocupa cu ‘nasterile oamenilor’ …spre ex intr un neam.

  poti schimba ecuatiile de miscare are cetatenilor unei natii cu parul, Actionind, insa Natura va echilibra Actiunea activind proceduri care vor naste o Reactiune si care va fi o exprimare absoluta, imbatabila.
  prin urmare calea absoluta de schimbare a ecuatiei de miscare a unei natii e ‘lucrul cu Istoria’, mai cu seama ‘lucrul cu Istoria Viitorului.

  ori lucrezi cu parul, ori cu Istoria Viitorului.
  lucrind cu parul…Istoria te face pe tine
  lucrind cu Istoria Viitorului…tu o faci pe ea

  depinde pe ce taram lucrezi,
  al Actiunilor
  al Nonactiunilor.

  prin urmare faptul ca undeva…oriunde in lume, se face Istorie nu spune ceva esential,
  pentru ca fundamental e pe ce taram lucrezi.

  oricum o dai…to la ‘Kremlin’ se face Istoria,
  un Erudit ar alege,
  …pesemne!, insa sa leaga dupa dorinta!, treaba lui!,
  un par mai sofisticat,
  insa un Prost e clar ca va alege sa lucreze cu Istoria Viitorului, pentru ca un Prost nu stie nimic, pentru ca el lucreaza cu vase, continutul se misca singur…

  • @Online
   Inca ceva…tot din Biblie…acum vor spune ca sunt „Popa”…am avut in Liceu un profesor de Latina Extraordinar…Hincu il chema…cunostea etimologia oricarui cuvant…ce latina…ce romana…indo-europene…germana…franceza…etc
   Sfânta Evanghelie după Luca
   Capitolul 7
   33.Căci a venit Ioan Botezătorul, nemâncând pâine şi negustând vin, şi ziceţi: Are demon!
   34.A venit şi Fiul Omului, mâncând şi bând, şi ziceţi: Iată un om mâncăcios şi băutor de vin, prieten al vameşilor şi al păcătoşilor!
   35.Dar Înţelepciunea a fost găsită dreaptă de către toţi fiii ei.
   36.Unul din farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce cu el. Şi intrând în casa fariseului, a şezut la masă.
   37.Şi iată era în cetate o femeie păcătoasă şi, aflând că şade la masă, în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir.
   38.Şi, stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Lui, şi cu părul capului ei le ştergea. Şi săruta picioarele Lui şi le ungea cu mir.
   39.Şi văzând, fariseul, care-L chemase, a zis în sine: Acesta, de-ar fi prooroc, ar şti cine e şi ce fel e femeia care se atinge de El, că este păcătoasă.
   40.Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Simone, am să-ţi spun ceva. Învăţătorule, spune, zise el.
   41.Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci.
   42.Dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?
   43.Simon, răspunzând, a zis: Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult. Iar El i-a zis: Drept ai judecat.
   44.Şi întorcându-se către femeie, a zis lui Simon: Vezi pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă, cu lacrimi, Mi-a udat picioarele şi le-a şters cu părul ei.
   45.Sărutare nu Mi-ai dat; ea însă de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele.
   46.Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele.
   47.De aceea îţi zic: Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte.
   48.Şi a zis ei: Iertate îţi sunt păcatele.
   49.Şi au început cei ce şedeau împreună la masă să zică în sine: Cine este Acesta care iartă şi păcatele?
   50.Iar către femeie a zis: Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace.
   Dimineata Frumoasa Online!!!
   vali
   🙂

 • În sfîrșit cineva care aduce blogul maestrului în atenție. Se simțea nevoia unei erudiții autentice. Sunt comentariile d-lui Hayde care, în plus, apostrofează cuplul online-Constantinescu. Cineva le-a propus mai demult să-și ia o cameră, (sau variante) dat fiind faptul că ne-au obosit destul cu efectul cuantelor.

  • @Hopa a scris pe 22/10/2022 la 04:00
   Hopa…”ce avem noi aici”…vorba militienilor…”ce contineti in aceasta plasa”…sri-sie-dgia pe aici…ca dipi-doar sifoane…sts-schiori…spp-soferi sipa-combinatori…sau „avem”…”trei scoli de gandire”…NU…”avem”…”hayde unu si hopa”…hopa mitica…cade-n….si se ridica…
   „Marcati”…”Tagged”…Sau „Tagati”…Nu Uitati…”flancuri”…jenant”…Identificare/Localizare Tinta…Calare/Urmarire Tinta…Angajare/Distrugere Tinta…La RADAR…Doar Ca Exista Sarpele Pas…Dupa ce te musca…Mai Faci Un Pas…Si Mori…Sau Scorpionul…cu venin atat de puternic incat omoara un elefant…
   hopa si unu…ati mai fost pe aici…hayde…imi pot face si Eu…10 conturi si remote prin 20 de proxy….
   Dimineata Frumoasa.
   Valentin Constantinescu

   • Bizarule domn (congruent în bizarerie cu și mai ciudatul d-tale partener de aiureli), îngăduie-mi câteva precizări – deși le presimt inutile în ceea ce te / vă privește:
    1) Eu NU am mai postat pe aici altădată (în afară de recentele intervenții).
    2) Eu NU sunt colegul @Hopa (căruia îi înțeleg însă limpede saturația).
    3) Pari la fel de prins în obsesia „serviciilor” precum e ălălalt captiv în obsesia „cuantică”.
    Clar, sau ai nevoie de o planșă ?
    Primele două iterații pot fi lesne verificate de administrația blogului. Ultima poate fi verificată doar de profesioniști cu halate.
    Pricepe (și încearcă să-l luminezi și pe rătăcitul astral 🙂 ) că NU poftesc a dialoga cu niciunul din voi, lipsindu-mi atât răbdarea, cât și expertiza freudiană.
    NU monopolizați dialogul, mai ales în spațiul de replici alocat postărilor mele – privați pe alții de posibilitatea răspunsurilor (fie ele acord ori critică).
    Nu am intrat aici pentru a mă irosi în pseudo-dialog. Respectul pe care îl port d-lui Cristoiu evident nu se răsfrânge și asupra poluatorilor ocazionali, oploșiți pe aici din impulsuri histrionice.
    Dacă veți continua cu aluzii jignitoare sau alte elucubrații incomprehensibile, singura variantă de armonizare va rămâne intervenția administrației.
    Ergo, PA.

    • @Hayde a scris pe 22/10/2022 la 12:04
     Hayde…Haide…sau Hai sa iti explic ceva…
     Cand un animal de prada vaneaza…cel mai important lucru e asteptarea…panda…nu trebuie sa existe nervozitate…cand tragi cu o arma…desi glontzul pleaca cu 700 m/sec…1.000 m/sec…”mangai arma”…de fapt…Scrie In Sun Tzu…”De aceea, maestrul Wang a spus: Când o pisică stă la intrarea unei găuri de şoareci, zece mii de şoareci nu îndrăznesc să iasă; când un tigru păzeşte vadul,zece mii de cerbi nu pot să-l traverseze”.
     Daca nu ai fost atent…ai raspuns „aici”…la „Hopa”…”Hopa a scris pe 22/10/2022 la 04:00″…in loc sa raspunzi la „Hayde”…”Hayde a scris pe 22/10/2022 la 02:35”
     Intre Timp…Eu…Mai Am Si Alte Treburi…ca tocmai ce s-a facut un 11…”o echipa de fotbal”…nu e 4-4-2-1…pare un 5-5-1
     Costa Rica: Un avion de mici dimensiuni din Mexic cu cinci cetăţeni germani la bord a dispărut/India: Cinci militari au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea frontierei disputate cu China/Dâmbovița: Băiat de 15 ani, accidentat mortal de tren în timp ce se afla în zona pasarelei Găeşti….Azi…22.10.2022.
     Fara „Salutari sau Salve”…”s-au tras SALVELE”.

     • Normal că aici am scris, replicând la nefondata d-tale acuzație. La postarea inițială continuam dacă erau comentarii pe ideea „grupul Piter” (de fapt singura în relație cu articolul d-lui Cristoiu).
      Repet – nu mă obosi. Te voi răsplăti procedând identic.
      Fiecare are libertatea exprimării (sub arbitrajul administrativ). Evident că există și libertatea de a-ți selecta interlocutorii – iar torentele tale de intervenții, la orice / oricine, limitează posibilitatea altor exprimări.
      Vezi-ți de ale tale, cum eu îmi văd de ale mele.

    • @Hayde a scris pe 22/10/2022 la 12:49
     Se pare ca nu ti-ai stabilit „identitatea de gen”…
     Poker-ul…Barbut-ul…Babaroasele…sunt pentru Baietzi…Pentru Jucatori…
     Cu „PLUS”…aitou(cica ar fi condoleante in japoneza)…ici ni san si go rok sici hachi qiu giu…de la 1..la 10 in Japoneza…ai si „Antrenor”…si „Arbitru”..”arbitreaza o femeie”…doar e „egalitate de gen”…Sper Ca Iti Plac Iti Plac „Glumele Mele”…
     Esti „la mutare”…”la miscare”…
     Atacantul internaţional japonez Masato Kudo (32 de ani), care a fost campion în Japonia şi a jucat şi în Statele Unite şi Australia, a murit vineri, a anunţat clubul său./O femeie s-a aruncat de la etajul 9 al unui bloc din București. ziare.com(celelalte erau dupa g4media).
     Astept.

     • Așteaptă. Pune-ți și un ceas la căpătâi, să poți număra secundele cu degetul.
      Nu pricepeti că eu nu opinez pe aici pentru a-mi pierde timpul cu inși aidoma ție, cu neuroni dezlânați ? Adică, pre graiul tău, „ne…u…roni dez..lâ…nați ” :)))?

      Din păcate mă lămuresc de ce pajiștea comentariilor e populată cu asemenea ciudați. Odată pentru că, din nefericire, spitalele de psihiatrie sunt subfinanțate, iar secundar pentru că administrația blogului nu ia măsuri pentru anularea fenomenului de „flooding” sau pentru asanarea climatului discuțional.
      Voi mai posta ocazional, așteptând o posibilă reglare a situației. Dacă lucrurile rămân în aceeași stare, va fi clar că pierd vreme, paralel cu evidenta risipă de idei.
      Pricepe deci, obositorule / obositorilor : PA !

    • @Hayde: Domne nu-ti bate capu cu moronul asta sau cu idioata aia care semneaza „Online”…niste imbecili patologici care au a aparat blogul maestrului cu elucubratiile lor…nici sa-i injuri nu merita…

     • Acaparat…

     • Asta se observă din avion.
      Nu prea înțeleg de ce se tolerează starea de fapt ? Lipsă de timp din partea administrației ? Posibil. Că nu-mi imaginez de ce s-ar dori așa ceva, până și forumuri tip ‘MISA” au mai multă coerență și sens 🙂
      Păcat de articole sau pastile. Nu va mai comenta nimeni până nu se închide ospiciul.

     • vali, …observi?:)
      a sosit ‘anotimpul injuraturilor’ pe blog!:))
      ce noroc pe capul nostru ca razboinicii blogului prefera anotimpurile, nu timpul :)))), ca asa trei anotimpuri o ducem ca belferii paici!:)))),
      Io…chiar le multumesc, sa stii!

      unde i mai gasesti azi pe unii care sa injure in stil ‘anotimpuri’?!,…marfa rara, ce mai!:)))))

     • @Unu/Hayde/Hopa
      Have A Nice Weekend.
      Hurricane Roslyn heads toward Mexico and could strengthen to a Category 4 before landfall this weekend.By Haley Brink and Derek Van Dam, CNN meteorologis.sUpdated 8:13 AM EDT, Sat October 22, 2022
      https: //edition. cnn .com/2022/10/22/weather/hurricane-roslyn-mexico-saturday/index.html
      PS.
      https: //earthquake. usgs. gov/earthquakes/map/?extent=9.27562,-151.25977&extent=59.22093,-38.75977
      PPS.
      https: //www .jpl .nasa. gov/asteroid-watch/next-five-approaches
      Best Regards.
      Valentin-Ionut Constantinescu

  • eu sint Prost ( daca nu sint, atunci sa retie ca barim tind sa fiu )
   deci…cumva…e Eruditi VS Prost

   n am nimic impotriva eruditilor care simt nevoia sa puna la indoiala un Prost.

   Hopa, de ce tine mortis Eruditia sa precizeze ca e autentica?!, pentru ca eu, Prost fiind, nu simt nevoia.
   Hopa, ‘autentic’ se exprima prin superpozitii, tu care dintre ele esti?

   • @Online
    Filozofie Orientala…Sun Tzu..a scris Bine tzaranushul „Cartea”…dar si astea sunt la fel de Bune…Practic Asta…de vreo 35 Ani…Fizic..Mental…Psihic…
    „Bunătatea în gândire crează profunzime. Bunătatea în dăruire crează dragoste.” Lao Tzu
    „Umple-ţi bolul până buză şi se va vărsa. Ascute-ţi mereu cuţitul, şi se va toci.” Lao Tzu
    „Guvernarea unei mari naţiuni este ca şi gătitul unui peşte mic: prea multe manevre duc la stricăciune.” Lao Tzu
    „Cu cât sunt mai multe reguli şi legi, cu atât vor fi mai mulţi hoţi şi tâlhari.” Lao Tzu
    „Violenţa, chiar bine intenţionată, se răsfrânge întotdeauna asupra ei însăşi.” Lao Tzu
    samd adica si asa mai departe…
    https: //www.diane .ro/2016/03/citate-de-si-despre-lao-tzu .html
    Dimineata Frumoasa Online!!!
    vali
    🙂
    ps adica post scriptum parca…Stii ce-i pierde pe ei…”faptul ca au un scop”…ca vor sa obtina ceva…sa ajunga undeva…

    • stii cum mi am dat seama ca sint sau tind sa fiu…un Prost?
     pentru ca nu stiu care mi e Numele. deci nici macar nu stiu cum ma cheama1 habar n am care mi e numele, nenica! s-ar parea ca lumea ailalta stie care ii e , …uite ca io habar n am care e ala care mi a fost daruit.

     miscandu ma dupa cum sint…incerc sa suplinesc!, …dupa puteri. facind asta…poate imi deduc Numele, poate mi dau seama care e. framantari de Prost ( oleaca mandru,…din cite vad :)) )

     • @Online
      Daca Vrei mai lamurim un aspect…din Biblie…
      Sfânta Evanghelie după Luca
      Capitolul 20
      29.Erau deci şapte fraţi. Şi cel dintâi, luându-şi femeie, a murit fără de copii.
      30.Şi a luat-o al doilea, şi a murit şi el fără copii.
      31.A luat-o şi al treilea; şi tot aşa toţi şapte n-au lăsat copii şi au murit.
      32.La urmă a murit şi femeia.
      33.Deci femeia, la înviere, a căruia dintre ei va fi soţie, căci toţi şapte au avut-o de soţie?
      34.Şi le-a zis lor Iisus: Fiii veacului acestuia se însoară şi se mărită;
      35.Iar cei ce se vor învrednici să dobândească veacul acela şi învierea cea din morţi, nici nu se însoară, nici nu se mărită.
      36.Căci nici să moară nu mai pot, căci sunt la fel cu îngerii şi sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai învierii.
      http: //www. bibliaortodoxa .ro/carte.php?id=48&cap=20

     • ‘dorinta’, capataiul istoriei omului

      ‘lipsa dorintei’, capataiul Omului
      __
      dorinta e…diferenta dintre ‘voia omului’ si ‘voia Omului’, care duce la diferenta dintre ‘fiul omului’ si ‘Fiul Omului’
      ‘dorinta’ Fiului Omului e ‘implinirea dorintei Tatalui’, iar ‘dorinta omului’ e implinirea voii omului.

      mai intai omul isi da seama ca are un fiu, care ii implineste voia ( tot asa cum si Tatal are un Fiu, care ii implineste Voia )
      cum e Sfanta Treime…asa si Omul, asa si omul

      dupaia mai ramane ca omul sa si armonizeze propriul fiu cu Fiul, caz in care omul devine Om.

      deci ‘lipsa dorintei’ nu inseamna ca…n ai dorinte!, ci ca dorintele tale sint in Armonie cu ale Tatalui, iar asta se intampla exclusiv atunci cind Fiul Omului este si Fiul Tatalui.

      …insa se incepe cu…’omul are un fiu, care ii implineste voia’. nu e simplu de priceput cum vine asta…
      dupa cum pare bilversant ca acest fiu safie, la un monet precis definit, Fiul lui Dumnezeu, pentru ca e olecut greu de priceput cum vine aia ca….omul sa aiba un fiu…si care sa mai fie si Hristos!
      totusi, Iisus Hristos e ‘fiul omului’, cind omul devine Om, deci Omul si Dumnezeu au acelasi ‘fiu’, iar el e Hristos.

      atunci si numai atunci cind ‘fiul omului’ e Hristos, adica ‘Fiul lui Dumnezeu’, omul…e lipsit de dorinte, in sensul ca…tot ce si doreste e ceea ce Dumnezeu isi doreste! si nimic altceva nu-si doreste! 🙂

      se tot vorbeste despre Fiul Omului…insa nu mai bine intelegem cum vine asta?:)))
      Fiul Omului, adica Iisus Hristos e chiar ‘fiul Omului’ !:)))

      bine, nu e nimic nou aici, ca s-a zis de mii de ani asta, insa …stiu io daca o fi si chiar asa de simplu de priceput?! :))

      ( a doua venire a lui Hristos, care e in Imparatia lui Dumnezeu, adica…in noi!:))), e venirea lui Hristos ca…’fiu al Omului’
      ca Fiu al lui Dumnezeu a venit!, a doua oara o sa vina ca fiu al…Omului )
      ( faptul ca Hristos e Fiul Omului inseamna ca ‘cel care implineste dorintele Omului e Hristos, deci dorintele Omului sint si ale Tatalui, deci Capul Omului e Hristos, deci …Mintea Omului e stapinul Omului e Hristos ( care e Fiul Mintii Si Inimii, parte a Sfintei Treimi )
      deci e cam asa:
      pe cind Capul Sfintei Treimi e Tatal, Capul Omului e Fiul Mintii si Inimii Oului Absolut 🙂

      deci cam asa e cu Dinamica Dorintelor…omului, Omului 🙂

     • daca as intra intr o biserica si as zice: Hristos e Fiul Omului!,…creca nimeni n-ar tresari.
      insa daca as zici:
      hei!, Hristos e fiul tau!…:))), indreptand mana spre un om din biserica aia,:))))), creca ala as fi!:)))

      mai simplu: omul vorbeste despre Fiul Omului… fara probleme, la orice ora,
      insa daca ‘omul’ cu pricina devine el…, deci Hristos devine ‘fiul’ lui, in cazul in care el devine Om, abia atunci arata ca se prea poate sa aiba ceva probleme de intelegere 🙂 , …daca are!, ca daca n are, n are si cu asta basta.

 • Și totuși, dle.Cristoiu, Moscova nu a avut exclusivitate ca pol, centru sau nexus al puterii. De la Petru, orașul său de suflet (Petrograd, Petersburg) a însemnat ades mai mult – fiind principalul punct radiant de modernism.
  Nu insist că și revoluția Bolșevică tot acolo s-a înfiripat, prin genialitatea marțială a lui Bronstein (Troțki). Vreau în schimb să privim undeva între 1992-1998, când așa-numitul grup „Piter” s-a consolidat până la capacitatea de a-l debarca pe Elțin.
  Putin, Medvedev, Zubkov, Alexei Miller (și alți amici inutil de enumerat în spațiul restrâns al unui simplu comentariu) au alcătuit o echipă atent selectată, formată și pusă în potrivitele conexiuni occidentale.
  Așa ajungem la (prea-puțin) analizatul Anatoli Sobchak, artizanul inițial al sudării pomenitului grup. Că era în relații foarte apropiate cu Kissinger, introducându-i-l și pe anonimul Putin în acei tulburi ani ’90…poate fi un fapt coincident.
  Sau nu ? Ce ar spune „istoricul clipei” ce ar măsura și acele clipe ?
  Nimic nu se poate plenar înțelege fără investigarea acelor ani. Nici evoluția spectaculoasă a lui Vladimirovici de la anonimitate la maximul nivel, nici măcar bizara încăpățânare cu care nonagenarul Kissinger încă ia partea nucleului Piter.
  Asta nu-i „conspirație” în sensul înțeles de vreun intelect limitat. E doar o parte a firelor care se urzesc mereu în curenții subterani ai istoriei, rareori devoalați prin documentare exhaustivă de istorici (fie ei ai clipei, deceniului, veacurilor).
  Cu cât veți avansa pe investigarea acestei piste, cu atât veți fi mai încântat – ca prieten dezinteresat al muzei Clio.

  • @Hayde a scris pe 22/10/2022 la 02:35
   Sunt si mediocru nu doar limitat,Iq in jur de 100.
   Tu si Online aveti o „scoala comuna”…”plenar înțelege”…
   Voi romanii…sunteti mai „binecuvantati” de istorie…ce kissinger…”sefu la planeta”…il aveti pe sora…105 de 7 Noiembrie in curand…si nemuritorul iliescu…poate nu stiati…Va Spun Eu…iliescu e Highlander (Nemuritorul)…
   De exemplu…poti spune ca putin e mason,ca a purtat la Hanoi …Nov. 18, 2006…semne masonice…Bun…priviti cu atentie asta…un clip de un minut…Putin: „I am not your friend, I am the President of Russia”
   https: //www. youtube .com/watch?v=hPkqUX9rqj4
   Acum…de avansat…”avansati inainte”…Circul nu tine de Foame si nici Conspiratiile nu tin de Frig…ce imi place la rusi…modul lor de a face „educatie”…cu „knutul si cu foamea”…iar de la nord coreeni ma fascineaza ca stiu sa manance si ce e sub pamant…radacini de exemplu…si „terapia de plans”…pe care a implementat-o kim…ca aia de ras de la americani…cia…sri…nu doar ca ma plictisisem de ea…dar nu mi-a placut niciodata…si mai e ceva…Rusia nu crede in lacrimi…
   Dimineata Frumoasa.
   Valentin Constantinescu

  • @Hayde a scris pe 22/10/2022 la 02:35
   „Nimic nu se poate plenar înțelege”…O incercare „subtila” de „stropire” a lui Online…ti-am facut „incadrarea”…”profilul”…
   Dimineata Frumoasa.
   Valentin Constantinescu

   • vali,
    stilul lui H e unic. l am mai intalnit in ultimii 11 ani, chiar des, are 10.000 de haine insa stilul e unic si ii simti parfumul de la o posta… de dama sau barbatesc, in functie de ce haine imbraca stilul. o fi avand si el o treaba, asa ca ii urez succces!, indiferent care e aia
    🙂

 • Mda, cam adevarat ce credea Stalin…cum scoti din adormire/vegetare un popor care e un morman de nesimtire?…prin fortare, violenta, dictatura…si romanii sint la fel ca si rusii…ma rog, marea masă…

  • Succesul pare sa fie un mix între dictatura-democrație-economie de piata,cel puțin așa ne arată China.

  • @Unu a scris pe 22/10/2022 la 01:22
   Se pare ca nu intelegeti ceva…serviciile secrete romanesti au folosit toate mizeriile posibile in ultimii 6 ani cel putin…nu veti scoate pe nimeni din „adormire”…Oamenii nu sunt „un morman de nesimtire”…Oamenii „nu mai sunt prosti”…”stupid people”…Va Spun de acum…Romania va intra in incapacitate de plata/incetare de plati/faliment/default…conturile vor fi blocate…nu se vor mai plati salariile…nu veti mai avea utilitati sau incalzire si asta se intampla deja…si Oamenii tot nu vor protesta…din mai multe motive…
   1.V-au invatat pe toti…nu doar initiatorii protestelor in mediul virtual…dar si la manifestatii…aceiasi agitatori din servicii…nu mai „pleaca nimeni pe fenta”…
   2.Aici prin Romania au ramas vreo 14 milioane cel mult si e vorba de batrani si copii,cei tineri care puteau face diferenta sunt la munca afara…
   3.Cei de aici…”tineretul revolutionar”…sunt boierii de la stat…membrii de partid…sindicat…masonerii…E Incheiat Subiectul…
   Va mai ofer niste exemple…Australia SUA si Brazilia au „capitale administrative”…Canberra are vreo 400.000 locuitori la vreo 27 milioane…Bucuresti…ramas doar capitala administrativa are 2 milioane si ceva la vreo 14 milioane,aplicand regula de trei simpla sunteti vreo 2 milioane in plus pe aici…
   Oamenii nu sunt „un morman de nesimtire”…sunt Informati…Stiu…Ce E Fiecare…cu cine „a votat”…”pe cine a turnat”…”in ce partid e”…”ce afaceri sau combinatii are”…de acum…fiecare pe cont propriu…
   Va Spun de acum…nu veti reusi sa scoateti oamenii in strada…Lacomia strica Omenia…Cineva acum mai bine de 6 ani mi-a spus o Vorba Mare….”tara e bogata omenie nu mai e”…Altcineva acum 4 ani…acelasi lucru cerand socoteala cuiva…”Unde iti e Omenia?”…V-ati pierdut Omenia…V-a pierdut Lacomia…
   Cunosc foarte bine oamenii din „servicii” si metodele lor…Nu Va Merge…Nu Va Functiona…atac rafinat sau atac prin forta bruta sau combinatii…NIMIC.
   Dimineata Frumoasa.
   Valentin Constantinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *