Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

La vremuri noi, tot noi: de la cenzură fără mască la cenzura cu mască

Să mă mir dacă canal cu pretenții de comunicare deschisă, liberă circulație a ideilor – YouTube pe numele său – l-a suspendat pe Ion Cristoiu, deocamdată pentru o săptămână, iar, după ce confratele nostru sesizează abuzul, a revenit cu amenințarea că îl va bloca, în mod definitiv și irevocabil? Motivul fiind acela că aici ar fi apărut niște texte care nu corespund rigorilor respectivului canal social media. Uite că nu mă mai mir deloc! Sunt, de-acum, 31 de ani de când avem tot mai dure dovezi că zicala „afară-i vopsit harul și înăuntru-i leopardul’’ nu-i doar o vorbă-n vânt. Mai pe șleau spus, că mult trâmbițata liberă circulație a ideilor este mai degrabă un slogan de propagandă sau, mai rău, că acest formidabil principiu- eminamente democratic, nu-i așa? – ni se aplică, nouă, cetățenilor româno-europeni exact așa cum ne-a prescris al nostru Grigore Alexandrescu. Adică, există egalitate, dar nu pentru căței. Și, în consecință, să ne intre bine în cap că am făcut saltul istoric de la cenzura fără mască la cenzura… cu mască. Cenzura cu masca sus-numitei corectitudini politice, vreau să spun!

Nu contest, teoretic, adică pe hârtie, avem o neîngrădită libertate de exprimare. Dar numai teoretic, pentru că, în realitate, apar tot felul de restricții și de interdicții, una mai bizară ca alta. Bomboana pe colivă fiind, bineînțeles, corectitudinea politică, clocită, dacă nu mă înșel, în laboratoare specializate din Țara Statuii Libertății. Revenind la ale noastre și, ca unul care, în anul ce începe, voi număra, împreună cu prietenul și colegul meu de promoție, Ion Cristoiu, 50 de anișori bătuți de când am fost angajați cu carte de muncă în presă, îmi asum toate riscurile să spun că, în comparație cu fariseismul auto-proclamatei „societăți deschise’’, cenzura regimului „partidului unic’’, așa cinică precum era ea, era, totuși, sinceră. Adică îți spunea din start că nu ai voie aia și aia și aia și așa mai departe și că, dacă totuși ai să o faci, să nu te mai miri, după aia, dacă ai să pățești ce ai să pățești.

Drept pentru care noi, ziariștii, ne luam măsuri de precauție și băgam la greu șopârle. Pe care, până în 1976, când a fost desființată cenzura- pardon, Direcția generală a presei și tipăriturilor de pe lângă Consiliul de Miniștri, se mai găseau și pe acolo băieți deschiși la minte care le lăsau să treacă. Cazuri rare, recunosc, dar reale. Pentru ca după aceea, când auto-cenzura din redacții a înlocuit vechea cenzură, aveam și noi oameni de bine care le dădeau liber să treacă…

Acum, dacă tot am deschis discuția, haideți să vă povestesc o nostimadă petrecută prin 1975. Adică în vremea în care devenise amintire perioada de relativă, dar reală deschidere politică, ideologică și culturală căreia i-au pus capăt funestele Teze din iulie 1971. Împrejurare în care, pentru a face să treacă de ochiul vigilent al cenzurii articole mai cu dus-întors, luasem obiceiul să le punem ca moto citate din opera „tovarășului’’. Dar nu oarecare citate, ci, în special, unele datând din anii premergători revoluției culturale, ani în care ne amăgeam că Nicolae Ceaușescu este cu adevărat un adept și un promotor al voioasei, liberei cugetări. Citate dintre care, dacă nu ar fi apărut și în volumele consacrate gândirii social-politice a lui Nicolae Ceaușescu, ai fi, zis că le-a scornit cine știe ce slobod la gură.

Așa că, într-o bună zi, la „Scânteia tineretului’’, unde lucram, am scris un articol în care spuneam că nu este de vină ziaristul care critică un activist UTC, ci este de vină activistul care greșește și merită să fie criticat. După cum era de așteptat, o asemenea vorbă în dungă nu avea cum să îi scape cenzorului, adică persoanei abilitate de Direcția Presei să vegheze la puritatea politico-ideologică a cotidianului CC al UTC. Care tovarăș a luat foc și s-a pus pe tunat și fulgerat:
– Cum este posibil ca în organul central de presă al CC al UTC să apară o asemenea afirmație dușmănoasă și profund străină exigențelor propagandei de partid?

Cum, de la început mă înțelesesem cu șeful meu, A. I. Zăinescu, binecuvântată fie-i amintirea, noi aveam, din vreme, pregătit citatul lui Nicolae Ceaușescu și în care, ideea era exact cea care îl pusese pe jar pe tovarășul cenzor. Ce-i drept, aici era vorba despre activistul de partid și nu despre cel din schema de cadre a UTC-ului, dar, pe fond, mesajul era același. Așa că, tovarășul cenzor nu a mai avut ce face, adică a înghițit în sec și a pus pe pagină ștampila cu „bun de tipar’’.

Am povestit această ispravă nu pentru a mă lăuda ce meri curajoși am fost noi pe vreme de cenzură, ci pentru a le sugera, prietenului Ion Cristoiu și curajoasei sale echipe de colaboratori, să preia ideea și să o adapteze noii cenzuri instituite și practicate în condițiile mult trâmbițatei libere circulații a ideilor și ale deplinei, neîngrăditei transparențe. Cum ar fi, de pildă, să reia anumite sloganuri duhnind a intoleranță politică precum cele lansate de către pseudo-președintele Klaus Iohannis împotriva PSD. Bineînțeles, fără să spună și de unde provin ele. Sau, de ce nu?, să le reia, dar să pună, în loc de PSD, numele PNL sau USR-PLUS. Și apoi să vedem dacă și, de data asta, va funcționa la fel de prompt și de drastic aceeași cenzură. Cenzura YouTube sau cu altă marcă neapărat democratică și modernă sau… mondenă.
Nostimă idee, nu-i așa?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „La vremuri noi, tot noi: de la cenzură fără mască la cenzura cu mască”

  • În opinia mea, Ion Cristoiu spune bine ceea ce spune atunci când afirmă că sancțiunea este dată de niște români.
    Ceva, la nivel local.

    Iată de ce: Există pe YT, chiar acum, un material foarte dur în raport cu opiniile jurnalistei pentru care s-a primit sancțiunea.

    https://youtu.be/9LbD1rWkF-Q

    Acest articol face un rezumat al materialului de pe YT.
    https://stiriromania.ro/medic-celebru-declaratie-halucinanta-covid-19-este-o-farsa-masca-distantarea-si-testele-sunt-inutile-totul-e-o-afacere/

    Așadar, dacă acest material este postat, înseamnă că limitele cenzurii sunt destul de largi.
    Față de afirmațiile din linkul prezentat mai sus, opiniile jurnalistei acuzate sunt chiar cuminți.
    Atunci cum se explică sancțiunea?

    Foarte simplu, în opinia mea.
    Ori acolo există un moderator român care nu-l înghite pe Ion Cristoiu și a profitat de butoane pentru a-l lovi, ori este o acțiune comandată de către persoane interesate. Dar tot în stil românesc, prin metode dâmbovițene.

    Ion Cristoiu este incomod.
    Așa a fost de când îl citesc și cred că tot așa va rămâne pentru totdeauna. Un om care nu se pleacă în fața nimănui. Este prețul de a avea coloană. Toți neica nimenii dau cu rahat. Am citit și eu reacții ale ”confraților” și cu silă am văzut cât de mult îi bucură pe unii că YT i-a restricționat lui Cristoiu dreptul de a posta noi materiale timp de 7 zile.

    Ce să mai spun?
    Este cea mai bună dovadă a faptului că vocea lui Cristoiu, a pensionarului Ion Cristoiu, este atât de puternică încât unii vor să-i bage pumnul în gură cu orice preț. Oau!! Asta chiar înseamnă ceva. Este tot un fel de apreciere, o recunoaștere.

    Mărturisesc că nu știam despre canalul de YT al Cristoiu Blog. Eu doar citesc. Prefer textul scris.

  • cenzura nu e o problema, e treaba proprietarilor sa faca ce deoresc in curtea lor, …pana la urma.
    problema e ca statul n-a echilibrat povestea, nascand o balanta!
    iar faza e ca balanta ar fi fost acceptata inclusiv de Civilizatie!, pentru ca isi gasea motivatie pentru propria exprimare, …ba poate chiar si hrana!, daca talerul generat spre echilibrare tindea sa fie o exprimare a Naturii.

  • Dar de când a devenit Youtube-ul atât de important pentru Cristoiublog.ro încât să devină o știre faptul că l-au cenzurat? Youtube-ul va da faliment dacă cenzurează. Blogul este suficient pentru a citi opiniile domnului Cristoiu, eu unul intru aproape zilnic pe blog, dar nu am intrat niciodată pe Youtube să văd acele clipuri cu domnul Cristoiu, le văd doar pe blog.

  • Nimic surprinzător în masurile draconice pe care youtubul le ia împotriva multor youtube si, am inteles ca foarte multe conturi au fost efectiv sterse, iar unii youtuberi au primit 1 sau 2 strikeuri . Totul denota politica de marginalizare a oamenilor care spun adevarul în stare brută, o cenzura mai dura decât pe vremea comunistilor. Mie, youtubul mi-a sters 2 sau 3 Comentarii în care dezaprobam politica promovată de autorități pe tema covidului !!!! Acuma adevarul trebuie spus pe ocolite pentru a fi acceptat de youtube !!!!

  • Urasc sobolanii care administreaza you tube ,o companie creata pe minciuni si fruda ,fura banii companiilor mintind ca reclamele lor sint urmarite , ,nu poti sa vezi un video fiinca este intrerup mereu cu reclame timpite la care nu se uita nimeni,dar ei sint excroci si mint clientii ca reclamele lor sint urmarite….jegosi ordinari…sper ca falimentul sa ii mature din lumea asta cit mai curind.

  • Domnilor, v-ați bătut pentru „open societate” de la revoluție încoace! Inclusiv domnul Cristoiu.
    Ăsta-i rezultatul muncii dumneavoastră.

    Chiar, mi aduc aminte de tinerețe, mai știe cineva de codesc sau așa ceva?! Era reclamă la greu pe unde ați muncit dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *