Mă întrebam într-un text anterior de pe cristoiublog.ro despre ce se întîmplă cu toți rușii de la Baden Baden acum, în plină rusofobie mondială.
Pînă la aflarea răspunsului, pot spune cîte ceva despre rușii de la Nisa.
Mai mult decît Baden Baden, Nisa e un loc legat de Istoria Rusiei. Aici venea să-și petreacă iernile, alungați și de vifornița din Rusia țaristă, lumea bună din Rusia țarilor, urmînd exemplu familiilor țariste, desigur.
La Nisa am vizitat în ultima călătorie (cea din 2019) Catedrala Ortodoxă Rusă, unul dintre cele mai căutate obiective turistice de pe Coasta de Azur. Am transcris la vremea respectivă impresiile stîrnite de vizită:
„Multele anunțuri și firme în limba rusă din Nisa mă îmboldesc să văd neapărat Catedrala Ortodoxă Rusă din oraș. E trecută pe toate hărțile și comentată de toate ghidurile. Din ele aflu că a fost ridicată pe vremea lui Nicolae al II-lea și că, după Revoluție, avocații francezi au cerut confiscarea Catedralei în schimbul datoriilor pe care Rusia nu le-a mai achitat după victoria bolșevicilor. Catedrala e pe strada Nicolas II. Și fără să recunoști bulbii stilului rusesc, îți dai seama că e o afacere a Maicii Rusii după cicloturismele care-i aduc pînă aici pe vizitatori, după limba rusă pe care o auzi în jur și după cîinii uriași, caucazieni, care răspund la comenzile în rusește date de june ce doar rusoaice pot fi, pentru că francezii preferă cîini mici, piticănii, ce mai încolo și-ncoace.
Intru în hol. Aici mă așteaptă două surprize:
- E interzis fotografiatul. După ce dau o raită prin biserică, încredințat c-o fac degeaba (nu-mi mai amintesc nici o biserică, din multele vizitate de a lungul anilor), reușesc din hol să trag o imagine. Pe șest, evident.
- Un sector cu suveniruri, administrat de o tînără femeie, îmbrobodită, cum sînt toate persoanele feminine care lucrează în biserici ortodoxe, mă îmbie cu două cărți. Oricum le-aș fi cumpărat. Sînt cărți importante pentru mine, interesat cum sînt de tema Rușii la Nisa, tratată, după cum îmi dau seama din Caietul anterior, și în 2005, la prima vizită:
1. Cathédrale Saint-Nicolas de Nice, o broșură despre catedrală. La întoarcerea la hotel, mă apuc s-o citesc. Rețin pledoaria înverșunată pentru stilul rus, prezent în arhitectura Catedralei.
2. Nice – La «Petite Russe», de Nikita Ionnikoff. Coperta a IV-a ni-l descrie pe Nikita Igorevici Ionnikoff drept un rus din tată-n fiu la Nisa. Din zicerea lui aflu că «a făcut studiile, ca majoritatea copiilor de emigranți ruși la Lycée du Parc-Impérial din Nisa».Îmi sar în ochi ultimele rînduri: «O dată ajuns la pensie, m-am implicat în viața catedralei ruse din bulevardul Țarevici susținînd reîntoarcerea sa la Biserica Ortodoxă a Rusiei, participînd ca trezorier al Asociației amicilor Catedralei Saint-Nicolas de Nice.»
Catedrala rusă din Nisa, cea mai mare după catedrala din Moscova, unul dintre obiectivele turistice de prim rang din capitala Coastei de Azur – am văzut și mulți turiști americani venind s-o vadă – a fost subiect de controversă și de proces. Din 1923, Catedrala a aparținut Asociației Culturale Ortodoxe din Nisa (ACOR). Lăcașul e revendicat însă de Federația Rusă în cadrul politicii angajate de Vladimir Putin. La capătul unui lung șir de procese, Federația Rusă obține cîștig de cauză. Urmează o țigăneală creată de Asociația care refuză să dea cheile catedralei lui Nicolai Ozolin, noul rector, numit de Patriarhia de la Moscova. Trebuie să intervină Tribunalul de Mare Instanță din Nisa, care dă termen ACOR să dea cheile în termen de șapte zile. După acest termen, se va plăti pe zi o amendă de 6000 de euro. Pe 15 decembrie 2011, cheile sînt remise autorităților ruse. Porțile se redeschid vizitatorilor începînd cu 1 iulie 2012. Intrarea e acum gratuită. După opinia mea asta a salvat Catedrala. Nikita Ionnikoff a fost de partea lui Putin în această dispută. Îl va fi recrutat acum FSB-ul sau era mai demult al KGB?
Nu mă interesează. Mă interesează doar amănuntele despre rușii la Nisa și mai ales despre Catedrala Ortodoxă Rusă de la Nisa.Despre inaugurarea Catedralei, autorul notează:
«Pe 18 decembrie 1912 s-a procedat cu mare pompă la inaugurarea catedralei care va lua numele de Sfîntul Nicolae Taumaturgul. Președintele acestei ceremonii va fi ducele de Leuchtenberg, care va sosi la catedrală într-o mașină decapotată alături de primarul Nisei, generalul Goiran. Toată colonia rusă era prezentă, precum și reprezentați ai familiei imperiale. Personalitățile din Nisa nu au ratat această sărbătoare și chiar și o mare parte a populației a asistat –, din curiozitate. Ceremonia religioasă va fi celebrată de către Mgr Trifon Turkestanov, episcop auxiliar de Dimitrov (în regiunea Moscova), delegat de Sfîntul Sinod. El va fi asistat de protopopi de la Paris, Florența, Wiesbaden, Geneva, Marsilia, Menton și Nisa. După ceremonia religioasă, personalitățile s-au reunit în fața catedralei pentru discursuri. Mai întîi, muzica municipală și Uniunea corală au interpretat Viața pentru țar de Glinka, apoi imnul național rus și în sfîrșit Marseieza. Dintre discursuri trebuie reținut cel al protopopului Seghei Liubimov pentru latura lui vizionară:
„Atunci cînd edificiul va fi terminat și cînd se vor ridica într-un parc superb cupolele lui grandioase, cu sclipitoarele lor cruci aurite; atunci cînd va răsuna chemarea solemnă a clopotelor; atunci, odată cu ortodocșii, străini din alte confesiuni vor veni să asiste la serviciul nostru religios, să se bucure împreună cu noi de cîntecele sacre în onoarea Dumnezeului Gloriei. Artiști și specialiști vor veni să admire și să studieze frumusețea formelor arhitecturale specific rusești; vor putea împrumuta din plin din ele fără a-și abandona tradițiile occidentale.”
Sărbătorirea se va termina cu un dejun oficial cu 50 de invitați, prezidat de ducele de Leuchtenberg la hotelul imperial de pe colina Piol. Această catedrală rămîne ca ultimul cadou facut de familia imperială rusă orașului Nisa. Reprezentînd cea mai frumoasă operă de artă religioasă ortodoxă din lumea occidentală, ea este monumentul cel mai vizitat al orașului Nisa.»
Din aceeași carte aflu și amănunte senzaționale despre catedrală:
«Catedrala din Nisa va avea chiar un miracol al său, care va fi considerat de către un mare număr de credicioși ca o manifestare a bunătății divine și a protecției lui Dumnezeu pentru comunitatea rusă de la Nisa. Țareviciul Nicolae adusese de la Sankt-Petersburg în bagaje o icoană reprezentîndu-l pe Sfîntul Nicolae Miraculosul. În timpul cît a agonizat, ea a fost așezată deasupra patului lui. După ce a murit, ea a fost încredințată bisericii din strada Longchamp. Cînd s-a terminat construirea capelei comemorative, această icoană și-a găsit locul deasupra portalului de intrare al edificiului. După 40 de ani de expunere la soare, culorile ei au devenit atît de închise încît imaginea ei era de nerecunoscut. A fost depusă deci în spatele iconostasului noii Catedrale. A rămas acolo timp de 20 de ani și, pe 22 mai 1935, sărbătoarea patronului Sfîntul Nicolae, s-a observat faptul că imaginea devenea tot mai clară și că vechea pictura începea să reapară. Încet-încet, timp de cîteva zile, icoana revenea aproape la aspectul inițial și a ajuns să-și recapete întreaga strălucire a frumuseții ei fără să fi avut loc vreo intervenție umană. Ea va fi obiectul unei devoțiuni speciale.»”
Așa am scris cînd am vizitat a doua oară Nisa, și prima oară Catedrala Ortodoxă Rusă, în mai 2019.
Ca și în cazul Baden Baden, era normal să mă întreb cum arată atmosfera de la Catedrală în zilele Războiului din Ucraina? Ne răspunde un reportaj din Le Monde, 26 martie 2022, apărut sub titlul „Nice la russe rattrapee par la guerre de Putin”:
„Grilajul e întredeschis, dar nu se pune problema să intre oricine. O mînă de cerberi, umerii pătrați și părul ras, unii cu walkie-talkie în mână, stau de pază. Din când în când, după ce prin geamul coborît s-au schimbat cuvinte, câteva mașini intră cu zgîrcenie. Un Bentley gri înregistrat în Rusia, două sedanuri moldovenești, un Porsche Cayenne francez și chiar o furgonetă neagră intrigantă, cu geamuri colorate și o placă ucraineană. Sosesc, de asemenea, și pietoni. Femeile care intră în incintă poartă un batic. De la Bulevardul Nicolas-II și Bulevardul Tzarewitch, situat la câțiva pași de gara Nisa, puteți vedea, prin barele gardului, o grădină frumoasă, niște palmieri și, ridicându-vă capul, cele cinci bulbi verzi de smarald ale Catedralei Sf. Nicolae.
Principala clădire ortodoxă rusă din Nisa, o mică bijuterie arhitecturală inaugurată în 1912, este unul dintre cele mai vizitate monumente din oraș. Aproape 200.000 de turiști și credincioși merg acolo în fiecare an. Intrarea este liberă. Dar pe 13 martie, prima duminică a Postului Mare, cunoscută sub numele de «triumful Ortodoxiei», locul arată ca Fort Knox. Cinci tineri studenți din Texas, veniți în excursie la Nisa în weekend, sînt îndepărtați.
Gardienii sunt conduși de un bărbat în treizeci de ani, mai puțin solid decât ei, cu părul negru dat pe spate. El deține un detector de metale. Și confirmă, smerit, dar ferm, că nu poate exista nici o trecere pentru carduri de presă. «Aici sîntem pe teritoriul Rusiei», explică el. Înainte de a adăuga, câteva momente mai târziu: «Este o proprietate privată rusească. Iar biserica e categorică – imposibil de primit jurnaliști. Din motive de securitate. Când Ambasada Rusiei dă instrucțiuni, este imposibil să le ocoliți. Fără jurnaliști, fără turiști.»”
Cînd s-a pus problema primelor sancțiuni date Rusiei pentru declanșarea Războiului, în Nisa au prins să circule zvonuri despre o eventuală confiscare de către statul francez a Catedralei ruse.
Plecînd de la aceste zvonuri site-ul Nice-Matin a consacrat ediția din 1 martie 2022 a rubricii Question de Sasha întrebării:
„Poate Franța să confiște biserica rusă din Nisa ca parte a sancțiunilor anunțate?
Bună ziua Sasha,
Este una dintre comorile de la Nisa. Catedrala Sf. Nicolae, cunoscută sub numele de «Biserica Rusă», este cea mai mare catedrală ortodoxă din afara Rusiei. Această bijuterie a fost mult timp în centrul unei bătălii juridice între Asociația Religioasă Ortodoxă Rusă (Acor) și Federația Rusă. Dezbaterea a fost în cele din urmă soluționată de instanța care a atribuit catedrala de pe bulevardul Nicolae al II-lea Federației Ruse.Deci, poate Franța să confiște această proprietate ca parte a sancțiunilor anunțate împotriva Rusiei?
Răspunsul este nu.
În primul rînd, confiscarea imobilelor este în prezent doar în curs de examinare, după cum a anunțat ministrul Economiei, Bruno Le Maire, luni, 28 februarie.
În al doilea rînd, dacă Franța decide cu privire la «confiscarea proprietăților imobiliare, iahturilor și mașinilor de lux»”.
Cel puțin pînă acum Franța n-a confiscat celebra Catedrală Ortodoxă Rusă de la Nisa.
Mai e timp însă.
Nu cred că francezii vor confisca Catedrala Ortodoxă Rusă de la Nisa și nu doar pentru că este un important obiectiv turistic ,ci pur și simplu pentru că ,dacă sunt cu adevărat credincioși,chiar dacă religia lor este catolică , francezii nu vor putea neglija marea masă a cetățenilor ruși care trăiesc și muncesc în Franța aducându-i acestei țări mari beneficii, dar și pentru că, grație icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae Miraculosul ,atât rușii cât și francezii și alte nații vor putea trăi în pace și în bună înțelegere sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Ruse de la Nisa !Vă mulțumim pentru un editorial excepțional de frumos și de interesant ,Maestre Ion Cristoiu ! Felicitări, Maestre !
https://www.facebook.com/RammonaStoian/videos/422011289743813/?d=w
intre Est si Vest nu va mai fi intersectie
–
pina la urma pesemne ca Niprul va fi granita intre astea doua, ‘zidul Kievului’ urmand sa le desparta, de data asta…cam de tot, ‘zidul Kievului’ devenind noul ‘zidul Berlinului’
–
spatiul aerian european va ramane un spatiu inchis pentru rusi, insa stai sa vezi minunatii atunci cind si spatiul aerian al Rusiei va deveni un spatiu inaccesibil europenilor
Pentru Cristoiu.
Citesc cu placere scrisurile tale.
Nu am avut ocazia sa va cunosc.
Eram în 2017 la Moscova, la hotelul PREZEDENTIAL.Avea loc o lansare de carte a ex-presedintelui Republicii Moldova Petru Lucinschi. Erau prezente personalitati marcante din societaea rusa , precum sotiile regretatilor Eltin si Primacov, Teajelnicov( fost prim secretar al Uniunii Tineretului din URSS și fost ambasdor al URSS la Bucuresti în perioada Romaniei Socialiste) , altii.
Dumneata , Domnule Cristoiu ai facut o recenzie la cartea lui P.Lucinschi : Moldova si Moldovenii, unde ai spus ca P.Lucinschi a fost unicul roman care sa gasit în aisbergul de varf al URSS. Este adevarat , ca P.lucinschi sa gasit/a fost membrul Biroului Politic al PCUSU-lui , autoritate unica politica suprema în luarea deciziilor si formarea strategiilor de politica în URSS. Subsemnatul a facut trimitire la aceasta constatare , astfel fiind aplaudat de auditoriu. Va doresc succese!
Unde o fi disparut, ca prin minune, articolul cu noile legi ale securitatii nationale?
Or fi sunat baietii de la Secu, Iohannis, Masoneria Mondiala ?
https://www.mediafax.ro/editorialistii/ion-cristoiu-noile-legi-ale-sigurantei-nationale-consfintirea-legala-a-abuzurilor-pina-acum-ilegale-20893687
E tot aici, nu a disparut nicaieri: https://www.cristoiublog.ro/noile-legi-ale-sigurantei-nationale-consfintirea-legala-a-abuzurilor-pina-acum-ilegale/