Lia Lungu

Cântăreață profesionistă, fostă angajată a Ansamblului Profesionist „Banatul” și a Operei Naționale din Timișoara cu o vastă experiență artistica și culturală, atât în țară cât și în străinătate. Sacrul, din milenara cultură țărănească, l-am transformat în crez artistic, prin exprimarea tradițiilor românești la nivelul scenei, într-un excepțional spectacol de ritualuri intitulat : „De Viață, De Dragoste, De Moarte” – o trecere prin marile momente ale vieții din perspectiva culturii străvechi daco-valaho-romana. Crezul și forța artistică, m-au condus pe cele mai prestigioase scene, aducându-mi, totodată și cetățenia americană, la clasa specială: Extraordinary Ability.

Creativitatea, talentul, experiența scenica din țară, împletite cu experiența lumii americane dar și al altor țări în care am avut șansa de a concerta, m-au ajutat vreme de 35 de ani sa fiu mesagera milenarei culturi Daco- Valahe, la care mă raportez.

La ceasul aniversar al unei vieți dedicate culturii țărănești, Radio România a rotunjit sărbătoarea mea acasă la București la Sala de Concerte RADIO, prin spectacolul Aniversar : „Am Plecat Cântând în Lume”.

În ultimii 20 de ani, am cântat mult în America, atât în spectacole pentru publicul american cât și în spectacole pentru comunitatea Româno-Americană. Am contribuit la consolidarea diasporei romane prin concerte, dar și printr-o intensă activitate jurnalistică în presa Romano-Americana. Am contribuit efectiv la reconstruirea lăcașelor de cult ale diasporei, între care amintesc: reconstruirea bisericii ortodoxe din Philadelphia (donația reginei Maria a României), strângerea de fonduri pentru construirea bisericii Sfânta Maria din New York, spectacol pentru punerea pietrei de temelie la construirea bisericii și a centrului cultural din Las Vegas (patronat de Lia Roberts) și multe altele.

Am susținut concerte de binefacere cum ar fi cel de la Carnegie Hall, pentru copiii bolnavi de leucemie. În anul 1998, acasă, la sala Operei din Timișoara, am făcut primul spectacol de gen umanitar din țară, pentru strângerea de fonduri necesare casei de copii Sfântul Nicolae. Cu acest prilej primăria Timișoarei, mi-a acordat diploma de onoare a orașului Timișoara, orașul care m-a format și în care m-am sfințit definitiv cântând în Balconul Operei în zilele lui decembrie 1989.

În mai 2011, împreună cu Zvetlana Preoteasa (ministru secretar de stat ) am creat proiectul de Eseuri Literare pentru elevii Liceelor din Vaslui, intitulat: „România Mea”, eu fiind președinta juriului internațional de decernare a premiilor.

În țară sunt prezenta de fiecare data când am solicitări, în spectacole de anvergura sau în emisiuni selecte, de radio și televiziune.
Începând cu anul 2016, m-am alăturat unui desăvârșit proiect al tânărului etnograf, Marius Matei, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean. În expoziția straielor bănățene de sfârșit de secol XIX (colecții personale) întreprindem peripluri expoziționale- culturale- muzicale, RITUALURI și VEȘMINTE. Astfel am fost prezenți la: Palatul Culturii din Iași, La Bruxelles, la Muzeul Spiritualității și Culturilor Dunării de jos, Galați, etc.

Cred că a venit timpul ca țara și Europa, să își recupereze patrimoniul intelectual artistic, risipit prin lume. Aparatul de administrație culturală al țării, are nevoie de experiența științifică, cultural-educativă și diplomația, acumulată de românii stabiliți în afara granițelor, pentru o funcționalitate universal competitivă și creșterea prestigiului țării în lume.


Ultimele articole publicate ale autorului:


Clarificare

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe blog, precum și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Gândurile lui Cristoiu (Mediafax): Este incredibil cum reușește această țară să mintă prin regimul Iohannis
Este incredibil cum reușește această țară să mintă prin regimul Iohannis

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” | Transmisă pe Mediafax, luni, 6 aprilie 2020#IonCristoiu

Gepostet von Ion Cristoiu am Montag, 6. April 2020

Breaking News:
Criza coronavirus

În plină criză coronavirus, patriarhul Moscovei face un tur al orașului având la bordul mașinii o icoană
Să murim de râs, nu de coronavirus