România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Librăriile de tip nou nu se mai concurează între ele

După nemți, rușii. M-am amuzat într-un eseu mai vechi de grija care lovește societatea noastră după 23 august 1944: cea de a învăța limba rusă. În Universul din 3 Aprilie 1941 dau însă peste acest anunț dedicat învățării nemțește:

„A APĂRUT ÎN EDITURA ZIARULUI «UNIVERSUL»
CURSUL RAPID (Ediţia a doua)
Conversaţii uzuale româno-germane
Profesor D­r VIRGIL TEMPEANU
de la Academia Comercială şi Şcoala Superioară de Război; fost lector la Universitatea din München. Secretar general al Institutului de Cultură Româno-German.

Epuizarea, în mai puţin de o lună, a primei ediţii a arătat ce necesar a fost acest curs. Ediţia 2-a sporeşte cu nouă capitole utile, uşurează şi completează pe celelalte; iar un indice mobil înlesneşte cetirea, de către germani, a cuvintelor româneşti.

Dăm cîteva din capitolele interesantei lucrări:
La gară; pe stradă; în restaurant; la hotel; în tramvai; în diverse magazine, muzee; în grădina zoologică; la medic; la farmacie; la bancă; la poștă; la advocat, la gară, aeroport, autogaraj; pe vapor; sport; pescuit, etc.
Un capitol special tratează expresiunile uzuale, întrebuinţate în diverse împrejurări. . .

Exemplarul costă numai 60 lei Comenzile se vor adresa ziarului «Universul». De vînzare la toate librăriile si chioşcurile ziarului «Universul». Întrucît s-a tipărit un număr restrîns din această ediţie.”

În 1941 Stăpînii erau Nemții, care luaseră locul Francezilor. Românii se grăbesc să învețe nemțește. După care se vor grăbi să învețe rusește.

*

Absență. Am luat la rînd cărțile care mi-ar putea oferi amănunte despre Lovitura de stat din 4-6 septembrie 1940 și în general despre vara cumplită a lui 1940, cred că una dintre cele mai cumplite veri din Istoria României: Studii de istorie, Memorii, Jurnale. Lipsește un volum dedicat exclusiv Loviturii, unul care să cuprindă toate amănuntele și care să dezlege enigmele valabile și acum despre evenimente, ca de exemplu dacă Ion Antonescu a fost la Rege în 3 septembrie 1940, seara, pentru a discuta despre Guvern, sau a fost pe 4 septembrie 1940, cînd a fost desemnat (eu cred c-a fost și înainte de desemnare, altfel nu risca Regele să-l demită pe Ion Gigurtu).

*

Librăriile noi și masele. Scînteia din 19 aprilie 1948 întreprinde un raid prin librării sub titlu O vizită la «Librăria noastră», «Cartea Rusă» şi «Librăria CGM». Noile librării – instituţii de îndrumare culturală a maselor”.

Bumbii sintetizează conţinutul reportajului, dedicat în întregime librăriei de tip nou:

„În locul concurenţei apare colaborarea. Vînzătorul de cărţi de vine educator şi îndrumător al cititorilor. Librăriile noi – locuri de discutare a problemelor literare”.

Intertitlul Nu concurenţă, ci schimburi şi împrumuturi reciproce anunţă aceste rînduri despre Librăriile de tip nou:

„Relaţiile dintre aceste librării sînt şi ele noi. În locul concurenţei comerciale s-a ivit colaborarea frăţească în acelaşi scop: deservirea publicului.
Această colaborare se manifestă concret în schimburile şi împrumuturile de cărţi şi reviste, atunci cînd din diferite motive una dintre librării este lipsită de anumite publicaţii.

Desigur, fiecare librărie îşi păstrează specificul ei. «Librăria CGM» este mai bine aprovizionată cu material literar pentru muncitori, pentru echipele artistice sindicale. Librăria «Cartea Rusă» este cea mai completă în privinţa materialului sovietic, iar «Librăria Noastră» este în frunte cu lucrările teoretice marxisto-leniniste şi cu literatura progresistă din străinătate”.

Librăriile de tip nou diferă de Librăriile de tip vechi prin atmosferă:

„Librăriile acestea de tip nou, nu mai sînt nişte simple librării. Ele sînt locuri unde cumpărătorii stau adesea de vorbă unii cu alţii, se angajează discuţii, intervenţii despre cărţi, despre problemele de literatură şi de cultură generală. Sînt un fel de cluburi unde activiştii sindicali din resoartele culturale se întîlnesc, discută, se informează, fac schimb de experienţă.”

După cum era de aşteptat, librăriile de tip nou diferă de cele vechi prin cărţile puse la dispoziţia cititorilor, şi ei de tip nou:

„Şi în timp ce în aceste instituţii, luminoase şi spaţioase, publicul amator de cărţi vine în număr din ce în ce mai mare, în librăriile în care zac îngălbenite produsele otrăvite ale decadentismului burghez domneşte o tot mai deplină atmosferă de cavou, tulburată doar arareori de vreun vizitator întîrziat”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Librăriile de tip nou nu se mai concurează între ele”

 • Buna vreme…dle scriitor.
  Si ?Mai departs?
  Dupa rusi…americanii…Sandra Brown ca doar nu ne multumim cu Melville sau London.
  Telectualii anti Vietnam war ?So ?Ce mai spune John Kerry …in vacanta de dupa Obama isi lua catelul si mergea la marsurile foaaarte decadente.
  Telectualii pe timpul razboiului contra Irakului…slabuti de inexistenti.Aproape 3000 de morti …dar Latino,emigranti sau blackwater’s …
  Telectualii Americano de azi?
  Mda…poate Mearshmayer, Ritter,Hersh,Snowden.Insuficient de putini.
  Colonia isi urmeaza metropola sodomo iscariota.Cu sobor de preoti cu prapuri cu pace si zmerenie…
  O saptamina brinzei competenta.
  Sanatate si Doamne Ajuta

 • Ale satului mari fete, fārā ghete, poartã flip flops comandati online de pe telefonul mobil.

 • „Produsele otrāvite ale decadentismului burghez” condamnate de comunismul proletcultist sovietic sunt înfierate acum si de academia neo-marxisto-feministã, în comunismul post-post-modernist occidental al zilelor noastre. In Vestul devenit chiar el decadent, studentii rasfatati, spãlati pe creier de profesori asa-zis socialisti, care au trait toatã viata bine datoritā capitalismului, invatā sā creadā cā trebuie arse cārtile lui Shakespeare si Mark Twain, pentru cã emanā „masculinitate toxicã” si „rasism”. Ne învârtim în cerc, comunismul renaste din propria cenusa si vrea jertfe, sa fie arse iar bibliotecile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *