Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Ligia Podorean-Ekström prezintă pictură la Stockholm

După atâtea figuri de pictori care animă actualitatea artistică din țara noastră, azi vă oferim ceva deosebit.
Un pictor expune în Suedia.

Dar, să vedem despre ce este vorba concret.
Expoziția retrospectivă „Spiritualizarea acuarelei”, semnată de Ligia Podorean-Ekström, va fi vernisată miercuri, 6 octobrie 2021, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm (Skeppsbron 20), în prezința artistei, a curatorului Adrian-Silvan Ionescu, a criticului de artă suedez Larz Eldbage și a arhitectului Dragoș Dordea.

Ligia Podorean-Ekström, care are o carieră impresionantă de peste jumătate de veac, este de formație arhitect.
„Rar am întâlnit un artist acuarelist atât de talentat și plin de măiestrie”, apreciază invitatul Larz Eldbage, artist plastic profesionist din anul 1993, care a jurizat importante concursuri de acuarelă și pictură în țările nordice.
„Prin imposibilitatea de a reveni asupra tușelor – așa cum permite pictura în ulei – acuarela este o tehnică dificilă și delicată, rezervată unor artiști versați. Ligia Podorean-Ekström este un astfel de plastician, sensibil și sigur pe mâna sa”, subliniază Adrian-Silvan Ionescu, critic de artă şi director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” din Bucureşti, în prefața catalogului expoziției, realizat în limba engleză, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Soție a valorosului scriitor suedez Per Olof Ekström (1926 -1981), autor al neuitatului roman „N-a dansat decât o vară”, artista „readuce în actualitate acea idilă romantică, sfârșită tragic, printr-o serie de acuarele luate în locurile unde s-a petrecut acțiunea – Lacul Vänern”, potrivit criticului român de artă.

Palmaresul Ligiei Podorean-Ekström este impresionant. Acuarelistă recunoscută și recompensată cu multe premii și diplome la manifestări naționale și internaționale de prestigiu, a fost decorată, în 2012, de statul Român cu Medalia Bene Merenti. Ligia Podorean-Ekström este un distins pedagog în tehnica favorită, autor al unui tratat de acuarelă, O istorie povestită a culorilor de apă (Ed. Universtiții Ion Mincu, București, 2009. Artista semnează și două albume de artă: Luminile Nordului (Ed. Sport-Turism, București, 1977) și The Art of Ligia Podorean-Ekström – Memory Traces (World of Art Publishing House, Sotckholm, 2000).

Expoziția va rămâne deschisă în galeria ICR Stockholm până pe 20 ianuarie 2022.
Poate ne facem și noi rost de un drum până în Suedia și vedem evenimentul. Dacă nu la vernisaj, măcar să vedem la fața locului această colecție de tablouri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *