Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Localele și Anticipatele vor avea loc la un interval de o săptămînă. Care vor fi primele? Localele sau anticipatele? Iată o întrebare al cărei răspuns nelininștește PSD

Comunicatorii PSD, prin asta înțelegînd toți liderii care apar la tv sau în fața presei în general, au primit de la conducere mesajul de a susține că PSD nu se teme de anticipate. După această propoziție, urmează cîteva precizări menite a întregi poziția partidului față de anticipate:
PSD luptă totuși mai departe pentru a contracara, ca partid de Opoziție, tendințele antidemocratice și anticonstituționale ale lui Klaus Iohannis și ale PNL.

PNL vrea anticipate pentru ca astfel să nu mărească pensiile. Altfel spus, PNL vrea să aibă majoritatea în Parlament pentru a nu mai întîmpina obstacole în adoptarea unei OUG de amînare, dacă nu chiar de renunțare pentru totdeauna la mărirea pensiilor.

În paralel, presa e intoxicată cu știri și zvonuri potrivit cărora în PSD sînt confruntări pe tema anticipatelor sau chiar că PSD continuă să se bată pentru blocarea mecanismului declanșat de Klaus Iohannis.

Campania de comunicare despre acceptul anticipatelor a început duminică, 9 februarie 2020 printr-o mică scenetă jucată între Paul Stănescu și Marcel Ciolacu. Paul Stănescu s-a pronunțat în public în favoarea anticipatelor. Marcel Ciolacu l-a nuanțat, dar pînă la urmă a zis și el că PSD nu se teme de anticipate.
De observat că PSD se află în faza Nu ne temem de anticipate! deși…

Indiscutabil PSD a acceptat anticipatele mai demult, din clipa cînd a anunțat că va depune Moțiune de cenzură doar dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe scrutinul local în două tururi.
Am mai scris că scrutinul local în două tururi putea fi dat prin OUG. Ludovic Orban asudă abundent pentru a ne convinge că OUG ar fi fost atacată la CCR și că astfel exista riscul ca scrutinul să fie într-un singur tur. Scrutinul în două tururi a fost tema numărul unu a politicii USR din ultimul timp. USR folosea această temă pentru a da șah PNL în fața electoratului TeFeList. Prin asumarea răspunderii, PNL a rezolvat mai multe probleme dintr-o singură lovitură:

  1. A reușit să păstreze scrutinul într-un singur tur fără a lăsa o clipă intenția că nu s-a bătut pentru asta. Ne-am bătut, dar ce să-i faci, Ciuma Roșie ne-a trîntit în Parlament.
  2. A respectat înțelegerea cu PSD: Un singur scrutin în schimbul depunerii Moțiunii și trecerii acesteia.
  3. A declanșat anticipatele fără ca Ludovic Orban să demisioneze.

De cîte ori am profețit că vom avea anticipate, deoarece și PSD a acceptat asta (fără acceptul PSD, anticipatele sînt imposibile) mulți din presă și din politică au tresărit în concluzia:
E blat, e înțelegere, ba chiar și E trădare în PSD!

Ca și în multe alte cazuri postdecembriste, nu putem vorbi de o înțelegere între două sau mai multe persoane într-o întîlnire discretă. Cred că e vorba de o înțelegere la distanță, în care PSD și PNL și-au făcut reciproc concesii. Astfel PNL a făcut PSD concesiile unui singur tur de scrutin și a alegerii președinților de consilii județene de către electorat și nu de către consilieri. Jocul PSD de opunere la anticipate ținea de obținerea acestor avantaje. Punînd în balanță anticipatele cu cele două tururi, PSD a considerat că anticipatele sînt răul cel mai mic.

De ce nu dă PSD cărțile pe față și nu spune clar că vrea anticipate?

  1. PNL a avut inițiativa strategică de a prezenta electoratului anticipatele ca un mijloc de a cîștiga parlamentarele și prin asta puterea deplină, lucru pe care și-l dorește, desigur, electoratul de Dreapta. PSD a contracarat cu amenințări privind boicotarea pentru c-a ales drept strategie spaima electoratului său că anticipatele înseamnă eșec. O greșeală care ar fi devenit catastrofală, dacă PSD nu începea de duminică să comunice că nu se teme de anticipate. E o regulă simplă că pierzi dacă intri pe teren după ce ai anunțat că nu-ți doreai meciul, deoarece te temeai că-l vei pierde.
  2. PSD are nevoie să mai țină în șah Guvernul și pe Iohannis pentru a-și rezolva o chestiune. Potrivit unei decizii a CCR, alegerile parlamentare și locale nu se pot ține în aceeași zi. Nu se pot ține nici la o zi distanță, deoarece e nevoie de două duminici, potrivit legii. În aceste condiții, cele două alegeri se vor ține la o distanță de o săptămînă. Care vor fi primele? Parlamentarele sau localele? PSD are interesul ca Parlamentarele să fie primele. Primarii vor trage și pentru parlamentare, conștienți că pierd dacă la anticipate partidul iese dezastruos. PNL vrea anticipate întîi, mai ales ca să contracareze USR, de departe favorit la locale. Vrea anticipate și pentru că victoria de la parlamentare, mai dihai decît cea de la locale, va face valul necesar la locale.

Ce alegeri vor fi primele? Răspunsul depinde de forța PSD de a șantaja PNL cu amenințarea că va vota dacă nu primul, atunci al doilea Guvern Orban.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *