După România educată și România climatizată, se prefigurează un nou Proiect de țară: Schimbarea becurilor (Ion Cristoiu)

Locuinţa de la ţară a Împăratului

Înainte de a fi rege, Frederic cel Mare debutase cu o broşură de filosofie, „Antimachiaveli“. Mană cerească pentru oaspeţii săi. Aveau motiv să-l laude fără a risca să treacă drept nişte linguşitori!

Castelul e banal, ca multe altele pe la care m-am perindat în existenţa mea de turist. Chiar la intrare, în binecunoscutul stil nemţesc, dai peste toaletă. Turiştii se învîrt de colo pînă colo căutînd disperaţi justificarea banilor daţi ca să ajungă pînă aici. Sincer să fiu, nici eu nu văd vreun motiv. Singurul loc de atracție pentru turiști e spărtura din gardul din sîrmă care apără o suprafață cu  pietriş.  Din motive care nu țin, totuși, de Istoria Germaniei, gardul are o spărtură prin care-și  poţi vîrî capul pentru a fi prins în fotografia de pus pe Facebook.

Pe la jumătatea clădirii, observ o coadă respectabilă. Dînd curs străvechii învăţături de a nu-ţi scăpa nimic din ceea ce întîlneşti în cale, mă aşez şi eu la rînd. Ca să descopăr, după vreo jumătate de oră de aşteptat, că nu era vorba decît de o fereastră uitată deschisă de personalul muzeului.

Şi cu toate acestea, cînd mi-a venit rîndul la spărtură, mi-am lungit gîtul înăuntru, m-am uitat de cîteva ori la duşumeaua goală, la pereţii care nu erau altceva decît nişte pereţi. Şi am plecat mulţumit că mi-am îmbogăţit cultura generală cu o privelişte absolut inutilă.

De la Palat coboară în trepte o plantaţie de viţă de vie. E viţă de vie. Clar şi categoric. Cu toate acestea, toţi cei care merg la vale, simt nevoia să apuce o frunză şi s-o pipăie. După care, întorcîndu-se către nevastă, iubită, nepoată, mă rog, către partea feminină a cuplului, să confirme cu aerul unui inginer horticultor: Da, e vie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Un comentariu pentru articolul „Locuinţa de la ţară a Împăratului”

Crunta exploatare a sînului Julietei

Fiecare poveste de călătorie scrisă de Ion Cristoiu aduce ceva ce nu te aștepți, pentru că ochiul versat surprinde amănuntul pe lângă care ceilalți trec fără să-l vadă.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Mediafax
Invitații cristoiublog