Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Loviturile de stat sînt posibile, pentru că Șefii au adjuncți

Am terminat cartea celebră a lui Tacitus, Anale. Deși ar trebui s-o recitesc, luminat fiind acum și de alte lecturi despre Tiberius, mă apuc de Suetoniu. Nu înainte de a citi, în viteză, pentru că sînt atras de subiect, texte moderne despre Împărații romani. Toate îl privesc pe Tiberiu ca pe un conducător bun, măreț prin reușita păstrării regimului imperial și evitării războaielor civile, nițel ciudat în lumea romană prin refuzul de a face pe plac mulțimii. Azi s-ar spune despre el c-a fost un adversar al populismului, și propaganda liberală ar face din el un exemplu de urmat în Est. Din această perspectivă, mă revoltă pur și simplu tendențiozitățile din Eu, Claudius, Împărat, serial britanic, fără altă vină decît aceea de a fi avut drept temei cartea unui telenovelist în materie de Istorie, Robert Graves. Amănuntele despre orgiile animalice ale lui Tiberiu sînt dezvăluite de o matroană în timpul șederii la Roma a Împăratului. Bîrfitorii care sînt însă Tacitus și Suetoniu îi atribuie lui Tiberiu destrăbălările pe cînd acesta se afla pe insula Capri. Faima din timpul șederii la Roma e astfel un fals produs de Robert Graves și asumat de serial. În buna tradiție shakespeareană, serialului îi ies personajele malefice. Seianus o concurează pe Livia în materie de orori, dar și în materie de inteligență pusă la lucru pentru nenorociri. Seianus apare și ca un șef de serviciu secret. Deoarece el comanda Garda Pretoriană, transformată într-o forță de descurajare a celor care i se opuneau Împăratului, putem spune că era un fel de șef de Secret Service sau mai degrabă de KGB din anii staliniști:
Serviciul secret sovietic avea și propria armată.

Din întreaga tărășenie care e domnia lui Tiberiu mă interesează în mod deosebit episodul Seianus. Toscanul, cum îi spune G. P. Baker în LE RÈGNE DE TIBÈRE, carte tipărită de Payot în 1938, după o tipăritură din 1929, de un autor englez prezentat drept popularizator, a fost omul de încredere al lui Tiberiu timp de 17 ani. Timp de 5 ani, din 26 pînă în 31, a fost cel mai puternic om din Roma, deoarece Tiberiu, retras la Capri, conducea Imperiul prin intermediul lui. Din serial se conturează un atotputernic mai ales prin informațiile de care dispunea grație unei rețele acoperind toate straturile lumii romane. G. P. Baker crede că multe informații le obținea direct prin folosirea nevestelor ale căror bărbați se remarcau prin necioplire. Se pare că Seianus avea lipici la muieri prin drăgălășeniile de cicisbeu. Serialul, alte producții mă duc cu gîndul la o altă explicație a loviturii prin care Seianus e scos din joc. Teza înrădăcinată în Istorie e cea a unui Tiberiu nătăfleț, tras pe sfoară de Seianus suficient de tare pentru ca ambițiosul să fie crezut drept un ins loial. Sub semnul aceleiași teze se face mare caz de revelația avută de Împărat la scrisoarea trimisă de Antonia, mama lui Germanicus și a Livillei, amanta lui Seianus, despre otrăvirea lui Drusus, fiul lui Tiberiu, de către nevastă. Eu nu cred că Tiberiu a avut o revelație. Eu cred că Seianus a fost folosit de Tiberiu pentru a-și rezolva interesele murdare. Prin intermediul lui Seianus Împăratul scapă de Agripinna, ba chiar și de Drusus, fiul pe care nu-l vedea urmaș, opțiunea căzînd în favoarea lui Caligula. În vremurile moderne, un caz asemănător l-a întruchipat Iejov, folosit de Stalin pentru ațîțarea Marii Terori, astfel încît ulterior să pună pe seama șefului KGB toate crimele. Ca și Seianus, Iejov e lichidat fără milă. Cea mai bună dovadă că Tiberiu ținea totul sub control rămîne refuzul de a-i da ca nevastă pe Livilla, cale pentru Seianus de a accede în familia imperială. Cînd Seianus și a făcut treaba, Tiberiu l-a scos din joc, avînd grijă să-i pună în seamă inclusiv moartea fiului. E mai mult decît interesant că serialul îmi confirmă cele scrise mai demult și anume că revoluțiile, loviturile de stat sînt posibile, deoarece toți șefii au adjuncți. Pentru lichidarea lui Seianus e folosit ambițiosul adjunct la comanda Gărzii pretoriene, Macron.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Loviturile de stat sînt posibile, pentru că Șefii au adjuncți”

  • La multi ani cu sanatate, pace si spor la cele bune si de folos sufletului! Dumnezeu sa va tina sanatos si vioi la minte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *