Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Ludovic Orban a resetat lupta pentru şefia PNL

„Cel care este ales președintele PNL, acela trebuie să fie premierul PNL. Așa este în democrație.(…)Cel pe care îl vor alege cei 5000 de delegați ai partidului la congres ca președinte PNL, într-adevăr, trebuie să fie și premierul României. Și aici puteți să comparați între cei doi candidați, inclusiv pe modul în care au condus guvernul. Și în alegerea pe care o faceți, să hotărâți și cine va fi prim-ministrul PNL după acest congres” – este declaraţia prin care Ludovic Orban a transformat competiţia internă pentru şefia PNL într-o competiţie pentru şefia guvernului României.

Imediat după anunţul făcut de premier privind intrarea sa în cursa pentru alegerea noului preşedinte al PNL, o cohortă de jurnalişti şi analişti politici s-au năpustit să afirme că postura de premier, deci de deţinător al banilor guvernamentali, este cel mai puternic atu pe care Florin Cîţu poate miza în competiţia cu Ludovic Orban. Nimic mai fals!

Florin Cîţu nu a ajuns premierul României prin propriile forţe, pentru că era un personaj extrem de carismatic sau pentru că beneficia de un capital electoral foarte mare. Nu! Chiar dacă a ocupat şi funcţia de ministru al Finanţelor Publice, în guvernul condus de Ludovic Orban, pentru foarte mulţi membri de partid, probabil, acesta era încă un necunoscut.

Florin Cîţu a ajuns şeful guvernului României cu susţinerea lui Ludovic Orban şi în urma votului acordat de Biroului Politic Naţional – forul de conducere al partidului. Astfel, ca premier, Florin Cîţu nu poate decide de unul singur către ce comunităţi alocă banii guvernamentali, ci doar cu acordul conducerii partidului. Deci, decizia în privinţa banilor este la partid, nu la Florin Cîţu.

În scenariul în care acesta va fi ales preşedinte al PNL lucrurile nu se vor schimba în mod semnificativ. Din contră! Pentru primarii şi preşedinţii de organizaţii judeţene, interesaţi de alocările făcute din fondurile guvernamentale, s-ar putea ca situaţia să fie chiar mai dificil de gestionat după ce Florin Cîţu va ajunge şi preşedinte al partidului.

Florin Cîţu nu este un candidat puternic, un candidat independent. Ci un candidat marionetă, manevrat de gaşca formată din Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău şi Alina Gorghiu. Iar Klaus Iohannis încă stă în expectativă înainte să îşi anunţe susţinerea făţişă pentru acesta. Astfel, dacă în acest moment Florin Cîţu are nevoie de aprobarea unui for mai larg, deci mai democratic, după alegerea sa ca preşedinte al PNL toate deciziile guvernamentale vor fi aprobate exclusiv în forul restrâns format din Turcan, Bogdan, Sighiartău şi Gorghiu.

Ce obţine însă Ludovic Orban prin transformarea luptei pentru şefia PNL într-o luptă pentru şefia guvernului:

  1. Ludovic Orban este liber să atace activitatea guvernamentală a lui Florin Cîţu. Dacă până în acest moment, pentru Orban era destul de dificil să critice activitatea premierului provenit din propriul partid, după transformarea competiţiei pentru şefia PNL într-o competiţie pentru şefia guvernului, acesta este liber să-l atace pe Florin Cîţu în punctele sale slabe. Nerespectarea programului de guvernare pe care PNL l-a propus electoratului la alegerile din 6 decembrie, incapacitatea guvernului Cîţu de a propune Comisiei Europene un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă care să fie aprobat de către Bruxelles etc. sunt doar câteva coordonate unde Orban va putea să puncteze cu succes;
  2. Ludovic Orban transformă alegerile din 25 septembrie într-un referendum pentru alegerea premierului. Membrii simpli de partid ştiu că deciziile cele mai importante se iau la Bucureşti, iar ei sunt doar nişte simpli executanţi. Nu de puţine ori, astfel de situaţii generează tensiuni sau frustrări uriaşe în rândul organizaţiilor. Vulpoi bătrân, Ludovic Orban vine şi le face o ofertă de nerefuzat. La alegerile interne din 25 septembrie să decidă organizaţiile cine va fi viitorul premier al PNL. Având în spate votul a mii de membri de partid, pentru Klaus Iohannis va fi imposibil să refuze desemnarea lui Lodovic Orban pentru funcţia de premier. O poate face, însă Iohannis va risca ruperea partidului.
  3. Ludovic Orban le transmite membrilor de partid că pot alege un premier popular sau un premier inaccesibil. Dacă Orban este un personaj relaxat, jovial, care are capacitatea rară de a relaţiona atât cu preşedinţii de organizaţii, cât şi cu membrii simpli, Florin Cîţu este exact opusul acestuia. Ţâfnos, arogant, irascibil, personalitatea lui Cîţu este foarte departe de ceea ce presupune profilul unui lider. De guvern şi de partid. Pentru că Ludovic Orban a mai fost premier, liberalii prezenţi la Congresul din 25 septembrie au deja garanţia că acesta va rămâne un lider la fel de accesibil şi după ce obţine fotoliul de la Palatul Victoria.

Astfel, prin transformarea competiţiei pentru şefia PNL într-o competiţie pentru şefia guvernului, în data de 25 septembrie liberalii sunt invitaţi să decidă dacă acceptă să stea la coadă să pupe inelul Ralucăi Turcan, a lui Rareş Bogdan, Robert Sighiartău şi al Alinei Gorghiu pentru a obţine o audienţă la premierul Florin Cîţu sau dacă vor să îşi rezolve problemele cu un singur telefon dat premierului Ludovic Orban.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Ludovic Orban a resetat lupta pentru şefia PNL”

  • „Astfel, prin transformarea competiţiei pentru şefia PNL într-o competiţie pentru şefia guvernului”,
    daca guvernul pica la motiune competitia pentru sefia guvernului va fi una cu competitia pentru sefia PNL,
    deci 25 septembrie devine o data expirata, cea potenta devenind ziua in care e ales noul prim-ministru. Care ar putea fi chiar Motreanu, daca va candida, ca fix tu ai spus ca e singurul care… calca a sef pnl:))

    Draga Raluca, de ce n ar putea fi si asa?!:))), ba chiar…de ce n ar fi noul guvern un guvern pur penelist?!:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *