Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ludovic Orban lansează o nouă provocare pentru Klaus Iohannis

Confruntarea din PNL pentru șefia partidului a intrat deja în faza rutinei.
A rutinei în chestiunea strategiei alese de cele două grupări:
Cea reformistă, avîndu-l candidat pe Florin Cîțu.
Și gruparea Ludovic Orban care se reduce la o singură persoană – Ludovic Orban – avîndu-l candidat pe Ludovic Orban.

Ludovic Orban bate țara în lung și-n lat întîlnindu-se cu membrii PNL mai ceva decît se întîlnea Nicolae Ceaușescu, în timpul vizitelor, cu lucrătorii unei anumite zone din țară. Nu ține mari mitinguri menite a-și însufleți simpatizanții. La Conferințele de presă organizate în diferite locuri nu prezintă nici un Proiect de partid sau de țară. Singurul proiect de care vorbește e cel de a sta de vorbă, pînă la Congres, cu toți posibilii delegați.

Florin Cîțu șade mai mult la București. Cînd merge prin țară – ca premier, desigur – e însoțit de liderii Grupării reformiste, care nu de puține ori vorbesc în locul lui.
E mai mult decît interesant că după un avînt al prezentării Proiectului de partid, Florin Cîțu nu mai spune nimic din acest punct de vedere. Se vede că Rareș Bogdan a fost plecat la Bruxelles.

Confruntarea a intrat deja în faza rutinei și din punctul de vedere al declarațiilor publice pe care le fac cei doi. De la un timp, nici Ludovic Orban, nici Florin Cîțu nu mai fac nici măcar o știre, d-apoi un Breaking News.

Explicabil în acest context de ce n-am dat atenție următoarei declarații făcute de Ludovic Orban la Piatra Neamț, duminică, 27 iunie 2021:

„Sînt de acord cu spune domnul Țapu. Dar nu-s de acord cum pune problema. Că premierul să fie ales președintele PNL. Cel care este ales președintele PNL, acela trebuie să fie premierul PNL. Așa este în democrație.

Dobîndirea poziției de premier de către domnul Cîțu s-a făcut cu susținerea PNL, cu susținerea mea ca președinte PNL și asta nu reprezintă un atu convingător pentru a determina alegerea în funcția de președinte PNL.

Cel pe care îl vor alege cei 5000 de delegați ai partidului la congres ca președinte PNL, într-adevăr, trebuie să fie și premierul României. Și aici puteți să comparați între cei doi candidați, inclusiv pe modul în care au condus guvernul. Și în alegerea pe care o faceți, să hotărâți și cine va fi prim-ministrul PNL după acest congres (…)
Nu vorbim de alegerea unui tehnocrat într-o funcție administrativă. În 25 septembrie va fi vorba de alegerea liderului PNL”.

Și neluată în seamă ar fi rămas această declarație dacă luni dimineața n-aș fi citit, în vederea publicării pe cristoiublog.ro, comentariul Ralucăi Boboc intitulat Ludovic Orban a resetat lupta pentru șefia PNL. Ce spune printre altele colaboratoarea noastră, făcîndu-mă să mă întreb cum dracu mi-a scăpat declarația lui Ludovic Orban?

Că prin această declarație Ludovic Orban a transformat competiția pentru șefia PNL într-o competiție pentru șefia Guvernului. Membrilor PNL, dar mai ales primarilor și baronilor PNL, Ludovic Orban le oferă argumentul crucial pentru a-l alege ca președinte al PNL:

„Ludovic Orban le transmite membrilor de partid că pot alege un premier popular sau un premier inaccesibil. Dacă Orban este un personaj relaxat, jovial, care are capacitatea rară de a relaţiona atît cu preşedinţii de organizaţii, cît şi cu membrii simpli, Florin Cîţu este exact opusul acestuia. Ţîfnos, arogant, irascibil, personalitatea lui Cîţu este foarte departe de ceea ce presupune profilul unui lider. De guvern şi de partid. Pentru că Ludovic Orban a mai fost premier, liberalii prezenţi la Congresul din 25 septembrie au deja garanţia că acesta va rămîne un lider la fel de accesibil şi după ce obţine fotoliul de la Palatul Victoria. ”

Comentariul Ralucăi Boboc e postat pe cristoiublog.ro. Luînd seama la declarația lui Ludovic Orban și fiind de acord că ea resetează lupta pentru șefia PNL, eu voi adăuga următoarele:

1) Prin această declarație de loc întîmplătoare marcînd o schimbare de strategie, Ludovic Orban ia un avans considerabil în bătălia cu Florin Cîțu. Dacă mă votați președinte PNL, eu voi fi premierul Guvernului. Și ca premier o să țin cont de cine m-a votat și cine nu. Florin Cîțu n-are nici o legătură cu primarii și baronii PNL. Între el și Ludovic Orban, PNL-iștii vor opta pentru Ludovic Orban. Mai ales că, spre deosebire de Florin Cîțu, Ludovic Orban trece drept omul care nu se încurcă în principii cînd vine vorba de a răspunde unei solicitări. Dacă vrei un post în Guvern pentru o nepoată cu nuri, e greu de crezut că Florin Cîțu îți va îndeplini cerința. Ludovic Orban se va grăbi să-i găsească un loc. Mergînd pînă acolo cu amabilitatea încît să-i ofere nepoatei un post la Ministerul Culturii chiar dacă ea e de profesie vînzătoare de ciorapi.

2) Prin această declarație Ludovic Orban lansează o nouă provocare la adresa lui Klaus Iohannis.
Spun nouă, pentru că ea se adaugă provocării de a-și fi anunțat încă de pe acum, din 2021, candidatura la prezidențialele din 2024, punîndu-l pe Klaus Iohannis în postura stînjenitoare de locatar în plus la Cotroceni.

Desemnarea premierului e considerată de Klaus Iohannis un apanaj exclusiv al președintelui. Afirmînd că președintele PNL trebuie să fie și premier, Ludovic Orban îl pune pe Klaus Iohannis într-o situație incomodă. Cea de a accepta de pe acum că desemnarea viitorului premier, după alegerile din PNL, nu va mai depinde de pixul lui.
Cum ca reacționa Klaus Iohannis?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Ludovic Orban lansează o nouă provocare pentru Klaus Iohannis”

  • VII Resurse ale reconstituirii
    Surse si Concepte
    A Surse
    5. Arhive
    (continuare)
    Comilitonii lui Adrian Cioflâncă cer arhiva de la MApN :
    “Doi cercetători ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, (…) au trimis recent o scrisoare publică MApN în care cer să fie predată toată arhiva luată în contextul tulbure al sfârşitului anului 1989 cu titlul de „captură de război“. Ministerul Apărării Naţionale refuză să predea arhiva luată în zilele Revoluţiei cu titlul de captură de război …(…) Este vorba de dosare şi documente care provin de la fostul Serviciu Secret înainte de instaurarea comunismului în România, din perioada Holocaustului “
    [Ce conţin dosarele pe care Armata refuză să le predea CNSAS: „N-am văzut nimic despre militari cu grad mai mare de maior“ https://adevarul.ro/locale/constanta/ce-contin-dosarele-armata-refuza-predea-cnsas-n-am-vazut-nimic-despre-militari-grad-mai-mare-maior-1_60758d545163ec4271e7be1b/index.html ]
    Cine solicita ? Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade ? Ba , ejneboon ?
    Iaca , la un art de dl Maci , comentarii:
    hex 09/08/2020 At 18:53
    Problema celor doi [Demetriade si Hodor] cercetatori ai arhivelor securitatii e sa nu se fi contaminat de minciunile, falsurile si intoxicarile din dosare.
    Georgescu Snagov 09/08/2020 At 13:04
    Stimate domnule Maci, il creditati pe domnul Demetriade cu o profunzime care nu ii apatine….Domnul Demetriade poate doar sa descrie ce citeste in documente, capacitatea teoretica, care necesita antrenament in studiul istoriei, ii lipseste
    [De ce să scriem despre lucrurile care dor , Mihai Maci , https://www.contributors.ro/de-ce-sa-scriem-despre-lucrurile-care-dor/ ]

  • Dupa ce a fost pus PM, Shica Orban si-a exercitat farmecele asupra Presedintelui, mai tineti minte ce priviri languroase ii arunca si ce frumos il lauda?
    S-a prins tarziu, dar nu tardiv, ca omul e insensibil si a facut manevra de dupa alegeri.
    Acum Iohannis trebuie sa-si sparga capul cu Citu si guvernul lui de carpeala.
    Pana la Congres vom avea evaluarea ministrilor si rectificarea bugetara. Mai trebuie facut si Planu’, faimosul Plan. Toate in defavoarea lui Citu.
    Iar Iohannis va sta de-o parte.

  • Deja e o obsesie fara rost cea cu „grupul reformist” format majoritar din PDL-ei in contextul altei obsesii ca altii hotarasc.Daca lucrurile stau asa,de ce atata filozofeala de batut apa in piua? Deja e plictistor sa tot comparam pe unul de 5 ani in PNL-PDL cu altul de 30 ani dar prea glumet in timp ce tara e guvernata doar prin imprumuturi exorbitante cu „transparenta” cantata inainte de alegeri pe la toate colturile,dar nu e asa „unul e programul inainte de alegeri
    si altul cel de guvernare” ,populatia nu conteaza.

  • Adrian Majuru despre România regimului mitomano-cleptocrato-iohannist-neosecuristic: ”Impostorul şi gesturile lui sunt fără de pedeapsă iar dacă mai şi reuşeşte să convingă, transformând impostura în bunăstare sau bani, în mentalul colectiv personajul se transformă într-un element pozitiv. Dacă falsificatorul de opinii reuşeşte să se impună prin comportament agresiv este identificat de popor ca un „om de succes”.
    Şi totul într-o continuă manevră colectivă de eludare a mizeriei sociale.
    În afară de un destin individual există şi un destin colectiv, iar în matricea universală laşităţile colective se adună şi impun reacţii anti-elită.
    Laşitatea, mizeria şi memoria scurtă reprezintă o acumulare fantastică a dezastrului.”

  • Nu va suparati, da’ cine mai da un pishu’ de furnica sau un gainatz inghetzat de colibri pe ce vrea citzu, orban,vciolhanis, pe scurt PNL?Sau si mai si, a aparut si neghiobu’ ala de birna,barna cum masa-l cheama, sa spuna ca n-a cistigat USR-u’ nu stiu ce alegeri pt ca n-a fost turu’ doi…Doamne apara si pazeste, astia se aud vorbind?Pot sa latre si la stele, sa stea si-n coada ca maidanezii ca tot nu-mi mai atrage nici unul atentia, sint niste ratati cu aere, plini de ei…da’ la ce sa te astepti de la o gloata de impotenti mintal, infatuati in propriul ego,sint orbi,surzi,da’ vocali mai ceva ca tzatza Leana de la taraba cu pastirnac sau gulii. Rarash bogdanel, pomadatu’ national nr 1 care se vede presedinte, la fel ca si ciolos inconjurat cu fufele pe care le are la „brusel”,ex.coana ramona strugariu,o oafa de zile mari,toti ratatii si infumuratii vor ce vor pt ei, ii doare-n cur de tara,de platitorii de taxe, ei au”reusit” pt ei,altceva N-AU REUSIT NIMIC. Sint doar plini de vorbe goale, plini de importanta doar in capu’ lor, daca romanul ar spune cinstit,fara perdea, ce crede romanu’ exact despre fiecare mare”ales”, te-ai lua cu miinile de cap. Romanii nici nu-si mai bat capul cu ce vor ametzitzii astia, ciolhanis e cea mai mare dezamagire posibila cind vine vorba de politica, mai rau de atit sa ne fereasca sfintii, pina azi, e cel mai prost presedinte, conducator,politician,etc,din toata istoria tarii,un om atit de prost, un penibil la extrem, ca nici nu merita sa mai comentezi.Cu astia nu se reface Romania nici la Pastele Cailor, toti indivizii din politica tarii,din ultimii 31 de ani, cu foarte mici exceptii, toti sint catastrofe, o rusine pe fata planetei nu doar a Romaniei. Ce fac ei de 31 de ani?Fac bine merci, dau interviuri, vorbesc cit e ziua de lunga, se pupa azi, se scuipa miine, merga la terasa sa puna tzara la cale, comenteaza pe”feisbuc”, tu-i mama lui de „feisbuc” cine a inventat idiotenia asta….Pun pariu, si-l cistig, ca daca pleaca TOTI, absolut TOTI, fara exceptie, de la puterea tzarii, azi, miine e petrecere natzionala,mai ceva ca pe vremea demonstratiilor de la 23 August,mai ceva decit Revelionul.Tata m-a invatat multe lectii, niciodata cu manusi, direct si dur chiar si pt lucruri marunte,pe care un copil nu ar avea de unde sa le stie daca un adult nu i le arata,dar tata a vrut ca eu sa-mi folosesc capul’, nu sa astept sa-mi arate cineva, daca nu stiam ceva, puteam sa intreb, sa invat, sa incerc macar sa fac corect un lucru, cu cap, coada, inca de la inceput. Mereu spunea: CIND ESTI PROST,STAI ACASA. Astia n-au un tata ca al meu, ca daca aveau, poate-si dadeau seama ca era mai bine pt ei sa STEA PE ACASA PE LA EI, nu sa-i incurce si pe altii.De unde-si iau ei”ordinele”?DE LAVEST. TOTI, TOTI au un „stapin” la vest, nici unul nu mai e roman,le place sa faca pe „patriotzii” in interviuri, sa-si arate fiecare”superioritatea”, asa zisa „intelegere” a situatiilor din trecut si prezent, ba mai sint si mari „prezicatori” ai viitorului. Pai daca era vreunu’ dintre ei asa „dashtept”, cum mama, mamelor, mamitzicilor noastre a ajuns tzara asta un fel de groapa de gunoi a Europei, teren viran pt europenii vestici,teren experimental pt amerolaci si nu numai, toti am devenit numere, nu mai avem practic nici identitate,sintem doar numere pe statistici si sondaje. E de-a dreptul revoltator sa stii cum era inainte de ’89 si cu cite baliverne se mentin unii in pozitii bine platite,dupa 31 de ani de distrugere sistematica a unei tzari care poate sa se descurce foarte bine si fara interventii binevoitoare straine. Personal MI-E SCIRBA de politicienii de azi si de tot ce se numeste politica. politica e mama,mumelor, mamitzicilor, mamii ei, O CURVA CU MULTE FETZE. Ha,ha, noroc cu Baba Vanga, cica prin 2087 parca, vine inapoi secera si ciocanu’…daca as stii ca-mi prelungeste viata, acum ca tot s-a votat pe la nebunii aia pe la „brusel” ca el e ea si ea e el, , daca schimbarea de sex ma face sa ajung in 2087, ma inscriu pe prima lista de schimbare de sex si o sa cer sa-mi se implanteze niste coaie cit nucile de cocos, dupa care intru in politica si ma fac presedinte de tzara…Sa mai zica cineva ca „situatia internationala” si „pandemia” nu te face s-o dai in „pandelie”….mama lor de politicieni….

  • a, pai e simplu,
    ca transformarea competiției pentru șefia pnl într-o competiție pentru șefia guvernului,
    in cazul in care motiunea pica,
    se modifica astfel: competitia pentru sefia Guvernului devine chiar competitia pentru sefia pnl:))), mai cu seama ca se va miza…totul in competitia pentru sefia Guvernului, caz in care alegerile in pnl nu mai au loc pe 25 septembrie, ci chiar in ziua validarii prim-ministrului, pentru ca prim-ministrul rezultat in urma unei astfel de competitii e invingator dovedit pina la prasele, si…ar fi chiar o mirare ca cineva sa se mai opuna acestei…dovezi potente la alegerile din septembrie :)).

    • Bla Bla Bla.Pai Sistemul decide tot,Catu va fi sef la PNL,iar membrii PNL desi i pot promite lui Orban sprijinu,vor vota cu Florin Catu.De Ce???Simplu,pentru ca,de fapt coitelele tuturor(sau dosarelele lor) sunt in mana(sau menghina Sistemului).Ce e asa greu de inteles.Iar Iohann este reprezentantul Sistemului,prin el Sistemul isi dicteaza ordinele.Ce nu s a inteles???Ce provocfare sa mai lanseze Orban??? Provocarea pentru Orban este sa scape nedosarit si neinculpat de catre Sistem dupa Congresul care il va desemna pe Catu prezident PNL.Ca asa trebuie,ca „asa e in tenis”,vorba regretatului Maestru Toma Caragiu,parca,daca tin bine minte.Degeaba umbla Orban sa i convinga pe membrii de partid,aia stiu unde le sunt coaiele(in menghina Sistemului,nu in mana de cantaret la balalaica a lui Orban).Iar5 Sistemul pare ca vrea cu Florian Catu.Hai sa terminam cu prosteala !!!

    • cita vreme alternanta stanga-dreapta a devenit Stanga-Dreapta, adica Natura-Antinatura, adica Natural VS Artificial,
      de ce inca mai conteaza alternanta stanga-dreapta?!
      in asteptarea celui care… alterneaza, Artificialul isi cladeste cetatea punindu-i si paia de dreapta, la pachet cu aia de stanga, la indoiala plenara:)),
      adica in timp ce corabia se scufunda cei de pe scena isi impart, alternant, microfonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *