Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ludovicul – noua unitate de măsură a slugărniciei limbiste

Ludovic Orban a fost desemnat premier de către Klaus Iohannis. Nimic nou în asta. Consultările au fost o comedie ieftină. Ludovic Orban era premierul lui Klaus Iohannis înainte de depunerea Moțiunii de cenzură. Din clipa în care Ludovic Orban a început să-l lingă în public fără pic de jenă.

Am remarcat însă:

 1. Asumarea noului Guvern ca Guvernul Meu 2 prin prezența lui Ludovic Orban la pupitrul de la Cotroceni.
 2. Prezentarea de către Ludovic Orban a unui program de Guvern care va sta patru ani, dacă nu și mai mult la Cotroceni.

Guvernul Emil Boc a fost un guvern eminamente prezidențial. Actualul primar de Cluj, la vremea respectivă premier și șef de partid de guvernămînt, își asumase, din motive despre care sînt sigur că va vorbi în memoriile încă nescrise, stînjenitorul rol de Ține Cal al lui Traian Băsescu. Spectacolul temenelelor făcute zilnic de Emil Boc la Poalele Dealului Cotroceni (ditamai premierul nu cuteza să intre în Palat decît cînd Traian Băsescu anunța că e liber printr-un om de-al lui Pahonțu, eternul Șef de Gardă pretoriană, Pahonțu) era pentru noi, cei care realizam la Antena 3 Sinteza zilei, emisiune eminamente antiprezidențială (unde sînt vremurile cînd Antena 3 nu-l slăbea o clipă pe chiaburul de la Cotroceni?!), ironii nebune. Regretatul Octavian Paler, prezent săptămînal în recitalul antiprezidențial, a lansat celebra sintagmă: Bocul unitate de măsură a slugărniciei.

Sinteza zilei nu mai e cea fost odată în materie de supraveghere nemiloasă a președintelui.
Octavian Paler a murit.
Dar chiar dacă ar trăi și, printr-o minune la fel de mare ca și învierea sa, emisiunea Sinteza zilei s-ar relua în formula legendară de atunci, sînt sigur că Octavian Paler ar trebui să-și ceară iertare lui Emil Boc.
Da, Emil Boc era slugarnic față de Traian Băsescu prin acceptarea autorității depline acestuia asupra Guvernului.
Cel puțin public Emil Boc, deși premier, nu ieșea din cuvîntul președintelui. Spun, cel puțin public, deoarece dezvăluiri ulterioare au arătat că în secret Emil Boc se mai opunea din cînd în cînd lui Traian Băsescu.

Nu se poate spune însă că Emil Boc îl lingea în public pe Traian Băsescu. De altfel, cu mici excepții, Traian Băsescu n-a beneficiat de un Cult al personalității, în formele sale grețoase de tip Cultul lui Carol al II-lea sau Cultul lui Ceaușescu. Printre altele, vorbele bune spuse despre el, firește, cu interes, așa cum s-a văzut ulterior, contracarau cu greu vorbele rele. Am menționat Sinteza zilei. Pare incredibil azi că o emisiune tv a tocat seară de seară, timp de patru ani, un singur om:
Președintele României.

Dacă ne gîndim la protecția de care s-a bucurat Klaus Iohannnis timp de cinci, de care se bucură acum în chip sinistru, fiind sigurul candidat despre care presa nu publică dezvăluiri, singurul candidat care beneficiază de atacarea sălbatică a celorlalți concurenți, în frunte cu Dan Barna, nici un președinte postdecembrist n-a fost mai cocoloșit de presă ca Klaus Iohannis.
Asta și face de altfel grețoase odele înălțate de slugile din politică și din presă.

Klaus Iohannis a fost și este lins de sus pînă jos, în măreția staturii sale fudule, de Ludovic Orban. Am studiat Cultul personalității lui Carol al II-lea, Cultul personalității lui Ceaușescu. Odele înălțate public de Ludovic Orban întrec multe dintre serenadele cîntate lui Carol al Ii-lea sau lui Nicolae Ceaușescu.
Nimic nu e mai dezgustăror decît Cultul Personalități. Și nu numai pentru că el vine de la argați ai celui cîntat, de la persoane care în timp ce dau cu limba peste bucile Stăpînului țin la spate cuțitul cu care îl vor înjunghia la un moment dat pe cel drogat de vorbele dulci susurate în urechi, dar și pentru că e vorba de un om viu. Un om care asudă, sughite, rîgîie, dă pîrțuri, cum se întîmplă cu oameni vii chiar și cînd sînt pe cale să intre în Istorie.

Iată cîteva exemple:

„România, din păcate, în ultimii 30 de ani, a dus mare lipsă de oameni de stat. După opinia mea, primul om de stat adevărat, de după Revoluție, este Klaus Iohannis.
Un om de stat este un om care înțelege lumea în care trăim și care dă direcția corectă pentru țara pe care o conduce.
Un om de stat este un om care are capacitatea de a deschide orice ușă importantă, din orice Cancelarie europeană, atunci când România are nevoie să deschidă acea ușă.”

*

„Daţi-mi voie să vă spun că principala bătălie pe care o vom duce în perioada următoare este bătălia pentru realegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, singura garanţie că România îşi poate reveni din dezastrul în care a fost aruncată de PSD, singura garanţie a faptului că România poate să revină pe drumul cel drept, singura garanţie pentru faptul că drepturile fiecărui român vor fi respectate, singura garanție pentru faptul că România va rămîne puternic ancorată în proiectul euroatlantic și singura garanție că românii vor avea cu adevărat șansa de a trăi demn, liber, pe propriile picioare și de a atinge prosperitatea pe care o merită.”

*

„Victoriile preşedintelui Klaus Iohannis în materie de politică externă, care de fapt aduc succesele viitoare din politica externă, sînt absolut strălucite. (…) Summitul de la Sibiu şi nu în ultimul rînd faptul că România a dat procurorul-şef european se datorează în primul rînd preşedintelui Klaus Iohannis.
Faptul că astăzi instituțiile statului nu sînt capturate și nu sînt folosite ca filiale de partid împotriva cetățenilor se datorează președintelui Klaus Iohannis.
Faptul că noi, românii, astăzi, putem să mergem cu mîndrie în orice țară din Europa și să fim priviți ca niște parteneri egali, i se datorează doar președintelui Klaus Iohannis”

*

„Dragii mei, e o bulibăşeală şi o babilonie în politica românească în ultima vreme, de cred că oamenii aproape nu mai înţeleg nimc. O mişcare browniană în care aproape toţi se ceartă între ei, fac un balans stînga-dreapta şi nu mai înţelegi nimic din ceea ce vor. Există în schimb un punct de reazem, există un centru de greutate al României, al vieţii publice din România, care oferă siguranţă pentru fiecare cetăţean, care oferă stabilitate pentru România şi care oferă garanţia pentru fiecare român că lucrurile se vor duce în direcţia bună. Acest punct de reazem, acest centru de greutate, acest pol de stabilitate este preşedintele Klaus Iohannis.”

Gravitatea acestui Cult al personalității e înzecită de faptul că:

 1. Are drept autor nu pe un poet sau pe un publicist, nu pe un politician oarecare, ci pe șeful unui partid precum PNL și posibil viitor premier al României.
 2. A fost și e făcut în prezența lui Klaus Iohannis. Un om normal și care, asemenea lui Klaus Iohannis, nu se crede mesianic, se mută de pe un picior pe altul la asemenea lins. Fie și pentru că limba mai și gîdilă, chiar dacă nu e de bou. Președintele nu numai că nu-i spune lui Ludovic Orban să înceteze cu linsul, dar mai mult îl pune premier pentru linsul acesta fără limite.
 3. Ar loc în contextul în care despre nici un candidat la președinție nu se spun public nici măcar o sutime din aceste vorbe dulci.

Ludovic Orban a fost desemnat premier de Klaus Iohannis.
A făcut-o convins că Ludovic Orban, înnebunit că și-a împlinit visul va fi mult mai mult decît Emil Boc pentru Traian Băsescu:
Va fi Ludovicul lui Klaus Iohannis, noua unitate de măsură a slugărniciei limbiste.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Ludovicul – noua unitate de măsură a slugărniciei limbiste”

 • Gheorghe Piperea lansează „nucleara” împotriva lui Iohannis !
  Lansând aceasta procedură conform unei legi din 1996, privind controlul averii președintelui !https://m.dcnews.ro/piperea-scoate-la-inaintare-o-lege-din-1996-psd-poate-sa-dea-lovitura-de-gratie-lui-klaus-iohannis_700802.html

 • Adevăratul artizan al căderii guvernului Dancilă a fost Coldea, care a doborât doi dintr-o lovitură, atât pe Dăncilă cât și pe Iohannis ! Pe prima a doborât o pe bune, iar pe cel de-al doilea l-a doborât cu propriile arme, respectiv depunerea moțiunii de cenzură, care a trecut, dar va arunca țara în haos, vinovăția rasfrangandu-se asupra lui Iohannis !

 • Am recitit acum comentariul postat de mine aseara. Scuze pentru limba romana cam dancileasca. Eram dupa 13-14 ore de munca…

 • Nu mai e niciun dubiu ca toate jocurile se fac in favorea lui Johannis.Sistemul s-a folosit de Barna ca sa debarce PSD -ul si dupa ce a reusit acum a inceput sa-i deschida usa la dulap.

 • V-ati gandit oare la o ” fortare ” a democratiei…? Werner tot face teste privind incalcarea constitutiei , si vede ca ….merge , nimeni nu-l trage de urechi ba din contra este apreciat , ca de …poporul roman se inchina mai degraba unui TATUC decat sa inteleaga ce e cu democratia. Papusarii din spatele lui il vor impinge catre dizolvarea parlamentului , are al 2 lea mandat asigurat de catre „baieti” din interior si exterior (ca nu degeaba a primit sapca) iar la alegerile pe tablete nu mai conteaza cine voteaza ci doar cine numara voturile.Prin europa vizite nu prea am mai vazut , semn ca e totul aranjat deja cu asazisele valori europene,Nu vor mai fi impozitate transnationalele,bancile si toate companiile europene iar vizita la Trump nu a fost decat pentru a oferi gazele fara redevente impozite si altele cheltuieli.Asadar Werner i-si va asigura o domnie lunga si imbelsugata iar poporul va canta ode prea iubitului conducator….iar tara…care tara…?

 • Ludovicul s-a tâmpit în plus la batrânete, de parca nu era suficient de tâmpit si înainte. Mie nu-mi vine sa cred ca un om normal la cap, cu state vechi în politica a putut sa aiba un asemenea discurs. Doar daca nu cumva este santajat. Si cum, daca bine-mi aduc aminte, Ludovicul a avut ceva probleme cu DNA-ul, consider ca aceasta este singura explicatie a decaderii lui atât de urâte.
  ___
  P.S. Sa stiti, maestre Cristoiu, ca Bocul nu era cu nimic mai bun decât Ludovicul, nu degeaba l-a numit Octavian Paler „unitate de masura a slugarniciei”. Chiar daca veniti dv. cu formula îmbunatatita „noua unitate de masura a slugarniciei limbiste”, care i se potriveste lui Orban, tot aia e, cele doua slugi sunt tot slugi, fara nicio diferenta.

 • Marin Sorescu a debutat cu u volum de parodii ; ne amintim
  Unele spumoase, altele maai otetite ! !
  Citatele din „opera” lui Orban Ludovic sunt parodii involuntar superioare la textele limbisice al lui Adrian Pàunescu si Corneliu Vadim Tudor ! Opera lui Ludovic Orbn frizeazà geniul (involuntar , cum ar zice Negrici!) Textele lui atribuite sunt capodopere de ineptie , dar în Cultul Personalitçtii intra orice ! Orban va fi declarat ,, nemuritor ! Academia tovaràsei îl asteaptà ! Cred cà autorul textelor citate delireazà autentic !
  Si o nedumerire : idolul sàu întelege ce spune Orban ?

  • Adria Nicol
   Sa nu uiti si textele slugarnice ale lu Andrei plesu, sau Nicolae Manolescu, kkdemicienii. Sau iti iei drojdia zilnica de la hashtag rezist?

  • Schimbă și tu limba tastaturii, că sunt enervante acele accente, sau sedila !
   Am înțeles că ai „legături” cu Franța, dar cred c-ar fi mai bine cum spun eu !Dacă te-ai supărat este treaba ta ! Parol !

 • Nu știu ce mă face să cred că în curând le vom da **ue liberalilor ! Și, sigur așa va fi ! Adică vom avea un premier … ÎNCASATOR, înconjurat de adepți așișderea !

 • Bună seara, maestre. Am să deraiez niţel de la subiectul dumitale, dar spre că n-am să fie considerat deraiat…

  Din punctul meu de vedere, dacă m-ar întreba cineva pe mine, strategia imediată a PNL ar trebui să fie una în mai mulţi paşi, dar cu un singur scop – alegerile anticipate! – şi, inevitabil, două mari repere:
  1.) înlocuirea cât mai rapidă a actualului guvern interimar cu un nou guvern, controlat de PNL, schimbare care nu se poate realiza decât prin obţinerea unui vot de încredere în Parlament;
  2.) forţarea căderii noului guvern PNL, care să rămână interimar, astfel încât dacă se reuşeşte declanşarea alegerilor anticipate, iar organizatorul acestora să fie noul guvern interimar PNL.

  Daca ar fi pe atât de inteligenţi şi de buni alcătuitori de scenarii pe cât nu îi bănuiesc eu că ar putea fi, strategia mare a preşedintelui şi a camarilei sale este circumscrisă finalităţii deocamdată invizibile şi nebănuite de a organiza EI, cât mai curând, alegeri generale anticipate. Care nu se pot organiza decât cu respectarea restricţiilor constituţionale. Asta înseamnă ca procedura pentru organizarea alegerilor nu poate fi declanşată mai devreme de 22 decembrie, prima zi a noului mandat prezidenţial. De asta consider că, în modul cel mai realist, există o minimă posibilitate ca în primul trimestru al anului 2020 să avem alegeri anticipate.

  Ştiu că o asemenea strategie pare destul de greu de imaginat şi cu atât mai greu de pus în practică, dar pur şi simplu cei care ghidonează PNL ar trebui să înţeleagă că partidul nu are încotro. Altfel, există riscul major ca, lăsând lucrurile să evolueze natural, cu alegeri parlamentare organizate la termen (noiembrie 2020), rezultatul final are toate şansele ca în linii mari să repete destul de fidel situația din 2016.

  Având în vedere subţirimea extremă a susţinerii parlamentare a unui guvern minoritar PNL, acesta va fi inevitabil va fi blocat în iniţiativele sale majore şi, deci, va fi exemplar de ineficient. Iar asta va da PSD ocazia şi destul timp ca până la toamna viitoare să facă ce ştie foarte bine: să toace mărunt guvernul PNL şi să îşi revină electoral din degringolada inevitabilă de după prezidenţiale.

  Cu alegeri generale desfăşurate în noiembrie 2020, consider că pentru PNL şi echipa preşedintelui există riscul major ca PSD să recupereze extrem de mult din ceea ce în acest moment pare că a pierdut. Ba chiar este posibil ca PSD să redevină partidul cu cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, ca în 2016. Ceea ce cu siguranţă nu îşi doresc nici Johannis, nici PNL.

  Chiar în ipoteza ideală pentru PNL, în care ar câştiga alegerile organizate la termen, in noiembrie 2020, atunci deja partidul liberal va fi depăşit deja de mult momentul lui de potenţial electoral maxim. Un calcul şi o analiză sumare arată că acest efect favorabil pentru PNL şi-ar atinge maximul în intervalul februarie-aprilie 2020, când şi-ar face deplin efectele, pe de o parte, creşterea inevitabilă a simpatiei faţă de PNL (efect secundar şi cu durată limitată al probabilei victorii al lui Johannis) şi, pe de altă parte, degringolada şi scăderea electorală a PSD din lunile imediat următoare prezidențialelor.

  Estimarea mea este că efectele acestea îşi vor atinge potenţialul maxim de creştere în primele două-trei luni de după turul doi de la prezidenţiale, după care favorabilitatea faţă de PNL va scădea. Mai lin ori mai dramatic. Ţinând seama de faptul că, dacă PNL va continua să guverneze, vom avea de-a face cu un guvern ultra-minoritar, eu aş paria pe o scădere dramatică a încrederii în PNL.

  Eu estimez chiar că în primele trei luni din 2020 lucrurile ar putea fi şi mai dramatice în PSD (şi, deci, ca efect de tip reacţiune, mai favorabile PNL), dacă dna Dăncilă nu intră în turul doi. În această ipoteză, în PSD cel mai probabil vor urma câteva luni de anatemizări, excomunicări, condamnări şi execuții reciproce şi sumare între liderii de la vârf. Iar eu, dacă aş fi strategul preşedintelui ori al PNL, cinic şi lucid judecând lucrurile, consider că chiar ar fi păcat pentru PNL ca să nu profite electoral din plin de această conjunctura, prin forţarea alegerilor anticipate în februarie-martie 20-20 (!).

  Întrebarea mea ingenuă este: o fi având PNL-ul şi Johannis oamenii care să gândească aşa şi, mai ales, roaba de cohones trebuincioasă ca să pună în practică un astfel de scenariu?!…

  • Nu fi speriat. Romania e condusa de baietii cu ochi albastri, care la randul lor primesc mutarile din occident. Asa ca oricare va fi la butoane in RO, in spate vei vedea sforile de la Berlin, Paris sau Washington. Deci, nu te agita, nu vei fi liber niciodata!

  • Păcat de spațiul ocupat degeaba !
   Cum poți să crezi că declanșarea alegerilor anticipate va fi acceptată de parlamentari ?
   Cum poți să crezi că parlamentarilor le-ar conveni să renunțe la un mandat, in favoarea unor viitoare … „iluzii”, de după anticipate ?
   Acestea fiind zise, încearcă să te mai gândești si, totodată, să intri in „filmul” realității !

   • Nu e vorba de o „credinta”, ci de o „convingere”. Bazata pe observatii inrudite cu ale preopinentului de mai sus: nu toti parlamentarii sunt intotdeauna liberi, nici macar ca sa isi urmareasca propriile interese. Pentru a dezmembra fibrele unei bucati de lemn nu intotdeauna este necesar sa strangi surubul pana la maxim. Plus ca nici nu este nevoie de un vot unanim al parlamentarilor. Constitutia Este de ajuns sa voteze contra guvernului de doua ori cate 234 de parlamentari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *