Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Lui Klaus Iohannis i-a zburat porumbelul din gură

Are multă dreptate Ion Cristoiu atunci când spune și scrie că, de fapt, Klaus Iohannis nu este decât un purtător de cuvânt al guWERNului (încă) în exercițiu. Ba încă unul foarte inabil, care le creează și, cu siguranță, le va mai crea, lui Ludovic Orban și băieților lui, multe și tot mai gogonate probleme!

Afirm asta nu pentru că aș vrea să îl flatez pe titularul blogului care îmi găzduiește modestele însemnări, ci pentru că așa o dovedesc faptele. În primul rând, super-catastrofala logoree cu pretenție de conferință de presă de joi seară, când tele-logoreicul personaj a dat dovadă de o crasă nepricepere în materie. Cum adică, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, să vii în fața ziariștilor care au luat pieptiș Dealul Cotrocenilor anume pentru a afla ce părere are chiriașul cu contract reînnoit despre deschiderea anului școlar în regim de pandemie, despre degringolada distribuirii măștilor sau despre cum se duc mai marii Poliției Române să trateze cu clanurile de interlopi o înmormântare cu probleme, iar tu, purtătorul de palavre și de zvonuri la cel mai înalt nivel, să nu scoți o vorbă despre toate astea? O spun cu mâna pe inimă, ca unul care, anul care vine, va împlini- cu voia Domnului- 55 de ani de la debutul în presă și 50 de ani de când am început să lucrez ca angajat într-o instituție a mass media, o asemenea chestie nu mi s-a mai întâmplat să văd!

Firește, nu că mă așteptam de la Klaus Iohannis la cine știe ce luări de poziție memorabile, dar măcar la o schițare a intenției de a da un răspuns cât de cât demn de luat în seamă la întrebări care stau pe buzele oricărui om cu toate țiglele pe casă zău că m-aș fi așteptat! Cât privește faptul că, și de data asta, același neinspirat vorbitor, Klaus Iohannis, a reluat răs-răsuflatele sale clișee (de fapt, obsesii) cu PSD-ul care este vinovat de tot și de toate, asta este de-acum o mare și de neiertat ofensă la adresa frontului presei. Adicătele, cum vine treaba asta, în loc ca măcar să te faci că ai răspuns la întrebări-cheie, tu vii și reciți aceleași lozinci pline de ură și duhnind de la o poștă a intoleranță? Ceea ce, de fapt, nu înseamnă decât că îi crezi, în bloc, pe ziariști, fie că sunt amnezici fie că nu au coloană vertebrală ca să îți spună de la obraz: „Alo, ați greșit numărul!”

Și asta ar fi fost cum ar mai fi fost dacă, aseară, același Klaus Iohannis nu ar fi scăpat din gurița-i augustă un porumbel de mai mare mândrețea. „Dragi români – a clamat domnia sa – continuați să fiți responsabili!”

Ei bine, asta este tot ce mai trebuia ca să putem afirma, fără nici-o teamă că greșim că, de acum înainte, cariera de cuvântător al guWERNării este ceva de domeniul trecutului! Iar, dacă nu mă credeți, haideți să facem câteva analize aplicate. Așadar, acum, când se discută cu aprindere dacă nu cumva este riscant să se deschidă noul an școlar atâta timp cât nu avem semnale certe și ferme că acel nenorocit Covid 19 bate în retragere, poate că trebuia să ne spună exact Klaus Iohannis de ce nu se ia în calcul și ipoteza de lucru a amânării evenimentului. Variantă care, repet și întăresc, este luată cu seriozitate în calcul de către specialiști. Vreți să vă spun și de ce? Haideți să vă și spun: foarte simplu, pentru că, dacă, fie și numai de principiu, ar fi admis că este posibil să nu se mai deschidă anul școlar pe 14 septembrie, automat s-ar fi putut ca cineva, om de bună credință, să ridice două degete și să pună întrebarea: dar, în cazul acesta, nu ar fi posibil, dacă nu chiar necesar, să amânăm și data alegerilor locale? Nu de alta dar cine ne garantează că, mergând la vot, pe 27 septembrie, nu punem mâna pe o ștampilă care, mai înainte, a fost folosită de cineva care ar putea purta nenorocitul virus? Sau, cum se poate asigura distanțarea fizică în spații care nu prea permit asta, în condițiile în care au suprafața pe care știm bine că o au, de regulă, holurile din fiecare școală de la orașe și sate? În fine, dar câtuși de puțin în ultimul rând, ar mai fi de întrebat și dacă, mai ales în anumite zone defavorizate, sunt asigurate condițiile pentru ca populația cu drept de vot să vină la urne într-o proporție satisfăcătoare, așa încât să se poată considera că numărul real al celor care au votat este în măsură să exprime opinia majorității cetățenilor din respectiva comunitate?

Aceste ar fi, însă, doar întrebări dintr-un prim set, fiindcă, abia de acum încolo vin cele mai… cu probleme. Deci, dacă s-ar amâna votul la alegerile locale, să presupunem cu 1 sau 2 luni, ce am avea noi atunci în fața ochilor? Păi am avea primele efecte sociale ale acelei contracții economice despre care se discută cu tot mai mare îngrijorare în mediile avizate! Ceea ce, pe românește, va însemna, încă o criză și tot ceea ce derivă de aici. Se pune, în consecință, întrebarea: mai poate fi făcut PSD-ul (sau numai PSD-ul) responsabil de această stare de lucruri, atâta vreme cât tu, Klaus Iohannis și guWERNul tău ați avut frâiele puterii în ultimul an? De bună seamă că nu! Și, atunci, nu se va resimți această criză, la nivel național, și în modul în care, să zicem peste o lună sau două, în localități și în județe se va da votul public? Ba bine că nu! Iată, prin urmare, de ce fug Klaus Iohannis și aliații lui de spectrul decalării alegerilor locale (sau chiar a celor parlamentare), mai ceva ca Aghiuță de tămâie? De asta și țin cu dinții de acest 27 septembrie, fiindcă încă mai au speranțe că nu toată lumea s-a dumirit în cârca cui cade răspunderea pentru catastrofa națională care se apropie, încet dar sigur. Dumirire a cărei dovadă, clară și incontestabilă, o va face, cu siguranță, votul!

În concluzie, vă rog să reluați raționamentul, cu calm și cu răbdare, după care îmi permit să cred că veți fi de acord cu mine când afirm că rostind această vibrantă chemare la luptă – „Dragi români, continuați să fiți responsabili!” – porta-vocea guWERNului, adică domnul Klaus Iohannis, și-a dat pur și simplu cu firma în cap!

Și asta pur și simplu pentru faptul că, în realitate, a fi continua să fim conștienți înseamnă pur și simplu să ne gândim foarte bine unde punem ștampila pe buletinul de vot. Adică nu așa de repede și de păgubos,precum am făcut-o unii, din păcate puțini dintre noi, la prezidențialele de anul trecut!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii