România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Madagascarul moare de foame

Sudul Madagascarului se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, iar peste 1,14 milioane de persoane au nevoie de provizii alimentare, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM). Dintre acestea, PAM spune că aproximativ 14.000 de persoane se află deja în condiții catastrofale, iar numărul acestora se va dubla la 28.000 până în luna octombrie. Ne confruntăm cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, iar aceasta este o zonă în care oamenii depind de propria agricultură, de mesele de la școală, dar cu asemenea secete, oamenii nu pot supraviețui, așa că guvernul, în parteneriat cu PAM și alții, face tot ce poate, dar este o situație teribilă, a declarat David Beasley, directorul executiv al PAM.

Malnutriția acută globală (Global Acute Malnutrition – GAM) la copiii sub cinci ani din Madagascar aproape că s-a dublat în ultimele patru luni, ajungând la un nivel alarmant de 16,5 %. Printre cele mai afectate zone se numără districtul Ambovombe, unde ratele GAM de 27 la sută indică un scenariu care pune în pericol viața multor copii. Noile internări în centrele de sănătate pentru malnutriție severă au crescut vertiginos din iunie, iulie 2020. Cifrele au crescut de la aproximativ o mie de copii în general în cele mai afectate 10 districte din sud la aproximativ 7000 în lunile martie, aprilie 2021. Așadar, tendința este exponențială, a declarat Arduino Mangoni, director adjunct de țară pentru PAM în Madagascar. PAM spune că are nevoie de 78,6 milioane de dolari americani pentru a furniza alimente vitale în următorul sezon de sărăcie, pentru a împiedica producerea unei tragedii care ar putea fi prevenită.

Deși economia Madagascarului beneficiază de ecoturism, de cercetare ecologică și de un sector agricol în creștere, distribuția inegală a bogăției a făcut ca aproape 80% din populația țării să trăiască sub pragul sărăciei. Această sărăcie generalizată, combinată cu agențiile guvernamentale slabe și o situație politică fragilă, a dus la o situație umanitară alarmantă. Ultima criză politică din perioada 2009 – 2013 a avut un impact extrem de negativ asupra economiei și a sistemelor de sănătate. Mai mult de jumătate dintre copiii din Madagascar suferă de malnutriție cronică, iar peste jumătate din populația țării se luptă cu insecuritatea alimentară. Între anii 1980 și 2010, țara a suferit din cauza a 35 de cicloane și inundații, cinci perioade de secetă severă, cinci cutremure și șase epidemii. Această vulnerabilitate a fost intensificată de creșterea migrației către marile orașe, de deteriorarea infrastructurii rutiere și de condițiile de securitate foarte precare. Unele sate au depășit pragul de urgență pentru malnutriția acută globală (15 %) stabilit de Organizația Mondială a Sănătății și, la nivel național, țara are a patra cea mai mare rată de malnutriție din lume.

Condițiile meteorologice extreme din Madagascar s-au intensificat din cauza schimbărilor climatice, crescând vulnerabilitatea alimentară. Insecuritatea alimentară afectează toate regiunile din națiunea insulară și, în special, pe cele din sud, care au un climat semi-arid și sunt expuse în mod special la secete severe și recurente. În 2019, lipsa precipitațiilor și un puternic fenomen denumit El Nino au dus la pierderea a 90 % din recoltă și au împins peste 60 % din populație în insecuritate alimentară.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *