Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Magazinele de pe pătură

6. Cum am supărat un japonez arătîndu-i un transformator coreean

Ghidul „A look into Tokyo” vorbește mai mult decît convingător despre piața de mărfuri electronice din capitala Japoniei. Această piață poartă titlul pompos de Akihabara Electrical Products District. Potrivit textului, se găsesc aici șase sute de magazine cu produse electronice de ultimul răcnet, cu atît mai îmbietoare cu cît sînt mai ieftine cu cincizeci la sută decît în restul orașului. Nu de asta am insistat eu pe lîngă însoțitoare să facem o descindere în cunoscutul district. Luasem cu mine computerul personal, sedus de persectiva de a-mi trimite în țară, prin modem, corespondențele de la fața locului. La doar cîteva minute de la intrarea în camera de hotel, am reușit să-i stric computerului transformatorul. M-am gîndit imediat că la Akihabara trebuie să găsesc unul. Am coborît, în aceeași după-amiază, din mașina pusă la dispoziție de organizatori, în plin tărîm electronic. Era, într-adevăr, așa cum glăsuia ghidul, un rai al invențiilor japoneze în materie de scule moderne. Totuși, nu-ți venea să cumperi nici măcar un întrerupător. Erau mult mai scumpe decît în Europa. Japonezii au prețuri mici doar în străinătate. Pe plan intern, ei le mențin la nivelul descurajării totale. Și, în plus, funcționau la tensiunea de 110 volți. Ca să te folosești de unul dintre ele, trebuia să cumperi și, mai ales, să cari, ditamai transformatorul. Pornit în căutarea ustensilei pentru computerul meu, am luat magazin după magazin, apelînd din plin la principiul didactic al exemplului: arătam peste tot transformatorul stricat. Fiecare vînzător îl lua și, după ce îl răsucea pe toate părțile, mi-l înapoi împreună cu declarația: nu ținem așa ceva! Că n-aveau mi se părea într-un fel explicabil. Japonia își are și ea lipsurile ei! Nu înțelegeam însă de ce interlocutorii mi-l dădeau înapoi supărați, atît de supărați că păreau gata, gata să mă bată. Pe drumul către hotel însoțitoarea a avut amabilitatea să se uite la transformatorul meu stricat. Și mi-a explicat imediat enervarea vînzătorilor, Pe transformator scria: Made in Coreea. Cerusem unui japonez un produs din țara concurentă! Ca să nu mai spun că-i supărasem rău de tot nu atît pentru îndrăzneala de a dori să cumpăr la Tokyo ceva ce se fabrica la Seul, ci mai ales pentru că avusesem nerușinarea să cumpăr un produs electronic sud-coreean în loc de unul japonez.

(Sfîrșit)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Magazinele de pe pătură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *