Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Manipularea prin presă sau „Omul care a văzut omul care a văzut omul care a văzut ursul”

Manipularea din decembrie 1989 prin intermediul presei occidentale e azi o axiomă a Istoriei contemporane. Mînioasă c-a fost trasă pe sfoară de români (așa zic jurnaliștii occidentali, în realitate, Regizorul a fost la Moscova), presa din Vest a purces rapid la analiza felului în care a avut loc intoxicarea. Anul 1990 e semnificativ din acest punct de vedere. Intoxicării i s-au dedicat colocvii, cum ar fi, de exemplu, „Roumanie qui a menti!” organizat în 6 aprilie 1990, la Paris, de Nouvel Observateur, Médecins de Monde și Reporters Sans Frontiéres, dosare de presă, precum cel publicat în numărul pe 1990 al revistei La Lettre des Reporters sans Frontiéres. Pe lîngă acestea, tema a fost abordată pe larg în patru eseuri faimoase:
Un mensonge gros comme le siècle: Roumanie, histoire d’une manipulation (O minciună mare cît secolul: România – istoria unei manipulări) de Michel Castex, carte apărută la Albin Michel, „Mythes et délires des médias. Télévision nécrophille” (Mituri și deliruri media. Televiziunea necrofilă) de Ignacio Ramonet, eseu publicat în Le Monde Diplomatique din martie 1990, La révolution n’a pas eu lieu: Roumanie, l’histoire d’un coup d’Etat (Revoluția n-a avut loc. România, istoria unei lovituri de stat, de Victor Loupan, editura Robert Laffont, și Autopsie du coup d’état roumain: Au pays du mensonge triomphant (Autopsia unei lovituri de stat românești: În țara minciunii triumfătoare), de Radu Portocală, eseu apărut la Calmann-Lévy.

Concluzia tuturor radiografiilor:
Intoxicarea presei occidentale a avut loc în principal prin preluarea ca sigure, corecte, a depeșelor și relatărilor trimise de presa din Est.

O spune categoric Michel Castex în cartea sa:

„Și o spun aici: cu foarte mărunte excepții, toate marile minciuni fondatoare au venit din Est; ei sînt maeștrii minciunii, ei, cei dintîi care au aruncat de fiecare dată spre consum opiniei internaționale bilanțurile cele mai nebunești, cifrele pretinsului genocid, revelațiile halucinante despre gropile comune de la Timișoara sau prezența mercenarilor străini.”

Nu numai Michel Castex, dar și alți analiști ai Marii Manipulări din decembrie 1989 – Ignatio Ramonet, de exemplu – pun la îndoială corectitudinea presei din Est. Potrivit lor, presa din Est în decembrie 1989 – maghiară, iugoslavă, est-germană, bulgară – a fost luată drept sursă serioasă, pentru că în redacțiile din Occident se considera că aceasta – spre deosebire de presa din România lui Ceaușescu – s-a profesionalizat prin perestroika. O iluzie! Dacă ar fi luat aminte la presa românească de după Căderea lui Ceaușescu, presupus perestroikistă devenită bolșevică față de subiectul Nicolae Ceaușescu, media din Vest și-ar fi dat seama că perestroika mergea cu libertatea presei pînă la granița de unde începeau interesele strategice ale puterii comuniste liberale. De aici plecînd, Michel Castex semnalează drept o slăbiciune de fond a presei occidentale din decembrie 1989 folosirea unor surse poluante:

„Și iată-ne în fața problemei de fond. Aceea a sursei. Jurnalistul este omul întoarcerii la sursă, cel puțin așa ar trebui să fie. El bea de la sursă, este meseria lui. El trebuie să fie atent la ceea ce bea. Dacă izvorul este poluat, din greșeală sau din rea voință, jurnalistul se intoxică și, odată cu el, toți aceia care sorb cuvintele lui ca pe cuvîntul Evangheliei. Afacerea românească nu e nimic altceva decît istoria unui izvor poluat. Poluat cu știință.”

Din punct de vedere profesional, greșeală capitală a presei occidentale a stat în renunțarea la necesara precizare: conform, potrivit, după…:

„Dar cum să faci, veți zice, pentru a preveni poluarea? Cred că am răspuns în esență în paginile precedente. Dar aș vrea să adaug cîteva cuvinte la un alt cuvînt, un cuvințel – o prepoziție cum ne spune dicționarul – care mi se pare dintre cele mai redutabile atunci cînd e folosit fără discernămînt. Este cuvîntul sursei, l-am numit «conform». Jurnaliștii trebuie să învețe să facă «conform», este o componentă esențială a meseriei lor. Există micile «conform» sau marile «conform». Nu are importanță cînd un jurnalist și-a găsit propriul «conform»; este un om fericit, satisfăcut. Este tentat să se dea mare, să nu meargă mai departe, să se așeze răsuflînd ușurat în confortabilul fotoliu al lui «conform»”.

Folosirea lui conform, potrivit, după… nu înseamnă preluarea informației de la sursă în chip automat. Se impun îndoielile celui care preia informația; „conform” poate fi bun sau rău. Una e conform unui jurnalist de la fața locului și alta, conform unor șoferi de TIR din Bulgaria în trecere prin Timișoara:

„Lansez un avertisment: nu aveți încredere în „conform”. Există «conform» bune și «conform» rele. «Conform jurnalistului prezent la fața locului care a putut să asiste la execuții» este un „conform” bun. «Conform unor călători întîlniți la frontieră, care se întorceau din țară și care s-au referit la mărturii conform cărora mai multe persoane, unele copii, au fost împușcate» este un «conform» rău. Cel mai rău dintre «conform» îl cunoașteți cu toții:
Este omul care a văzut omul care a văzut omul care a văzut ursul.

Toate marile «conform» venite de la Budapesta și de la Belgrad au fost «conform» mincinoase, «conform» ale unor colportori. Știu bine că situația era dificilă, și că timp de mai multe zile nu a fost nimic altceva de pus în gură. Trebuia cu atît mai mult să nu avem încredere. Puteam foarte bine să scriem tot ce voiam «conform» MTI sau «conform» Tanjug; dar trebuia să ne îndoim, să adăugăm imediat că nimic nu confirma afirmațiile lor, care păreau pe de altă parte foarte ciudate , chiar deloc credibile, din cutare și cutare motiv foarte clar.”

În cazul Decembrie 1989 s-a ajuns pînă acolo cu încălcarea deontologiei încît „conform” a dispărut. Informația dată de un austriac fără identitate a fost scutită de necesarul conform. Știrea conform unui călător austriac a apărut pe marile agenții, Reuters, AFP, UPI, fără conform, ca și cum ar fi fost o știre dată de jurnaliștii redacției:

„Nu numai că nu am făcut asta, dar am suferit, la capătul cursei de dispariția lui «conform». Căci aceasta este una dintre caracteristicile acestui cuvințel, un fenomen cunoscut de către toți în meserie : tendința lui de a o șterge de îndată ce se poate. Pînă acolo încît am putea formula această teoremă: orice «conform» de la o primă informație are tendința de a dispărea în natură în momentul în care aceasta este reluată de un al treilea, conferindu-i astfel caracterul unui adevăr absolut. Dați-vă osteneala de a face cîteva cercetări, veți verifica teorema de mii de ori. Toate «conform» nu au decît un singur vis: să dispară topindu-se în singura și unica sursă, sursa sigură , care este adevăratul lor paradis de lumină.”

Manipularea din decembrie 1989 îi dă lui Michel Castex prilejul de reaminti un adevăr de temelie al jurnalismului:

„Da, «conform» este piatra de temelie a jurnalismului. Și admit că, adeseori, decizia este periculoasă, aprecierea sursei e redutabilă. Închideți ochii, faceți un salt de 2000 de ani în timp. Sînteți corespondent al Roma Press la Ierusalim. Acum trei zile a fost crucificat un agitator. Numele lui? Ceva de genul Isus Nazarineanul. Și iată că unul dintre informatorii dumneavoastră, agitat ca un purice, tocmai vă caută. Potrivit cîtorva femei din secta Nazarineanului, acesta ar fi înviat. Corpul lui a dispărut într-un fulger de lumină. Un înger stătea la intrarea în mormînt. Veți da informația? Pe baza cărei surse? Este vorba într-adevăr de un eveniment important ? Concurența este deja la curent dar încă ezită să dea informația. Autorul Cidului nu s-a născut încă, dar iată-vă deja în fața unei dileme corneliene: să cedezi în fața celei mai nebunești intoxicații sau să faci una dintre cele mai mari ratări din istoria umanității. E rîndul dumneavoastră să jucați.”

Cît de valabil e azi, în România, această reamintire a lui „conform”, nu cred că trebuie să reamintesc. Obsesia bolnăvicioasă a accesărilor a dus la dispariția din titluri a necesarului, inevitabilului conform, potrivit. Cutare politician acuză pe un altul, Cutăriță, de a fi furat un ou. Deontologia cere ca încă din titlu să se precizeze, Conform lui Cutare, Cutăriță a furat un ou. Așa ceva nu vei întîlni în presa on line. Așa ceva nu vei întîlni nici pe burtierele televiziunilor de știri. Vei întîlni doar Cutăriță a furat un ou.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Manipularea prin presă sau „Omul care a văzut omul care a văzut omul care a văzut ursul””

  • Cred ca întregul scenariu al nebuniei din România a fost gindit sa acopere invazia americană in Panama
    22000 de mii de puscasi marini merg și ocupa capitala unui sat suveran membru ONU îl arestează pe președinte și îl duc la pușcărie in USA fără sa fie cetățean american fără sa existe un proces sau o hotarire judecătorească un mandat internațional in acel moment
    https://de.wikipedia.org/wiki/US-Invasion_in_Panama
    Blamabil este însă ce se întîmplă in Ucraina
    Fără inscenarea de la București toți se uitau la Panama
    Mai exista o manipulare de presa la fel de odioasa de data mai recenta
    Suprapunerea asasinării ambasadorului rus la Ankara cu atentatul terorist din Berlin acesta din urma exclusiv acoperit mediatic

  • „odiosul dictator si sinistra lui sotie” merge si pentru macron……..

  • Mie mi se par foarte interesante traditiile si obiceiurile de „Sarbatoarea Covidului” ale celor din Shanghai. Astept cu nerabdare contributia mainstream media pentru popularizarea si adoptarea acestora si in Romania. Cum e posibil sa iesi din casa cu mainile in buzunare, fara masca, fara dezinfectant si manusi si fara declaratie pe propria raspundere? Asa nu se mai poate. La lupta to’arasi!

  • Contează foarte mult cum pui și unde pui cuvântul ” conform ” într-o propoziție sau fraza, căci se poate schimba radical sensul evenimentelor relatate ! Dacă la mormântul lui Iisus Hristos nu ar fi fost puși paznici, nu s-ar fi putut dovedi ca Iisus Hristos pur și simplu nu a fugit nicăieri, ci a înviat ! Acești paznici țineau loc de ” conform ” , dar nici nu era nevoie, fiindcă sa negi existenta lui Dumnezeu înseamnă să trăiești într-un mare haos, haos care s-a creat și în decembrie 1989 ,fiindca oamenii , în dorința lor imensa spre libertate și eliberare de jugul comunist, nu au mai văzut cu ochi limpezi adevărul din jurul lor și au crezut atunci , ca și acum , că va veni cineva sa îi salveze ! Doar ca ” Dumnezeu îți dă, nu îți bagă și în traistă ” Sa nu credem că la un pericol mai mare ne va salva cineva, dacă fiecare dintre noi nu vom încerca să ne salvam singuri mințile și sufletele de tot felul de știri, informații false și dușmani văzuți sau nevăzuți, gen ” omul care a văzut omul care a văzut omul care a văzut ursul ”! Va mulțumim, Maestre Ion Cristoiu ! Remarcabile observațiile, citatele și afirmațiile dumneavoastră ! Sa ne trăiți ” o mie de ani pace ” cum spunea vestitul Caragiale !

  • Mizerabile și de amendat sunt știrile cu ”A murit un mare cântăreț”, ”Mare incendiu în București” sau și mai și ”Arde Craiova”! Te crucești cât de perfizi au ajuns să fie ”producătorii” de știri! Profită la maximum de dorința morbidă care zace în om și de curiozitatea lui, de altfel normală, dar doar până la un punct! Eu, de câteva luni bune, nu mă mai uit pe niciun post de televiziune de știri, iar în media scrisă îmi filtrez bine lecturile! Posturile mincinoase pot strecura și adevărul, să le fie de bine! Pentru mine nu mai prezintă niciun interes ce fac și ce spun. Mă bazez pe sloganul ”Nicio veste înseamnă vești bune!”. Dacă deontologia profesională a ziariștilor și știriștilor a ajuns o vorbă goală, să fie sănătoși cu minciunile lor!

  • Télévision nécrophile (délires des médias) superb… Asta-i poporul : prost, las si lenes. Merge la el un scenariu
    lung, lung… de serial tv. Si sa nu uit: ” manelist „.
    ===================================================================================================
    Nota: Cand l-au sanctizat pe Brancoveanu am tinut o foarte mica cuvantare despre cat de ticalos a fost „sfantul”.
    Am folosit citate din D.Cantemir si R.Greceanu. Era sa ma linseze o adunatura de romance isterice…si eu care credeam
    ca isteria este generata doar de Sindromul premenstrual (SPM) !!!!????

  • Domnu’ Cristoiu,

    Apropo de Paste, Toma necredinciosu’ nu s-a multumit cu „ursul” vazut de altii… si bine-a facut!…

    Problema este ca CNN-urile si BBC-urile de toate culorile si marimile posibile pretind sa luam de bun ce spun ele si ii „anatemizeaza” pe cei care pun la indoiala spusele lor.

    Azi cea mai agresiva e Religia Mass-Media!…

  • Totuși Franța e tara unde în opinia mea e cea mai larga liberate a presei. Acolo se dezbat opinii care în alte mari țări europene nici nu poate fi vorba. Un polemist ca Éric Zemmour ar fi fost linsat și eliminat de mult în Marea Britanie de exemplu. Gradul de libertate al presei arata însuși gradul de democratizare al unei societăți iar în era corectitudinii politice a cancel culture și autocenzurii, manipularea in numele unor idealuri utopice impuse de o anumită elită au erodat inclusiv jurnalismul iluminat francez și transformat chiar unele societăți în sisteme pre totalitare suis geneis. In România dezastrul e și mai îngrijorător in situația în care trusturile de presă și implicit ziariștii urmează aproape exclusiv politici redacționale oculte și se ocupa cu manipularea, impunerea unor puncte de vedere și tratarea publicului țintă ca o masa amorfă de manevră. In condițiile astea ce mai rămâne din democrația altora și a noastră Domnule Cristoiu când a fi liber înseamnă din ce in ce mai mult numai conformismul acceptării unei gândiri șablon și încolonarea in spatele adevărurilor inculcate de manipulatori de meserie ?

  • Francezii astia sint o natie de cabotini…sa ai un presedinte ca Macron e dovada vie ca esti cam papagal ca neam…cit despre ziaristii miluiți din EU, cine ii mai ia in seama?…

    • Corect. Beleaua e ca si noi suntem cam tot un fel de perusi. Adica niste papagali mai mici si mai zglobii.

  • Excepțional și dramatic.

  • exsta dinamici locale si dinamici globale.
    si un ‘mersul lumii’.

    spre deosebire de mersul trenurilor, mersul lumii e sleaul, nu apa. lumea merge, …curge, pe Șleau.
    Șleaul e definit de Istoria Viitorului.

    ce mai trebuie e potrivirea apei cu…șleaul. iar aici singurele care sint de folos sint greselile. cu cit gresesti mai mult, cu atat capeti experienta in…’potrivit’ :))
    dupa care…orice stire e trecuta prin ciurul asta. daca trece…probabilitatea sa fie adevarata e demna de luat in seama, deci iei stirea si o pui deoparte, pentru a vedea daca se armonizeaza cu alte stiri care si ele au trecut prin ciur :)))
    daca nu trece…aia e.

    eroarea emai mica in cazul sleaului unui fluviu, decit in cazul sleaului unui riu, clar, deci dinamicile globale sint avantajate de ‘procedura’ asta :))

    • deci…decit ‘Conform lui Cutare’, mai bine…’Conform Șleaului’ :))

      Maestre, am putea inventa o stiinta noua, …Dinamica Șleaului, impletindu l pe ‘ a sti’ cu ‘a nu sti’ :))). eu particip cu ‘a nu sti’,…sint foarte bun pe tema asta :))
      glumea…gluma, insa in fata Antiintelepciunii nu te afisezi stiind, …ca ala esti!, ci…nestiind. in fapt daca s-ar putea sa fi chiar Prostul…si mai bine :))

      manipularea va tinde sa devina desavarsita. nu mai are mult pina acolo :))
      or in fata acestei desavarsiri e necesara ‘matricea’, nu ‘conform’.
      adica…nu pui la indoiala informatiile, doar le gasesti locul in ‘matrice’, deci in fata ‘manipularii desavarsite’ il folosesti pe ȘI

      Maestre, manipularea pe care inteligenta artificiala o pune la cale, …nici nu mai zic despre Inteligenta Artificiala, e deloc simplu de disecat…

  • Deci deducem de aici ca in ’89 doi oameni batrini au fost impuscati degeaba ca sa fim „conformi” cu ce cacat mincau hunii despre noi…ca de la ei a pornit…de la bezmeticul, bestia aia de „tochesh”…Cind se difuzau stiri la Telejurnal, chiar si cenzurate stiai ca-i „stire”…in vest „stirile” sint create pe gustul publicului, adica i se serveste publicului ce vrea sa auda, ca sa nu scada nr de spectatori sau cititori, depinde cum e difuzata stirea…uitati-va la Ucraina…nu vedeti similaritati cu ce s-a intimplat la noi in ’89?Cine sufera in realitate?Omu’ de rind.Atit. In ’89 se spunea”cu tembelizoru’ s-a mintit poporu'” si unora le-a trebuit o viata sa inteleaga ca ce-a fost in Decembrie ’89 a fost”lovitutie” din toate punctele de vedere…uite unde sintem azi ca urmare a propagandei favorabile facuta vestgului…cine a facut asta? Lumea vede ziarul, vede telejurnalul…da’ cine e in spatele acestora?De unde porneste totul?Cum porneste totul? E mult de discutat pe tema asta…uitati-va la ultimii 2 ani…pandelie,pandelie….mama ce pandelie…daca nu exista Tv-ul, internetul ce pandelie mai era???Aia e…

  • In presa online (absenta lui conform) se numeste “clickbait” – si asa sunt platite publicatiile online: pe numarul de vizualizari; cu cat mai incitant si provocator titlul, cu atat mai multi cititori dau click sa citeasca articolul. Si cu cat este mentionat “conform” mai tarziu (sau deloc) in articol, cu atat mai mult citesc vizitatorii siteului din articol, si petrec mai mult timp pe pagina si vad mai multe reclame, etc.

    In presa TV, “conform” lipseste pentru ca motivul difuzarii stirii este crearea imaginii dictate de sus. Daca stirea intra in buletinul de stiri, este pentru ca de sus se vrea ca telespectatorii sa cread ca X a facut Y, fara semne de intrebare si scepticism. Din acest motiv “conform” lipseste, pentru ca nu ajuta la “vinderea” povestii dorite. La cati bani costa un canal de TV si la cum este finantat acest cost (din buzunarul cuiva de sus – nu din audienta tepespectatorilor), obiectivul servit de postul TV este interesul finantatorului de sus (de a comunica o anumita poveste intrun mod convingator), si nu interesul telespectatorului de a fi informat corect, de a-si pune intrebari, de a pune la indoiala orice pentru a testa veridicitatea oricaror stiri.

    Si in capitalism, jurnalismul este o activitate economica. Nu exista jurnalism de dragul jurnalismului (cel putin in jurnalismul mare). Jurnalismul mare este pentru bani – si banii vin de la finantatori mari, nu de la cititori mici. Din cauza aceasta jurnalismul mic (bloguri, site-uri indepemdente), este cel mai probabil sa faca jurnalism in interesul cititorului. Dar resursele site-urilor independente sunt mici – si audienta lor si mai mica.

    Masele se “hranesc” informational de la jurnalismul mare, care nu are nevoie de “conform”.

    • In anii 40 ,circula o vorba despre cotidianul Universul deținut de Stelian Protopopescu și care avea sediul in palatul Universul care s-a ridicat prin metode mai puțin ortodoxe după unii:Etajul și șantajul ,nu văd de ce ar fi diferit acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *