Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Maria Sângerean, între poem și culoare

Doamna Maria Sângerean este autoare a două cărți de poezie, dar și creatoarea unor tablouri impresionante. Volumele sale cu poeme se intitulează ,,Petalele iubirii” și ,,Tu, dor necuprins”.
Desigur, am dorit să cunosc omul care face salturi din univesul poetic în cel al culorilor.

-Vă rog să vă prezentați.

-Maria Sângerean mi-e numele, Sibioara pseudonimul. Mă trag din dacii-păstori, cu rădăcini de stejar, înfipte adânc în trupul țării, cu chip de brad voinici, care-și chibzuiesc averea și timpul veșniciei cu înțelepciune prin sprijinul și veghea Drăguțului Dumnezeu. Ciobanii, rămân veșnic verzi, iubitori ai plaiului străbun. Au glas de caval înfrățit cu fluierul. Locul nașterii: Poiana Sibiului.

Eu, Maria, sunt primul vlăstar al familiei, al doilea este sora mea, iubita Ana. Sunt născută din pacea iubirii părinților mei, când au dispărut fiarele și fantomele războiului din noapte și din zi, iar lutul chema la înviere, la viață nouă de bun augur. Atunci mi-am pus amprenta victoriei, pe chipul născătorilor mei. În prezent trăiesc în Deva, în inima Ardealului, nepieritor.

Studii?
Ca toată puștimea din Mărginime, am îmbrățișat firesc învățătura bătrânului abecedar și al celor opt ani de acasă: să respect, să creez frumosul, să spun adevărul,  să las loc de bună-ziua pe unde trec. Asta deoarece nu știi niciodată unde și ce ajungi în viață și că iubirea, sănătatea sunt comori fără preț. Apoi am urmat Liceul Pedagogic de Educatoare, de 5 ani, Deva; Colegiul Universitar Pedagogic, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”Arad, domeniul Pedagogie, specializarea Institutor – Învățământ Preprimar; Ciclul I Studii Universitare de Licență; Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, cu titlul de Licențiat în Științe ale Educației; Ciclul al-II-lea de studii universitare, Masterat 2 ani, ”Management educațional”, Universitatea de Vest Arad ”Vasile Goldiș”, facultatea de Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială.

-Cum a fost întâlnirea cu pictură?
-Începutul: împrietenirea cu culorile. Primele înclinații spre desen/pictură s-au manifestat încă din copilărie, la 8, 9 ani, în iernile lungi, cu zăpadă înaltă până la canatul ferestrelor, până nu trecea plugul tras de cai, să deszăpezească ulițele, nici la școală nu mergeam. Stând acasă, am fost ispitită de serviciul de ceai din porțelan, trimis de unchiul/student, bunicii de ziua de naștere. Am început să desenez toate florile de pe ceștile de ceai ale bunicii materne, apoi le coloram și pe urmă le-am pictat chiar pe ceașcă, acoperind modelul pentru a-mi reuși exact culorile și nuanțele. Și azi păstrez in amintire pastelul florilor: galben, portocaliu, vioriu-mov, carmin, verdele crud. În compania acuarelelor lumea mea devenise mai colorată, era prea mult alb peste tot. Subiectele picturilor mele s-au diversificat: personaje din cărțile cu povești, din clasele V-VIII la îndemnul profesorilor am realizat multe planșe din manuale, care toate au rămas în dotarea școlii: scheme pentru chimie, fizică și hărți fizice pentru geografie.

La liceu și apoi ca profesor Învățământ Preprimar /educatoare am realizat multe planșe, ilustrând conținutul poeziilor, poveștilor, cântecelor, completând trusa de materiale didactice, de predare la clasă. Pentru decorarea ambientală a grupei cât mai expresiv și original, prin flexibilitatea culorilor am combinat pictura, colajul, modelajul și plierea materialelor. La concursurile de artă plastică la nivel național și internațional, am coordonat mulți preșcolari, cu reușite remarcabile pentru vârsta preșcolară, amintesc doar câteva:

  • -Sebastian Mihai Bretoteanu, 6 ani-PLACHETA de ARGINT, Concursul Internațional- Instituto Superiore, Spllimbergo-Italia ”Fax for peace, for tolerance” ediia 2002/2003;
  • -Victor Greab, 6 ani, PLACHETA de AUR, Concursul Internațional -Instituto Superiore, Spillimbergo-Italia ”Fax for peace, for tolerance”, ediția 2002/2003;
  • -Andrei Bogdan Sava, 6 ani, Trofeul pe categoria de vârstă ”The magic brucsh” Concurs Internațional de Artă ”The childen and Paradises Earth”, ediția 2009
  • -Prof. Maria Sângerean, Concursul Internațional Spillimbergo -ITALIA , FAX FOR PEACE, FOR TOLERANCE – Medalia – ,,IL PRESIDENTE DELA REBPUBLICA ITALIANA,, pentru calitatea picturilor participante la competiție!

După anul 1989, am trecut de la pictura în acuarele la pictura în ulei, am reprodus multe tablouri după N. Grigorescu, Șt. Luchian, I. Andreescu, Ivan Aiazovski. Multe am vândut la consignație și nu mai am nici poze, atunci nu mă gândisem așa departe.

– Ce ne puteți spune despre anul 2022?
-Din acest an, 2022, particip la clubul de pictură ”Curcubeul”, al Bibliotecii Județene-Deva, aduc mulțumiri d-nei coordonator – Locsei Simona, pentru îndrumările prețioase privind tehnica de lucru și compoziție.
Prima participare la o expoziție de grup este cu ocazia ”Noaptea Bibliotecilor”, octombrie 2022. Expoziția a fost o simfonie a frumosului, a culorilor pe diverse teme: peisaje, natură statică, motive tradiționale, africane.

–Felicitări! Ce vă doriți?
-În prezent și pe viitor, îmi doresc mie și celorlalți, să am sănătate să pot realiza ce-mi place, ce simt, ce sunt de fapt în lume, în relațiile interumane, să patroneze frumosul, armonia și lumina culorilor, fizică și sufletească a ființelor. Românilor, iubitori de frumos și armonie, vă doresc o viață împlinită, colorată în culorile care doriți să le dăruiți celorlalți: roșu: iubire și curiozitate, galben: lumina și cunoaștere, albastru: senin și liniște sufletească.

– Vă mulțumesc, să vedem acum niște frumoase imagini cu reproduceri după tablouri celebre, dar și lucrări ce vă poartă semnătura.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *